Over het comfort van een toiletpot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is me gelukt om 45 jaar oud te worden zonder ooit na te denken over het comfort van een toiletpot. Ik ging zitten, deed mijn ding en dat was het dan wel weer. Zo lang het er maar fris genoeg uitziet (en mijn standaard daarvoor is niet eens zo hoog) is het voor mij al snel goed.

Op vakantie kom je vaak heel oncomfortabele toiletten tegen. Voor mij hoort dat bij het vakantiegevoel. Ik heb nooit het Hollandse gemopper over Franse hurktoiletten begrepen; lekker hygiënisch toch…?

Maar in je eigen huis. Daar ligt dat blijkbaar toch anders voor mij….

Voor de mensen die het even ontgaan was; ik ben dus sinds afgelopen woensdag weer huiseigenaar… … en in ons nieuwe huis zijn twee toiletten aanwezig.

Voor ons is dat luxe omdat wij in ons vorige huis “slechts” één wc hadden: aan de achterkant van het huis. Met een beetje pech moest je dus met een nodige ochtendplas de slaapkamer uit, trap af, door de gang / huiskamer / keuken alvorens je je kon neervleien.

Hier zijn er dus twee, wat vrij standaard is in eensgezinswoningen in Nederland.

Eentje beneden en eentje boven.

Die beneden is “op”. Dat kan blijkbaar bij wc’s. Er zitten wat beschadigingen op de pot enzovoorts. Bovendien is het een toilet die op de grond geplaatst is, liever heb ik een hangend exemplaar omdat dat makkelijker schoonmaakt.

Na vier youtubefilmpjes dacht ik dat ik die pot er wel eens even uit kon sleuren. Maar helaas… in tegenstelling tot alle voorbeeldwc’s zit deze vast met inbussen. Dan kun je niet zo veel met een waterpomptang. Wordt vervolgd, dus…..

 

De tweede zit in de badkamer, boven. En deze zit erg hoog. Misschien dat de mensen van wie de vorige bewoners het huis kochten, op leeftijd waren; senioren zitten blijkbaar liever hoog omdat ze dan makkelijker kunnen opstaan.

Maar ìk zit dan weer liever niet met bungelende beentjes mijn ding te doen.

 

Er moeten dus twee toiletten worden vervangen, heb ik besloten. En het liefst kijk ik met mijn handen in de zakken toe.

Ik ga dus maar weer eens in de telefoon klimmen vandaag……

10 gedachten over “Over het comfort van een toiletpot

 1. In zat beneden een heel hoge staande op de grond senioren wc. Die is er inmiddels uit. De afvoer moest worden verlegd en dan komt er een hangend closet in. Na doortrekken hoorde je door het hele huis ongeveer 10 minuten water lopen en in de keuken plopte dan de waterleiding.. Dat zal verholpen zijn na installatie nieuwe pot.
  Boven was ook een toilet, de afvoer liep met een koof langs het plafond door de eetkamer.. Heel gehorig en heel zichtbaar dus.. ook deze pot is vervangen door een hangend exemplaar. De afvoer loopt nu over de badkamervloer mooi verpakt in een tegelwandje en is gelijk een zitje in de douche geworden. Het innemen van water is bijna geruisloos geworden. Ik ben getrouwd met een man die alles kan.. We zijn nu 2 maanden bezig en einde van de maand verhuizen we. Op dit moment zetten we onze nieuwe Ikea keuken er in. Omdat het opknappen van de woning zoveel tijd kost, heeft mijn man een maand onbetaald verlof gevraagd en gekregen van zijn werkgever. Wat we uitsparen aan kosten van vakmensen verdient hij niet per maand, dus een goede keuze geweest. Wat we wel uit handen gegeven hebben. Plaatsen nieuwe kunststof kozijnen en buiten deuren beneden verdieping. Vervangen van drie platte daken. Tegelzetten in nieuwe badkamer en wc beneden. Stofferen van de trap. En het maken van gordijnen voor de begane grond.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is ook gezonder om een niet te hoge toilet pot te hebben. Hoe lager hoe beter voor de stoelgang : )

  Like

 3. Fijn is dat 2 toiletten, wij hadden in ons vorige huis ook maar ééntje en dan met hoge nood 2 trappen naar beneden of in de winterkou brrr vlak naast de voordeur.. zo fijn we er nu ook weer 2 hebben 😀
  Haha ik als beeld denker zie je nu meteen met bungelende beetjes boven zo’n pot hangen!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een verschrikking lijkt het mij om maar 1 pot te hebben. In elk huis waar ik gewoond heb zijn er altijd twee geweest. Onmisbaar voor mij tegenwoordig, zeker voor de nachtelijke bezoekjes 🙂 Jammer dat het verwijderen van de pot beneden nog niet zelf gelukt is. Ik heb het nooit geprobeerd, maar zo moeilijk moet het niet zijn zou je denken.

  Succes met uitzoeken en/of laten doen in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tja wat een luxe probleem 🙂
  Een vrijhangend toilet vind ik ook wel fijn en hij moet ook niet te laag zijn, daar kom je achter als je ooit eens last van je rug krijgt, dan kom je er niet meer op of af.
  En als je water wilt besparen moet hij ook een kleine spoelbeurt hebben, scheelt enorm in het waterverbruik, want toilet is grootste verbruiker, als je niet te lang douchet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Toen ik 4 jaar gelden in huidige huis kwam wonen liep de wc nauwelijks door. Bleek achteraf dat de oude vorige bewoner maar 1x per dag doorspoelde hoorden we later, en er was een klont urinezuur ontwikkeld van 4 cm dik, tja daar past alleen erg dunne poep door.

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha..mooi verteld. Wat een genot straks:)
  Wij hebben beneden nog 1 met een waterreservoir en touwtje..flink oud toilet die ook niet 2 achter elkaar kan spoelen dan loopt alles onder, hebben we gemerkt..
  Succes met de potten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.