Mijn 5e poging tot een weekmenu

Ja mensen daar ben ik weer met een nieuw weekmenu verhaal. Ik heb namelijk een nieuwe manier gevonden. Het werkt al drie dagen. 

Ook de vorige keren had ik het ei van columbus gevonden, I know. Maar nu dus een nog groter, mooier, beter ei, echt!

Mijn blog heet niet voor niks “Struikelen” ik probeer vanalles maar niet alles lukt. Ik kan mezelf en ook u, mijn lieve lezer, dus niet beloven dat ’t wat wordt deze keer. Maar ik doe opnieuw een poging. En ook wanneer ik ’t maar een maand volhoud, is er altijd weer wat geleerd. 

Wat ik al leerde van alle pogingen….

Zo leerde ik, toen ik een tijdje geabonneerd was op van die bestwelprijzige maaltijdboxen, de meerwaarde van sauzen. Er was namelijk altijd een saus. En sommige sauzen zijn heel makkelijk. Bijvoorbeeld: yoghurt met een beetje mosterd en dille-uit-de-diepvries. Eén minuutje werk; heerlijk over sperziebonen.

Mijn eerste weekmenu was zelfs inclusief ontbijt en lunch. Dat hield ik twee weken vol. Daar leerde ik van dat je ook kunt overdrijven met plannen: ik kwam in opstand tegen mezelf. 

Ook besefte ik laatst dat mijn zoektocht naar dé app die voor mij mijn voorraad beheert en op basis daarvan recepten suggereert, boodschappenlijstjes maakt en gekoppeld zit aan een agenda, dat een makkelijker oplossing is om gewoon zorgen voor geen gigantische voorraad. En even kijken wat er in huis is voordat ik naar de super ga.

Maar waarom NU?! 

Alsof ik niet genoeg te doen heb met die verhuizing, immers. 

Ja. Juist nu!

Vandaag pakte ik namelijk de eerste tien doosjes uit in ons nieuwe huis: de keukeninventaris. Naast pannen, glazen en borden was daar ook “De Voorraad”bij. Waaronder dus die vijf soorten linzen. Ja. Dat is echt onzin. ’t Staat wel heel leuk trouwens, in al die weckpotten, al die kleurtjes. Maar toch is het gekkenwerk zo. 

Bovendien is het nu, in deze drukke tijden waarin ik het moederschap, ondernemerschap en ene verhuizing combineer, wel èrg verleidelijk om Gezond Eten erbij in te laten schieten. Nergens voor nodig: er zijn genoeg snelle en simpele recepten die ik ook nog eens lekker efficiënt vooruit kan koken

Het plan. 

Genoeg introductie, hier is het plan. 

 • Stap 1: Check je voorraad en kies iets dat best weleens “op” mag. 
 • Stap 2: Voer datgene dat “op mag” in, in een app of op een website van een supermarkt die een database met recepten heeft en zoek naar een recept van je voorkeur. De websites die ik gebruik kent ook veel filters, zoals bijvoorbeeld hoe lang de maaltijdbereiding mag duren, al dan niet vega(n), etcetera. 
 • Selecteer het recept naar en kopieer de URL (al dan niet via ene “delen – knopje” naar je online agenda. Want die hebben we toch inmiddels allemaal wel, toch?!
 • Check of je de ingrediënten voor het gerecht al dan niet al in huis hebt (of een alternatief natuurlijk). 
 • Zet de ingrediënten die je níet in huis hebt op je boodschappenlijstje. Dat kan via de app die ik gebruik met 1 klik. 
 • Kook minimaal twee keer per week voor twee dagen (liefst maaltijden die je makkelijk kunt invriezen). 
 • Herhaal dit proces vier of vijf keer. Daarbij kun je natuurlijk ook weer verder zoeken op een ingrediënt uit een eerder recept, waarvan je over zult hebben. 
 • De andere dagen trek je even zo’n eerder gemaakte maaltijd uit de koelkast of vriezer

Maaltijden invriezen is echt zó fijn! Zeker in drukke tijden. Morgen ga ik daarom twee maaltijden klaarmaken, beide in hoeveelheden waar wij twee keer van kunnen eten. 

14 gedachten over “Mijn 5e poging tot een weekmenu

 1. Geen commentaar.

  Sinds ik op mijn 18e op kamers ging, is de keuken een ZEER BELANGRIJKE kamer in mijn huis. Mijn vrije dag gaat soms voor een deel op aan lekker in de keuken staan. Ons nieuwe huis is gekocht omdat er zo’n lekker grote bijkeuken bij zat – en een trapkast.
  Je ziet nu al voor je he: ik heb voorraad (ja, ik wied wel 1x per jaar eruit wat er niet gebruikt wordt), inclusief 3 soorten linzen en 6 soorten bonen, en ik gebruik bijna alles. Ik wordt daar ook heel gelukkig van, tenminste mijn innnerlijke eekhoorn. En het scheelt stress en naar de super hoeven rennen.
  Ik heb wel heel erg bewondering voor mensen die voor 1 dag boodschappen kunnen doen. Of die met 4 borden en 4 glazen leven. En gun die mensen hun meug.

  Jouw kooksysteem klinkt trouwens erg zoals ik het ook doe, al jaren. En dat werkt prima. Dus als je dat systeem werkend wil zien, moet je een keer langskomen.
  En anders: lekker doorgaan met je eigen systeem vinden, volgens mij werkt t het elke keer beter, dus je komt er wel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik probeer nu voor maximaal 4 dagen te plannen, dat gaat aardig goed. Meestal houden we namelijk toch spul over, eten we nog een keer buiten de deur of hebben we geen puf om te koken en eten we soep en stokbrood ofzo. En die geplande dagen zijn dan idd in de eerste instantie gebaseerd op de voorraad, zodat ik alleen aanvullingen bij hoef te halen. Dat werkt aardig, voor zover een systeem überhaupt kán werken bij iemand als ik…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat dacht ik ook, zo’n app bijhouden is toch ook iets waar je dan aan moet denken om te gebruiken.

   Like

   1. Rondslingerende papiertjes waar je aan moet denken waar je ze gelaten hebt. Brrr…

    ..

    “Allerlei apps” dat is er dus één: mijn digitale agenda. En recepten zocht ik altijd al op. Ik ben namelijk niet echt een woensdag-gehaktdag type. Ik heb weleens gelezen dat mensen bijvoorbeeld gewoon dagelijks één van de tien maaltijden uit hun vaste repertoire maken. Daar zou ik niet echt blij van worden.

    Zo zie je maar: smaken verschillen!

    Like

   2. Toch snap ik die opmerking van Marijke en Lot wel. Het één of het ander is niet beter, wel anders. Ieder zijn voorkeur. En voor rondslingerende briefjes hebben we het prikbord en/of (school-)bord met krijt of stift uitgevonden. Voor alles is een oplossing…

    Like

 3. En als die dingen die je bijna nooit gebruikt op zijn: niet meer bijkopen 😁
  Goed basic plan Mariima!

  Hier is (na enig creatief koken + enig weggooien) de voorraadkast vrijwel alleen nog maar gevuld met dingen die we vaak gebruiken. Wat een ruimte scheelt dat zeg!

  Die vriezermaaltijden zijn fantastisch trouwens. Je hebt op internet van die (Amerikaanse) filmpjes van mensen die dan in 1 middag 40 maaltijden invriezen enzo. Zelf vind ik meer maken als ik toch kook handiger. Rijst koken we tegenwoordig per kilozak tegelijk (wat dan in 2-3 dagen opgaat)

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij vinden de diepvrieszakken van Iglo lekker. Met name de Indiase curry. Tja, voor die paar uitzonderingsdagen natuurlijk, die als je niet oppast steeds vaker voorkomen. Je hebt gelijk, een eenvoudige maaltijd koken is net zoveel werk als een zak opwarmen, zeker als je daarvoor eerst naar de winkel moet. Die linzen herken ik, ik heb ze ook in allerlei kleuren. Maar meestal komt het er niet van. Je systeem klinkt handig, vooral dat je begint met iets dat je in huis hebt en dat op moet of waar je vanaf wilt en zo. Zo komen die linzen ook vast op de komende weken. Ik ben benieuwd naar je ervaringen over twee weken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Handig!
  Tot nu toe maken we 2x p.w.stampotjes ook voor 2 dagen. En heel soms neem ik van die kant en klare maaltijden in plastic bakjes van de appie. Die met bloemkool of rode kool hachee is nog best te eten. Even in magnetron en klaar, vooral fijn na t klussen rond uur of half 7.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.