Klussen is leuk

Ik heb nog niet zo veel geklust in mijn leven. Ik vond het niet leuk. Dacht ik. Dus was er daar die klassieke rolverdeling in mijn laatste verhuizingen: DeMan hing de lampen op, boorde gaten in muren en zette de kasten in elkaar terwijl ik wel een muurtje wilde schilderen en me verder met plezier schikte in de rol van assistent.
DeMan had er immers ook veel meer verstand van en wilde alles graag op zijn manier doen. Eén kapitein is genoeg op een bootje. Ik hield het plankje wel vast en gaf de hamer aan.

Zoiets.

Een DeManLoze klusteam

In mijn studententijd was daar lang niet altijd een DeMan maar wél waren er vaak vrienden van het mannelijke geslacht en eigenlijk kwam dat op hetzelfde neer. Zei hadden daar allemaal veel meer verstand van dus ik ruimde de rommel achter ze op en gaf ze de boormachine aan.

Maar dit is dus een DeManLoze verhuizing. Ik ben zelf meewerkend directeur van het klusteam en op een kleine uitzondering na zijn ook de hulptroepen van het vrouwelijke geslacht.

Het leeuwendeel van de klussen doe ik zelf. Op het vloerenverhaal na, dan, want dat is iets voor vaklui. En ook de nieuwe wc wordt door een loodgieter geplaatst. Een echte DeMan zou dat gewoon zelf doen maar er zijn grenzen aan mijn kunnen: van sommige klussen heb ik het idee dat je ze eerst een keertje zou moeten oefenen en op een lekkende wc of eentje die bij een langere sessie opeens van de muur afvalt, zit niemand te wachten.

Huis-tuin-en-keuken-klusjes: hardstikke leuk

Eigenlijk komt het erop neer dat ik gewoon die simpele huis-tuin-en-keuken klusjes doe zoals wat meubels in elkaar zetten, de muren verven, de wasmachine aansluiten, lampen ophangen en hier en daar een plank ophangen. Loodgietklussen sla ik over. Ieder zijn expertise…

Ik heb de tijd. Ik zei immers “nee” tegen die éne opdracht en vorige week zette ik de automatische beantwoording van mijn email aan en schakelde ik de telefoon door naar een antwoord-dienst. Tussen de bedrijven door besteed ik natuurlijk zo af en toe aandacht aan de lopende opdrachten-waarvoor-ik-betaald word, maar ’t is minimaal.

En nu ineens blijkt dus dat klussen best heel erg leuk is. Als je maar de tijd hebt om gewoon lekker je eigen tempo te bepalen. En als je het gewoon op je eigen manier kunt doen; een manier die volgens jou ook gewoon logisch is.

De ingevlogen hulp van het afgelopen weekend en ik werkten overigens prima samen: zo raar is mijn logica dus blijkbaar niet. En als ik gewoon mijn eigen schroefmachine gebruik (die ik goed ken en waarvan ik weet hoe enthousiast hij ronddraait) dan gaat dat helemaal prima.

De eindstand na twee weken klussen

 • Meisjeskamer geverfd ✔
 • Mijn slaapkamer bijna helemaal geverfd. Eén muur had een derde (!) laag nodig en dat ondanks dat ik niet eens de goedkoopste verf kocht! ✔
 • Muren van de zolder geverfd ✔
 • Nieuwe met spoed gekochte kledingkast (drie meter breed, voor twee personen) in elkaar gezet, inclusief alle laatjes en dingetjes en dat was alles bij elkaar een hele klus ✔
 • Klein speelgoedkastje / boekenkastje in elkaar gezet voor Zonne, er moeten wel nog twee laatjes en een deurtje in ✔
 • Overal lampen opgehangen. Dat ging niet overal even soepel, maar het is wél gelukt ✔
 • Geprobeerd een aantal vloerdelen te leggen die de vorige bewoners verwijderd hadden omdat hun kast anders niet pastte. Maar ’t past niet. Ik zoek nu dus naar vervangende vloerdelen voor dat stukje. Wordt vervolgd, dus….
 • In de vaste kasten heb ik planken opgehangen. Een prima plek om voor het eerst in je leven een boormachine uit te proberen! ✔

Deze week wil ik een keertje gaan verhuizen naar ons nieuwe huis, zodat ik de avond-uren kan gebruiken om dozen uit te pakken. In principe kunnen we nog tot het einde van de maand terecht in ons boshuisje en dat is maar goed ook: op de 28e wordt de vloer voorbewerkt (geëgaliseerd) en dan mogen we er 24 uur niet op lopen. We gaan dan dus nog één laatste afscheidsnachtje in het bos slapen!

14 gedachten over “Klussen is leuk

 1. Ik heb nu weer nman. Handig ook, werkt als huismeester . Maar ik wil mn klushandigheid niet kwijt raken, dus ik blijf lekker doorklussen. Want dat fijne gevoel v eigen en macht wil ik inderdaad niet kwijt. En inderdaad : het is vaak gewoon logisch. En de jijbuis kan nog allerlei tips erbij vertellen ; zo leren die mannen t ook hoor.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij verhuizen zaterdag, ik ben nu in oude huis de laatste dozen aan het inpakken. Op momenten dat ik het niet meer zie zitten, kijk ik met koffie een kwartiertje naar Netflix Consumed een programma over mensen die verzuipen in hun rotzooi.. dat geeft zoveel inzichten dat ik met hernieuwde energie de dozen te lijf ga. Na dat kwartiertje kan ik ook veel makkelijker spullen wegdoen. Ik ga niet zover als 75% wegdoen, maak ik probeer bij alles de 50% te halen. Verder schildert mijn man nu de muren beneden en beginnen we morgen met het leggen van de laminaat vloer. Dan moet alles ingepakt staan.. dus hup weer in de dozen..

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben zelf ook erg handig, maar mijn vrouw is handiger. Ze heeft me alles geleerd over elektriciteit en boormachines. Bij haar krijg ik ook volop de kans om het uit te proberen, mannen zeggen al snel ‘laat mij maar’, zodat ik het nooit leer. Een vriendin van ons kan ook bijna alles zelf en laat me ook proberen, zodat ik zelfvertrouwen krijg. Ik heb bij haar een stuk van haar garagepad gelegd, had ik nog nooit eerder gedaan 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo hee! Goed bezig marimma!
  Dus ga je ook op de 29e verhuizen..wij ook..dan ons eerste nachtje in ons nieuwe huis!
  Spannend en zin in. Merken wel dat we nu wat vermoeid raken..na bijna 8 weken klussen.
  Succes verder..:)

  Geliked door 1 persoon

 5. Met een man die bang is voor zijn piano vingers en enigszins linkerhanden, zijn de rollen hier omgedraaid.
  Eerst was mijn handige broertje De man, maar tegenwoordig doe ik alles zelf.
  Zelfs de hele schuur verbouwt terwijl mijn man de schroefjes aangaf 😂

  Geliked door 1 persoon

 6. Als gescheiden vrouw ben ik inmiddels veel handiger geworden in het klussen dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik ben tegenwoordig graag onafhankelijk dus probeer ik altijd eerst of ik het zelf kan. Ik was getrouwd met een man die bij alles zei, oh laat maar , dat kun je toch niet. En ik? ik geloofde dat onmiddellijk. Heeft hij mij toch een hele grote dienst bewezen door er vandoor te gaan. Want ik kan niet alles, maar wel veel meer dan ik zelf dacht. En het is inderdaad een fantastisch gevoel als je na de klus bedenkt , dat heb ik toch mooi maar even zelf geflikt en ook nog eens een hoop geld bespaard.

  Geliked door 1 persoon

 7. Je kunt meer dan je denkt, maar ik herken hoe dat gaat met een DeMan. Zo is ‘onze’ boormachine eigenlijk van mij. Die heb ik jaren als student ook zelfstandig gebruikt maar sinds we samen zijn geloof ik niet dat ik ‘m heb ‘mogen’ hanteren. Ik denk ook niet dat hij doorheeft hoe raar het eigenlijk is dat hij er vanuit gaat dat ik het niet zou kunnen. Maar okee: ik maak er ook zelf gebruik van dat hij er is. Zo doe ik echt niets meer met lampen en andere hoge dingen: ik heb geen heimwee naar de tijd dat ik 3 verlengsnoeren aan elkaar knoopte, een krukje op een bureau zette, daar op klom en vervolgens met veel kracht een gat in het plafond moest boren terwijl het krukje vervaarlijk wiebelde. Want student, geen geld, geen haspel, geen ladder, geen opbergruimte en geen DeMan. Maar het lukte wel. Net als verven, planken ophangen, alles in elkaar schroeven. Kan me niet herinneren dat er iets niet lukte. Soms heus wel met hulp – je kunt niet alles alleen – maar wel onder mijn jonge vrouwelijke regie. Als belegen veertiger (b)lijk ik mijn geëmancipeerde skills deels kwijt te zijn geraakt. Vooral aan vooroordelen en aan gemak 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. goed bezig vrouw! mannen zijn ook helemaal niet handiger dan vrouwen, ze hebben alleen meer zelfoverschattingsvermogen 😉
  ik vind een huis altijd meer eigen worden als je er zelf aan geklust en geprutst hebt. Zo poets je de oude bewoners weg en leer je elk hoekje van je nieuwe stulp goed kennen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat “eigen worden” is echt zó fijn!! Om die reden heb ik ook heel enthousiast staan verven in het nieuwe huis. En ik ben ook héél blij dat er een nieuw toilet komt plus op termijn een nieuwe badkamer!

   Like

Reacties zijn gesloten.