Kantoor aan huis

telecommuting-1494273-640x480

“Ah, hier komt zeker je kantoor?” zeggen mensen wanneer ik ze rondleid in ons nieuwe huis en we de zolder bereikt hebben.

Het is een fijne zolder met twee grote dakkapellen aan beide zijden. De overloop én de zolderkamer hebben daglicht. Er is een mooie zolderkamer gemaakt, met zelfs een wasbakje. Ik vind “stromend water boven” namelijk luxe, vooral wanneer dat op zolder is. In ons ouwe huis hadden we alleen op de begane grond stromend water….

Maar ik ben helemaal niet van plan om op zolder te gaan werken. Ik ken mezelf: ik werk graag in de huiskamer. Bij Pippa en de poes. Met uitzicht op ons tuintje en in de zomer de schuifdeuren open of lekker buiten in het zonnetje. In de huiskamer met open keuken zodat een kopje thee maar vier stappen van me vandaan is. Vooral nu ons nieuwe huis een kokendwaterstand op de kraan heeft, zodat ik niet ieder uur denk “oh ja ik was water aan het koken” en de waterkoker opnieuw moet aanzetten omdat het water inmiddels afgekoeld is…

Werk en privé dat naadloos in elkaar over loopt

Veel mensen willen werk en privé 100% gescheiden houden. Zij staan zelfs dagelijks in de file en vinden oplopende reistijden geen probleem onder het mom van “tijd om afstand te nemen”. De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af waarom dat voor deze mensen zo belangrijk is. Ervaren ze zoveel stress op het werk? Gedragen ze zich er heel anders, zijn ze een ander persoon? Waar moeten ze dan precies afstand van nemen, eigenlijk?

Ik streef juist niet naar die scheiding, integendeel: ik houd ervan dat mijn werk en mijn privéleven zo dicht bij elkaar liggen. Ik vind het heerlijk om nadenkwerk af te wisselen met het uitruimen van de vaatwasser (of het zelfs te combineren). En ik snijd graag de groenten tussen twee werktaken in. Ik heb er ook geen enkel probleem mee om ’s avonds te werken en het is voor mij steeds lastiger om de vraag “maar hoeveel uur werk je nou eigenlijk per week?” te beantwoorden.

Eigenlijk zou mijn antwoord “genoeg” moeten zijn….

Voor mij hoort deze levensstijl van thuis werken en het afwisselen van huishoudelijke klusjes met werkklusjes helemaal bij mijn definitie van HOT (Happy, Opportunity Rich en Time Rich), een term die een jaar of zo geleden bedacht is als de “light-versie” van FIRE (Financial Independant Retire Early). Ik kan gewoon altijd kiezen: een dataset analyseren of de was ophangen; een offerte schrijven of de wc poetsen; een opdrachtgever bellen of mijn moeder bellen.

Voor mij voelen de klusjes en taken die horen bij mijn privéleven en die horen bij mijn “werkleven” niet anders. Ook krijg ik zakelijk steeds meer informele contacten. Dat geldt niet voor alle zakelijke contacten, maar wél voor een aantal. Ook daar groeit werk en privé naar elkaar toe, dus.

Maar waar komt die werkplek dan?

In ons ouwe huis werkte ik aan de eettafel. Dat was niet zo ergonomisch want eigenlijk is de tafel wat te hoog of de stoelen zijn te laag. Toen ik na enige tijd last van een schouder kreeg en de oorzaak daarvoor niet 1-2-3 bij het sporten lag, heb ik toch maar besloten om die éne lelijke bureaustoel die ik nog over had uit de tijd dat ik een kantoor had, aan de eettafel te schuiven. Toen ging het beter.

Maar goed die stoel is dus écht lelijk, he? Ik heb in ons nieuwe huis dus twee opties, dacht ik: een nieuwe stoel kopen of om deze stoel heen (blijven?) kijken.

Maar vandaag diende er zich een nieuwe optie aan. Ik nam namelijk de laptop mee naar het nieuwe huis om de internetaansluiting te regelen en om ter plekke hetzelfde te doen als in ons herfsthuisje: werk-taken combineren met huis-taken. En de laptop kwam “zo lang” op het aanrecht terecht. Op dat éne deel van het aanrecht dat geen directe kook- of kraanfunctie heeft.

En heee…. het is een perfecte hoogte voor staand werken!

Een frugal werkplek

Staand werken is dus helemaal de bom en bij toeval kan ik dus gewoon met die trend meedoen. Maar…. voor het betere nekgevoel moest die laptop wel nog omhoog….

Ik vroeg dus even advies in onze actieve slackgroep met FIRE/HOT-adepten. Hadden de leden ervaring met staand werken en hoe dan? Ik had wel wat gevonden, maar die verhoger kost 150 euro. Toch wel prijzig voor een mogelijke bevlieging…..

Het voordeel van deze groep is dat je meteen respons hebt. Ik kreeg een mooi serietje foto’s van de werkplek van  Tom en ook FireMe reageerde. In de loop van de middag kwamen er nog meer leuke foto’s van werkplekken.

Toen ik duidelijk maakte dat ik niet op zoek was naar een extra bureau, maar juist naar een oplossing voor op een bestaande werkplek vond Tom voor mij een lifehack “make your own standing desk this weekend“, met daarin onder andere een grappig tekeningetje van iemand die zijn bureaustoel op zijn bureau zette.

En zo onstond mijn ideetje, gebruik makend van een peuterstoeltje dat om de één of andere reden mijn weggooiacties in mijn oude huis overleefd had terwijl Zonne er echt te groot voor is.

Dat had dus zo moeten zijn, want ’t is precies de goede hoogte….:

20181120_1323031668412888503728264.jpg

Er zijn dus mogelijkheden genoeg voor mijn “kantoor aan huis”. De printer gaat naar de zolder en daar heb ik ook mijn voorraad enveloppen, papier, inbindmachine etcetera.
En de papieren administratie natuurlijk. Dat moet van onze blauwe vrienden.

 

Maar verder? Verder heb ik gewoon wel vijf werkplekken in ons nieuwe huis!

10 gedachten over “Kantoor aan huis

 1. Haha, creatief!
  Hier wel iemand die die reistijd heel prettig vindt. Ik geef les in het VO en op sommige dagen is even een uurtje alles wegtrappen op de fiets naar huis heel fijn. Of even een half uurtje keihard meezingen met de autoradio. Of gewoon lekker met je hoofd tegen het treinraam aanleunen en nietsziend door het raampje kijken (of juist wel en genieten van het mooie uitzicht). Gewoon even alleen zijn, nadat ik 7-8 lesuren omringd ben geweest door minstens 20 hyperactieve stuiterballen. En die stuiterballen van mij zijn superlief en heel grappig en ik vind het heel leuk om ze les te geven, maar het vraagt ook gewoon heel veel energie. En dan is dat halve of hele uur reistijd wel even lekker. Gewoon even alleen, even alles van je af laten glijden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat stoeltje is er bij ons ook nog. In dienst als keukenopstapje, voor de volwassenen bij de hoogste plank en bij kind voor tijdens het helpen koken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt dus je printshop op zolder.
  En je werkplek is poeslief en thee optimaal, en zelfs ergonomisch en circulair en worklife balance geintegreerd. Uhuh. Prima toch?

  Ik ben net even van mijn (even creatief gestapelde) nieuwe sta plek gelopen en op zolder gaan zitten. Want daar focus ik net beter, en heb ik een beter scherm. En die 2 andere slaapkamers in huis staan nog steeds leeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor mij is het vooral belangrijk dat “het” makkelijk weg te ruimen en goedkoop is (yep tijdelijke stapels vind ik ook niks!)

   Het stoeltje kan lekker pittoresk als plantenstandaard dienen of zo….

   Misschien in de toekomst iets in elkaar knutselen dat lijkt op de 150 euro oplossing. Maar ik ben nu al genoeg aan het knutselen…. vandaag wordt er weer een bed in elkaar gezet, nu de kasten allemaal “af” zijn…..!

   Like

 4. Ik werk ook het liefst in de zitkamer, naast de keuken. Ik vind het vervelend boven te zijn in een huis dat beneden leeg is. Precies wat je zegt, naast de keuken, met Poes naast me. Heerlijk. Heelrijk typte ik eerst, eigenlijk is het dat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb ook altijd thuis gewerkt, samen met mijn partner. Geen gehaast, geen files, lekker wandelen, fietsen of zwemmen als de zon schijnt: dan werkten we na 20.00 uur wel!
  Geniet ervan!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.