Een ander kostenplaatje.

house-1620334-639x703

Hoe het toen was.

In 2012, voordat ik wist dat aflossen van een aflossingsvrije hypotheek een mogelijkheid was en toen ik ook nog een leuke woekerpolis had, werd er maandelijks zo’n 1.600 euro per maand afgeschreven door De Bank*. De hypotheekkosten. Hopla. Alsof je een emmer leeg gooit.

Ik stond daar overigens niet bij stil. Het was zoals het was. In die tijd betaalde ik óók nog zo’n 800 euro per maand aan de kinderopvang* en werd er iedere maand 196 euro (ja ik weet het nog precies…) geïncasseerd door de IBG omdat ik die studieschuld nog had.

Ik had overigens ook een dubbel abonnement voor de mobiele telefoon, om maar eens iets te noemen. Kort gezegd: er ging iedere maand een sh#tload aan geld uit en ik had geen idee hoeveel dat eigenlijk was en waarin het “op” ging. Blijkbaar verdiende ik genoeg geld om dat te betalen, was toen mijn redenering.

En nu…

Mijn studieschuld is afgelost. Ik deed dat niet versneld, overigens, want ik betaalde in de laatste jaren geen rente over die schuld. Voor mij was extra aflossen op de hypotheekschuld dus veel lonender. Zo kon ik misschien eindelijk eens een keer verhuizen. En dat is gelukt.

Ik was dit jaar gemiddeld per maand 120 euro* kwijt aan kinderopvang: sinds april gaat Zonne één middag per week naar de naschoolse opvang en daar kwamen ad hoc nog een paar extra middagjes bij. Ook blijft ze dagelijks over. In 2012 was ze één jaar oud en werd ze drie volle dagen per week opgevangen. Een basisschoolkind is zelfs met hobby’s en clubjes goedkoper dan een baby of een peuter, weet ik inmiddels. Want minder opvang nodig en school=gratis.

Maar weet je waar ik pas echt blij van word? Gisteren werden mijn hypotheekkosten voor het eerste geïncasseerd. Het bedrag was 525 euro*. Een deel daarvan was bovendien de aflossing van het annuïtaire deel, mijn hypotheekschuld wordt er dus nog kleiner door ook. Mijn woonlasten zijn dus veel lager dan ooit en dan slinkt mijn hypotheekschuld ook nog eens, ongemerkt…

Een klein rekensommetje.

Telt u even mee? Afgerond betaalde ik zes jaar geleden 2.600 euro aan de hypotheek plus kinderopvang plus studieschuld. Nu  betaal ik nog 650 euro. Ik ben dus maandelijks bijna 2.000 euro minder kwijt.

In theorie zou ik dus maandelijks 2.000 euro kunnen beleggen. In de praktijk ziet dat er iets anders uit. In het rekensommetje houd ik immers geen rekening met de kinderopvangtoeslag en de hypotheekrenteaftrek. Netto is het verschil dus kleiner. Bovendien ben ik nu nog “even” aan het investeren in mijn huis: in potjes verf en lampjes en oh ja die vloer, die vloer, die vloer die komt eraan.

Maar hee. Het gaat dus gewoon echt primaprima met dat besparen. Buiten de eenmalige kosten van de nieuwe badkamer en het herinrichten van mijn tuin om, kunnen we volgend jaar leven van iets meer dan 2.000 euro per maand. Dat kon vorig jaar echt niet en de jaren ervoor al helemáál niet.

Het kan ook voor minder dan 2.000 euro per maand. Zeker. Maar ik wil ook op een vakantie volgend jaar. Plus af en toe een gezinsuitje en die hoeven niet altíjd gratis te zijn. En een significant bedrag aan dat goede doel. Plus twee clubjes voor Zonne. Balans tussen nu leven en later leven mag er zijn, immers.

Ja. We nemen het ervan. Terwijl ondertussen die hypotheekschuld vanzelf slinkt en er voldoende geld overblijft om te investeren “voor later”. Fijn.

*dit zijn bruto bedragen. Met hypotheekrenteaftrek en kinderopvangtoeslag zien deze bedragen er heel anders uit. 

17 gedachten over “Een ander kostenplaatje.

  1. Wat een verhaal….je ken liever een boek schrijven..hou die verhaal kort en krachtig….allemaal tijd verspilling….mijne is zoo…20 jaar huis gekocht met aflossing vrijhypotheek…nu 20 jaar later door de bank 30.000 euro gespaard…nog 10 jaar gegaan….eindbedrag is dan 50.000 euro….eigen geld bij 25000 euro..hup. hypotheek al afbetaald ons Allah…..oja… Dood gaan nemen wij niks mee..enne ruzie. Van erfenis na de dood ouders is 90 % !!

    Geliked door 2 people

  2. ;-( Ik denk altijd dat ik niet zo’n slecht inkomen heb, tótdat ik dit soort bedragen zie… Nee, ik verdien genoeg, maar soms schrijnt het wel een beetje, dat jij (en anderen) ruim meer overhouden dan ik in een maand verdien…. (Niet akelig bedoeld, maar ik wilde dit even toevoegen…).

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.