Dáág Sinterklaasje

sinterklaas_background1__50_2560x1809

Zeven december. De Sint kwam en ging.

Zonne kreeg van die Sint niets van wat er op haar lijstje stond, op de chocoladeletter na dan. Ondanks dat het een bescheiden lijstje was met slechts vier kadootjes, was de lijst wat mij betreft toch té veel geïnspireerd op die reclameblokken van de Sint.

Roze lego omdat meisjes blijkbaar niet met gewone rode – groene – blauwe lego kunnen spelen. En een spel met (letterlijk) toeters en bellen dat er op de tv leuk uitziet maar in het echt alleen maar tegenvalt.

Het ergste vond ik overigens nog die reclame voor één of ander spel: “Sterren vangen, het leukste meisjesspel” “en dan ook nog de versie voor jongens: spoken schieten”.

Dat zou verboden moeten worden.

 

Helaas kreeg ze óók een plastic-zooi-uitpak-kado-met-pongeltjes. Daar zijn 100 versies van en de lol zit ‘em in het uitpakken.

“SPAAR ZE ALLEMAAL À €11,99 PER STUK!”

“NU OOK DE GROTE VERSIE VOOR €14,99!”

Een schoolvriendinnetje meldde gisteren trots er ze er inmiddels 56 heeft. Dan heb je dus voor 700 – 800 euro aan plastic roze glitter pongeltjes.

Tja.

Zoals een familielid zei: het lijkt wel een ontplofte suikerspin. Maar sommige familieleden zijn helaas niet helemaal op te voeden: “Ja maar ze vond dit op haar verjaardag zo leuk”.

Yep. Het uitpakken is leuk. Maar vervolgens speelt ze er niet mee. Het is namelijk geen speelgoed maar hebbegoed.

 

 

Het was echt wel een leuk feest met een superenthousiast dansend kind. Maar verder sluit ik me 100% bij Micha Wertheim aan:

“Toch heb ik een paar vragen. Namelijk waarom u niet gewoon de knoop heeft doorgehakt om van alle Pieten roetpieten te maken. Als onze minister-president het niet kan opbrengen om de knoop door te hakken, dan u misschien? (Ik heb mij laten vertellen dat u onze minister-president al kent sinds hij een peuter is, dus die zal dat zeker accepteren.)”

“Nu ik u toch schrijf, heb ik nog iets dat mij niet lekker zit. Waarom zit er reclame voor en na iedere aflevering? Waarom is die reclame er ook iedere keer dat iemand inlogt op de site? Waarom is het voor u zo belangrijk dat kinderen reclame zien? Uw programma is toch gemaakt van publiek geld?”

“Even los van die reclame: waarom roept Dieuwertje Blok in iedere uitzending steeds dat kinderen naar die site moeten gaan? Vindt u echt dat kinderen nog achter een scherm moeten kleven? Waarom niet oproepen een tekening te maken voor in hun schoen, zoals vroeger? Als er één ding is dat ik niet zou hebben veranderd, is het dat wel.”

Lees de hele column via De Correspondent. Een linkje kan ik helaas niet opnemen in dit artikel omdat het mijn identiteit weggeeft. 

 

 

Zonne kreeg deel twee van Dummie de Mummie. Het eerste deel lazen we aan elkaar voor in het boshuisje. Regelmatig lagen we in een deuk. Ik kijk uit naar dit nieuwe boek. En ze kreeg nòg een boek, een koeken-en-taarten-bak-boek. Voor morgen staat de eerste baksessie op het programma. We hebben immers weer een oven in ons nieuwe huis.

Ook kreeg ze een goocheldoos. Ik mag misschien wel haar assistente zijn. Maar alleen als haar vriendinnen niet kunnen komen spelen. Ik snap dat best, ik ken mijn plek….

Ze stond te gillen en springen van blijdschap toen ze de zak met kadootjes zag. Die zat natuurlijk tot de rand toe vol vanwege de volumineuze maar superhandige spulletjes voor in het nieuwe huis: een prullenbakje voor boven en zo’n wisding voor de vloer. En een kapstok.

Zo’n blij en enthousiast kind is onbetaalbaar. Echt. Dus ja ik vind het Sintfeest wel leuk. Jammer alleen dat je met een kind van zeven, het niet meer op je eigen manier kunt vieren tenzij je je kind vier weken opsluit in de kelder. Als je een kelder hebt tenminste…..

 

Nou. Dáág Sint. Ik heb echt helemaal niks tegen jou hoor, echt niet. Maar wat de mensen van je verjaardag maken, daar heb ik helemaal niks mee….

Daar kun jij niks aan doen. Maar nu je weer 11 maanden vrij bent hoop ik dat je eens een mailtje stuurt naar Dieuwertje. Niks tegen haar maar wél tegen dat stomme sinterklaasjournaal waar óók mijn dochter naar keek (want op school en de hele klas….). Met zijn commerciële sausje.

En nu maar hopen dat Dieuwertje volgend jaar niet wéér gaat lopen vertellen wanneer mijn kind haar schoen mag zetten want ook daar ben ik helemaal klaar mee.

Dat bepaalt de Sint immers zélf wel. In overleg met de ouders, uiteraard….

14 gedachten over “Dáág Sinterklaasje

 1. schoen zetten mag hier elke dag. Mits je er een mooi lied bij zingt, een dansje doet of het om een andere reden speciaal maakt. Of er dan iets in komt is altijd maar weer de vraag. Niet op een vaste dag in elk geval. Als er dan iets in komt is het iets van precisie gestrooide pepernoten, een mandarijn met een gezichtje of een stukje marsepein.
  Wij hebben de traditie van het grote geheim van 8, dan verklappen we het geheim van Sinterklaas. Vooral gekozen omdat ze vanaf die leeftijd meestal surprises gaan maken op school.
  En nu doen we bij familie een dobbelspel en met ook van surprises houdende vrienden surprises met gedichten.
  Geen grote kadootjes, voor allemaal maar 1 en niet meer dan € 15,

  En die ballen zijn echt belachelijk. Je hebt nu ook mega ballen van €90 en koffertjes volgens hetzelfde concept. Dochter heeft er 1 gekocht en was toen snel genezen want zakgeld op, 5 minuten lol en toen niks meer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb onze kinderen altijd verteld dat we het Sinterklaasfeest Spelen.. en iedereen heeft eigen spelregels. Ik vind het niet oke om een kind iets te vertellen wat niet waar is, het ergens in te laten geloven wat niet waar is. Dus ja we speelden Sinterklaas en heb ik nooit hoeven vertellen dat Sint niet bestaat en ik ze al die jaren iets op de mouw had gespeld. Voor mij is dat echt een principe kwestie geweest, je vertelt je kind geen leugens, nooit. Bieke

  Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad irritant zo’n Sinterklaasjournaal wat zegt dat je op zaterdag gelijk je schoen mag zetten. Ik heb gezegd dat de Sint hier pas later aankomt – maar toch…

  Verder hadden mijn kinderen door het SKJ het idee dat ze een chocoladeletters in hun schoen zouden krijgen…. Niet dus, maar wel irritant dat ze dan staan te juichen en je als ouder dan moet zeggen dat dat niet zo is.

  Nou ja…. wég is hij en ik ben blij. Het geeft ieder jaar weer bergen onrust. School had gelukkig een rustig, ingetogen feest.

  Geliked door 1 persoon

 4. Op onze school valt het – relatief -met de sintgekte wel mee, maar nog vind ik het overtrokken. Bij ons mag de schoen ook een keer of 3. Snoep geven we niet (ik vind dat er al te veel snoep gegeven en gegeten wordt) dus de schoencadeaus zijn vooral nuttig (dit jaar een boeklampje, sokken en een inktwisser). De cadeaus van pakjesavond een mengelmoes van nuttig en leuk. De weinige troep komt inderdaad van overige familieleden. Ze waren hier vooral in hun nopjes met de nieuwe Kleurpotloden, de boeken (leven van een loser 3 voor de een en een dierenencyclopedie voor de ander) en een nieuwe onesie. Had ik gisteren om die reden zomaar een wasbeer en een bever in huis die druk kleurden en lazen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja dit gaat lekker fijn langs me heen. Wie weet komen er eens nog kleinkinderen en dan mag ik roze pongeltjes geven. Geen idee wat het zijn, maar het lijkt me zonde van het geld.
  Mijn kinderen zijn in Zuid-Amerika en Afrika opgegroeid. Sinterklaas vierden we op onze eigen manier, zonder TV, zonder invloed van buitenaf. Heerlijk.
  Ik heb ’s avonds in bed Dieuwertje bekeken. Het verhaal vond ik leuk, met Piet Snot en die cadeautjes en die domme nieuwe pieten en het leesplankje. Wat ik ook goed vond is de rust die Dieuwertje uitstraalt: geen hyperopgewonden gedoe, maar eenvoudig het journaal voorlezen. Ik kan me voorstellen dat dit kalmerend werkt.
  Ik ergerde me aan het verheerlijken van snoep en aan de opmerking dat een echte wortel vreselijk vies smaakt. En nog zo wat dingetjes. Wat ik wel goed vond is dat Dieuwertje consequent sprak over het pakje voor pakjesavond, enkelvoud. Dat is dan weer een meevaller.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vond het feest vroeger altijd vooral leuk mét de hele familie, mét suprises en gezelligheid. En een cadeautje. Maar de tijden zijn nu wel anders. Hoewel mijn kinderen niet heel materialistisch zijn merk je toch dat ze “verwend” zijn. Een boek hoeven ze niet, want ze hebben de bieb. Een chocoladeletter? Leuk, maar ze krijgen vaker chocola, dat ligt hiet altijd wel in de kast. Overigens zien ze op de reclames op tv ook niet heel veel wat ze willen hebben, ook dat hebben ze geleerd. In die zou ik het zelf ook niet zo heel erg vinden dat familie met “rommel” komt aanzetten. Ze leert dan snel genoeg wat écht leuk en waardevol is (en geef die mannen de kost die in de midlife crisis alles gaan kopen wat ze als kind niet gekregen hebben 🙂 )

  Het scheelt waarschijnlijk ook dat die van mij net weer even wat jaartjes ouder zijn en in een hele andere fase zitten dan de jouwe..

  Geliked door 1 persoon

 7. In Grou wordt sinterklaas overgeslagen, in plaats daarvan wordt Sint Piter gevierd in februari. Die is er hooguit een week. Alleen dat vind ik al prettig. Bezoek moet niet te lang blijven immers.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het sinterklaasfeest is inderdaad wel heel commercieel geworden. Mijn tweelingzus heeft een dochter in dezelfde leeftijd van Zonne die ook nog heilig gelooft in de Sint. Zij zit er precies zo in als jij en klaagde ook hierover; de tv bepaalt schijnbaar tegenwoordig wanneer kinderen hun schoen mogen zetten.

  Ik vind sinterklaas leuk om te vieren als er nog kindjes zijn die er in geloven. Al die kinderen die vol ontzag kijken naar de Sint en als zijn pieten en helemaal opgaan in het verhaal als er weer een kadootje of roetpiet kwijt is. Maar iets minder commercieel mag wel van mij. Heel groots, veel en duur is volgens mij ook helemaal niet nodig, maar dat is soms wel lastig met al die invloeden van buitenaf.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat betreft dat geloven zit het hier wel snor! Zelfs als ik echt kritische vragen stel, gaat er geen enkel lampje branden. Alles is verklaarbaar. Heel schattig! 😀

   Like

 9. Dit gaat natuurlijk een beetje langs mij heen, maar dat van die schoen zetten heb ik idd ook al uit diverse hoeken gehoord. Héél irritant lijkt me dat! Wij mochten ‘m vroeger pas zetten nadat de Sint in het nabijgelegen dorp was aangemeerd en dan ook alleen op zaterdagavond. Dan had je volgens mij een keer of drie de kans. En dan zat die schoen niet vol met allerlei cadeaus, maar gewoon met wat pepernoten, een keer een chocoladeletter(tje), chocolademuizen en chocolademuntjes.

  En dat lijkt me eigenlijk prima. Ik zou er echt een beetje van balen als zo’n Dieuwertje Blok daar dan wat anders over gaat roepen. Want zeg dan maar eens tegen een ‘gelovig’ kind dat dat toch écht niet voor hem/haar geldt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb ongeveer hetzelfde gevoel. Wij mochten vroeg ook op elke zaterdagavond na de landelijke intocht onze schoen zetten en ook bij ons meestal iets kleins te snoepen en 1x een klein (vaak handig) cadeau, bijvoorbeeld en paar sokken. We mochten best vaker onze schoen zetten (want ook vroeger kwamen er wel invloeden van buitenaf) maar dan zat er gewoon een mandarijn of een appel enz. in. Mijn ouders maakten zich toen ook al een beetje druk over de reacties op school, erkenden ze later. Kinderen kunnen onderling elkaar zo zitten te overtroeven, alsof het een wedstrijdje is. Gelukkig kan ik mij niet herinneren mij daar vroeger iets van te hebben aangetrokken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hier is inderdaad ook een keer onderhandeld: “Ja maar mijn vriendinnen…!”

    Erger vind ik eigenlijk nog wel dat veel kinderen heel uitgebreid vertellen wat ze allemaal wel niet gekregen hebben en ook nog eens heel veel mee naar school nemen om te showen. Gelukkig zijn over dat laatste wel richtlijnen van de juf, maar niet iedere ouder houdt zich daaraan natuurlijk…. en je hebt het maar tot op zekere hoogte in de hand.

    Like

  2. Zonne heeft dus ook precies 3x haar schoen gezet, steeds op een zaterdag. Er zat inderdaad één keer een chocolade-sinterklaasje in. Eén keer een chocolade munt. En de laatste keer een Donald Duck. Dikke prima.

   Het kán dus wel maar het kost wél moeite….

   Like

Reacties zijn gesloten.