Mijn inkomsten in 2018: primaprima!

money-1413172-1280x960

Afgelopen weekend werkte ik mijn zakelijk administratie bij. Ik doe dat zo eens in de maand, de éne keer wat enthousiaster dan de andere keer. Door er af en toe een uurtje aan te besteden is het eens per kwartaal gemakkelijker om de administratie helemaal strak te krijgen voor de BTW-aangifte.

Privé houd ik alles perfect bij; zeker eens per week. Maar zakelijk is het een ander verhaal. Ik moet immers overal bewijzen van toevoegen: de factuur én de bankmutatie. En ondanks dat dat een stuk gemakkelijker geworden is sinds mijn boekhoudprogramma de bankmutaties automatisch inlaadt en ik tegenwoordig nog nauwelijks papieren facturen ontvang (alles zit dus in de inbox of zelfs al in het mapje “administratie”), heb ik toch een beetje een hekel aan die zakelijke administratie; het is gedoe. Ik moet immers ook alles boeken onder één van de vele boekhoudcategorieën en ik heb blijkbaar een andere logica dan de mensen die die categorieën bedacht hebben….

Anyway. Ik deed dus iets aan de administratie: ik boekte mijn verkoopfacturen. Dat is altijd lekker overzichtelijk. Ik verkoop immers géén kopjes koffie dus het aantal facturen is niet zo groot. Dit jaar waren het er tot nu toe 26, om precies te zijn. En daar komt er nog één bij. Die boekte ik alvast vooruit. Ik wilde namelijk weten wat mijn bedrijfsresultaat gaat zijn, over 2018…

Maar wat is het nou….?

… en…?

…nou….

Kleine slag onder de arm… plussen en minnen… beetje marge… nog niet helemaal zeker wat de kosten gaan zijn… maar….

Ik maak dit jaar méér winst dan in 2017 en 2016.

En meer winst is meer belasting betalen een hoger inkomen.

Een klein wonder

Ondanks dat ik dat al wel zag aankomen natuurlijk, vind ik het toch echt een wonder dat 2018 uiteindelijk een prima jaar is, qua inkomen. Ik had in de periode van december 2017 tot en met maart 2018 immers géén omzet. Ik werkte gemiddeld over dit jaar minder uren dan ooit: als je geen opdrachten hebt dan blijft het bij wat netwerken en ontwikkelen. Ik bereidde bovendien mijn verhuizing voor in die periode.
Ook in september 2017 en oktober 2017 had ik amper inkomen en van die éne verkoopfactuur die ik in november 2017 stuurde, kon ik echt niet langer dan een maand rondkomen. Dat het bedrijfsresultaat hoger is dan in 2017 is dus wel te begrijpen, maar het is óók hoger dan in 2016… en in dát jaar draaide ik toch echt wel lekker door met de projecten.

De lichte paniek die ik in maart voelde omdat toen écht de rek eruit begon te gaan qua buffer, ben ik nog niet echt vergeten. Juist daarom vind ik het een wonder dat 2018 tóch een goed jaar blijkt te zijn geworden.

In 2018 heb ik ongeveer 10% méér inkomen dan in 2016 en 2017. Dat is dus een (bruto) maandinkomen en nog een beetje méér. En dan heb ik ook nog eens meer passief inkomen dan ooit vanwege de dividenduitkeringen van mijn beleggingen.

Goed nieuws dus.

En volgend jaar?

En wat óók goed nieuws is, is dat ik nu al weet dat ik in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar óók werk en dus inkomen heb: twee kopstaartopdrachten (voor een vastgesteld bedrag) plús twee langere termijnopdrachten (uurtje factuurtje) waarin ik als extern adviseur ingehuurd word. In dat kwartaal ga ik voldoende omzet draaien om van te leven plus een beetje extra. Precies zoals ik dat het liefste heb: een primaprima omzet en naar verwachting geen verschrikkelijke hoge werkdruk: ik kan mijn huidige werkweken van gemiddeld 20 uur aanhouden en daarnaast tóch blijven sparen en beleggen.

Nu Zonne wat ouder en zelfstandiger wordt en wij in Het Dorp wonen, waar zij dus op eigen houtje naar vriendinnetjes toe kan fietsen of lopen en er zelfs al direct vóór ons huis al van alles te beleven is zonder dat ik taxi hoef te spelen, zou ik het eigenlijk helemaal niet zo erg vinden om wat meer uren te werken dan dat ik de laatste jaren deed. Dat kan nu namelijk gewoon. Ook met “maar” één middag BSO per week.

Vooralsnog betekent dat, dat er nog ruimte is voor nóg een klus (of twee of drie of vier). Dat mag. Maar het is niet nodig.

Ach menschen. Wat een fijn gevoel is dat….!

 

13 gedachten over “Mijn inkomsten in 2018: primaprima!

 1. Fijn om dat te lezen…
  En in een vorig blog meldde je ook al, dat je maandelijkse kosten gekelderd zijn wegens de verhuizing. Dat gaat dus dubbelop. Daar moet je toch een goed gevoel bij krijgen?

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijne afronding van 2018 en start van 2019! Heb jouw blogs begin van dit jaar gelezen en duimde met je mee voor een spoedige nieuwe opdracht. Zo zie je maar dat ondernemen ook een kwestie van lef en geluk is.

  Hier is het precies andersom, na een zeer goed 2017 en goed 2018 heb ik voor 2019 nog maar 1 kleine opdracht. Maar geen probleem: kan ik alle tijd en energie in ons nieuwe huis steken, er komt twee (middelgrote) verbouwingen aan en ik heb nog heel veel wensen, waaronder een netwerk opbouwen in een heel nieuw gebied van Nederland.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat is zeker fijn! En die opdrachten voor q1 zijn een hele fijne start, ze geven me ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en cursussen, waarvan ik ook in de rest van het jaar en de jaren die gaan volgen de vruchten ga plukken!

   Like

 3. Moet toch een fijn gevoel geven dat jarenlang hard werken en goede resultaten leveren ervoor zorgt dat je steeds beter je leven kan inrichten zoals jij dat wilt! Mensen zien toch vaak alleen de bedragen, maar realiseren zich niet dat dat komt door geleverde kwaliteit en dus vertrouwen van werkgevers in jouw kunnen….

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo is het precies, Noa!

   Ik zie en hoor regelmatig mensen roepen dat ze voor bepaalde uurtarieven ook maar even voor zichzelf gaan beginnen.

   Ik heb inderdaad een heel aardig uurtarief. Daar heb ik dan ook 20 jaar in geïnvesteerd!

   Like

Reacties zijn gesloten.