Een salarisverlaging

empty-change-purse-1240020-1280x960

Ik heb daar al vaker over geschreven: mijn maandinkomen varieert van 0 tot veel euro. Dat is helemaal afhankelijk van of ik opdrachten heb en wanneer mijn opdrachtgevers besluiten mijn facturen te betalen.

In de afgelopen vijf jaar heb ik vanwege die fluctuerende inkomsten, regelmatig “even” geld geleend van de BV. Netjes terugbetaald, dat ook. Met rente.

Spaargeld voor je laten werken

Dat geld dat in mijn BV zit, is een in het verleden opgebouwde reservering voor mijn pensioen. Ik kocht een pensioenregeling af, namelijk. En het bedrag op die rekening is sinds de verkoop van mijn oude woning flink toegenomen omdat ik op dat moment de hypotheeklening die ik bij mijn BV had lopen, in één klap afgelost heb.

Geld moet je voor jezelf laten werken. Voor mij betekent dat, dat ik het wil beleggen. Op die spaarrekening wordt het immers alleen maar minder waard terwijl het geld door beleggen, op basis van uit het verleden behaalde resultaten, binnen 10-15 jaar twee keer zoveel waard  zou kunnen worden.

En dat ben ik nu dus aan het doen.

Ik heb besloten mijn maandelijkse inleg van BV-geld naar de geblokkeerde rekening bij Brand New Day te verhogen. Gezien de recente ontwikkelingen op de beurs hoop ik maar dat het een goed moment is, maar dat weet je natuurlijk nooit. Op de langere termijn zal dat hopelijk ook niet heel veel uitmaken….

Máár… beleggen moet je alléén doen met geld dat je echt niet nodig hebt. Belegd geld weer effe opnemen is voor mij een no-no, tenzij echt de pleuris uitbreekt. Het wordt dus tijd om een buffer op te bouwen van geld dat niet van de BV is, maar gewoon van mij. En dan zet een buffertje van duizend euro voor mij geen zoden aan de dijk….

Hoeveel buffer heb ik nodig?

Hoeveel buffer mensen nodig denken te hebben is een terugkomend thema in blogs en ook in de twee FIRE-slackgroepen waarvan ik lid ben. Mijn conclusie is dan ook dat dat heel persoonlijk is. Veel mensen volgen hierin hun gevoel. Er zijn mensen die het potjessysteem hanteren: een potje voor een nieuwe auto, een vakantie, een kapotte wasmachine en werkloosheid. Persoonlijk geloof ik er niet zo in dat al die dingen in één maand gebeuren. Bovendien ben ik niet de moeilijkste: als ik geen inkomen heb, koop ik in die periode gewoon géén nieuwe auto en ga ik hooguit een weekje camperen met gratis slaapplekken.

Maar aan de andere kant is het met mijn pieken en dalen in de inkomsten en dan ook nog eens een late betaler, zo nu en dan, toch wel echt noodzaak om bijvoorbeeld een half jaar aan uitgaven in een pot te hebben. Ik heb ook eens teruggekeken naar de BV-rekening: wat is het hoogste bedrag geweest dat ik op korte termijn leende van de BV?

Op basis van die twee bedragen heb ik nu een richtlijn bepaald.

Vermogen opbouwen “in de zaak”

Die leuke gezellige “BV-bank” waar ik altijd wel even geld van kon lenen zal dus in de komende tijd steeds minder cash beschikbaar kunnen stellen, het is nu noodzaak dat ik op een andere manier buffer ga opbouwen.

En laat ik nu nét een fijn jaar achter de rug hebben, qua inkomsten… en óók leuke vooruitzichten hebben voor de komende maanden. Dan kan het snel gaan qua vermogen opbouwen….

Van Adine leerde ik dat er, wanneer je een eigen bedrijf hebt, andere regels van toepassing zijn voor het opbouwen van vermogen. Als single zou ik immers belasting betalen voor vermogen van meer dan 30.000 euro.

Maar wanneer ik het opgebouwd vermogen op de zakelijke rekening zou laten staan dan is ook een vermogen dat hoger is dan 30.000 euro onbelast, mits ik daarbij een goed verhaal heb natuurlijk. Nu zag ik de winst uit mijn bedrijf altijd als mijn inkomen, ik betaal er immers gewoon inkomstenbelasting over en daarna mag ik ermee doen wat ik wil. Dat is ook gewoon zo. Ik maakte dus na betaling van de zakelijke kosten al het geld van mijn zakelijke rekening over naar privé.

Sinds de wijze lessen van Adine doe ik dat nu anders: ik keer mezelf een vast “salaris” uit. En omdat ik een goed half jaar achter de rug heb, zie ik mijn zakelijk vermogen nu voor het eerst nadat ik van BV naar ZZP ging, groeien.

Hoera, ik heb dus een inkomstenbuffer met geld dat Echt Van Mij Is!

Hoeveel salaris heb ik nodig?

Sinds we in ons nieuwe huis wonen zijn de vaste woonlasten drastisch afgenomen. Ik heb dus gewoon minder geld nodig om rond te komen.

Verhuizen is echter duur. Alleen al een pot verf kost een paar tientjes en ik heb er al wat om me heen gesmeerd. Gordijnen zijn kostbaar, zélfs wanneer je ze bij een goedkope winkel koopt. En dan kocht ik laatst een nieuwe slang om mijn ketel aan te vullen plus een y-stuk om deze slang óók te gebruiken terwijl de wasmachine aangesloten blijft. Ik kocht schroefjes, pluggen en héél veel LED-lampen. Ik kocht een paar plankjes voor in een muurkast en bevestigingsmaterialen. En ga zo maar door. Zelfs als je op je uitgaven let ben je dan al snel een paar honderd euro (of meer…) verder en dan is je nieuwe vloerverwarming plus vloer en het hangend toilet nog niet betaald….

Leefstijlinflatie “want verhuizen is duur”

Mijn “salaris” is vanwege de verhuiskosten gelijk gebleven in de afgelopen maanden en het ging gewoon op. Met dat hogere salaris betaalde ik echter niet alleen de echt noodzakelijke verhuisdingen. Ook sloeg de leefstijlinflatie meteen toe. Immers: onder het mom van “verhuizen is nu eenmaal duur” kocht ik óók een paar leuke kussenovertrekken, een nieuw krukje dat ik ook bij de kringloop had kunnen kopen, een prachtig hagelnieuw bureau voor Zonne (terwijl de kringloop er mee vol staat) en die éne gave lamp was weliswaar een showmodel dus voor de helft van de prijs, maar hij kostte toch nog wel meer dan een paar tientjes…….. ….. en had ik daar nou wel zoals afgesproken een nachtje over geslapen?!

Ik had ook niet echt een sluitende begroting gemaakt voor de verhuizing. Want je kunt ook té veel met excelsheets bezig zijn, toch? En als je al 5 jaar op je uitgaven let dan is het inmiddels een gewoonte geworden, toch?

 

Nee dus. Niet wanneer je voor het eerst in 12 jaar verhuist.

 

Hartelijk salarisverlagingsdag.

Dus ik heb mezelf een salarisverlaging toegekend. Per 1 januari ga ik er 500 euro op achteruit. Ik spaar dus maandelijks 500 euro meer voor die buffer. Zoals het er nu uitziet heb ik zo aan het einde van het eerste kwartaal mijn bufferdoel bereikt. Dat ligt overigens dan meer aan de verwachte inkomsten dan aan de uitgaven, maar goed….

Met dat lagere salaris moet ik gewoon weer ouderwets gaan sparen voor dat eventuele vloerkleed. En dat gaat sneller wanneer ik niet eerst even een nieuw bijzettafeltje koop maar dat oude tafeltje dat ik al had, gewoon een beetje oppimp. Het dus klaar met de leefstijlinflatie, voor hoe lang het duurde. En ik weet inmiddels dat zorgvuldig met mijn geld omgaan uiteindelijk véél beter bij me past.

Dus ja. Hartelijk salarisverlagingsdag!

6 gedachten over “Een salarisverlaging

 1. Zoo dar klinkt goed doordacht.
  Ik zal ook blij zijn dat wij in januari weer lekker fatsoenlijk kunnen sparen..dus ook minder inkomen voor het gehele levensonderhoud vanaf 1 januari.
  Naast dat verhuizen duur is ook nog de decembermaand, niet dat wij zo groots uitpakken hoor, maar toch..
  Dus ik ga graag mee met jouw plan van salarisverlaging of inkomensverlaging in 2019.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een veren 😃 !

  En dit soort salarisverlagingen zijn inderdaad héél fijn. Dan heb je het geld niet meer nodig om rond te komen en kun je er hele andere dingen mee gaan doen. Althans, met een substantieel deel dan! Als je het écht-écht-écht nodig hebt, kun je het altijd nog van je zakelijke rekening plukken. Je hebt daarover immers al afgerekend met de Belastingdienst. Maar persoonlijk vind ik het inderdaad ook wel fijn om voor dingen te sparen en me niet ál te rijk te voelen. En dan ondertussen tóch een mooie buffer achter de hand te hebben op de zakelijke rekening.

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha voor het eerst dat ik iemand zie die blij is met een salarisverlaging.Mooi om te lezen. Denk dat je hierin een goede route volgt. Fiscaal gezien is je buffer in je eigen eenmanszaak inderdaad onbelast, maar let wel op dat de rente inkomsten (hoewel die op dit moment vrijwel nihil zullen zijn, gezien de lage rentestanden) wel belast zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is fijn als je tevreden kunt zijn met een salarisverlaging (m’n automatische spellingscontrole kent het woord geeneens trouwens 😁).

  Geniet ervan! Ook van je buffer en het sparen voor wat leuks.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.