Niet zeven dagen goede dingen doen

holding-hands-2-1309232-1278x463

Een paar jaar geleden liet ik me een paar keer inspireren door de Verdubbeldame die blogde over de Geefmaand November. Ik deed mee in 2014 en 2015. In 2016 haakte ik af en ook vorig jaar bleef het voor mij bij een eenmalige actie.

Voor mij is een maand blijkbaar heel lang.

Dit jaar heb ik er in de verte nog even aan gedacht. November 2018 was geen Geefmaand maar Verhuismaand. First things first…

Toch kan ik me nog goed herinneren hoe enthousiast ik ervan werd om gedurende die maand in november mensen aandacht, kado’s een compliment of iets anders te geven. Het maakte me creatief en het liet me ook stilstaan bij hoe rijk ik eigenlijk wel niet ben.

En toen las ik bij Minimal Dutchie over 7 dagen goede dingen doen. Daardoor raakte ik toch weer geïnspireerd.

Anja (van Minimal Dutchie) had een lijst van 45 manieren om iets goeds te doen, en ze nodigde lezers van harte uit om mee te doen. Ik vond het leuk om te lezen dat ik een aantal van de voorstellen die zij doet op haar lijstje, door mij gewoon al uitgevoerd zijn: ik stapte al over naar een aanbieder van groene energie (klik hier naar een niet gesponsord lijstje van oa de consumentenbond en Greenpeace) en ook bankier ik bij een bank met ethisch besef. En ook doneer ik maandelijks aan Kiva . Daarnaast maak ik geen reclame op mijn blog omdat ikzelf allergisch ben voor reclames. Ik ben bloeddonor en ik neem zwerfies mee tijdens hondjerondjes. We eten inmiddels gemiddeld 5 dagen vega en op de andere dagen uitsluitend biovlees (ja dat kan beter maar het kan ook minder goed) en fairtrade en bio heeft sowieso altijd de voorkeur voor andere producten.

Toch kan het altijd beter.

Nou ben ik nogal van de lijstjes, zoals u weet. Maar op een lijst met 45 dingen haak ik een beetje af: 45 goede daden is gewoon erg veel. Als je dan “maar” tien goede daden gedaan hebt, voelt het toch als falen terwijl 10 “extra” goede daden gewoon al heel erg goed is.

Ik haak dus wel aan maar dan op een iets bescheidener niveau: ik wil het komende jaar iedere maand twéé goede daden doen. Het lijkt me namelijk erg fijn om niet in één periode in het jaar (of dat nou een week is of een maand…) erbij stil te staan om “iets goeds te doen”, maar dit gewoon iets meer te integreren in mijn dagelijkse leven. Zo sta ik wat regelmatiger stil bij hoe goed wij het hebben en mensen daar dus van mogen meeprofiteren.

Mijn lijst

Grotendeels geïnspireerd op die van minimaldutchie:

 1. Lezers goede doelen en acties laten promoten via mijn blog. Mijn berichten worden wekelijks door ongeveer 3.000 unieke lezers gelezen. Dat is dus geen wereldbereik, maar toch ben ik er iedere keer weer verbaasd over wanneer ik die statistieken eens check.
  Promoten kan dus één keer lieve mensen (en vandaag is niet die dag), als je echt váker reclame wil maken voor wat voor jou hét goede doel is, dan mag dat lekker op je eigen blog.
 2. Spullen doneren aan een goed doel.
 3. 50 cent plakken op een speelgoedautomaat in de supermarkt
 4. Meedoen aan een Amnesty International schrijfactie
 5. De ‘Stop de kooien’ petitie van Wakker Dier tekenen
 6. Orgaandonor worden. Nee dat heb ik nog steeds niet geregeld en dat slaat nergens op!
 7. Iets lekkers bij de brievenbus hangen voor de postbode
 8. Plastic zoveel mogelijk te vermijden
 9. Dit lijstje aanvullen als er een paar afgestreept zijn.

 

Nou. Dat dus.

Doe je mee?

 

26 gedachten over “Niet zeven dagen goede dingen doen

 1. Ik heb iemand die Nederlands aan het leren is, een biebabonnement kado gegeven. Omdat ze dat zelf niet kan betalen, en wel heel hard bezig is met lezen en leren.

  En ik heb ooit een paar keer bij een kassa de rekening betaald van iemand die voor me stond. Iemand die het waarschijnlijk nodig had (schatte ik zo in), maar die het echt niet verwachtte. 1x twee meisjes die duidelijk nog niet vaak zelf boodschappen hadden gedaan en zich afvroegen of ze die extra tomaat nog konden betalen. Zulke dingen.
  Niet heel groot bedrag, maar de opluchting bij zo iemand is bizar. En daarna ongemakkelijkheid.
  Dan vraag ik of ze hetzelfde willen doen als hun leven verder is gegaan en ze er anders voor staan. Dan is het voor hen makkelijker accepteren. En voelt het voor iedereen goed.
  Wel goed dat je me herinnert, misschien moet ik dat weer eens oppakken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb besloten onze feestdagen te verdubbelen: elke euro uitgegeven aan kerst&oud en nieuw geef ik ook aan een goed doel. Nu hosten we dit jaar zowel een kerst- als een oudejaarsdiner dus tikt al aardig aan…

  Geliked door 1 persoon

  1. (was nog niet klaar met typen, maar enterde te snel…)
   Als dit goed bevalt wil ik elke maand iets fijns voor onszelf in kosten verdubbelen om ergens anders ook een verschil te maken. Bijvoorbeeld een etentje, dagje uit, weekendje weg, al die dingen die voor ons gezin zó fijn zijn dat de kosten er minder toe doen. En die luxe hebben we hier, dat het zomaar het dubbele kan kosten en we er geen boterham minder om hoeven eten.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik doe al veel dingen, maar zal even proberen wat bewuster te zijn daarbij.
  Ik gaf afgelopen hete zomer de postbodes en pakketbezorgers die de straat in kwamen een waterijsje.
  Het zijn van die kleine dingen die het doen he…
  Zo heb ik een vriendin die op oudjaarsmorgen zelf oliebollen bakt en dan een aantal zakjes vult met vier oliebollen en brengt bij mensen die alleen zijn. Die bakken niet voor zichzelf, en de winkeloliebollen zijn anders. Maar ook, zo krijgen ze nog net op het randje van oudjaar even een bezoekje, even aandacht, even samen een kopje thee drinken, even gezien worden. Ik vind dat zo’n toffe actie van haar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Lekker bezig en goede voornemens zeg!!
  Op het punt minder plastic verbruiken heb ik een soort van alternatief gevonden. Elke maand laat ik een zelf meegenomen bak vullen bij de notenkraam op de markt. Scheelt weer verpakking. Daarnaast haal ik wekelijks verse eieren op de markt waarbij ik het doosje van de voorgaande week inlever voor hergebruik.

  Like

  1. Ja goed idee!
   Ikzelf ga gewoon met de broodzakken van de vorige keer een keertje terug naar de bakker. Dat heb ik overigens niet zelf verzonnen, ik zag iemand anders het doen. En waarom niet, he?

   Like

 5. ik heb verschillende mensen tijdens ziekenhuis/revalidatie periodes elke maandag een mooie kaart gestuurd. Dan begon hun week weer vrolijk.. Sommigen kregen meer dan 30 kaarten..

  Like

 6. Ik stop altijd voorfietsen waar het lampje nog van aanstaat en zet m uit. Spaart energie en de eigenaar kan terugfietsen met een werkende lamp!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind zo’n doe-goeie-dingen-actie wel een hele goede, om jezelf een beetje “te verplichten” zodat het niet versloft/vergeten wordt.

  Wat een goed doel is, is heel persoonlijk. En juist dit soort acties vind ik zelf leuk om klein en persoonlijk in te vullen, zoals dat koekje aan de deur.

  Ik denk even mee en misschien deel ik het ook nog even op mijn blog!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben benieuwd of je er een Saralien-draai aan geeft! Maar ik ga er nog wel een paar keer op terugkomen, ik ben benieuwd of het gaat inspireren!

   Like

 8. Sinds kort wandel ik weer en neem zwerfvuil mee. Lang heb ik gefietst met de hond, maar hond wordt daarvoor te oud dus nu lopen we weer en dan neem je makkelijk wat mee. Op de fiets was het lastig, ik deed het wel soms, dan keek ik op de heenweg wat waar lag en op de terugweg nam ik het mee. Maar elke keer stoppen was voor hond en mij niet zo prettig.

  Like

 9. Wat leuk! Ik ga onmiddellijk een kerstkransje aan de brievenbus hangen. En er een dingetje van maken om volgend jaar met de kids in te voeren (met een vliegende start in de kerstvakantie)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.