Eén kerstdag is genoeg.

20181226_1028582108354586162603029.jpg

Het was kerst en vandaag eigenlijk ook nog maar voor mij is één dag genoeg. Vandaag verf ik een muur geel en een kast blauw.

Ik heb niet persé een hekel aan kerst, hoor. Maar ik ben er ook geen fan van. Om maar eens met een trend mee te doen: ik ben een situationeel introvert. Sommige situaties en mensen kosten me meer energie dan dat ze me opleveren. Sommige situaties en mensen kosten me vooral vóórdat ik ernaar toe ga energie, andere situaties en mensen tíjdens en weer andere erna. Kerst valt onder de eerste categorie.

Deze kerst viel mee, achteraf gezien. Wij aten niet een kilo dood dier en ook bleef er niet vijf kilo te veel gekocht voedsel over. Er werden geen “speciale kerstboodschappen” gedaan. Maar vantevoren zag ik er zoals altijd weer tegenop.

Ik las een tijd geleden dit interview in het NRC Handelsblad met Damiaan Denys, een vooraanstaand psychiater. Hij vertelde daarin dat het niet normaal is om mooi en succesvol te zijn en alles op orde te hebben. Het leven is niet maakbaar, we hebben er niet volledig controle over. De sociale media confronteren ons steeds opnieuw met mooie plaatjes van mensen die met hun Gelukkige Gezinnen sneeuwballen gooien met kerstbal-oorbellen in en ondanks dat het me normaliter best goed lukt om te onthouden dat deze plaatjes níet representatief zijn, ben ik er met kerst altijd wat gevoeliger voor en heb ik de neiging om te focussen op wat ik níet heb in mijn leven.

Mijn leven is niet helemaal perfect, zoals eenieders leven. Maar soms verlies ik even uit het oog dat er in ieders leven wel wat is wat niet zo leuk is. Stom toch……

Overigens deed ik dat als 18-jarige, vóórdat de sociale media hun intrede deden, ook al. Ook toen waren er de zoetsappige kerstliedjes en -films en indertijd zwolg ik véél meer in een soort pre-kerst depressie dan nu. Er was toen ook wel wat meer niet zo fijn in mijn leven, vergeleken met nu.

Anyway. Vandaag is het gewoon een woensdag tijdens een winterschoolvakantie. Er staat nog een kerstboom in onze kamer maar aangezien ik vandaag met verf in de weer wil gaan, wordt deze vandaag voortijdig opgeruimd. Met toestemming van Zonne. Kinderen van zeven zijn erg normatief, heb ik geleerd. We hebben kerst dus gevierd zoals het hoort, met veel familie. We hadden een boom vol met kitsch, zoals dat hoort. Inclusief robot-kerstbal. Een boom naar binnen slepen en volhangen met zooi is natuurlijk sowieso een kwestie van wansmaak, dus wat mij betreft mag het dan ook helemaal over de top.

En het duurt nu weer een jaar voordat het wéér zover is. Goed nieuws dus.

 

Note to self: volgend jaar een vakantie regelen naar het zonnige Zuiden. Twee weken schoolvakantie in de winter, wat wil je nou nog meer om eens lekker weg te gaan?!

14 gedachten over “Eén kerstdag is genoeg.

 1. Wij hadden een fijne kerst bij schoonzus. En daarna een heerlijke dag wegkruipen op de bank met een boek, en achter de naaimachine. Lekker kerstholletje, top 2000 aan, thee en helemaal niets moeten.
  Zoonlief kookte Zn lievelingsgerecht harige taart.
  Zalig zo.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij brachten de eerste kerstdag met dochter en schoonzoon in en bij het zwembad door. De tweede kerstdag met 3 kleinkinderen en 2 dochters in en bij het zwembad.
  Normale maaltijden, zelfs wat gemakkelijker, ivm de warmte.
  Heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel herkenbaar, voor mij hoeft het ook niet zo. Samen met je familie zijn vind ik prima, maar in een smoking aan een over de top aangekleden kersttafel is niks voor mij. De situaties die je beschreef over wat en wanneer je iets energie kost is zo herkenbaar. Mooi geschreven, misschien leen ik het nog eens van je.

  Like

 4. Vanwege de onuitgesproken verwachtingen hebben wij zelf uitgesproken dat we ons eigen plan zouden trekken deze kerst. Dat sommige anderen dat niet “gezellig” vinden, is dan maar zo, gaat wel weer over en het was in ieder geval duidelijk.
  Gisteren en vandaag waren voor ons heerlijke (geo)cache-dagen. Lekker gewandeld, genoten van het buiten zijn en de rust in de natuur.
  Gisteren op de terugweg even een kopje thee mee gedronken bij Moeder.
  Daarna een vegetarische eenpansmaaltijd opgewarmd en een Netflix-filmpje gekeken.
  Helemaal goed. De (volwassen) kinderen deden wat zij leuk vonden en voelden zich gelukkig tot niets verplicht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zulke daagjes zijn heerlijk inderdaad! Hoewel ik toch wel blij ben met al het gesmeer met verf vandaag…. plus het voorlopige resultaat!

   Like

 5. Ik heb een tijdje niet lekker in mijn vel gezeten, heb meestal ook last van een winterdipje en het gemis van mijn ouders die jong overleden zijn in de aanloop van kerst, zorgde er jaren voor dat ik, hoewel ik een fijn gezin heb en we het ook fijn hebben met de kerst(ik doe mijn best) het voor mij niet te lang hoefde te duren..
  toch ging het steeds beter en vorig jaar is echt de omslag gekomen, ik kwam er namelijk achter dat ik vaak ook bezig was om iedereen te pleasen..want wou al heel lang samen met het gezin op vakantie met kerst, maar ja..want vinden schoonouders daarvan, die rekenen toch altijd op ons met kerst?
  Met man besproken en het op tijd aangekaart bij schoonouders, wat bleek ze vonden het prima.
  Ik had al het hele jaar wat geld opzij gezet en zo bracht ons gezin vorig jaar de kerst door in een vakantiehuisje op een heerlijk rustig vakantiepark, lekker zwemmen op eerste kerstdag, wandelen in het bos en een eenvoudig maar lekker kerstmaaltje samen bereiden en opeten. Dit hele jaar ben ik meer gaan loslaten en ook meer dingen gedaan waar ik blij van wordt, eindelijk weer eens naar een concert geweest en uit mijn dak gegaan bijvoorbeeld!
  Dit jaar voel ik me goed en gelukkig, we zijn eerste kerstdag gezellig thuis gebleven en we vertrekken zo naar de schoonfamilie, maar ondertussen maken we al plannen voor volgend jaar, misschien weer op vakantie..;) echt een aanrader om een x met de kerst weg te gaan of in ieder geval doen wat je zelf wilt, dus ik wens je vandaag een fijne verfdag!

  Like

  1. Al heel wat jaren geleden besloten wij om geen kerst meer met anderen dan ons eigen gezin te vieren. Vooral vanuit dat (verborgen) verplichtende karakter. Maar mede ook omdat wij een samengesteld gezin zijn (bijna 20 jaar) en we destijds altijd ook afspraken moesten maken met exen en nieuwe partners (en daar weer exen van etc). We kunnen nu al lang doen zoals we t zelf willen en dat bevalt uitstekend.

   Geliked door 1 persoon

 6. Kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond, oudejaarsdag zijn voor mij dagen net als alle andere…. Ik hou niet van alle drukte die omtrent die feestdagen worden gemaakt. Ik heb kerstavond op mijn eentje ‘gevierd’ aangezien mijn partner moest werken en pas tegen 23.45 u terug thuis was van het werk. Op kerstdag zelf moest hij vroegdienst doen en opstaan om 4.30 u om tijdig op het werk te raken. Op kerstavond heb ik mezelf wel getrakteerd op ovenhapjes : ik heb de ganse doos in mijn eentje leeggegeten en ’t heeft gesmaakt…..
  Onze oudste viert kerstavond altijd met haar gezin en op kerstdag zelf gaan ze naar de familie van haar partner waar een heel groot familiefeest wordt georganiseerd met meer dan 65 man….. Ik zou daar in elk geval niet voor te vinden zijn..
  Ik had gehoopt dat onze jongste, die sinds een aantal maanden weer vrijgezel is na een vrij lange relatie, zou afkomen op kerstavond maar hij was uitgenodigd om met enkele vrienden thuis kerstavond te vieren.
  Ergens vond ik het jammer dat hij niet naar hier kwam anderszijds was ik blij dat hij, ondanks zijn nog niet verwerkte relatiebreuk, aansluiting heeft met jonge mensen van zijn leeftijd.
  Oudejaarsavond en nieuwjaarsdag zijn dagen die ook ‘gewoon’ voorbij zullen gaan aangezien mijn man met oudejaarsavond en met nieuwjaarsdag dezelfde uurregeling heeft of met de kerstdagen…..
  Onze kinderen vieren oudejaarsavond met vrienden en op nieuwjaarsdag geeft onze dochter haar schoonouders weer een superfeest met massa’s volk.
  Ik verwacht eerstdaags dat onze dochter met de kleinkinderen op bezoek komt zodat ze hun nieuwjaarsbrief kunnen aflezen en de kleinste de brief kunnen opzeggen. Het nieuwjaarsversje van jonge kleinkind ken ik al van buiten aangezien ik voorbije dagen op haar gepast heb…..

  Like

 7. So true. Het hoeft toch niet allemaal perfect te zijn.
  Gisteren gezellig met zn tweeen fijne en rustige dag gehad. Was zelf niet fit..paar hapjes gegeten van wel een dood dier (wel bio, en ook van genoten)
  Vanavond nog gezellige avond met de meiden, gourmetten en kerstspel met een paar (unisex) kadootjes. Meiden kiezen hier nog altijd voor ook al zijn ze bijna 30:)

  Geliked door 1 persoon

 8. Voor mij is 1 kerstdag ook genoeg, daarom gisteren gewoon gewerkt, en vandaag “zondags” eten met mijn man , mijn 2 kinderen en mijn lieve schoonouders. Oude mensen, die heel blij zijn dat ze uitgenodigd zijn, alles prima vinden, en op hun manier van deze dag genieten.
  Geniet van deze vrije dag met je dochter, verf ze!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.