Op weg naar een perfect leven in 2019

fireworks-1443819

Ik ben dol op goede voornemens omdat ze richting geven aan mijn leven, aan mijn dromen en ook aan hele praktische zaken. Voornemens houden een mens in beweging. Ik maak ze regelmatig. Sowieso in iedere decembermaand, maar ook tussendoor. Ik verander ze ook regelmatig. En ik vergeet ze. Dat mag allemaal. Sommige doelen en voornemens haal ik overigens wél. Dat is natuurlijk al helemaal prima..

Vorig jaar maakte ik ze hier.

Financiële doelen 2018: check!

Ik had een aantal financiële doelen die me zouden helpen om mijn financiële vrijheid te vergroten en die behaalde ik allemaal: ik verkocht mijn huis en kocht een goedkoper huis terug, tegen lagere rente, deels annuïtair. Daardoor zijn mijn vaste lasten meer dan gehalveerd. Ook kwam er veel geld vrij in mijn BV en ik nam me voor om dat te gaan beleggen. Sowieso nam ik me voor om wat bedragen te gaan beleggen, zowel in het fiscaal voordelige pensioenpotje als voor mijn BV en ook wilde ik investeren in mijn “vrije beleggingen”.

Kort gezegd: ik belegde veel meer dan dat ik van plan was. Zeker in de afgelopen weken deed ik er nog even snel een schepje bovenop: het was even een beetje uitverkoop op de beurs…

Opruimen en verhuizen in 2018: check!

Dan had ik allerlei deeldoelen die me zouden helpen om mijn huis te koop te zetten. Ook dat ging prima. Hoewel het spannend was en de makelaars er op sommige momenten een beetje een potje van maakten, verkocht ik mijn huis voor een prima bedrag.

Het lukte me ook om heel veel spullen weg te brengen naar de Kringloop of gewoon weg te gooien. Dat maakte dat ik een hele fijne start kon maken in mijn nieuwe huis.

Goede gewoontes in 2018: mwâh.

De mens is een gewoontedier en gewoontes verander je niet zomaar. Dus néé ik sportte niet ineens veel meer. Ik bleef gewoon evenveel sporten en in de afgelopen twee maanden werd het zelfs minder. Wel eten we inmiddels maximaal drie dagen per week vlees, meestal is dat minder en er gaan ook weken voorbij dat er géén vlees gegeten wordt.
Ik sta mezelf nog steeds veel sociale-media-beeldschermtijd toe. Ik ben daar ook wel iets anders over gaan denken: als thuiswerkende ZZP-er zonder collega’s vind ik af en toe wat intermenselijk contact via social media geen enkel probleem. Die momenten moeten echter wel enige kwaliteit hebben: alleen suffe hond-en-kat filmpjes kijken of “kijkeens-wat-ik-een-leuk-leven-heb” foto’s bekijken reken ik daar niet onder. De Slackgroep met FIRE-vrienden zie ik als vervanger voor die dagelijks terugkerende praatjes bij het koffie-apparaat, daarnaast chat ik ook meer één op één met een aantal mensen. Ik vind dat leuk. En dat mag.

Wat óók niet gelukt is, is een vaste oppas vinden en regelmatige logeerweekendjes plannen voor Zonne, zodat ik meer “me-time” zou krijgen. Ook dáár ben ik wel een beetje anders over gaan denken. Maar die oppas, díe staat wel weer opnieuw op mijn regel-lijstje voor januari…

Nou. En dan hier mijn nieuwe voornemens en doelen voor 2019:

 

Thema 1: op weg naar financiële vrijheid.

 • Een derde van het kapitaal van de BV investeren in beleggingsfondsen.
 • Een zakelijke buffer opbouwen, goed voor 8 maanden uitgaven.
 • Maximaal investeren in pensioenbeleggen (met fiscaal voordeel).
 • Niets aflossen op de hypotheeklening. U hoort het goed, ik wil niets aflossen!
 • Een maandelijks vast inkomen uitkeren van zakelijk naar privé, uit dat inkomen is voldoende ruimte voor regelmatige inleg in “vrij beleggen”.

Thema 2: wonen.

 • Tuin opknappen, inclusief nieuwe schutting.
 • De laatste doosjes uitpakken.
 • Maandelijks twee dagdelen aan de slag in één van de kamers zodat het huis steeds meer een eigen plekje wordt (in januari en februari zal dat vaker zijn).
 • Een nieuwe badkamer.

Thema 3: zakelijke en persoonlijke ontwikkeling.

 • Een nieuwe zakelijke website in februari af (work in progress).
 • Een cursus in het voorjaar.
 • Een cursus “voor de leuk” in de rest van het jaar.
 • Iedere maand twee Goede Dingen Doen.
 • Dat goede doel vinden en ermee aan de slag.
 • Investeren in vriendschappen.

Thema 4: goede gewoontes.

 • Sporten: een trainingsschema met veel vrijheden maar ook wel wat ambitie. Veertigers-ambitie, dat wel…
 • Flexitariër: max 3x per week vlees eten. Voortborduren op de goede start in 2017!
 • Werk: Iedere maandag van de week een “werkmarathon” met focus op de grootste en vervelendste klussen.
 • Me-time: Eén vaste avond en/of middag per twee weken “me-time” met een oppas in huis.
 • Huishouden: Een huishoudelijk ochtend- èn avondritueel met opruimen van notoire rommelplekken en wat poetsdingen.
 • Huishouden: Weekmenu blijven doen met ook altijd wel wat vooruit koken en dus snelle maaltijden in de diepvries.
 • Huishouden / minimalisme: één weggooiochtend per maand.

Thema 5: leuke plannen.

 • Leuke dingen: Wafels op zondag.
 • Leuke dingen: Samen een “moeder en dochter bucketlist” maken met ook hele kleine maar fijne activiteiten.
 • Leuke dingen: een “bucketlist voor mezelf” voor het komende jaar.

 

Ik denk dat als ik de helft van al deze voornemens haal, mijn leven al aardig perfect zal zijn… en ikzelf natuurlijk ook…. toch…?!

12 gedachten over “Op weg naar een perfect leven in 2019

 1. Mooie lijst. Alleen de badkamer had ik in een leeg huis gedaan. Wij zijn net klaar met badkamer en wc verbouwing. Wat een stof en ellende zeg, het resultaat is prachtig maar nooit meer als ik er woon. Fijne jaarwisseling.

  Like

 2. Leuke lijst! Doelen houden de geest scherp vind ik. En al met al heb je een hoop doelen ook gewoon maar gedaan.
  Ben wel benieuwd hoe het eind dit jaar met het sporten en de oppas staat 😁

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.