Drie dingen….

flower-series-1-1311847-639x753

… om dankbaar voor te zijn, in het afgelopen jaar…..

 

Dat werd mij jaar of vijf geleden gevraagd op oudjaarsavond, toen ik in een toevallig samengesteld gezelschap van oude vrienden en nieuwe kennissen, oud – en – nieuw doorbracht in een kasteel in Frankrijk.

Ik vond dat een hele moeilijk vraag. Ik had een zwaar jaar achter de rug waarin ik mijn laatste personeelsleden had moeten ontslaan vanwege een fraudezaak. Ik was opgelicht door mensen die ik vertrouwde. Niet leuk. Ik had een moeizame vakantie gehad. Er waren dingen anders gelopen in mijn leven dan dat ik wilde, dat jaar. Dat was niet makkelijk te verteren geweest.

Het was dus gewoon eigenlijk een kutjaar. Maar het was er het gezelschap niet naar om dat met ze te delen…..

Ik weet niet meer zo goed hoe ik me eruit gered heb, toentertijd. Ik weet wel dat het me nog lang achtervolgd heeft dat ik blijkbaar nog geen drie dingen kon bedenken waarvoor ik dankbaar was, dat jaar. Ik kwam tot één. Ook toen was ik immers al moeder.

Sindsdien sta ik veel stil bij dankbaar zijn voor “de dingen in het leven”.

Vorig jaar concludeerde ik op 31 december dat ik nog steeds niet echt een kapsel had. Dat ik nog steeds een rommelkont was, dat ik nog steeds niet tien beste vriendinnen had en dat die prins op het grijze paard niet was langsgekomen. Dat is niet veranderd, hoewel iets meer kapsel. Ietsjes dan; tis een proces.

Ik concludeerde toen dat ik nog steeds die eigenzinnige vrouw was met met soms te veel mening. Hoewel ik nog steeds veel mening heb, houd ik me wel soms ietsjes meer in. Ook dát is een proces. Maar echt wel dat ik milder word met de jaren, ècht.

Toch zijn er dingen veranderd. Oók in het afgelopen jaar weer.

Ik woon niet langer meer in een huis waar ik niet wil zijn en dat is de grootste verandering geweest.

Zakelijk leerde ik wederom bij. Vorig jaar hield ik op met aan dode paarden trekken, dit jaar stopte ik bovendien met beleefd zijn op momenten waarop ik niet behandeld werd zoals ik verdien. Ik kwam meer voor mezelf op en dat kostte me weliswaar een vervolgopdracht, maar leverde me twee ándere vervolgopdrachten op.

Ik ben nog steeds een leuke moeder. Ik heb nog steeds een fantastisch kind. En leuke huisdieren bovendien. Ik woon inmiddels in een huis dat beter bij me past en waarin nu al meer “mij” te zien is dan in het vorige huis waarin ik 12 jaar woonde. Het is er ook minder rommelig, ondanks de verhuisdozen die nog hier en daar staan. In mijn vorige huis had ik één donkergrijze muur. In mijn nieuwe huis heb ikinmiddels roze, gele en oranje muren en een blauwe kast. Dat zegt eigenlijk alles. Ik loop nog steeds te huppelen door mijn huis.

Ik woon voor het eerst sinds mijn 18e weer in een dorp waar mensen elkaar begroeten op straat en dat voelt als thuiskomen. Een dorp waarin ik nu, na zes weken, al méér mensen gesproken heb als in mijn vorige buurt in een heel jaar. Een buurt waar Zonne nú al gewoon aanbelt bij buurkinderen om te vragen of ze buiten komen spelen en waar we eigenlijk altijd wel iemand tegenkomen wanneer we boodschappen doen. Ik vind dat dus leuk.

Ik woonde dit jaar een paar maanden in een prachtig bos en maakte daar een geweldige ervaring van. Ook voor mijn dochter.

Ik gooide voor mijn verhuizing veel spullen weg. Dat leverde me letterlijk meer overzicht en ruimte ook, maar ook voor mijn ziel.

Ik word steeds leuker. Ik geef meer complimentjes dan vijf jaar geleden. Ik lach meer. Ook om mezelf. Ik kom voor mezelf op zónder meteen iemands hoofd eraf te bijten (ik knaag alleen een beetje…) en ik zeg er iets van als ik het ergens niet mee eens ben. Niet iedereen vindt dat goede eigenschappen. Maar ik wel: ik houd van openheid, ook als het misschien even wringt.

2018 was voor mij een goed financieel jaar: mijn inkomen groeide, mijn vaste uitgaven namen af en ik kon meer geld opzij zetten voor later dan in de twee jaar ervoor. En dat ondanks het gebrek aan inkomen in het eerste kwartaal.

In de afgelopen drie jaar is er meer balans gekomen tussen werk en niet-werk en dat is fijn. Ik geniet ervan dat ik bijna dagelijks tijdens kantoortijd met mijn hond door het bos kan dwalen. Zelfs als het regent…. Het ZZP-schap heeft me heel veel vrijheid gebracht en daar ben ik erg dankbaar voor.

2017 was een goed-genoeg-jaar, schreef ik vorig jaar in december. 2018 was beter dan vorig jaar. Het was een goed jaar. Natuurlijk ben ik nog steeds niet perfect en mijn leven ook niet. Maar mijn leven en ik, wij zijn beter dan vorig jaar en véél beter dan vijf jaar geleden.

Ik wens jou, mijn lezer, toe dat je komende jaar ook beter zal zijn dan het afgelopen jaar. En het jaar daarna gewoon wéér een beetje beter. Maar net als vorig jaar denk ik dat dat ook nog steeds een kwestie is van op de goede manier naar je leven kijken….

Dus ook dát wens ik jou (en mezelf ook…) toe: dat we met zijn allen op de goede manier gaan kijken. En vervolgens glimlachen. Tevreden glimlachen met een beetje zelfspot en veel tederheid.

En verder hoop ik persoonlijk op meer avontuur in het komende jaar. Onze verhuizing was voor 2018 even avontuur genoeg. Maar nu dat avontuur afgerond is, ben ik (met de verf nog op mijn vingers….) eraan toe om er weer eens lekker op uit te gaan.

 

7 gedachten over “Drie dingen….

 1. Wat fijn dat het zo’n goed jaar was. Hopelijk komt je wens voor wen nog mooier jaar uit. En anders doet een positieve blik wonderen.

  Hier was het een pittig, maar goed jaar. Over de combinatie zoon en school heb ik echt wakker gelegen – al ben ik dankbaar voor hoe het nu gaat. Een beter 2019 zou mooi zijn. Ieder jaar een stukje beter – ik teken ervoor. Maar uiteindelijk krijg je wat je krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat heerlijk dat je zo veel fijne dingen kunt benoemen.
  Het is een kwestie van kijken inderdaad en wat je aandacht wilt geven.
  Voor mij was 2018 niet het beste jaar maar toch ben ik vaak toch een blij ei. Gewoon omdat er ook veel wel fijn is.
  Ik wens je een machtig mooi jaar toe. X

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik liep het van de week bij mezelf te denken, dat 2018 hier een prima jaar is geweest!
  Zelden heb ik met zo’n goed gevoel terug kunnen kijken op een jaar, ook al is er deze keer weer genoeg gebeurd.
  Op naar 2019, dat die voor jou en voor mij minstens net zo goed mag worden!

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi geschreven! Trots kun je zijn op 2018, heb je toch maar even “geflikt”.
  Wens jou en Zonne een heel goed nieuwjaar!

  Geliked door 1 persoon

 5. Klinkt inderdaad als een mooi jaar. Ik wens je een nog veel mooier nieuw jaar toe, met veel gezondheid, geluk, liefde, avontuur en al het andere dat je voor jezelf en je dochter wenst.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.