Ramen wassen in januari

foam0-1-1453051-1279x959

De maand december is voor mij vooral een maand van veel “moeten”: eerst de sint en dan kerst. En een week later ook nog oud-en-nieuw. En ik vind feestjes best heel leuk, maar niet persé als het van die “moetjes” zijn zoals deze.

Tijdens de oudejaarsconference had Marc-Marie het over mensen die tijdens oudjaarsavond alleen zijn en dat die dan dus een beetje zielig zouden zijn. Ik was alleen tijdens die avond want Zonne lag op bed. Eerder had ik een halfslachtig plan gehad om naar een natuurkampeerterrein te gaan, zoals twee jaar geleden. Maar uiteindelijk had ik behoefte aan comfort en bleef ik dus toch thuis.

Ik voelde mezelf helemaal niet zielig, ik had het prima naar mijn zin in mijn eentje. Terugkijkend op heel wat oudjaarsavonden waren de minst leuke, de massale feesten met te harde muziek om elkaar te verstaan en te veel mensen om te dansen. Of die éne avond waarop we bordspellen gingen doen die bijna leidden tot een relatiebreuk. Niet mijn relatie, toch pijnlijk.

Nou tjongejonge wat een gezelligheid.

Ik kan me ook nog een erg dronken buurman herinneren en een familierel met verontwaardigde mensen omdat nu de avond verpest werd en dat mag niet op oudjaarsavond. Dan “moet” het vooral gezellig zijn. En er moet veel gegeten worden. Het “moet” leuk zijn.

En dat terwijl het al weken veel te laat licht en veel te vroeg donker wordt. Terwijl we al kerst gehad hebben, met te veel eten en sociale verplichtingen. En iedereen al een tijdje vakantie gehad heeft waardoor we iets te veel op elkaars lip gezeten hebben vanwege het grijze miezerweer en de donkerte. Kinderen die normaal om half 8 naar bed gaan en nu “mogen opblijven” en gedurende de avond veel te veel suiker eten terwijl de ouders nog een wijntje voor zichzelf inschenken en op een praatstoel gaan zitten waar niemand behoefte aan heeft. Alle ingrediënten voor korte lontjes, dus.

Geen wonder dat het in het echte leven regelmatig mis gaat tijdens de feestdagen aan het einde van het jaar. Alleen in feel-good films en reclames is het een grote gezellige toestand, met kerst en oudjaar. En zo af en toe óók in het echte leven, echt wel. Maar vaak ook niet.

Ik ben geen introvert maar dat wil dus niet zeggen dat ik liever in slecht gezelschap ben dan alleen. Ik vierde oudjaarsavond vaak in klimgebieden, in een gehuurd huis of huisje met een toevallig samengeraapt gezelschap en ik heb daar prima herinneringen aan, hoewel het de éne keer wat vanzelfsprekender verliep dan een andere keer. En ik was ook al vaker alleen tijdens oudjaarsavond. Ik vind mezelf dan al lang niet meer zielig. Ik ben heus niet de enige. Er zijn genoeg gezellige, leuke, mooie, aardige mensen alleen tijdens oudjaarsavond, mensen die gewoon toevallig niet uitgenodigd zijn of geen zin hebben in mensen over de vloer. Of echtparen die elkaar al lang niets meer te vertellen hebben, zij zijn weliswaar samen maar of dat beter is dat vraag ik me af.

Alleen zijn tijdens oudjaarsavond is blijkbaar een taboe, maar ik heb daar geen last van.

 

Anyway. Het is januari en eigenlijk wilde ik dus vooral vertellen over hoe fijn ik dat vind. Heerlijk. De dagen worden langer en vandaag schijnt te zon. Niets moet. Dus wij ruimden vandaag de zolder op en ik stofzuigde het huis, verschoonde de bedden, poetste te keuken en deed de was. Ik ruimde al mijn rondslingerde gereedschap op.

En dan ga ik nu de ramen wassen. Doei!

10 gedachten over “Ramen wassen in januari

 1. Ik geniet zelf normaal gesproken vooral van nieuwjaarsdag. Als iedereen voor pampus in bed ligt, het al best koud is, maar het zonnetje vaak flink schijnt en je echt zo’n gevoel kunt hebben van een schoon nieuw jaar dat voor je ligt.

  Oud & nieuw hoeft van mij ook niet zo erg. Het is dat vriend het graag viert en dat zijn familie het idd heel gezellig vindt als we daar zijn, maar anders zou ik er net zo lief doorheen slapen. Op dat moment van 12 uur vind ik het best wel even gezellig, maar voor die tijd kost het me vaak al ontzettend veel moeite om wakker te blijven en daarna is het meestal ook niet zo dat je direct naar bed kunt. En dan ben ik misschien wat suf praktisch, maar dan vraag ik me echt wel eens af waarom ik in hemelsnaam op zou blijven en me de volgende dag brak zou willen voelen om slaapgebrek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi geschreven, Mariimma. En je hebt gelijk, je komt nooit plaatjes tegen van mensen die alleen zijn. Dus fijn dat jij dit deelt. Alsof we het altijd maar gezellig moeten hebben en dat alleen maar met anderen kan en/of op een groot feest…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja vreselijk hé, die verplichte feestjes. Oudejaarsavond vullen we hier sinds 2 jaar pragmatisch in: vuurwerk om 19.00 uur (of eerder 😁). Kinderen iets later en wij een stuk eerder naar bed dan normaal. Wekkertje om 23.45 uur, iedereen er weer uit om vuurwerk te kijken en een oliebol te eten – en daarna weer naar bed.

  Al met al nog steeds gedoe, maar dan is het tenminste om 8.15 uur ’s morgens ook leuk als de kinderen weer WAKKER zijn. En we missen een eindeloze avond met wachten (want wat is dat toch dat ik op oudejaarsavond altijd om 21.00 uur slaap krijg…?)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik maakte Zonne ook wakker voor het vuurwerk. Ze was haast niet wakker te krijgen, blijkbaar had ze tot 22.00 liggen lezen omdat ze bang was “Het Moment” te missen.

   Vervolgens was ze de volgende ochtend boos op me omdat ik haar niet wakker zou hebben gemaakt. Blijkbaar is ze niet wakker genoeg geweest om het vuurwerk mee te maken en het zich te herinneren. 🙂

   Like

 4. De beste oudejaarsavonden zijn die, waarop ik alleen met partner, lekker voor de buis hing (dat doen we zelden, altijd bezig). De een na beste was de oudejaarsavond waarop ik alleen thuis was, ook heerlijk!
  Fijn, schone ramen om het licht binnen te laten.

  Geliked door 1 persoon

 5. O, wat klopt je stukje over oudjaarsavond. Wij zaten met vrienden waar het niet leuk moet zijn, maar het altijd is ook al deden we helemaal niets. De kinderen hebben zich suf genetflixt, wij zaten op onze telefoon. oooo wat erg, maar soms is dat gewoon nodig. Volgend jaar weer gezellig.
  En vandaag zijn bij mij ook de ramen gelapt, de bedden verschoond, de keuken uitgesopt en huiswerk gemaakt.
  Het jaar is weer begonnen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik weet niet of ik moet lachen of hoofd schudden om jouw minutentellerij – maar lekker is het wel, dat de dagen een beetje lengen zo langzamerhand. Als je meeveert met het seizoen en je niet te veel moetjes op laat dringen, hoef je niet te veel last te hebben van de korte dagen (disclaimer voor winterdepressies, daar is de daglichtlamp voor).
  Ik had op nieuwjaarsdag ook zin om de ramen te lappen, maar besloot toch dat ik van mezelf nog even niets hoefde 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha.. ja zo kijk ook ook altijd weer uit naar die feestdagen.
  Maar nu gelukkig weer januari, op naar het voorjaar!
  Dan ga ik ook weer de ramen zemen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Op naar het voorjaar?? De winter is nog geen 2 weken oud. Helaas, want ik heb een hekel aan januari en februari. Koud, guur, nat en somber en het gewone werk en schoolleven. Dan is 21 maart nog heel ver weg. December vind ik wel leuk omdat ik dan vaak nog naar van alles toe leeft met Advent en mooie kerstconcerten. En vaak ook wel gezellig met lichtjes in het donker.

   Like

Reacties zijn gesloten.