Hoera, de koersen dalen, het is uitverkoop!

… En dat was wat er gebeurde, in de laatste weken van het afgelopen jaar. Ik zag een behoorlijk winst van ca 13% van mijn totale inleg (waarvan een deel nog vrij recent), dalen en dalen. Op een gegeven moment stond mijn totaal rendement op 3% “negatief”. Dat was even wennen. Maar ik ben blijkbaar niet een type die snel in paniek raakt. Ik ben aan het beleggen voor de langere termijn, ik ben pas net begonnen. Ik ben niet van plan om aandelen te verkopen in de komende jaren, dus in feite maakt het dan geen bal uit wat je aandelen in de tussentijd waard zijn. Je maakt pas verlies wanneer je verkoopt, immers.

Voor mij was de daling van de waarde van de aandelen een reden om extra aandelen te kopen. Ik maakte dus het bedrag wat ik eigenlijk in q1 van 2019 wilde inleggen, alvast over naar DeGiro en kocht er aandelen voor. Blijkbaar deed ik dat precies op het goede moment want een paar dagen later had ik op die nieuwe aandelen al een aardig winstje gepakt: de waarde van de aandelen stegen weer. Op de korte termijn was het een goed moment tenminste. Wat er de komende tijd gaat gebeuren met die aandelen weten we immers niet.

Hoewel het soms een beetje een taboe lijkt te zijn, bleek uit gesprekken in onze slackgroep dat ik niet de enige was die had gereageerd op de “uitverkoop-prijzen”. Er ontstond een discussie over “Het Timen Van De Markt”.

De overheersende opvatting is immers dat timen van de markt heel moeilijk is. Wanneer je probeert om de markt te timen dan zou je bijvoorbeeld rendement kunnen mislopen omdat je te lang zou wachten met het kopen van aandelen of je omdat je bijvoorbeeld je aandelen zou verkopen na een kleine stijging, terwijl die aandelen vervolgens nog flink zouden kunnen doorstijgen. “Time in the market is better than timing the market” is dus het credo en ik geloof dat dat inderdaad een goed idee is. Daarom beleg ik ook voor de lange termijn.

In de discussie werd duidelijk dat sommigen daarin erg strict zijn en anderen wat minder. Ikzelf ben iemand die niet zo “recht in de leer is”. Omdat ik een erg variabel inkomen heb, leg ik niet een vast bedrag per maand in, zoals veel mensen die in loondienst zijn dat blijkbaar doen. Rond kerst was mijn situatie zó, dat ik meerdere verkoopfacturen had open staan. Ook wist ik op dat moment al dat ik in q1 inkomen zal hebben.
Normaliter zou ik “netjes” wachten tot er een factuur betaald zou zijn om een deel daarvan vervolgens in maandelijkse termijnen om te zetten in aandelen. Nu niet. Ik maakte geld over van mijn lopende rekening en kocht aandelen. Ik kocht de aandelen dus eerder dan dat ik gepland had, niet later.

Dat heet de markt timen, volgens sommigen. Maar voor mij is dat een PRIMA beslissing. En ik heb nu dus al mijn eerste kwartaaldoel van 2019 behaald: ik heb weer het voorgenomen bedrag omgezet in aandelen.

Wanneer er weer een daling van 15-20% plaatsvindt, ga ik dat weer doen, die markt timen. Yep. Living on the edge.

15 gedachten over “Hoera, de koersen dalen, het is uitverkoop!

 1. Dat erg dogmatisch kerkelijke in de leer “gij zult niet timen”, dat vind ik eigenlijk op zichzelf ook weer een vorm van timen. Je bent zo bezig met niet-timen dat het daarmee weer een vorm van timen wordt.

  Net als heel dogmatisch atheïsme ook weer als een religie over kan komen…

  Zelf leg ik elke maand in, omstreeks dezelfde tijd en dat is niet heel stipt, want de ene maand ben ik nu eenmaal op een andere dag vrijaf dan de andere. Daarnaast beslis ik meerdere keren per jaar of een vrijgevallen investering of deposito, opnieuw geïnvesteerd wordt of in deposito gaat, of dat er inderdaad aandelen die “in de verkoop zijn” gekocht worden.

  Jaha, en dat is blijkbaar timen dus. Ik zal wel voor eeuwig branden in de hel later. Maar ik vind mijn manier voor mijzelf prima. Dus nee, ik ga geen boete doen.

  Ik wens iedereen succes met zijn of haar eigen overwegingen en afwegingen en beslissingen. Niet vanaf wijken omdat anderen een steen naar je gooien. Gewoon even bukken 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha helemaal eens!
   Mijn hakken gaan sowieso meteen het zand in wanneer iets riekt naar dogmatisch. En bukken wanneer die stenen gegooid worden, daar word ik gelukkig ook steeds beter in. Ik doe het tegenwoordig zélfs lachend…!

   Like

 2. Had je het ook gedaan als de koersen omhoog waren gegaan? Als dat ook het geval is is het zeker geen timen maar overtollig geld inleggen

  Like

 3. Ik beleg al 35 jaar jaar en zo proberen de markt te timen heeft op de lange termijn geen effect.
  Ik beleg dan ook iedere maand hetzelfde bedrag en naar de waarde kijken heeft ook geen zin als je het niet binnen korte tijd nodig hebt.
  Gewoon inleggen en niet meer naar omkijken totdat je het bijna nodig hebt, ook dan heeft timen geen zin omdat je toch nooit zeker weet wat de aandelen morgen doen.
  Het is en blijft dus een gok 😉

  Like

 4. Dat is geen markt timen, dat is gewoon overtollig geld de beurs in pompen. Als je geen geld over hebt (en de koersen dalen wel) dan koop je ook niets.
  Wel koop je als de koersen minder hoog zijn dan X tijd ervoor, maar dat is maar de vraag of je dan de markt goed timed. De markt kan tenslotte nog rustig doordalen na jouw aankoop. OOk jij hebt nog geen kristallen bol (ondanks alle kleuren in je hus, heb je deze nog niet)

  Like

  1. Tja. Er was minimaal één reactie van iemand die dit toch echt wel “timen” noemt. Persoonlijk vind ik het inderdaad ook wel meevallen.

   Like

 5. Ik ben ook niet zo strikt met wel/niet timen. Ik leg regelmatig in, maar sla soms ook over, omdat ik dan ineens vind dat ik meer moet aflossen. Om vervolgens doodleuk de maand erna weer al het spaargeld van die maand in aandelen te steken. Misschien niet de beste strategie, maar voor mij werkt het prima, ik voel me er in elk geval goed bij.

  Like

 6. Ik doe het (in ieder geval tot nu toe) wel structureel elke maand op een ongeveer vast moment. Gewoon om helemaal zeker te weten dat ik niet ga zitten schommelen (als in: tóch proberen te timen) en om inderdaad die ‘time in the market’ te waarborgen. Anders komen er ongetwijfeld weer dingen voorbij die dan dringender lijken en voor je ’t weet zijn er weer kostbare jaren voorbij. Maar wat voor mij werkt, hoeft natuurlijk niet voor iedereen te werken. Ik ben wat geld ‘verliezen’ betreft ook niet heel stressbestendig, dus daar kan ik mezelf ook beter maar maximaal één keer per maand aan blootstellen. Vooral omdat die verliezen totaal onrealistische emoties (verkopen! ik ga failliet!) kunnen oproepen 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.