Een kind als verdienmodel

 piggy-bank-3-1241190-639x547

Tot en met 2017 hield ik niet precies bij mijn dochter me kost. Ik had bijvoorbeeld een kostenpost “kleding” voor ons samen. Maar in 2018 deed ik het anders. Er waren dit jaar twee specifieke “kinderkostenposten”: de kosten voor kinderopvang en school en verder alle variabele (optionele) kosten zoals kleding en hobby, die ik rubriceerde onder “Zonne”. 

Zo is het gemakkelijk om te zien hoe duur mijn kind eigenlijk is. Daarnaast hield ik zoals altijd ook bij wat ik aan toeslagen ontving. 

Kinderbijslag en kindertoeslag

Ik ben pertinent tégen kinderbijslag. Het hebben van een kind zou niet rücksichtlos beloond moeten worden wat mij betreft. En al helemaal niet zonder dat er gekeken wordt naar het inkomen dat mensen gewoonweg al hebben. Dat is ook de reden dat ik metéén nadat ik de eerste keer kinderbijslag ontving, voor een vergelijkbaar bedrag kinderen in de derde wereld ben gaan sponsoren. Ik doe dat nog steeds. Dan is er ook nog die kindertoeslag, die wél inkomensafhankelijk is en daar denk ik toch wat anders over (los van de vraag of het hebben van kinderen gesponsord moet worden natuurlijk… school is óók al gratis…). De hoogte van de kindertoeslag die ik ontvang is lager dan mogelijk omdat ik geen minimum inkomen heb, logisch. Hij is dan weer wat hoger omdat er een alleenstaandeoudertoeslag in verwerkt is en ook dát vind ik dan logisch. Als je alleen bent héb je ook gewoon echt meer kosten. Een avondje sporten kost mij bijvoorbeeld per uur 5 euro extra: de kosten van de babysit. Als ik een meet-up heb met FIRE-kennissen dan betaal ik òfwel die 5 euro per uur, òf ik neem haar mee en bestel die chocomel-met slagroom. In beide gevallen zijn dat kosten die ik heb omdat ik alleenstaande moeder ben: anderen laten hun kind thuis bij de andere ouder. Voor mij is het erg verleidelijk om gewoon maar altijd thuis te blijven zitten vanwege die extra kosten: morgen ga ik met een vriendin naar de film en dat kost me 15 euro extra aan de kinderoppas. Als je dat doorrekent dan kom ik uit op 600 – 1.000 euro per jaar wanneer ik één avond per week een sociale activiteit zou willen doen. Dat is 1.000 euro die ik óók kan beleggen of kan gebruiken voor het aflossen van mijn hypotheekschuld…Dat ik ZZP-er ben en mijn eigen uren kan indelen maakt het voor mij mogelijk om grotendeels zonder kinderopvang te kunnen. Maar helemáál zonder, is niet te doen. Zeker tijdens de schoolvakanties en studiedagen zit ik soms klem en moet ik kosten maken voor opvang. In die zin snap ik wel dat je als alleenstaande ouder, méér toeslag krijgt dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Wel ben ik benieuwd hoe dat dan is bij co-ouderschap. Dan zou je die sportavond immers heel goed kunnen plannen op dagen dat je kind bij die andere ouder is: toch mooi gratis kinderopvang. Geen idee eigenlijk hoe dat zit met die alleenstaande-ouder-korting….

Gemengde kosten

Er zijn ook nog steeds een aantal “gemengde kostenposten” in mijn excelletje, die lager zouden zijn wanneer ik geen kind zou hebben. De boodschappen bijvoorbeeld. Die ga ik natuurlijk niet uitsplitsen wanneer ik mijn uitgaven bijwerk (chocopasta = kinderbroodbeleg). Ik heb wel wat beters te doen. Zonne gebruikt op het moment per toiletbezoek een halve rol wc-papier, ze zit blijkbaar in een OCD-fase. Ik ga er vanuit dat dat vanzelf overgaat en schrijf de driekwart-van-de-kosten -per-rol niet op háár weg. WC-papier op school kost mij natuurlijk weer helemaal niets en zo blijf je bezig. Dat geldt ook voor watergebruik, bijvoorbeeld: gekkenwerk om dat op te splitsen. En natuurlijk leeft ’t meisje niet van de lucht: er gaan boterhammen, fruit, warme maaltijden, thee en toetjes in. Toetjes die ik voor mezelf nooit zou kopen…. Het gaat natuurlijk véél te ver om de boodschappen echt op te splitsen, dus ik heb een ruwe schatting gemaakt. Ook hebben we de kostenpost “gezinsuitjes”. Vaak zijn dat uitjes die ik niet zou doen wanneer ik geen kind had, naar de dierentuin bijvoorbeeld. Maar aangezien ik zonder kind waarschijnlijk àndere uitjes zou kiezen en vaker ook, denk ik dat mijn leven met kind sowieso kostenbesparend is wat betreft die uitjes. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren wanneer ik voor het laatst uit eten geweest ben (behalve dan tussen de middag naar een pannenkoekenrestaurant, jeuj). De kosten die ik in het afgelopen jaar gehad heb aan gezinsuitjes laat ik dan ook buiten beschouwing in mijn overzichtje, net zoals de hogere kosten voor bijvoorbeeld de camping. Want oké… we stonden dit jaar op een vrij dure camping en je betaalt op zo’n camping voor zowel de plek, je kampeermiddel als óók per persoon (en ik zou dus minder betalen wanneer ik geen kind zou hebben), maar wanneer ik géén kind zou hebben, was ik misschien wel op een dure vliegvakantie gegaan om een verwegland te verkennen, in plaats van ons bezoek aan Drenthe. 

Tot zover alle mitsen en maren

Hier komt het overzichtje:

€ 3.505inkomsten aan toeslagen (kindertoeslag plus kinderbijslag)€ 750kosten 9 maanden zwemles inclusief diplomatraining en afzwemmen€ 175kosten half jaar turnen (vóór de zomer)€ 339kosten zomerkamp (zodat ik kon werken)€ 105kosten dagactiviteiten tijdens de schoolvakantie (zodat ik kon werken)€ 1.045kosten school en (netto) kinderopvang€ 54kosten een kwartaal musicalles (ná de zomer)€ 151kosten abonnement squla, OERRR, museumjaarkaart en één kwijtgeraakt boek van de bieb (plus een keer boete vanwege te laat terugbrengen)€ 195kleding€ 1.000boodschappen€ 300overige kosten zoals een nieuwe fiets, verjaardagskado’s, sinterklaas, kapper, kinderfeestje, kadootje voor vriendinnetjes’ verjaardagen€ 4.124totale kosten

Nu ben ik ietsjes voorbarig met het maken van dit overzicht. Ik heb namelijk overdag een aantal keren extra buitenschoolse opvang nodig gehad in 2018 omdat het me niet altijd lukt om zakelijke afspraken zó te plannen dat ik thuis kan zijn buiten schooltijden, met uitzondering van de vaste donderdagmiddag BSO. De kosten voor die extra dagen heb ik al betaald, maar ik ga daarover nog een deel aan kinderopvangtoeslag terug ontvangen. Aan de andere kant heb ik géén kosten in het overzichtje opgenomen voor bijvoorbeeld watergebruik etcetera. Zoals ik eerder zei: niet te doen. 

Kinderen zijn niet zo duur, zelfs niet als ze op tig clubjes zitten

Het moge duidelijk zijn dat mijn dochter een behoorlijk luxe leven leidt: in 2018 zat ze een half jaar op turnen, negen maanden op zwemles en sinds oktober op musicalles. Ze heeft een (gratis) abonnement op de bieb, een betaald educatief computerspel en dan krijgt ze nog eens in het kwartaal post van Natuurmonumenten en zijn we regelmatig naar musea geweest. 

In mijn regio ontvangen minima een toelage die de kosten voor deelname van kinderen aan sportclubs en culturele activiteiten dekt. Je kunt zélfs de kosten van die nieuwe fiets (deels?) terugvragen. Een goede zaak vind ik, want kosten zou niet de doorslaggevende reden mogen zijn om een kind een fiets of sport te onthouden. Naar het overzicht kijkende vraag ik me echter af of dat nodig is….Ik kan namelijk niets anders dan concluderen dat je bij een beetje normaal financieel beleid (ik kocht die nieuwe fiets bijvoorbeeld voor 40 euro via Marktplaats en ook is ongeveer de helft van haar kleding tweedehands….) winst zou kunnen maken op een kind. Zonne ging op zomerkamp omdat ik het me niet kan permitteren om in de zomer zes weken achter elkaar niet te werken. Ook ging ze een week naar een dagactiviteit (“dansweek”) en een week met een tante op vakantie. Ze had echter ook uit logeren kunnen gaan bij opa en oma in plaats van naar dat zomerkamp dat me 339 euro kostte. Dat is maar één voorbeeld, maar zo zit er nog veel méér ruimte in mijn “kinderuitgaven” in het afgelopen jaar. 

Het is niet nodig. Maar ik had winst kunnen maken op de kindertoeslagen die ik in 2018 ontving. Toch een beetje gek, vind je niet? 

28 gedachten over “Een kind als verdienmodel

 1. De grootste kostenposten van kinderen zijn meestal: groter& duurder huis (want meer kamers nodig, grotere woonkamer, in soms in betere buurt) en de auto (want kind moet mee naar oma, moet naar zwemles in verweg, ouder moet snel van/naar werk kunnen reizen).
  Dat eten en een hobbyclubje is inderdaad nog wel rond te breien van de toeslagen (al vinden de ouders hier in de arbeidersbuurt vaak neiuwe spullen wel heul belangrijk, van de Action is prima, maar wel bling en nieuw he, anders ben je zielig), maar die grotere kosten zijn lastiger.

  Zeker als je kind zorgkosten gaat maken. dan gaat het echt vervelend worden.Ook omdat je dan minder makkelijk overwerkt, goed werkt, etc. Maar dat is gelukkig voor velen NVT.

  Geliked door 1 persoon

  1. Da’s waar kruidig meisje, zorgkosten (vooral ook de indirecte) lopen aardig op. Hier zit onze zoon noodgedwongen thuis, wat betekent dat ik het onderwijs doe. Werken is voor mij hierdoor voorlopig geen optie. Daar komen nog andere kosten bij (niet alles wordt vergoed). Alles bij elkaar loopt het aardig op.

   Als je aantoonbaar hogere (zorg) kosten hebt kun je soms dubbele kinderbijslag aanvragen.

   Like

 2. Onze beide kinderen zijn bij ons gekomen via adoptie. Nu moet er bij adoptie voor alles betaald worden. Je kunt het niet bedenken of de portemonnee moet getrokken worden. Bij de verplichte cursus (5 dagdelen, overdag doordeweeks) kon er zelfs geen koffie vanaf. Cursus moest naast de koffie en de vrije dagen ook betaald worden trouwens. Rond de 1000 Euro was ie). Drie keer een medische keuring in 1 procedure à 50 euro meen ik (de arts in kwestie: ‘zijn jullie daar alweer?’) enz enz.

  En toen kwam onze zoon, na 10 jaar wachten en hopen….. en toen kregen we er geld bij! (Kinderbijslag)

  Dan heb je niks en dan mag je betalen en dan heb je de rijkdom van het ouderschap en dan wordt je daar nog extra voor beloond….

  Het is fijn hoor, maar nog steeds vind ik het gek.

  Dus maken we winst…. als we in geld over de hele linie rekenen niet, maar in waarde zeker wel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als antwoord op je vraag: volgens de belastingdienst woont een kind op 1 adres, waar het is ingeschreven. Op dat adres (inkomen van die ouder) wordt KOT en KT etc berekend. Toen ik gescheiden was werd KOT dus op mijn inkomen gebaseerd en niet op gezamenlijk inkomen van ex en mij. Dit gold ook voor KGB (wat ik per verrassing maandelijks kreeg toen) .

  Het (administratief) kromme, is dat ik met mijn huidige man fiscaal partner móést worden omdat mijn dochter bij ons woont. Ik wilde het juist gescheiden houden ivm overzicht en omdat het zijn kind niet is, maar dat kan dan weer niet. Terwijl hij haar vader niet is en haar eigen vader wel gewoon financieel bijdraagt.

  Ik heb met de vader van mijn dochter overigens co-ouderschap, maar in een 50/50 verdeling: jouw opmerking dat je dan wel kan sporten als de ander ‘oppast’ gaat niet op in zo’n situatie; hij woont niet zo dicht in de buurt en we hebben gewoon ons eigen leven. Inmiddels gaat dit niet meer op: we hebben beiden een nieuw gezin.

  De overheid wil graag dat vrouwen: veel kinderen baren, zoveel mogelijk uren werken, zoveel mogelijk de ideale huisvrouw uithangen, zo gezond mogelijk koken etc etc etc. Maar dat moet wel ergens vandaan komen. Ik verdien parttime (24u) net iets onder modaal. Mijn man daarentegen verdient ruimschoots meer. Daardoor krijgen we nauwelijks KOT, maar werk ik zelf dus nagenoeg voor niets. Je zou kunnen denken: dan stop je toch, maar ja, dan ben ik als vrouw weer dom, want ik moet wel voor mezelf kunnen zorgen bij een scheiding, daarnaast plaats ik mezelf behoorlijk buiten de arbeidsmarkt als ik straks wel weer iets wil, om nog maar te zwijgen van wat ik de maatschappij aan doe door mij van participatie op de arbeidsmarkt te onthouden.

  Enerzijds vind ik dat tegemoetkomingen inkomensafhankelijk moeten zijn. Anderzijds vind ik wel dat iemand die meer verdient (maar daar vaak ook wel de uren naar maakt en de verantwoordelijkheid voor draagt) daar ook altijd een beetje voor gestraft wordt. 52% loonbelasting, geen toeslagen, alles kost altijd een beetje meer. Wát hou je dan precies meer over aan het eind?

  Ik kon als parttime alleenstaande moeder makkelijker rondkomen dan mijn lieve vrienden, beide aan het werk voor politie en in de zorg met twee kinderen. Hoe krom wil je het hebben.

  Like

  1. Bedankt voor je uitleg. Voor mij is het een hele geruststelling dat kinderen van gescheiden ouders niet twee keer zo duur zijn voor de belastingbetaler…!
   Ik snap je opmerking over dat gratis kinderoppas bij co-ouderschap voor jullie niet opgaat niet helemaal? Als je kind 50% van de tijd bij de vader is, heb jij toch 50% van de tijd géén oppas nodig wanneer je van huis weg wilt gaan?
   Ik ga er inderdaad niet vanuit dat die vader gedurende die àndere dagen ook nog eens op jouw bank komt zitten tv-kijken, hoor! 😀

   Like

 4. Ik maak winst 🙂

  Maandelijkse (Belgie) voor mijn twee meiden van 7 en 10 is €330. Alle kleding is gekregen, veel merkkleding in goede staat. We kopen elk half jaar schoenen en soms een jas. Ze zitten op dansen (€125/jaar/kind), trampolinespringen (€80/jaar/kind), jongste op muziek (€100/jaar). Gratis lid van de bieb. Van het ziekenfonds krijgen we €25/kind terug voor sporten. Zwemles zes jaar lang elke week op de lagere school; 1 jaar gratis, verder €75/jaar (en de ouders hoeven geen taxi te spelen!).

  Af en toe een vakantiekamp of vakantiedagopvang voor ca €15/dag, waarvan we dan ook weer geld terugkrijgen van het ziekenfonds en de belasting.

  Voor- en naschoolse opvang kost €0,25/30min (geen tikfout!), die ik dan ook weer mag inbrengen bij de belastingopgave 😀 .

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat bedoel je met kindertoeslag? Kindgebonden budget? Of bedoel je de kinderopvangtoeslag?

  Wij krijgen als tweeverdieners met 3 kinderen een paar tientjes kindgebonden budget, die we best kunnen missen. Maar zonder de kinderopvangtoeslag zouden we een groot probleem hebben. Met name omdat we allebei geen flexibele werktijden hebben en niet kunnen thuiswerken. Voor de 7 weken schoolvakantie die wij zelf gewoon moesten werken, betaalde ik in 2018 zomaar (7 weken x 11 uur per dag verplicht afnemen x 3 dagen per week x 3 kinderen x 7,90 per uur) ongeveer 5500 bruto. Plus dan nog de “normale” bso-kosten… Dus zonder de KOT zouden wij dat echt niet redden.
  Verder vind ik de kinderen niet zo duur, ook aan clubjes en sporten valt het tot nu toe best mee. Maar die opvang… poehpoeh.

  Like

 6. Zo vind ik het altijd nog erg raar dat cliënten in de langdurige zorg vaak een enorm bedrag aan spaargeld hebben, dat van gemeenschapsgeld is betaald. Oké sinds kort worden ze op hun uitkering gekort wanneer het bedrag te hoog is maar ondertussen hebben ze wel vermogen opgebouwd.

  Like

  1. Raar dat ze spaargeld hebben dat ze door waarschijnlijk zuinig te leven bij elkaar hebben gespaard? Hadden ze het dan net als de rest over de balk moeten smijten?

   Like

 7. Als kinderen in de puberteit komen, worden ze stuk duurder. Kleding is duurder in een grotere maat, laptop voor school kost geld, schooltas, fiets, sportclubs en sportkleding, uitstapjes, telefoon, schoolkosten voor excursies, het loopt flink op dan.
  En ze mogen nog niet gelijk een bijbaantje van de wet.
  Hier alleen kinderbijslag en dat is dan rap op.

  Like

 8. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen en doen het allemaal zelf. Ik merk nu wel dat het ons een hoop geld scheelt want ze worden door de jaren heen wel duurder. Meer schoolkosten, kleedgeld, meer eten, meer sporten, meer douchen, meer elektra, meer verwarming, etc.. Dus nu ze de deur uit zijn houden we ineens geld over ;-).
  Persoonlijk vind ik trouwens de toeslagen en bijslagen voor kinderen niet verkeerd. Het is immers ook een investering in de toekomst. Er moeten toch ook voldoende kinderen geboren worden om in een later stadium het sociale stelsel op peil te houden tenslotte. Overigens vind ik wel dat de kinderbijslag ook inkomensafhankelijk zou moeten zijn. Ik snap niet zo goed waarom dat niet zo is.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi van je dat je de kinderbijslag aan arme kinderen geeft!
  Het is sowieso een vreemd systeem met die toeslagen.
  Bijv. de kinderopvangtoeslag, daarvan gaat 70% naar de hoogste inkomens en is 10 miljard per jaar!

  Like

  1. Nou, volgens mij is het geen 10 miljard… in 2017 keerde de overheid volgens het ministerie 2.3 miljard uit (aldus het CBS). En dat van die hoogste inkomens klopt. Het zijn namelijk de tweeverdieners die in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, en dan zit je al relatief sneller in een hogere inkomensklasse.

   Maar even een heel simplistisch rekenvoorbeeld; wij ontvangen € 400,- aan toeslag en betalen zelf € 950. Daarmee kunnen man en ik beide werken. Als wij die 3.5 dag minder zouden werken (ongeacht in welke combinatie), zouden we natuurlijk minder verdienen, maar dus ook minder loonbelasting betalen. En die “gemiste” LB voor de overheid is een stuk meer dan die € 400 per maand die wij nu aan toeslag krijgen. Door dat hogere inkomen, betalen we sowieso meer belasting, meer consumptie, dus ook meer BTW etc. Dus per saldo weet ik wel op wie er hier verdiend wordt :-).

   Helder overzicht trouwens! Hier kost zoon nog niet zoveel. We hebben een (gratis) abonnement op de bibliotheek, en gaan regelmatig zwemmen. Maar dat is weer gratis omdat toegang tot het zwembad in mijn (door werk betaalde ;-)) sportschoolabonnement zit. En verder vindt hij cadeautjes zoeken heel erg leuk (of te wel geocachen). Zal straks met zwemles e.d. snel oplopen.

   Like

   1. Ja sorry, die 10 miljard was het totaal aan toeslagen voor kinderen.
    Maar dat je het goed probeert te praten klopt natuurlijk niet, toeslagen zouden moeten zijn voor mensen die anders niet rond zouden kunnen komen en dat kunnen twee verdienders best!
    Daarom is het systeem ook zo achterlijk met al die toeslagen!
    En je kiest zelf voor kinderen, die staan niet ineens op de stoep!

    Like

   2. Kinderopvangtoeslag bij schoolgaande kinderen zou wat mij betreft qua aantal uren een max mogen hebben. Mensen die met zijn tweetjes kinderen opvoeden en co-ouders zouden bijvoorbeeld voor maximaal één of twee dagen kinderopvang mogen krijgen en alleenstaande (niet co-ouder) ouders voor drie. Tenzij minimum loon. Of zo.

    Ik ben er bang voor dat bij het in zijn geheel afschaffen van kinderopvangtoeslag, de emancipatie nog vijf stappen terug in de tijd zou eindigen en we zijn nog steeds aan het inhalen…

    Like

   3. max 3 dagen voor een alleenstaande ouder ? want ? als ze 5 dagen moeten werken om hun lasten te betlane, worden dat er nu 6 om ook de kinderopvang nog te kunnen betalen ? en kind van hot naar her om te kunenn werken ?? of hoe moet ik dat invullen/zien… ?? ik ben gastouder, 2 van mn gezinnen bestaat uit alleenstaande ouders, geen papa in beeld zelfs.. hoe moeten ze rondkomen als ze maar 3 dagen (en hoeveel uur is dan 3 dagen 😉 ) KOT krijgen ?

    Like

  2. Het heeft niets met goed praten te maken hoor. Maar ik denk nog steeds dat het voor de overheid ook een kosten-baten analyse is. Het is uiteindelijk goedkoper om iedereen zoveel mogelijk aan het werk te houden en dat deels via de KOT mogelijk te maken. En tweeverdiener wil absoluut niet zeggen dat je ook maar genoeg verdiend om én € 1.300 aan kinderopvang te betalen, én dan ook nog iets te kunnen sparen voor onvoorziene uitgaven, zorgkosten e.d.. Voor het grootste deel van de bevolking zit dat er niet in. En die vallen dan wel onder de definitie “tweeverdieners”, maar hebben de toeslagen echt wel nodig.

   En het argument je kiest voor kinderen… het is geen luxe product, zoals een tweede auto. Die kinderen zijn ook hard nodig om straks Nederland draaiende te houden. (Los van alle emotionele argumenten dat mensen graag kinderen willen of juist de discussie van de impact van meer mensen op de planeet).

   Het idee van Mariima om een maximaal aantal dagen te vergoeden vind ik dan logischer, en het zou helemaal mooi zijn als de uren verdeeld moeten worden over ouders, zodat ook vaders gestimuleerd worden om een dag thuis te zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het hele systeem zou op de schop moeten, veel minder rondpompen van geld, dus veel minder toeslagen, dus minder kosten, kunnen de belastingen ook omlaag!

    Geliked door 1 persoon

   2. Reactie op Dertiger: Goh, werk jij in de kinderopvang? Dat wist ik niet…! 🙂

    Ik denk inderdaad dat een alleenstaande ouder met schoolgaande kinderen die twee halve middagen niet zou moeten hoeven werken. Aangezien ik zelf alleenstaande moeder ben met geen vader in beeld en er bovendien meerdere ken, vind ik alleenstaande ouders niet persé meteen heel zielig. Zij staan ook niet per definitie met de rug tegen de muur wat werken, inkomen of kinderopvang betreft.

    Tenzij ze minimum loon hebben, dat voorbehoud maak ik al. Overigens krijgen mensen met een minimum loon een veel hogere kindertoeslag dan ik en daarnaast hebben ze recht op zorgtoeslag en bijvoorbeeld huurtoeslag. Een goede vriendin van me zit in die (financiële) situatie, zij kan met haar minimumloon plus alle toeslagen en regelingen met drie kinderen prima rondkomen met een baan van 30 uur. Zij hoeft haar kinderen ècht niet vijf dagen per week naar de BSO te brengen, dat wil ze niet eens. En ook hier géén vader in beeld en géén vette alimentatie en/of gratis kinderopvang tijdens de pappadagen.

    Like

 10. En hier ben ik denken dat jij ons gaat vertellen hoe kinderarbeid mogelijk is in Nederland, toch teleurgesteld 😉

  Die kleine van ons kost ongeveer het zelfde als die van jouw trouwens, iets ander verdeling. Maar per saldo niet gek veel verschil.

  Like

 11. hier zijn de kosten iets hoger.. (toneelles van dochter is 300 per jaar.. flink vershcil.. jongste is 6, heeft 1 u per week kost 175… ) kleding koop ik nieuw.. (tja waarom eigenlijk maar ja ) fietsen ook vaak 2e hands idd.
  zwemles doen ze beiden een stuk langer over en kost 45 per maand ongeveer jongste is vorig jaar september begonnen…. ook nog elke week schoolzwemmen waar een een bijdrage voor moeten betalen voor het busvervoer er naar toe. hou het niet apart bij maar ben wat duurder uit. geen recht op toeslagen (dus kunnen het prima zelf betalen) geen winst hier dus 😉 maar ook absoluut niet erg. ik ben het ook helemaal met je eens dat kinderbijslag ook inkomensafhankelijk mag worden!

  Like

  1. Ah ja je hebt gelijk, ik ga het even aanpassen! Die kosten gemaakte kosten waren alleen voor dat kwijtgeraakte boek en een keertje te laat inleveren tijdens onze 2e verhuizing…

   Like

Reacties zijn gesloten.