Een lesje in ondernemerschap

accounting-calculator-9-1241870-640x480

Al tijden kampt Zonnes school met een probleem bij het overblijven.

Eigenlijk is dat geen schoolprobleem: de school is weliswaar wettelijk verplicht om opvang te regelen, maar heeft dit uitbesteed aan de plaatselijke kinderopvangketen.

Laten we die kinderopvangketen even “KIK” noemen. Als ouder betaal ik €2,60 per overblijfdag aan KIK. Er is geen continurooster op Zonnes school, de middagpauze duurt een uur en vijf minuten. De opvangketen regelt voor die uren overblijfkrachten. Dit even voor het begrip, voor die mensen die het kunnen opbrengen om mijn geheel op basis van verontwaardiging geschreven blogartikel te willen volgen. 

Er zijn dus jammergenoeg niet voldoende begeleiders. De schooldirectie heeft al een paar keer ouders opgeroepen om zich aan te melden als overblijfouder.

Ik vond dat gek. Ik krijg immers iedere maand een factuur van KIK. Ik begrijp dan dus niet dat ik als betalende klant zelf aan de slag zou moeten gaan. Ik vind het ook gek dat KIK de school zo ver krijgt om een KIK-probleem op te lossen.

Sinds de jaarwisseling is het probleem blijkbaar nog groter geworden, waardoor de school leerkrachten inzet tijdens de overblijfmomenten. Aldus de directrice in de laatste nieuwsbrief. Ik was daar erg verontwaardigd over: de juffen hebben het al druk genoeg en waarom moet de school dit KIK-probleem oplossen?

Ik nodigde mezelf dus uit voor een gesprek, dat vanmorgen plaatsvond.

Als ondernemer blijk ik héél anders naar deze kwestie te kijken dan de schooldirectrice, die overigens heel capabel is in haar vak.

Mijn berekening op de achterkant van een bierviltje bleek echter te kloppen:

 • Per kind wordt €2,60 betaald per keer dat het overblijft, wanneer dit op vaste dagen is. Ad hoc overblijven kost ouders €3,25 per keer.
 • De afspraak is dat er één overblijfkracht werkt per klas van ongeveer 20 overblijvende kinderen. In Zonnes klas zijn dat er overigens regelmatig meer dan 20 maar ook dan één overblijfkracht.
 • Met een marge ten gunste van KIK, verdient KIK dus minimaal 50 euro per lunchpauze, waarschijnlijk is dat meer.
 • Een overblijfkracht ontvangt blijkbaar €4,50 (het wettelijk maximum) aan “vrijwilligersvergoeding” en “omdat het anders niet te doen is”, krijgt men voor de pauze van een uur en vijf minuten, twee uur betaald. Dat is dus 9 euro aan kosten voor KIK, aangezien er géén netto-bruto marge is op vrijwilligersvergoedingen. Er hoeft dus geen loonadministratie gevoerd te worden voor deze mensen en er wordt geen loonbelasting of ziektekostenpremie betaald. Wellicht heeft KIK een aansprakelijkheidsverzekering voor deze mensen en ik neem aan dat er een keer een VOG is aangevraagd op kosten van KIK, dus laten we de kosten afronden op 10 euro per keer overblijven. De overblijfkrachten die er nu nog zijn, lopen al jaren rond op deze school dus opstartkosten zijn er niet.
 • 50 euro aan inkomsten en 10 euro aan kosten. Dat is toch een aardige marge. Toen ik hoorde dat KIK met vrijwilligers werkte heb ik deze organisatie weleens gebeld met de vraag waarom ik er dan voor betaal. KIK roept dan heel hard dat ze er “echt ook wel veel” kosten aan hebben. En inderdaad, er is iemand die die overblijfkrachten, die allemaal vaste dagen hebben, moet inroosteren. Daar ben je toch zeker wel een half uur per maand (jaar?) mee bezig. En soms zijn ze ziek en dan moet iemand van KIK dat doorgeven aan de school. Een vervanger bij ziekte wordt nooit geregeld, namelijk. Een mailtje met mededeling van afwezigheid volstaat. Zeker vijf minuten werk, toch? Persoonlijk vind ik 80% overhead op deze uren toch wel aan de hoge kant. En ja. Daar leest u een cynisch ondertoontje.
 • KIK houdt zich niet aan de afspraken en levert chronisch te weinig mensen. De school moet dan groepen samenvoegen of ad hoc leerkrachten inzetten. Dat betekent voor KIK dus in plaats van 80%, 100% winst op 20-25 kinderen met betalende ouders, die op dat moment geen door KIK verzorgde begeleiding hebben tijdens het overblijven.

De school en de ouders worden belazerd?

Allereerst vind ik het héél slim van KIK om mensen een vrijwilligersvergoeding te geven voor het dubbel aantal uren dat ze werken, zodat ze toch op een uurloon uitkomen dat vergelijkbaar is met een minimum uurloon. Belastingvrij. Normaal betaal je als werkgever 130% van een uurloon wanneer je iemand gewoon wit in dienst neemt. Als ondernemer zie ik mogelijkheden om mijn winst te verhogen: dat ga ik óók doen!!

Je zou het bijna belastingontduiking noemen…..

Daarnaast vind ik het nóg slimmer van KIK om ouders kosten in rekening te brengen die KIK niet maakt. Uit mijn gesprek met de directrice van de school begreep ik dat KIK heel hard roept haar best te doen in het vinden van mensen. Mijn reactie was dat ik vind dat de incentive voor KIK om haar werk niet te doen wel interessant was, namelijk 100% winst op de facturen van alle ouders in plaats van die 80%….. Het enige dat je er blijkbaar voor moet doen, voor die 100% winst, is heel hard roepen dat je je best doet!

Op mijn vraag aan de directrice of KIK aan haar heeft laten zien contact te hebben opgenomen met uitzendbureaus of zo, bleek dat dat niet het geval is geweest. Lekker makkelijk!

Als ondernemer krijg gewoon een rechtzaak aan mijn broek wanneer ik me niet houd aan gemaakte afspraken. Ik kan dan sowieso niets in rekening brengen en zou het zelfs heel redelijk vinden als ik een schadevergoeding zou moeten betalen, omdat ik mij niet aan de gemaakte afspraken houd. Dat is me overigens nog nooit overkomen. Afspraak = afspraak, immers. Wanneer ik beloof iets uit te voeren waarvoor ik bijvoorbeeld uitzendkrachten inhuur, dan vraag ik er zelfs altijd eentje extra aan omdat het míj niet gaat overkomen dat ik me niet aan die afspraken zou kunnen houden.

Niet iedereen is ondernemer en kijkt op mijn manier naar deze kwestie, dat begrijp ik best. Maar toen de directrice met mij meerekende en besefte dat zij haar leerkrachten blijkbaar laat afschepen met 9 euro “vrijwilligersvergoeding” voor een uur overwerk, terwijl KIK lachend zo’n 40 euro in haar zak steekt voor datzelfde uur, begonnen haar ogen te fonkelen.
“Kijk ik weet natuurlijk niet of dit mogelijk is. Maar als jij nou zelf die vrijwilligers werft in plaats van via KIK, die tóch niks doet, dan kun je toch heel wat schriften en knutselspullen kopen voor die marge van 40 euro per 20 kinderen per dag. Dat is voor de hele school zo’n 3.000  tot 3.500 euro per maand, toch leuk!”, wakkerde ik het vuurtje nog even aan….

Ik beloofde meteen dat ik voor de school wel één of twee studenten wilde werven. Ik heb daar immers 16 jaar ervaring in.

 

De schooldirectrice gaat nu toch maar weer eens even babbelen met KIK.

 

En ik ga ook maar weer eens bellen. Ik wil weleens weten van KIK waarom ze mij nog facturen sturen, eigenlijk. Ik ben een betalende klant en zij leveren géén overblijfkracht voor mijn dochter. Dus waar betaal ik dan eigenlijk voor?

 

27 gedachten over “Een lesje in ondernemerschap

 1. Je zou die KIK gaan bellen, horen we nog eens wat zij te melden hadden? Reken maar niet op resultaat, het verdient veel te lekker zo… Misschien als de directrice doorpakt, maar anders zie ik niet veel verandering komen.

  Like

 2. Goede actie! Het is niet alleen een klaagzang, maar je hebt daadwerkelijk laten zien waar het schort en opties aangedragen hoe het beter kan. Dat vind ik nou top!

  Geliked door 1 persoon

 3. Toch is er ooit iemand slim geweest anders bedenk je 1 uur en 5 minuten niet, waardoor er 2 uren uitbetaald moeten worden. Hadden ze helemaal niemand gevonden. Jammer dat dit soort zaken niet meer zwart kunnen. Wie gaat er voor een “vrijwilligersvergoeding” aan de gang? Eigenlijk ook raar dat het zo geregeld is, er zit genoeg marge tussen om iemand een net salaris uit te betalen. Ik vind een kracht op min 20 kinderen trouwens ook aan de lage kant, het is niet iemand met pedagogische ervaring en je wilt toch dat je kind rustig en veilig haar pauze kan doorbrengen.

  Like

  1. Nee hoor, dat vind niemand een probleem.
   Mijn zoon (die pedagogische ervaring nodig heeft bij een oppas), werd dus gepest tijdens de overblijf. Daar kon school niets aan doen (want dat was hun toko niet) en de opvangdames snapten het probleem niet: mijn zoon deed toch raar, daar hoefden zij toch niet iets anders voor te doen dan bij andere kinderen (bijv. hun eigen kinderen in toom houden).
   Hij moest gewoon maar naar het psych. onderwijs. Of ik moest maar m ophalen (ik werkte fulltime, iets met een nietbetalende vader).

   Was getekend
   Niemand

   Geliked door 1 persoon

 4. De overhead van Kik zal iets lager zijn, omdat de overheid het verplicht stelt dat minimaal 50% van de aanwezige vrijwilligers een relevante cursus heeft gedaan (punniken bijvoorbeeld, aan de relevantie van de cursus worden dan weer vrijwel geen eisen gesteld) en zij deze moeten aanbieden. Maar dan nog! Vooral bijzonder slecht dat er bij ziekte geen vervanging wordt geregeld. Ik snap eigenlijk ook niet dat de school daar genoegen mee neemt. Leerkrachten moeten wettelijk gezien minimaal 30 minuten pauze hebben, zónder leerlingen. Grote kans dat dit niet lukt als Kik het laat afweten.

  Like

 5. Bij dochter op school was de overblijf ondragelijk EUR 1,25 per dag. In groep 7 kwam er een gelijke dagen rooster en stopte het. De overblijf werd geregeld door twee moeders die ook veel andere dingen op school regelde. Er was per klas een begeleider en de kinderen kregen wat te drinken (ruime keuze) en af en toe fruit of een koekje. Er was ook een vrijwilligersvergoeding.
  Er was eigenlijk altijd iemand beschikbaar. De school inde de bijdrage en dat was wel een dingetje. Heel veel wanbetalers en niet betalende kinderen bij de overblijf. Dat was ook een reden om dat gelijke dagen rooster in te voeren.

  Like

 6. Hele slimme mensen, die zo’n bedrijfje verzinnen, maar niet netjes. Op de scholen die ik heb gehad was het óf gratis maar wel verplicht als ouder half uur tijdens pauzes opletten of continurooster waarbij dan de juf een boterham eet tijdens het buitenspelen, de kinderen film kijken als ze zelf eten en iedereen om 14 uur uit is. Welke vrijwilliger zichzelf verkoopt aan zo ’n organisatie is ook gek trouwens.

  Geliked door 1 persoon

 7. Volgens mij zijn de vrijwilligersvergoedingen dit jaar ook omhoog gegaan. Toch leuk voor vrijwilligers, ook iemand met een ww uitkering mag dit nu doen. Vanuit de bijstand kon kan dit al. Zonder gevolgen voor de uitkering. De school zou ook contact kunnen leggen met de Sociale dienst of welzijnsorganisatie in die gemeente.

  Geliked door 1 persoon

 8. Tof! Schitterend!
  Dit blogverhaal zou eigenlijk in de plaatselijke krant moeten staan…zodat de andere scholen/directeuren/vrijwilligers ook in actie komen.
  Als die KIK tien scholen heeft verdienen ze helemaal met hun formule…

  Ik vraag me nog even af, hebben de overblijfkrachten allemaal een VOG ingeleverd en hoe vaak moeten ze dat, ik bedoel, in de tussentijd kan er best een en ander aan nare dingen voorgevallen zijn, tien jaar op een ouwe VOG vrijwilligen moet niet mogen (moet te checken zijn) en hebben ze EHBO en BHV gedaan en is dat up-to-date?(moet ook te checken zijn) en zijn die overblijfvrijwilligers écht verzekerd(moet ook te checken zijn)

  Like

 9. Bij ‘ onze’ school wordt het ook gewoon geregeld door de school. Ouders betalen 25 euro per jaar, en krijgen een half uur pleinwacht per dag (3 pleinwachten op ongeveer 150 kinderen). Eten doen de kinderen met de leerkracht in de klas (continue rooster).
  Ik kan me trouwens goed voorstellen dat het een handige bijbaan is voor studenten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Kick ass actie! Hieruit blijkt (weer) dat je als ondernemer anders naar de werkelijkheid kijkt dan als zekerheidszoekende werknemer. En dat dat zo zijn voordelen kan hebben. Vind het heel knap dat je de directrice mee hebt weten te nemen in je verhaal, uit ervaring weet ik dat dat niet zo makkelijk is…
  Benieuwd naar het vervolg!

  Geliked door 1 persoon

 11. De gemeente heeft een vrijwilligerssteunpunt (die op het moment overigens met spoed een nieuwe coördinator zoekt, maar dat terzijde). Misschien kunnen zij ook ondersteunen in het werven van vrijwilligers, ook naar de toekomst toe.

  Like

   1. Nou, niet zo zeer ‘onze’ want ik werk er niet meer maar wel jouw gemeente inderdaad. De laatste tijd was er door allerlei ellende even niet zoveel activiteit maar als die coördinator is gevonden gaat dat vast beter.

    Geliked door 1 persoon

 12. Mooi stukje. Ouderwets systeem wat anno 2019 (nou ehm in 2006 ook al trouwens) niet meer werkt. Oplossing lijkt me continuerooster. Dat eeuwige tussendoor-naar-moeders-huis is zo jaren ’70. Laat ze even lekker rennen en klauteren, stop er een bammetje in en doooorrrrr…

  Geliked door 1 persoon

   1. Vanuit ontwikkelingsperspectief is een lange pauze wel beter. Echt de tijd om rustig te eten (onze zoon is bijvoorbeeld een langzame eter, die heeft niet in 15 min een boterham op) en de tijd om lekker buiten te spelen. Het belang van lichamelijke beweging wordt vaak onderschat bij cognitieve prestaties…
    Zo apart trouwens dat het overblijven in Nederland altijd zo lastig lijkt. In onze buurlanden is het namelijk de normaalste zaak van de wereld ;). In Frankrijk kunnen kinderen zelfs tussen de middag warm eten.

    Like

Reacties zijn gesloten.