Een weekmenu, al twee maanden…!

20190114_1129556908892949588179847.jpg

Op 15 november vertelde ik dat ik toch maar weer eens met een weekmenu ging werken.

We woonden toen nog in het boshuisje, maar niet lang meer. En bij het inpakken en uitpakken viel me op dat het me toch weer gelukt was om een aanzienlijke keukenvoorraad aan te leggen.

Ik verwacht blijkbaar een nieuwe wereldoorlog of overstroming. En dat terwijl ons huis boven de zeespiegel ligt…. …..

Eigenlijk valt het best mee met die voorraad trouwens. Ik wed dat veel mensen veel meer voorraad hebben dan ik. Maar dat kan een keuze zijn. Voor mij was dat het niet, het “ontstond gewoon”: die vijf zakken linzen, kilo’s rijst en macaroni. Plus de blikken maïs en tomatenpuree. En dan ook nog al die verschillende soorten gedroogde bonen: kidneybonen, kikkererwten, oogbonen, kievitsbonen, bruine bonen, zwarte bonen. En heel veel bouillonpoeder en -blikjes want altijd handig.

Als ik het overzicht kwijtraak dan blijft dat voedsel gewoon voor altijd in de kast. Toch fijn dat het dan lang houdbaar is, maar het is natuurlijk niet gekocht om op de plank te blijven staan…….

Nou heb ik al vaker geprobeerd te werken met een weekmenu en ik ben iedere keer opnieuw enthousiast. Enthousiast over een app, bijvoorbeeld. Die dan toch niet helemaal lekker bijhoudt hoeveel voorraad ik heb en zo. Dus dan maar een excelletje maar dat moet je dan ook weer bijhouden en zo raak je van de regen in de drup.

In november zag ik het licht: het gaat gewoon eigenlijk al mis wanneer je zoekt naar hulpmiddelen om je te helpen met overzicht. Dat is immers symptoombestrijding. Je kunt óók de oorzaak aanpakken, namelijk MINDER VOORRAAD!

Met een voorbehoud gezien de ervaringen uit de verleden, die de kans op succes in de toekomst wel wat verkleinden, was ik voor de vijfde keer enthousiast over weer een nieuwe manier van het “managen” van mijn boodschappen en weekmenu….:

Dit was het plan:

 • Stap 1: Check je voorraad en kies iets dat best weleens “op” mag. 
 • Stap 2: Zoek een recept of bedenk een maaltijd met datgene dat “op mag” .
 • Stap 3: schrijf het ergens op. Wanneer het een nieuw recept is, kopieer dan de URL naar je online agenda of notitiedinges. 
 • Stap 4: Check de ingrediënten. 
 • Stap 5: Zet de ingrediënten die je níet in huis hebt op je boodschappenlijstjeSchat in of je over gaat hebben en zoek of bedenk op basis van de ingrediënten die je wellicht over hebt een nieuwe maaltijd of recept. 
 • Stap 6: Doe dit voor vier of vijf dagen.
 • Stap 7: Kook minimaal twee keer per week voor twee dagen en vries in.
 • De andere dagen trek je even zo’n eerder gemaakte maaltijd uit de koelkast of vriezer. 

En?

Nou. Ik houd dat nu dus al twee maanden vol, een weekmenu-record!

 

Voor wie het zich afvraagt…: afgelopen zaterdag was Oskar de knuffelpinguin jarig. Deze hebben we niet opgegeten, overigens. Soms zetten zevenjarigen gewoon andere belangrijke zaken op zo’n overzicht. Primaprima….

 

 

 

 

 

14 gedachten over “Een weekmenu, al twee maanden…!

 1. Haha hier zijn we allemaal grote eters… Dat vergat ik inderdaad even. Zelfs dochter werkt meestal wel een flinke portie weg (al mopperend over stukjes courgette…)

  Like

 2. Knap van je van dat weekmenu. Hier gaat het af en aan. De nieuwste truc is om pas nieuwe groenten te gaan kopen als de oude (bijna) op zijn om dan het laatste restje oude groenten te verwerken in een rijst- of pastasaus.

  Verder gaat het gelukkig wel met de grote (ongebruikte) voorraden – zolang de man geen boodschappen doet…

  Gefeliciteerd met Oscar trouwens.

  Like

  1. Ja dat van die nieuwe groente doe ik ook. Overigens koop ik ook best vaak diepvriesgroente want met ons huishouden vind ik bijv. een hele bloemkool wel een berg om op te krijgen.

   Like

   1. Dat is het voordeel van puberdochters: die eten alles en heeeeeeel veel. Met een bloemkool doen wij met z’n 2 2x. En dan aan het begin van de week en helemaal aan het eind. Gewikkeld in een krant blijft een aangesneden bloemkool best nog een week goed.

    Like

   2. In onze koelkast (met knisperbox of zoiets – toen ik hem kocht vond ik het onzin) blijven groenten bizar lang goed. Drie weken haal ik makkelijk. Kolen worden knapperiger in dat ding.

    Bloemkool blijft ook hier een lastige trouwens. Tegenwoordig maak ik wel vaak zelf ‘voorgesneden groentenpakketten’. Dat heeft een groot deel van de vraag wat we met witte kool moeten opgelost.

    Geliked door 1 persoon

 3. Leuk stukje. Ik moest lachen om de titel: 1 weekmenu, al 2 maanden. Ik dacht even dat je heel slank was geworden… zou wel heel voordelig zijn trouwens, als je 2 maanden op het eten van 1 week zou kunnen leven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja inderdaad, lekker weinig calorieën en heerlijk voordelig….

   Of…. gewoon iedere week hetzelfde weekmenu tot je het blind kunt klaarmaken. Had ook nog gekund!

   Like

 4. Haha, vijf zakken linzen, hoe lang zou je daar op overleven? Ik woon ook (ruim) boven zeeniveau, maar voor het eerst van mijn leven heb ik voorraden. Dat is simpelweg omdat de supermarkt een halfuur rijden is. Ik doe een keer per week boodschappen, gooi de groente in mijn kar die van het seizoen is of waar ik zin in heb en kook daarna gewoon met wat er in huis is. Ben ik retehandig in geworden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij hebben het ook een tijdje gedaan, maar toch is de slop er weer in gekomen…Wij doen op vrijdag de boodschappen en dan moet ik al bedenken wat we dus maandag en de rest van de week gaan eten…werkt niet voor mij. Wel kopen we basisdingen waar we altijd wel een maaltijd van kunnen maken. Mijn partner is altijd smiddags vrij en hij vindt het niet erg om even naar de super te fietsen voor verse groente…dus dat is ook weer in ons voordeel. Ik zelf kom maar 1 keer in de week in de winkel… Op de markt koop ik kip voor een paar keer. Leuk boekje ook om op te schrijven!

  Like

 6. Mijn oog bleef inderdaad hangen bij Oskar 🙂 Ik werk altijd een paar dagen vooruit met een menu en ga OF uit van het Boerschappen groentepakket OF van verse voorraad die nodig op moet OF van langer houdbare voorraad. Maar voorraad houden we toch want soms loopt het anders en het is fijn om dan wat extra wraps, broodjes, pita of een blikje mais op voorraad te hebben. Ik vind het nog rijkelijk veel maar het meeste gebruik ik wel (al komt de griesmeelpap gedurende de zomer bijvoorbeeld de voorraadkast niet uit, maar nu bijvoorbeeld weer wel). Een enorme verbetering ten opzichte van een paar jaar geleden is dat we heel weinig meer weg hoeven te gooien. De broodkorstjes die we allemaal minder vinden bij de broodmaaltijd verdwijnen tegenwoordig in een wekelijkse broodpudding waarvan de kids dan 2 dagen smullen na het sporten (lekker voedzaam, dat kan hun verbrandingsmotortje goed aan na een uurtje of anderhalf hollen).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.