Boodschappenblog

20190126_1320284542153551038854830.jpg

Mijn oma hield van aanbiedingen. Of ze het nou nodig had of niet… als er een oranje sticker op zat dan kocht ze het.

Er is geen twijfel over mogelijk dat ik haar kleinkind ben.

En weet je… die aanbiedingen in de supermarkt… dat is gewoon de zoveelste factor die meetelt in wat ik uiteindelijk in mijn karretje leg. Boodschappen doen is keuzes maken en het valt nog niet mee om mijn innerlijke kind, mijn innerlijke wereldverbeteraar, mijn innerlijke lekkerbek, mijn innerlijke gezondheidsfreak en innerlijke zuinigaard èn mijn gezond verstand tevreden te houden.

Niet te doen, die supermarkt… … .. . …… ..

Afgelopen zaterdag was er nog een extra complicerende factor: het was zaterdag. Eigenlijk wilde ik vrijdag boodschappen doen maar iemand hield me aan de praat. En vanmorgen was er die deadline. Dus ging ik voor het eerst in lange tijd op zaterdag. En op zaterdag dan is het druk. Dan sla ik soms een gangpad over omdat er drie bejaarden in het gangpad staan bij te praten. En dan moet ik later toch weer terug van mijn weekmenulijstje…

Als het druk is zijn er ook minder aanbiedingen. Wat dat betreft is maandagochtend een veel beter moment op al die “WEGGOOIEN IS ZONDE, 35% KORTING” producten binnen te hengelen….

De innerlijke koopjesjager.

Die stickers werken voor mij als magneten en zoals ik al vertelde: dat is genetisch bepaald, daar kan ik niks aan doen. Mijn innerlijke koopjesjager wint het echter nooit van mijn innerlijke wereldverbeteraar als het om leedvlees gaat. Leedvlees komt er bij ons niet in: als wij vlees eten, dan is het bio.

Voor de innerlijke koopjesjager hengelde ik afgelopen zaterdag €10,84 aan korting binnen. Dat is toch 13% niet uitgegeven, hoewel ik die toetjes en de dubbeldrank anders echt niet gekocht had en de dropjes ook niet wel niet wel niet. Maar toen mijn gezond verstand me dat influisterde, begon mijn innerlijke kind hard te jengelen dat die dropjes ab-so-luut levensreddend zouden zijn deze week.

Ik kocht echter géén wc-papier, twee-voor-de-prijs -van-één. Het wc-papier dat ik wél kocht was goedkoper dan de aanbieding. Dat gold voor meer producten, trouwens. Mijn gezond verstand corrigeert mijn koopjesjager regelmatig: ik blijf op de kiloprijs letten.

De innerlijke lekkerbek en het innerlijke kind.

Ik vind het ook zo vreselijk knap dat er mensen zijn die dus zo ongeveer nooit iets lekkers en ongezonds kopen. Wat doen zij als zij ’s avonds zin hebben in een guilty pleasure? Een appel…?! Of bestellen ze op zo’n moment een pizza en een bak ijs, die ze thuis laten bezorgen door een bromfietspuber…?

Ik koop dus wél koekjes. Voor mijn innerlijke kind, die houdt van koekjes. En dan koop ik niet van die dure maar ook niet van die droge koekjes in een rol: zo houd ik mijn innerlijke koopjesjager en mijn innerlijke lekkerbek ook tevreden. Daarvan is er overigens ook een externe versie van zeven jaar oud in mijn huis aanwezig. Dus voor ons samen kocht ik stroopwafels. Twee pakken want in de aanbieding. Ik kocht ook pennywafels want die kosten maar 50 cent en natuurlijk is dat nog steeds weggegooid geld want er zitten amper voedingsstoffen in, alleen suiker. Maar ze zijn lekker en ik voel me een blije kleuter wanneer ik ze eet. Zeker wanneer ik ze allemaal achter elkaar opeet…..

En ik kocht oude kaas, walnoten (Want Ook Gezond) en oldtimer-drop. Die was in de aanbieding, die drop, anders had ik het natuurlijk nóóit nóóit nóóit nee echt nooit gekocht want ongezond, er zijn goedkopere alternatieven en volstrekt onnodig…… echt…. zulke dingen doe ik nooit, van die dingen als snoep kopen… echt niet…..

Ook kocht ik twee cheesecakesmaak-toetjes, 35% korting. Ik houd niet van toetjes maar die zevenjarige lekkerbek wel en ze zijn vast nog wel een dagje langer goed….

Oh ja. Ik kocht ook nog fudge. Omdat het me doet denken aan vroeger en omdat het eigenlijk best vies is. En een fles wijn, die kocht ik ook. Voor mijn innerlijke zuiplap.

De innerlijke gezondheidsfreak.

Om mijn innerlijke gezondheidsfreak tevreden te stellen kocht ik verse broccoli, zilvervliesrijst, appels, verse prei (daar was mijn koopjesjager óók blij mee want in de aanbieding), cherrytomaten en walnoten want gezond kan ook lekker zijn, (voor in de broodtrommel), Skyr (in de aanbieding, dus wederom een compromis), diepvries-sperziebonen, -erwten en -edamame. En sesamzaad want dat is lekker over de spinazie en over de edamame en over alles eigenlijk wel en het bevat vitamine B, calium, calium, fosfor, magnesium en zink. Wat wil je nog meer. Verse spinazie, dus dat kocht ik ook. Ook lekker als sla namelijk.

De innerlijke luiaard.

Wat ik níet deed was vijf winkels af op zoek naar de goedkoopste producten, daar ben ik te lui voor. Ik koop al mijn boodschappen bij de AH en klaar. Ik ben een werkende alleenstaande moeder, ik probeer daarnaast ook nog een leven te hebben qua sport, hondjesrondjes en zo af en toe een sociaal contact. Meerdere supermarkten af gaan op zoek naar koopjes vind ik een verspilling van mijn leven. Ik wil ook niet dagelijks meer dan een uur mijn huis opruimen en poetsen of twee uur per dag in de keuken staan dus kocht ik onder andere couscous en risotto. Want snel klaar, zeker wanneer je er ovenrisotto van maakt. Ieder zijn hobby.

De innerlijke wereldverbeteraar.

Wij eten flexitarisch om de wereld te verbeteren. Dus kocht ik vegaballetjes, noten en tofu. Ik heb namelijk nog steeds een behoorlijke voorraad gedroogde linzen, kikkererwten en bonen dus dat komt wel goed, verder. Ik bedacht lekkere verantwoorde maaltijden met santen, tomaten en kerrie. En zoals alle vleesproducten die ik koop, was ook de rookworst die in de aanbieding was en die ik graag in plakjes uitbak, biologisch. Daar doe je eindeloos lang mee, met zo’n rookworst, tot grote vreugde van mijn innerlijke koopjesjager. En omdat het niet echt gezond is, ging ik voor de gezondheidsfreak terug naar de versafdeling voor die verse spinazie. De wijn was trouwens bio. Ik koop niet alle plantaardige boodschappen biologisch, ik heb daar een volstrekt onnavolgbare logica in maar daar gaat dit blogje niet over.

Ook de zuivel kocht ik biologisch. Behalve dan die behalve die toetjes met zo’n WEGGOOIEN IS ZONDE – sticker. Regels zijn er om gebroken te worden en de sticker heeft gelijk.

Brood koop ik bij de bakker naast de supermarkt, want lekkerder ik kan daar mijn tweedehands broodzakken opnieuw laten vullen en gebruik zo een ietsepietsie minder verpakkingsplastic. Om die reden koop ik ook nooit dubbelverpakt voedsel.

En verder koop ik lang niet meer zo milieu-verantwoord dan een paar jaar geleden. Toen kon ik nog echt lang wegen en wikken: wat is beter, tomaten uit de verwarmde kas in Nelderland (dus CO2) òf tomaten uit een warm land die met een dieselboot naar Nederland zijn vervoerd. Als je zó gaat denken dan is de supermarkt een jungle. Dat doe ik niet meer.

De impulsaankopen. Omdat mensen geen robots zijn.

En dan kocht ik ook nog die kant-en-klare tomatensoep “naar oma’s recept” die blijkbaar €4,10 kost. Dat is natuurlijk veelsteduur. Maar wel lekker. En als je die ’s avonds na een drukke werkdag eet met een gebakken boterham en spinaziesalade erbij, is het alles bij mekaar alsnog een goedkope maaltijd. Zeker wanneer je het vergelijkt met een bezorgpizza of zo. Dat maakte mijn innerlijke luiaard mijn gezond verstand wijs en die trapte erin….

Die fudge. Dat was ook een impulsaankoop. En ook de drop, natuurlijk. Ik kocht nog meer hoor. Dubbeldrank bijvoorbeeld. Dat drinken we nooit. Maar in de aanbieding. Net zoals die cheesecaketoetjes.

Had ik al gezegd dat ik compleet onverantwoorde toetjes kocht?

Wat was de schade?

Ik betaalde met extra korting in ruil voor airmiles waar ik verder toch nooit iets mee doe €71,34 en daarmee blijf ik deze maand ruim binnen mijn gelduitgeefrichtlijn. We gaan er zelfs mee over de maand heen. Prima dus.

Mijn innerlijke luitjes highfivden elkaar en samen gingen blij naar huis, naar Zonne. Met een open pak pennywafels. Jankende innerlijke kinderen zijn niet uit te staan namelijk en die willen niet delen met andere kids.

20190126_131907739963333874416892.jpg

Wil je meer lezen over boodschappen? It’s your lucky day!

58 gedachten over “Boodschappenblog

 1. Ik koop altijd het albert heijn zacht en sterk toiletpapier. Zelfs wanneer voordeelpakketten Page 1+1 gratis zijn ben je met het AH merk goedkoper uit.

  Ik heb toch geen behoefte aan het afvegen van m’n kont je aan puppy’s. Dat vind ik ook dierenleed!

  Like

 2. Leuk verhaal ! Ook ik mijd supermarkten op zaterdag – maar juist vanwege stelletjes die “gezellig” de weekboodschappen doen en dan de gangpaden blokkeren met hun kar terwijl ze overleggen of er nog toiletpapier gekocht moet worden. Ik heb op doordeweekse dagen genoeg tijd, dus op zaterdag zal het hooguit om een vergeten boodschapje gaan en daarvoor winkel ik dan met een mandje zodat ik makkelijker om alle obstakels heen kan slalommen.
  Groet, Greetje54

  Like

 3. Vergeet niet om af en toe een heerlijk ouderwetse kogel biefstuk te kopen. Schijnt ook lekker te zijn met een biologische wijn. Je moet jezelf af en toe verwennen om het allemaal vol te houden..

  Like

 4. Ik bestel ook altijd boodschappen, let daarbij goed op de aanbiedingen, maar zit eigenlijk nooit te wachten op de 35%’s actie, want vaak kan ik er niets mee in de korte tijd dat het nog houdbaar is. Daarnaast heb ik een hekel aan grote voorraden, dus invriezen betekent dat ik het maanden later alsnog weggooi omdat ik geen idee meer heb wat het is.

  Ik moest wel lachen om alle ‘innerlijken’. Ik moest vooral denken aan de innerlijke godin van 50tintengrijs, die ik het liefst wilde slaan vanaf pagina 30 🙂 Daarna heb ik het boek ritueel verbrand.

  Goeie herinnering trouwens: ik moet vanmiddag naar de suup voor iets kleins (en doe dan oogkleppen op bij de snoepafdeling)

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh maar je kunt ook kleine voorraden invriezen, toch? Ikzelf heb niet zo’n grote vriezer. Die hebben wij natuurlijk ook niet nodig met ons kleine gezin, dat kost alleen maar stroom. En inderdaad: dan weet je niet meer wat je hebt!

   Like

   1. Ik leef gewoon niet uit de vriezer (behalve ijs en diepvriespatat). Dus als ik porties invries vergeet ik dat er weer uit te halen als het nodig is of denk ik er sowieso niet aan, waardoor het na maanden alsnog weg gaat. Er is meestal eten voor één week in huis en daarna is het (op droogvoorraad (rijst, pasta etc na)) gewoon op.

    Like

 5. Ik heb in de winkel dus wel eens de mogelijkheid gehad om zo’n rol 35% stickers te jatten. Die lag in het schap voor het grijpen. Bijna gedaan, maar ik realiseerde mezelf dat het niets uithaalde want het moet wel gekoppeld worden aan de kassa natuurlijk. Anders kon ik toch een behoorlijke tijd dingen goedkoper halen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee dat hoeft dus niet gekoppeld te worden aan de kassa….de kassière drukt op haar kassa op het knopje 35% korting als ze de sticker ziet zitten…. Had je dat geweten 🙂

   Like

 6. Mooi stukje over “Mijn ikken” (Harrie Jekkers) – en ZOOOO herkenbaar! (behalve die externe 7-jarige dan, ik heb genoeg aan mijn interne 50+kind………)

  Like

 7. Ah wat leuk, een boodschappenblog! Ik leer je zo toch nog weer iets beter kennen door dit persoonlijke inkijkje. Die stickers zijn inderdaad een ramp, zeker door de toevoeging ‘Zonde om weg te gooien’ die er sinds enkele maanden opeens op staat (of die me nu pas opvalt). Ik haat eten weggooien dus koop het ’t liefst dan allemaal zelf maar…. Ik zie je volgende boodschappenblog graag verschijnen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja het voelt toch ook een beetje alsof je voedselverspilling tegengaat door al die producten met sticker te kopen. Het merendeel daarvan gaat bij mij gewoon in de diepvries!

   Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuke blog! Je kan ook nog heel veel water drinken tegen het honger gevoel. Vervolgens een lege lepel in je mond en wel lang kauw bewegingen maken. Zo fop je je lichaam en heb je helemaal geen pindakaas meer nodig!

  Like

  1. Dat is wel een goede voor mensen die misschien proberen te lijnen. Ik vind koekjes toch nog steeds wel erg lekker, hoor! Maar mocht het nodig zijnd an ga ik het zeker proberen, hahaha!

   Like

 9. Nog een leuke aanvullende ‘hobby’ in dit thema zou Scoupy kunnen zijn. Deze app (of gewoon alleen aanmelden op de website) – je kent het misschien van de reclame – heeft regelmatig korting of gratis producten. Bijkomend voordeel is dat die AH (waar ik in mijn pauzes altijd boodschappen deed) vaak de producten ook echt op voorraad heeft. Wel even ook je innerlijke zuinigaard en gezond verstand op tijd wijzen op deze nieuwe hobby want het betreft niet altijd een ‘werelddeal’. Maar naar mijn behoefte zit er regelmatig iets interessants tussen. Mijn laatste aanschaf was een klein pakje cruesli, het heeft nadat ik geld terug heb gekregen nog 0,50 euro heeft gekost. Dat is perfect want ik eet wel eens maar niet vaak cruesli in mijn yoghurt. Aangezien ik die 35%-sticker aantrekkingskracht ook ken (en regelmatig geen weerstand aan weet te bieden) en Scoupy een leuke aanvulling vind, denk ik dat het misschien ook voor jou iets zou kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 10. Hier lusten we ook wel een koekje en een chemisch toetje. Mijn vaste super is Jumbo, omdat zoon daar op zaterdag werkt.

  Geliked door 1 persoon

 11. Leuke blog hoor. Maar ovenrisotto… dat vind ik dus echt niet kunnen 🙂 l’ingrediente più importante del risotto è l’amore, zei m’n Italiaanse kookoma (het belangrijkste ingrediënt van risotto is liefde). Ah, dat is een mooie herinnering. Dank.

  Like

  1. Ja ik ben niet zo goed in italiaans hoor. Maar ik heb gewoon echt te veel ballen die ik de lucht moet houden, zeker op sommige dagen en dan is het wel echt fijn om even de handen vrij te hebben. ZZP-er met de zorgen van de steeds wisselende inkomsten, moeder en vader tegelijk, gezinsmanager, chauffeur, hondenverzorger, kattenverzorger, het huishouden (maar dat moet ik dus echt beperken vanwege al die taken die ik al heb), financieel verantwoordelijke en dus ook nog kok, en liefst toch wel verantwoord en met een beperkte hoeveelheid pakjes en zakjes en afhaaleten.
   Voor het koken heb ik helaas maar afgemeten tijd maar ik snap dat het lastig is om dat te begrijpen Wanneer je Niet In Mijn Situatie Zit….

   Like

   1. Volgens mij zat er wel een knipoog in de reactie van Anja. Ik hou ook erg van risotto, maar maak dan dan liever op een niet-werkdag of in het weekend, zodat ie écht écht lekker is. Destijds als alleenstaande moeder had ik daar ook niet vaak tijd voor, maar er zijn toch ook wel dagen waar het avondritueel daar wel ruimte voor geeft. Rest van de dagen toen en nu lekkere doch snelle maaltijden, zodat allerlei hobby’s, werk etc weer snel opgepakt kunnen worden.

    Like

 12. Ik ben ook dol op de stickers.. en op kaas.. en daar zitten nou juist vaak die stickers op.. niet goed voor mijn gewicht. Dus voor ik na de winkel loop.. want bijna elke dag nu, einde van de middag met man en hond, dan kijk ik eerst in de koelkast wat ik nog heb aan kaas en kaasjes. Als dat echt genoeg is dan mag ik niet kijken naar de kaas.. ik loop er echt met een omgedraaid hoofd langs. Want al dat heerlijks met stickers.. wat anders wordt weggegooid.. ik kan het niet aanzien.. dus kijk ik niet.
  Ik koop vaak druiven en dat nemen we dan bij de koffie s avonds druiven met wat Franse kaas.
  Ik koop nooit echt nooit toetjes of koekjes of snoep.. geen kinderen in huis… dus geen noodzaak en die druiven bevredigen mijn zoet behoefte volledig.
  Als ik soms een snoep verlangen heb, neem ik een lepel pindakaas.. werkt voor mij altijd geweldig.

  Geliked door 1 persoon

   1. ik koop de 100% pindakaas zonder zout en suiker, na 1 dessertlepel heb ik genoeg. Losse pinda’s daar eet ik van door.. Pinda’s zijn een bron van vetten maar ook van eiwitten

    Geliked door 1 persoon

   2. ooh… pindakaas… ik neem meestal een lepel chocoladepasta…. maar daar zit hazelnoot in, dat is dan toch ook gezond?

    Geliked door 1 persoon

 13. Ah, herkenning die pennywafels. Kopen wij ook altijd. Niet duur en toch lekker.
  Leuk geschreven en top dat je hier mischien een vaste rubriek van wil maken.

  Geliked door 1 persoon

 14. Wij zijn ook altijd van de voordeeltjes! Die innerlijke tweestrijd begrijp ik wel. Soms zeg wij tegen ons zelf: “Een schizofreen is nooit alleen.” En dan nemen we hard lachend de aanbieding mee terwijl Martina ons meewarig aan kijkt.

  Geliked door 3 people

  1. Oh wat goed om te horen dat jij die tweestrijd ook regelmatig ervaart! Tja… het blijft een kwestie van balans, natuurlijk….

   Like

  2. Mensen maken te pas en te onpas opmerkingen over schizofrenie. Niet zo leuk, ook al niet omdat hiermee gesuggereerd wordt dat je dan uit meerdere ‘persoonlijkheden ‘ bestaat, wat een totaal andere stoornis is. Vaak worden dergelijke woorden gebezigd terwijl men totaal de betekenis niet snapt. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte, daar vallen geen leuke opmerkingen over te maken, vind ik.

   Like

  1. Ja is echt heel handig, Adine! Kwestie van even aanbakken met de overige ingrediënten en vervolgens in één keer de afgemeten hoeveelheid water met bouillonpoeder erbij, en húp in de oven. En dan vijf minuutjes voordat de oventijd voorbij is even afproeven, vocht checken en eventueel navullen.

   In veel recepten staat dat je er boursin doorheen moet doen, maar ik vind dat persoonlijk best duur. Het kan ook met wat creme fraiche en parmezaan, bijvoorbeeld. Parmezaan of een vergelijkbare harde smeltkaas is regelmatig in de aanbieding.

   Like

  1. Oh dat klinkt ook lekker. Wij hadden ovenrisotto met prei en tofu, smaakte ook echt prima!
   Risotto vind ik heerlijk troost-eten. Met lekker veel parmezaan erdoorheen, heerlijk. Maar jij als kaasliefhebber wordt daar vast ook wel blij van, toch?

   Zalm vind ik toch echt wel duur hoor! Die koop ik alleen als het afgeprijsd is.

   Like

 15. Goed bezig hoor met al die fijne bonusaanbiedingen. Dat doet je innerlijke koopjesjager heel goed. Ik zie dat je van edamame houdt, dan ben je vast ook dol op tuinbonen. Die zijn zelfs nog lekkerder.

  (en nee, ook dit keer hap ik niet op je clickbait zinnetje ;-))

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik vond tuinbonen ook nooit lekker, totdat ik ze ging dubbeldoppen. Kwam de smaak echt 1000x ten goede. Dus nu blancheer ik ze altijd en haal dan dat grijze velletje eraf. Superlekkere bonen hou je dan over 🙂

    Geliked door 2 people

   2. Ja dat heb ik al vaker gehoord, dat ze dan lekker zijn. Maar ik heb er echt zulke slechte herinneringen aan dat ik dat nog nooit heb durven proberen…. Ik kan me niet voorstellen dat ze dan opeens wél te (vr)eten zijn….

    Like

 16. Leuke blog! Mooie besparing ook met de bonus artikelen, toch een hoop luxe artikelen voor minder geld. Zoals je zelf ook al aangaf zijn er op zaterdag toch en stuk minder voordeelstickers, aanrader om volgende week weer om maandag te gaan, dan heb je wellicht nog meer korting.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dank je wel. En dan moet je bedenken dat ik dus op andere dagen nog veel meer van die 35% korting producten kan kopen. En weggooien is zonde, dus dat is dan natuurlijk een extra motivatie om dat te kopen.

   Like

 17. Het is mij wel duidelijk dat je goed voor je innerlijke zelf zorgt, wat een leuke en uitgebreide blog! Ik zou het leuk vinden om dit iedere week van je te lezen. Fijn dat je de schade zo hebt kunnen beperken door alles in de bonus te kopen, slim hoor! En ja, die zaterdagen in supermarkten: YUK!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat jij deze blog zo weet te waarderen. Ik zag nog wat andere blogs over boodschappen voorbijkomen deze ochtend, dus ik snap wel dat je het leuk vindt. Ik ga erover denken om er een terugkerende rubriek van te maken, bedankt voor de tip!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.