Consumeren en -minderen in januari.

20190130_1024181976948796104416587.jpg

Vorig jaar was ik in het kader van onze verhuizing veel bezig met minimaliseren. Ik gooide veel weg; véél zooi die al jaren op de zolder had gelegen zonder dat ik eigenlijk nog wist wat het was.

Dat wil ik niet meer. Dus ook nu we in ons nieuwe huis zijn wil ik eens per maand stilstaan bij wat er bijgekomen is in ons huis. Graag houd ik de balans. Graag blijf ik spullen wegdoen en daarvoor is het nodig dat ik de vinger aan de pols houd bij alles wat er in gaat.

Kleding

Ik heb wel een aantal valkuilen en één ervan is kleding. Niet dat ik zoveel koop maar ik vind het lastig om goede kleding weg te doen, ook als ik het niet meer draag en dat geldt ook voor de kinderkleding. Zo kwam ik er in december tijdens het uitpakken van alle dozen die een paar maanden in de opslag waren geweest achter, dat Zonne nog stééds bizar veel shirts met lange mouwen heeft. Het voordeel van garderobes van meisjes van zeven is echter wel dat dit probleem zich vanzelf oplost: ze groeien en shirts die te klein zijn, die gaan sindsdien metéén in een aparte lade die ik voor dat doel vrij gehouden heb in onze kledingkast.

En daarnaast heb ik dus de valkuil van het “even wegleggen” van spullen die vervolgens nooit meer van die “even-plek” af komen. Daarvoor hebben wij nu de zolder. Het is fijn dat deze “clutter” zich niet meer kan verspreiden over meerdere ruimtes: in het ouwe huis hadden we een kelder, een verbouwde garage èn een zolder.
Wat echter niet zo fijn is, is dat de zolder op dit moment nog niet voldoende op orde gebracht is om de clutter te zien ontstaan. Er staan nog een paar laatste doosjes op deze zolder en ik weet niet meer zo goed wat erin zit.

Daar gáán we weer….!

Ik kom blijkbaar kastruimte tekort òf er is om te beginnen al te veel zooi.

Gelukkig heb ik dat nu al meteen in de smiezen. Tijd om ermee aan de slag te gaan, dus!

De eerste stap is altijd inzicht

… en inzicht ontstaat bij overzicht…!

Ik moet dus echt aan de slag met het opruimen van de zolder en dus óók met kastruimte. Over hoe ik aan de slag ging met die kastruimte schrijf ik later deze week nog een blog, het was namelijk vrij hilarisch. Maar deze blog gaat over inzicht in de spullen die “erin en eruit gingen” in januari. Minimal-dutchie bracht me op het idee om dat bij te houden…:

Erin

 • Zes plantjes uit het tuincentrum, 23 euro. Ik wil nog veel meer planten in ons nieuwe huis maar ik vond ze wel erg duur. Inmiddels ben ik druk met in mijn vrienden- en kennissenkring wat stekjes-ruilacties op te zetten. Ook heb ik ontdekt dat er via MP regelmatig stekken en planten voor weinig te koop aangeboden worden. Wordt vervolgd, dus!
 • 10 plantenpotten plus drie kopjes voor de cactussen van Zonne, bij de Kringloop, 12 euro. Dat zijn de betere deals.
 • Twee boeken voor Zonne van de Kringloop: “De Geschiedenis Voor de Jeugd” en “Mijn eerste Vraag en Antwoordboek”, samen 2 euro bij de Kringloop.
 • Een kapstok bij de Kringloop, €1,75. In mijn “ouwe huis” was een kapstok die ik niet wilde meenemen, dus ik had er eigenlijk geen meer.
 • Een klein kapstokje voor op kinderhoogte. Vanwege de breedte lastig 2e hands verkrijgbaar, dus nieuw gekocht bij de bouwmarkt voor 11 euro. Ik had er wel eentje zelf kunnen maken om goedkoper uit te zijn… maar ik ben nog niet zo’n held met gaten in muren boren. Om die reden kocht ik een lichtgewichtje met ophanggaten die precies in de geboorde muurgaten passen die al aanwezig waren: ook de vorige bewoners hadden kinderen.
 • Ik kwam erachter dat ik eigenlijk al een hele tijd nauwelijks meer warme truien had; op één sweatshirt na die vooral geschikt is om thuis in rond te hangen. Ook miste ik een outfit die zowel comfortabel is en ik thuis kan dragen, als ook in een net wat andere combi naar zakelijke afspraken. Ik kocht dus kleding in de uitverkoop: een zwarte blousejurk, ook geschikt voor zakelijk gebruik (€29,95), een dikke zwarte legging (€7,95), twee warme truien waarmee ik geen flater sla als ik eens mensen tegenkom (samen €26) een rood geruiten dikke legging (€15,39) en een grijsblauwe sweatshirtjurkding (€49,95) voor thuiswerkdagen. Voor deze en de komende winter heb ik nu weer genoeg kleding.
 • Kleding voor Zonne: rode legging (€4,95), twee maillots (samen €13,80).
 • Een aantal nieuwe steenboren en veel pluggen en schroeven. Ik ben geen gereedschap-hoarder, integendeel. Dus deze zal ik wel echt nodig gehad hebben.
  (€ 52,56, dit spul is duur!).
 • Tochtborstel en isolatieband voor de brievenbus en de voordeur (€11).
 • Houten planken en dragers voor in de muurkast op de overloop. Deze kast was namelijk op één plank na helemaal leeg en ik kwam dus nog kastruimte te kort waardoor de laatste doosjes niet meer uitgepakt konden worden. Hout is echter duur dus ik stelde deze aanschaf te lang uit, tót ik een compromis met mezelf sloot en een geldbesparende oplossing vond waarover later meer (totaal €€26,99).
 • Een toiletborstel met houder (€3,79).

Eruit

 • Vier dozen met briefpapier met daarop een oud postadres bij het oud papier. Waarom verhuisde dit papier mee naar het nieuwe huis? Vraag het aan Joost…..
 • Een fiets is overbodig geworden en heb ik verkocht via MP, 75 euro.
 • Vier toners van de printer die ik vóór de verhuizing verkocht. Voor de verkoop van deze toners had ik toen geen tijd. Nu via MP, 275 euro. Dit zijn echt hele grote toners, ik verzond ze in twee verhuisboxen dus dan weet je het wel. Fijn hoor, dat het zo opruimt.
 • Twee zo goed als nieuwe lattenbodems. Ook meegenomen van het vorige huis omdat ik het zonde vond weg te gooien. 5 euro via MP.
 • Drie kapotte maillots van Zonne, niet te repareren.
 • Drie shirts met lange mouwen van Zonne, wegens te klein.
 • vijf eenzame sokken zonder vriendje.
 • Drie paar sokken maat peuter…. hmmmzz….
 • Twee blouses die ik nooit meer draag en een longsleeve die nu echt definitief te vies en oud is, er zit bijvoorbeeld verf op en ik heb nog meer van die oude longsleeves waar je zo ongeveer doorheen kijkt, die ik veel gedragen heb en die ik dus aan kan trekken tijdens het klussen.
 • Een kapotte telefoonoplader.

Wat ik niet kocht en waar op echt op bespaarde

 • Dure plantenpotten bij het tuincentrum. Ik kocht ze bij de Kringloop.
 • Een vloerkleed. Dat maakte ik zelf. Ik vind het vloerkleed echter toch meer een deken en overweeg dus alsnog een vloerkleed te kopen.
 • Al die prachtige design kapstokken die allemaal even duur zijn.
 • Keileuke gezellige dingen voor aan de muur want die zitten nog in de dichte dozen op zolder.

Conclusie?

Ik weet eigenlijk niet of er meer items in- of uit gingen, deze maand. Persoonlijk vind ik dat ook niet zo relevant, eigenlijk. Mij gaat het erom of we de spullen die wij in huis hebben, wel echt gebruiken.

En het antwoord is op dit moment: “Nee!”

Wij gebruiken niet alle spullen die we nodig hebben. Ik kan gewoon verder gaan met ontspullen. Daarmee vind ik niet dat ik een mislukkeling ben of zo: weggooien is een proces. Soms heb je blijkbaar vijf opruimrondes nodig waarin je na keer op keer tegen jezelf gezegd te hebben dat je die gezichtsmasker “echt nog wel een keertje” gaat gebruiken, deze pas weggooit.

Voor mij is het al heel fijn dat ik nu een redelijk overzicht heb over alle spullen die in het huis zijn: ik weet ze te vinden. Dat is stap één. Stap twee is dat er niet significant meer zooi in gaat als dat er weg gaat. En stap drie is dat ik gewoon volgende week weer een middagje inplan om één en ander weg te mikken. Zo heb ik over februari weer opnieuw een leuke lijst om over te schrijven!

5 gedachten over “Consumeren en -minderen in januari.

 1. Dat van die sokken die eenzaam zijn haha..heb ik ook altijd en werkelijk waar ik weet echt niet waar de andere helft is gebleven..

  Toen onze meiden ongeveer de leeftijd van Zonne hadden, spaarde ik een tijd die remy-sokken op in een mand. Dan gingen de meiden op grote afstand van elkaar een soort kwartet doen met al die sokken en gooiden ze de complete setjes weer in de mand. Lol verzekerd!

  Like

 2. Is Zonne een “Barbiefan” ? Van eenzame sokken en te kleine peutersokken kun je heel makkelijk Barbiekledij maken…..

  Like

 3. Haha, mijn blogje hierover was ook op verzoek en ook na 6 keer wil men het nog graag herhaald zien. Dus ik blijf maar schrijven, en het helpt ook echt hoor, want ik wil elke maand toch wel een beetje m’n best gedaan hebben… Ik zeg: lekkuhr bezuhg die Mariimma. Keep it up!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.