De goede dingen doelen van januari: KIVA

Borrower image

Dit is Monaliza, het is een alleenstaande moeder die in de Philippijnen woont. Ze heeft een groentewinkel en vroeg een lening aan om meer groenten in te kunnen kopen en zo haar omzet te verhogen.

Via KIVA leende ik haar €25 en andere leden van KIVA leenden haar ook een bedrag. Vanaf maart gaat zij deze lening in acht maandelijkse termijnen terugbetalen. Deze terugbetalingen kan ik vervolgens weer in andere mensen investeren.

Een investering die zichzelf terugbetaalt

Ik word blij van mijn deelname aan KIVA. Vorig jaar maakte ik maandelijks 10 euro over. Een week of twee geleden deed ik echter een eenmalige donatie van €50 en verhoogde ik mijn vaste donatie naar €15. Door deze verhoging kan ik nu iedere maand een bijdrage leveren aan één of twee leningen, want vanaf volgende maand ligt het bedrag aan de te verwachten maandelijkse  terugbetalingen steeds boven de €30.

Het is leuk om de verhalen te lezen van mensen die de lening aangevraagd hebben: wie zijn ze en wat zijn ze van plan te doen met het geld? Ik merk dat ik inmiddels een voorkeur ontwikkeld heb voor alleenstaande moeders. Eerder koos ik voor vrouwen: de emancipatie is immers nog láng niet af. Maar inmiddels krijg ik steeds vaker het gevoel dat echtparen heel goed weten dat een foto van de vrouw de kans vergroot dat het aangevraagde bedrag bij elkaar wordt geleend door de KIVA-deelnemers.

Alleenstaande vaders vind ik overigens óók stoer, dus ik denk dat ik volgende maand een papa ga ondersteunen…

 

kiva

Het tweede goede ding dat ik deed in januari

Ik bedacht in december om dit jaar twéé “goede dingen per maand” te doen.

Daarom ging ik naar deze pagina en deed er mijn ding. Je kunt er zo lang over doen als je zelf wilt: binnen vijf minuten een paar petities tekenen en wat emails verzenden, of iets meer moeite doen en wat brieven copy pasten en printen.

Ook iets voor jou dus, voor vandaag?

 

Ja ik weet dat er een Nederlandse versie is van KIVA. Maar als je reclame wil maken voor de Nederlandse versie of voor een ander goed doel, dan graag op je eigen blog.
Even goede vrienden? 

9 gedachten over “De goede dingen doelen van januari: KIVA

 1. Ik ben er vorig jaar ook mee begonnen en heb nu 5 leningen lopen. Alleen vrouwen ook. Leuk als er op een bepaald moment weer wat geld staat wat je met een aanvulling weer uit kunt lenen. Ik zal op onregelmatige basis ook meer uit gaan lenen. Wist ook niet dat er een nederlandse versie was maar dit gaat ook prima. Ik kwam er trouwens bij de 5e lening pas achter dat die 3,75 extra voor Kiva niet verplicht is, ik vond het ook nogal veel op 25 dollar. Het lijkt me niet dat ze per 25 dollar 3,75 nodig hebben om het uit te lenen al doen ze het wel zo overkomen. Affijn, je kunt dus zelf het bedrag kiezen dus dat stel ik dan bij. Leuk om mijn eigen rijkdom een beetje te kunnen delen naast mijn vaste goede doel waar ik gewoon aan doneer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb nog nooit gehad dat er niet werd terugbetaald via de ‘internationale’ Kiva. Ik kies wel mensen uit met een laag risico, want ik vind het wel prettig om weer uit te kunnen lenen inderdaad.

  Like

 3. Ik heb dit een paar jaar gedaan, tot de terugbetalingen op een gegeven moment zo vaak/veel uitbleven, dat de enige manier om weer te herinvesteren bijstorten was. Dat vond ik toen wel een beetje jammer. Maar uiteindelijk gaat het daar natuurlijk ook niet om; misschien toch maar weer eens naar kijken.

  Geliked door 2 people

  1. Je kunt per aanvraag een inschatting van het risico vinden, voor wat het waard is. En in de figuur onderaan zie je ook wat de default rate is: bij mij en gemiddeld.

   Maar je hebt gelijk. Uiteindelijk gaat het daar niet om.

   Like

 4. Leuk! Ik leen dus uit via de Nederlandse versie. En nu dus even nieuwsgierig of er een reden was om voor Kiva te kiezen ipv de Nederlandse variant😃

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wist niet dat die er was en omdat er al meteen op de eerste keer dat ik erover blogde nogal dwingend reclame werd gemaakt voor die versie via reacties op mijn blog (“Leuk MAAAAAR Ik weet het beter”), was ik er al klaar mee voordat ik het kende.

   Like

   1. AH oké, die snap ik 😁
    Ik vroeg me even af of er iets mis mee was.

    Ik heb als plan om iedere maand 25 euro uit te lenen. Eventuele terugbetalingen worden aangevuld tot dat bedrag.

    Best kans trouwens dat we deels dezelfde leningen doen 😉

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.