Een grafiekje waar je blij van wordt

De gemeente Nijmegen heeft de twijfelachtige eer de hoogste OZB-tarieven van de provincie Gelderland te hebben.

Sinds november woon ik niet meer in deze gemeente: Ons Dorp ligt in een buurgemeente. Nieuw gemeentehuis, andere voorzieningen, andere werkwijze. En gisteren kreeg ik de aanslag gemeentelijke heffingen binnen. Dat was nog eens leuk nieuws: deze kosten daalden voor mij van €1.211 naar €698.

Wát een verschil!

Het effect van een verhuizing

Nou is de WOZ-waarde (en ook de marktwaarde) van mijn nieuwe huis lager dan dat van mijn oude huis, het is dus logisch dat ik lagere gemeentelijke heffingen hoef te betalen. Maar ook bij een gelijkblijvende WOZ-waarde zou ik erop vooruit zijn gegaan vanwege lagere tarieven.

Dit optellend bij de veel lagere hypotheekrente die ik sinds november betaal, gaan mijn vaste woonlasten enorm omlaag. Daarbij komt ook nog dat ik verwacht op termijn veel lagere energiekosten te hoeven betalen. Op dit moment is mijn maandbedrag gebaseerd op het energieverbruik van de vorige bewoners en daardoor is mijn energierekening vergelijkbaar met wat ik eerder betaalde, maar ik heb al lang gezien dat ik toch wel een ander idee heb van comfort…

Een besparing van achtduizend euro

Nu ik weet wat mijn kosten aan gemeentelijke heffingen zijn in 2019 heb ik kunnen berekenen wat mijn vaste lasten in 2019 zullen zijn: ik ga afgerond €11.500 betalen aan hypotheekrente, school/kinderopvang, energie, gemeentelijke heffingen en verzekeringen. Daarnaast heb ik ook nog vaste lasten voor vervoer: de verzekering en de autobelasting. Maar eigenlijk zie ik deze kosten niet helemaal (meer) als “vast”: ik kies voor het comfort van de auto zodat ik voor werk en privé niet afhankelijk hoef te zijn van het openbaar vervoer en de Sunnybus is al helemáál een (dure) hobby.

Vorig jaar waren mijn vaste lasten (afgerond) €19.500, een besparing van €8.000 dus. Hierbij heb ik voor vorig jaar de kosten voor de huur van de twee boshuisjes gewoon meegerekend: een mensch moet ergensch wonen….

Een prima trend

Dat is veel. Maar weet je waar ik pas ècht blij van word? Van dit grafiekje…:

naamloos

Sinds ik in 2014 begon met nadenken over mijn persoonlijke financiën zijn mijn vaste lasten met meer dan €15.000 gedaald, dat is een besparing van 58% op mijn vaste lasten van 2014!

De grote besparing heb ik gehaald op de hypotheekkosten: ik loste af en wat er sinds vorig jaar gebeurde heb ik al verteld. Daarnaast zijn ook de kosten voor kinderopvang enorm gedaald: school is gratis, kinderopvang niet. Ook knabbelde ik jaarlijks wat af van mijn energierekening.

Kleine stapjes, dus, maar als je het zo over een periode van vijf jaar ziet dan is het een enorm verschil!

En verder?

Ik verwacht dat dit het wel zo’n beetje is qua besparing, voor de komende tijd. Gezien de lage hypotheekrente zou ik een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik mijn hypotheekschuld versneld zou aflossen. In tegenstelling tot eerder, los ik nu sowieso maandelijks af op het annuïtaire deel van mijn hypotheekschuld en over een paar jaar ga ik pas besluiten of ik daarnaast ook het aflossingsvrije deel wil gaan aflossen. Ik zou er in vijf jaar vanaf kunnen zijn maar beleggen is onder de streep vooralsnog een veel beter idee….

Mijn variabele lasten zijn overigens toegenomen: ik geef (iets) meer geld uit aan kleding, en daarnaast geef ik meer geld uit aan goede doelen, gezinsuitjes en ook aan Zonnes hobby’s. Dat zijn veel leukere dingen om mijn geld aan te besteden!

 

Laatst las ik ergens een uitspraak van Spekvet:

Uiteindelijk is het hele proces van FIRE een grondige Marie Kondo-achtige excersitie op je financiële huishouding. Elke keer moet je jezelf afvragen: ‘does this spark joy?’

Ik ben het daar helemaal mee eens. We leven nu en later is allang begonnen!

 

 

 

17 gedachten over “Een grafiekje waar je blij van wordt

  1. Ongelooflijk! Wat een enorm verschil. Dat is een mes dat zelfs aan de achterkant nog snijdt. Je kan meer investeren, je hebt enorm veel minder nodig. Gewoon wow! Ik ga over een paar jaar ook in een dorp wonen, denk ik 😉

    Like

      1. Ik word dan wel weer minder blij van de grove spelfout in het citaat van Spekvet… #taalpurist

        Like

Reacties zijn gesloten.