Op klusles bij mezelf

 

Het begon ermee dat ik me verbaasde over het feit dat de ingebouwde muurkast op de overloop zo weinig plankjes had. Dat hoort blijkbaar bij een huis kopen: je verbazen over hoe die vorige bewoners blijkbaar genoegen hadden genomen met zo’n kast die je niet handig kunt gebruiken. Of al die deuren die niet sluiten. De kou die via de voordeur en de schuurdeur binnen komt en een deel van de slaapkamer dat vloerloos is. Dat de zolderkamer een fantastische ruimte is, maar op sommige plekken gewoonweg niet afgewerkt. Een ketel en verwarmingssysteem dat blijkbaar iedere zoveel weken ontlucht en bijgevuld moet worden vanwege afnemende waterdruk. Een tuin met dooie buxussen en een schutting die omwaait bij drie keer niezen.

Dat soort dingen.

Ik besloot dat ik het kon

Inmiddels had ik overal lampen opgehangen. Ook verving ik die veelstezwakke lamp in de muurkast in de huiskamer (deze mét planken, overigens…) door een exemplaar dat ook echt licht geeft waardoor je echt kunt zien wat er zich eigenlijk in die kast bevindt. Ik verving de dimmer toen bleek dat de ouwe niet paste bij mijn nieuwe LED-lampen. Ik zette kasten, bedden en tafels in elkaar. Ik verfde tot ik er scheel van zag.

Ik besloot dus dat ik het kon, dat klussen. Dus ook planken ophangen in een muurkast.

Nu moet u weten dat ik amper ervaring heb met een boormachine. De laatste verhuizing stamt immers uit de tijd dat ik nog een DeMan had en die wapperde mij weg als er iets geboord moest worden.

Nou ben ik niet achterlijk en ook niet bang uitgevallen, dus hoe moeilijk kan het zijn?! En het bleek dat ik gelijk had: boren is niet moeilijk.

Wat er goed ging

Hout is duur. Eigenlijk is alles wat je gebruikt om te klussen duur: schroeven, verf, murenvuller, you name it. Keiduur. Dus na een paar keer twijfelen besloot ik een tijd lang regelmatig naar de bouwmarkt te gaan om te kijken bij de afdeling “beschadigde koopjes”. Want zeg nou zelf: die planken in zo’n ingebouwde kast, die hoeven niet moeders mooiste te zijn.

Ik vond een mega grote plank, waaruit ik drie planken liet zagen van 50 bij 120 plus nog eens twee planken van 35 bij 140. Voor 8 euro. Zeg nou zelf: een echte frugal oplossing.

Wat er mis ging

Ik stuitte al snel op een probleem: de klopboormachine leende ik van familie. Ik leende nog meer gereedschap, maar sinds ik mijn verhuisdoosmetgereedschap uitpakte had ik dat niet meer nodig. Gereedschap teruggebracht op de boormachine na. Maar ook de tandkranssleutel. U weet wel: zo’n ding met een tandwiel die je gebruikt om een boortje in de boormachine vast te zetten. (niet dat ik wist dat dat ding zo heet hoor, maar google weet alles…).

Na wat rondbellen en – zoeken bleek dat er verschillende maten tandkranssleutels zijn. De vrienden en kennissen die in de buurt wonen hadden natuurlijk niet de goede maat. Gelukkig was het familielid zo vriendelijk om de tandkranssleutel die bij de boormachine hoort, even via de post aan me op te sturen.

U begrijp natuurlijk wel dat dit oponthoud weer het nodige uitstelgedrag tot gevolg had. En toen moest ik ook nog op de post wachten en toen was ik een week verder. 

En toen schoot het boortje de boorkop in en die ging nooit meer los. Maat zeven past blijkbaar precies. Dokter Google leerde me dat ik niet de eerste was die dat meemaakte. De oplossingen die werden gesuggereerd wisselden van een beetje olie tot een nieuwe boorkop, dus toog ik met boormachine en al richting de bouwmarkt “voor advies” met als “plan B” de aanschaf van een nieuw boorkop. En gelukkig was daar een meneer die blijkbaar wel vaker boortjes uit boorkoppen bevrijdt. Problem solved. Meteen maar effe wat pluggen gekocht want ik was bijna door mijn voorraad heen…

Wat er nog meer mis ging

Nou… ik dacht dus een handige volgorde verzonnen te hebben om de planken aan de muur te krijgen… maar inmiddels weet ik beter…. want in je eentje gaatjes voor de boorgaten aftekenen terwijl de steunen al aan loeizware planken zitten waardoor je deze balanceert op je hoofd of nek… dat heeft HELE SCHEVE planken tot gevolg. Kijkt u maar goed naar de middelste foto bovenaan deze pagina.

Keischeef.

Oh wacht. De bovenste is wél recht, trouwens. Maar die andere twee niet.

Blijkbaar kan ik toch niet alles. Niet in mijn eentje. Soms is het handig dat er iemand is die even wat vasthoudt of aftekent voor je. Soms is het beter om niet op dinsdagochtend te bedenken dat je NU die planken gaat ophangen, maar gewoon even iemand te bellen en met die persoon af te spreken dat je samen komende zaterdag aan de slag gaat….
En anders moet je die volgorde dus sowieso even anders doen, dus bijvoorbeeld niet die beugels al aan de planken monteren om ze vervolgens pas af te tekenen tegen de muur.

Ja. Lesson learned….  volgende keer pak ik het anders aan… en ik vind dus nog steeds dat ik het kan, dat klussen. Nu beter dan ooit, want een slechte ervaring is óók een ervaring….

 

Nee, ik heb die planken niet weer los gemaakt, opnieuw afgetekend, nieuwe gaten geboord enzovoorts. Hoe minder gaten in een muur, hoe beter, is mijn motto en bovendien was ik er bij die éne scheve plank al klaar mee. Het goede nieuws is dan wel weer dat je niet meer ziet dat het scheef is, wanneer je spullen op die planken legt.

Leuk…

Ooit verkoop ik dit huis. En dan kunnen de nieuwe bewoners zich erover verbazen over de scheve planken in de muurkast van de overloop. “Dat zal dat alleenstaande vrouwtje wel gedaan hebben”, hoor ik ze verzuchten. En ja dan hebben ze mooi gelijk.

 

24 gedachten over “Op klusles bij mezelf

 1. Het is dat je het zegt, anders was het me niet eens zo erg opgevallen. Misschien hebben die mensen er een koelkast in gehad ofzo, dat er geen ruimte was voor extra plannen? Ik zou zeggen: bonuspunten voor het zelf doen!

  En heel veel klusgereedschap kun je ook bij de Action kopen. Misschien haalt de proklusser daar z’n neus voor op, maar ik vond dat altijd wel ideaal. Gatenvuller voor een prikkie (dit klinkt vreemd), boortjes voor weinig, slijpschijven. Het is ook niet dat je het doorlopend en jaren achter elkaar gebruikt, dus dan hoeft het ook geen bergen geld te kosten.

  Like

 2. Iedere klusser (met elke inhoud of niet op de 1 meter hoogte) Let het op die manier. Doen en af en toe wat foutjes eehhleermomentjes.
  Lekker doorgaan, want dat fijne gevoel blijft!

  Like

 3. Je bent goed bezig. Ik vind het keigaaf dat je het zelf aanpakt. En wat is scheef? Hangt helemaal af van de stand van je hoofd😜

  Geliked door 2 people

  1. Tja toch een beetje jammer dat de éne net andersom scheef is dan de andere. Maar met scheel kijken en de kast volproppen kom je een end.
   Deur dicht en verder!!! 😀

   Like

 4. In mijn eerste huisje heb ik heel veel geklust. Veel geklooi alleen, soms iets met mijn vader (het betegelen van de zelfgebouwde doucheruimte en het plaatsen van de douchebak) en sommige dingen na een cursus (stucen) of met de vriendelijke begeleiding van een gespecialiseerde winkel (de electriciteit in de keuken).

  Toen ik begon kon ik niks. Maar weet je? Al doende leert men. Bijna iedere klusser leert zo.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik maakte mijn ingebouwde muurkast bij de keuken praktischer door wijnkistjes aan de muur te bevestigen met montage lijm. Een ervan had nog een deksel, daar bewaar ik mijn voorraad plastic tasjes in, die worden regelmatig op mijn werk weggegooid en geef ik een 2e leven. De andere zijn open en heb ik in de breedte opgehangen en daar bewaar ik mijn kruidenpotjes in. Ik heb ze verlijmd omdat de wand van de kast niet dik genoeg is om in te boren en schroeven.

  Like

  1. PS. Heb je nergens lekkage bij je radiatoren of leidingen?
   Als je zeker weet van niet dan is een nieuwe CV ketel wel aan te raden, scheelt je in de stookkosten en nieuwe ketels ontluchten automatisch.
   Hier blijft de druk al 4 jaar op peil met een Remeha Tzerra Plus.

   Like

   1. Zou eerst maar eens het expansievat checken voordat je gelijk nieuwe ketel gaat halen.. past beter in een zuinige levensstijl 😊

    Like

   2. Ligt eraan, als de CV ketel al 10 jaar of ouder is, is het voordeliger om een nieuw CV aan te schaffen, aangezien de nieuwe modellen ook zo’n 20% zuiniger zijn dan 10 jaar geleden en minder kosten voor storingen.

    Like

 6. Volgens mij heb je een superfijn huis gekocht en heel erg bezig met niet meer hebben dan je nodig hebt en gebruikt, maar ik weet niet of je voldoende ruimte in je huis/keuken hebt voor voorraad en/of bv schoenen (of klusgereedschap of God knows what). Wij verhuisden ene kleine anderhalf jaargelden en hebben een trapkast in de woonkamer. Netjes, maar niet heel praktisch want je moet de kast in om iets te pakken dus moet er behoorlijk wat vloeroppervlakte vrij blijven. En toen kwam ik de meest handige oplossing ooit tegen: een draaibare kast die in het kozijn wordt gemonteerd. Kan Superveel in (bij ons de hele voorraad en dan nog wat losse spullen) en erachter staan wat meer bulky dingen of dingen die we niet dagelijks gebruiken (stofzuiger, strijkijzer, schoonmaakspullen, thermosfles,bakspullen etc). Misschien een beetje moeilijk voor te stellen hoe die kast werkt maar mocht het je belangstelling hebben: w w w punt handigekasten punt nl. En nee , ik heb geen aandelen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik wil je geen schrik aanjagen maar als je chauffageketel regelmatig druk verliest en je water moet bijvullen in het systeem, kan je ergens met een waterlek zitten in de chauffagebuizen. Wij hadden enkele jaren geleden ’t zelfde probleem : ik moest regelmatig water bijvullen omdat de druk van de ketel te laag werd. Aanvankelijk was dat ook om de paar weken maar na een tijdje moest ik elke week en soms 2 keer per week bijvullen. Chauffagist laten komen omdat we dachten dat er een probleem was met de ketel zelf.Controle van de ketel leverde geen problemen dus enige mogelijkheid voor het drukverlies was ‘ergens’ een lek in de chauffagebuizen of de chauffages zelf. Aangezien we geen verlies opmerkten aan bovengrondse buizen en de chauffages zelf zat het lek ondergronds. Verzekering gecontacteerd die een lekzoeker lieten komen. Bleek dat we met een lek zaten in een afvoerbuis onder de badkamervloer waardoor de chauffagebuizen onder de badkamervloer zijn gaan roesten…..

  Like

 8. 😉 Klassieke uitspraak van mijn vader: ik kom net één hand te kort! Mijn goede herinnering aan hem (dat zijn er niet zoveel): net die ene hand kunnen leveren, samen iets klussen – en dat ging ook niet altijd recht en zonder extra boorgaten… (En dat was dan een zeer ervaren klusser!)

  Geliked door 2 people

  1. Ah goed om te horen dat ook ervaren klussers die die éne hand soms missen! Eigenlijk miste ik er wel twee hoor, want die planken waren echt zwaar…

   Afgelopen weekend hing ik weer wat op tegen de muur, met dezelfde type beugels. Toen was Zonne zo lief om even af te tekenen waar de gaatjes moesten komen.

   En wat denk je?

   KEIRECHT!

   😀

   Geliked door 1 persoon

 9. Zo wordt je huis echt je eigen huis, met mooi verhaal 🙂
  Klein (verf)latje tussen de plank en beugel aan de laagste kant zou zonder extra schroefgaten de boel weer wat recht kunnen trekken zodat je spullen niet langzaamaan één kant op glijden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Mijn ethisch-verantwoorde blogreactie:
  Knap gedaan hoor. Je hebt het in elk geval geprobeerd. Daar gaat het om. Zelfs al hangen die plankjes een ietsiepietsie scheef. Je ziet er niks van..echt niet.

  Mijn niet-ethisch-verantwoorde blogreactie en eerlijke mening:
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.