Een nieuw huis is keiduur, ook als je er al even woont

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… en dat had ik dus even een beetje onderschat….

Wat ik wél had begroot

Die vloer… die had ik netjes begroot. Met de vloerverwarming erbij. En het inhuren van die verhuisdienst die had ik ook al begroot. Voor deze werkzaamheden heb ik zelfs,  zoals het hoort, meerdere offertes opgevraagd, voors en tegens afgewogen en op basis van argumenten knopen doorgehakt.

Ik had zelfs bedacht dat ik toch wel 2.000 euro nodig zou hebben voor verf en gordijnen en zo… en daarnaast nóg eens 1.000 euro voor de kinderkamer van Zonne, omdat zij van mij niet langer meer in een twaalfdehands meegroeipeuterbed meer hoefde te slapen met een dito-twaalfdehands-teviesomovernatedenken matras erin. Mijn dochter mocht een nieuw matras, een nieuw dekbed en een nieuw kussen. En óók een bureau dat ze nu nog “knutseltafel” noemt met daarbij die leuke tweedehandse bureaustoel die kan draaien.

Maar daarna ging het mis….

Want schroeven, moeren, ophanghaakjes, lampen, kroonsteentjes, verlengsnoeren, planken, planten, potten, kwasten, rollers en platen MDF kosten óók geld. Ook was de TV blijkbaar toch beschadigd geraakt tijdens het transport en aangezien die tig jaar oud was en alle beelden bovenin roze waren, heb ik de moeite niet gedaan om te kijken of de verzekering er nog iets voor wilde geven.
Ook bleek dat die wc niet alleen oud en vies was, maar niet meer schoon te krijgen kalkopeenhopingen had vanwege een jarenlang lekkend waterreservoir. De vloer onder de wc was verzadigd, gelukkig van schoon water en niet van een lekkage van de afvoer. Dus plotseling moest dat nieuwe toilet er ook komen, die wilde ik niet tweedehands en ja natuurlijk kies je dan voor een mooi hangtoilet: een wc kan makkelijk 50 jaar mee dus de prijs per gebruiksuur is uiteindelijk altijd oké.
En dat betekende óók dat er tegels gekocht moeten worden. En gezet.

Al het hang-en-sluitwerk bleek niet meer werkend; ik repareerde ze allemaal zelf maar dat kostte wél materiaal. De hoogbejaarde ketel hield er midden in de winter mee op en moest vervangen worden, zodat het ook niet langer meer nodig was om het verwarmingssysteem tweewekelijks aan te vullen en te ontluchten. En aangezien de nieuwe ketel blijkbaar meer condens afvoert dan de oude, raakte de laatste 5% van de afvoer van de wasmachine-plus-ketel óók verstopt, waardoor mijn wasmachine overstroomde. Zelf ontstoppen was geen optie vanwege de onhandige haakse bochten in de afvoer die een goedbedoelende amateur ooit had gemaakt. Niet dat ik het beter zou kunnen, trouwens…
De ontstoppingdienst kostte €150 euro, inclusief materiaalkosten voor het verbeteren van het bochtwerk.

Niet begroot allemaal.

En had ik al verteld dat er in mijn slaapkamer nog steeds niet overal een vloer ligt omdat de kast van de vorige bewoners blijkbaar alleen maar paste als deze op de kale betonnen ondervloer geplaatst zou worden? Dat probleem maar dan nog een beetje erger had ik overigens ook met míjn ouwe kasten in een andere kamer, dus die gingen via Marktplaats voor veel te weinig geld weg (want geen tijd en zin om een maand te onderhandelen) en de opbrengst van die kasten dekten natuurlijk bij lange na niet de kosten van de nieuwe kasten.

Houdt u het rekenmachientje erbij?

De bijkomende kosten van al deze woningverbeteringen komen as we speak in totaal al op een slordige € 6.000. Schroeven zijn duur, ik zei het al, maar de uitschieters waren toch wel de nieuwe ketel, het nieuwe toilet en de nieuwe kasten voor in onze KlereKamer.

En ’t is nog niet af….

De consequenties.

Ik verkocht het ouwehuis voor een groter bedrag dan dat het nieuwehuis kostte dus ik had nog nog een klein kapitaaltje “bouwfonds” in eigen beheer. Eigenlijk wilde ik daarvan die nieuwe badkamer betalen, die er dit voorjaar gaat komen.

Maar die badkamer, die gaat er dus niet komen dit jaar.

Het bouwfonds is weliswaar nog niet leeg, maar er zit niet meer genoeg in voor èn een nieuwe badkamer èn eventuele extra tegenslagen.

En oh ja. Had ik al verteld over hoe rot de schutting eigenlijk is? En dat de tuin eruit ziet als braakliggend terrein? En dat ik nog steeds een stuk vloer mis in mijn slaapkamer en dat ik in mijn gang nog dagelijks tegen een stuk ongestucte muur aan kijk waar ook nog iets mee moet?

 

Dat dus. Een nieuw huis is keiduur…. en ’t geld vliegt in die eerste maanden alle kanten op…

 

Dit bericht is geschreven als reactie op het goede blogartikel op VanHerNaarHot dat je hier kunt lezen, over dat geld niet makkelijk is en dat het niet eerlijk is dat mensen alleen schrijven over wat goed gaat.

 

14 gedachten over “Een nieuw huis is keiduur, ook als je er al even woont

 1. Heel herkenbaar. Steeds even naar de bouwmarkt, en je koopt ‘niks’ maar bent zo 60-100 Euro per keer kwijt. Wij hebben toen een soort klusbudget ingesteld. Meubels en klussen, per kwartaal een bedrag van 200 euro in het begin, en nu is dat bedrag lager omdat we minder nieuw nodig hebben. Al moest dochter laatst een bed, en moet er nog een matras bij. Tja…

  Geliked door 1 persoon

 2. Verhuizen is duur. Ik heb een verbouwing van de toilet en een vervanging van de afvoer in de keuken achter de rug. De koelkast en de wasmachine hielden er mee op na twee weken. En dit jaar de oven en de vaatwasser….. Maar gelukkig spaar ik, en ga deze dus ook vervangen. Verbouwen duurt altijd langer en kost meer. Maar …. uiteindelijk is het klaar

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik weet het nog, die eerste paar maanden in ee nieuw huis. Elke keer is er wel een stom haakje of potje verf dat er weer bij moet. In mijn éérste huis, dat was ook erg. Sta je te koken, mis je opeens een vergiet of blikopener. Hop, weer naar de xenos…

  Like

  1. Haha tegenwoordig heb ik daar de Action voor. Ik was er voordat ik naar OnsDorp verhuisde nog nooit geweest omdat ik dacht dat het echt zo’n plastic impulsaankopen-winkel was. In zekere zin is dat ook zo, maar als je gewoon met je blik op oneindig dóórloopt, vind je er ook gewoon een prima pleeborstel voor een paar euro…

   Like

 4. Zo ging dat ook toen wij onze woning gekocht hadden in de Flevopolder, nu nog steeds gebreken aan het oplossen zoals; koppelingen van de radiatoren die gaan lekken, tocht op zolder omdat niet alles goed is afgedicht, van enkel glas naar hr++ glas, ketel motor die kapot ging, waterleiding die naar buiten ging lekte, er was geen hendel op onze waterleiding af te sluiten bij nood, ga zo maar door, schroeven, pluggen en allerlei andere kleine spullen uit de bouwmarkt zijn bij elkaar heel duur. Wij hebben in 2018, 9440 euro uitgegeven aan onze woning. Alleen maar woning verbeteringen, oplossen van achterstallig onderhoud! En we zijn nog lang niet klaar.

  Like

   1. Huis was gerenoveerd hoor. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer
    , nieuw toilet beneden, alle wanden nieuw gestuuct. Alleen dubbelglas ingecalculeerd en toen kwamen alle “gebreken””.

    Like

 5. Ja, die kleine kosten en tegenvallers maken verhuizen duur! Ik ging in 1993 van een heel klein huis met 2 slaapkamers en een kleine woonkamer naar een net gerenoveerd huis dat minstens 2x zo groot was. Dat was voor 4 mensen heel fijn, maar het kostte handenvol geld! Het is 25 jaar geleden, maar ik herinner me het nog heel goed! Overal moest vloerbedekking komen en extra meubels. We zijn er uit zuinigheid toe overgegaan om in twee kamers de houten vloer maar gewoon te verven en niet van vloerbedekking te laten voorzien. Het werd anders gewoon te duur. Er moest in de badkamer een toilet komen, er moesten kasten bij komen. Jongste dochter was bijna 4 en sliep tot dan toe in een ledikantje, dus daar kwam een nieuw stapelbed voor. En dan heb ik het nog niet eens over schroeven, lampen, verf en tuininrichting!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik voel je pijn. Hoewel het hier hele andere grootheden zijn qua bedragen ben ik ook nog steeds geld in mijn huis aan het stoppen. En de tuin. Bij mij is het niet de badkamer die even moet wachten, maar die idyllische houtgestookte sauna, ergens discreet weggestopt in het bos.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.