Piep zei de muis!

mouse-1390885-1279x1705

Er wonen muizen op zolder. Gezien het aantal poepjes is het er meer dan één…..

Van ontkennen tot een plan

De afgelopen week ben ik er maar druk mee geweest: van net doen alsof er niets aan de hand was tot vijfentwintig websites lezen met informatie over hoe je die schattige beestjes op een diervriendelijke manier weg krijgt.

Ik vroeg hier een daar raad, ik had namelijk gelezen dat een kwart van de Nederlanders per jaar last heeft van muizen. Maar in mijn vrienden- en kennissenkring bleef het met algemeenheden van “Maar jij hebt toch een kat?!” tot “Ik geloof dat ze pindakaas lekker vinden”.

Dat stadium had ik al bereikt vóórdat ik die websites had gelezen……
Dus ik maakte zuchtend maar wat geld van mijn spaarrekening over naar mijn betaalrekening (de bodem daarvan was namelijk al bereikt…. ) en ging over op de uitvoering van mijn plan…

Het muizenopruimplan

1. De kat?

Nee… blijkbaar is een kat in huis niet afdoende. Zelfs als ze regelmatig op dezelfde zolderkamer te vinden is als de muizen.

2. Ultrasone muizenverjager.

Dus ik kocht een ultrasone muizenverjager en vertelde het aan de buren, want als ik met dat apparaat de muizen weg zou kunnen jagen was het wél zo netjes om aan te kondigen dat zíj misschien ongenode gasten zouden krijgen. Ik beloofde ze om ze dan vooral te vertellen welk ultrasoon apparaat ik gekocht had, want dankzij de 25 websites en alle referenties die ik las, hoopte ik er het beste van. Tot ik de website van Milieu Centraal tegenkwam die vertelde dat zo’n ding niet echt effectief was. In het beste geval werkt zo’n muizenverjager preventief….

3. Een huismiddeltje of twee.

Daar werd wél peper genoemd als wegjager. Ik heb goede ervaringen met peper als bestrijder van mieren dus mijn zolder ligt er inmiddels gepeperd bij. Het ruikt er ook heerlijk naar pepermuntolie, óók een huismiddeltje.

Sommige mensen zullen mij uitlachen om dit soort huismiddeltjes. Maar baat het niet dan schaadt het niet. En jij doet vast wèl alles in één keer goed. Toch?

4. Drastischere stappen: alles in afsluitbare boxen en muizenvallen.

De peper ligt er nu zo’n 24 uur. Ik had alle poepjes eerst even weg-gestofzuigd, want ik wil natuurlijk wèl een effect kunnen zien. Dat is wel lastig op mijn zolder: er liggen nog wat allerlaatste verhuisdozen en de zolder is nog niet opgeruimd, ingericht en de afwerking liet al te wensen over toen ik het huis kocht. Genoeg plekken voor muizen om in te kruipen en zich te verstoppen dus, en muizen blijken het ook prima te doen op lijmresten, karton en andere zaken. Die hebben blijkbaar geen superfood nodig…. en ze zijn nogal vruchtbaar…..

Ik heb er niet echt vertrouwen in dat ik met een half potje peper de muizen weg krijg. De leuke gezellige klusjes die ik wilde uitvoeren dit weekend, zoals de tuin gezelliger maken en de gang opleuken, zijn on hold gezet. Deze muizenplaag heeft toch maar even de top prioriteit gekregen. Ik bestelde dus twee (diervriendelijke) muizenvallen via internet in de tussentijd gaan we maar aan de slag op zolder. Alles moet in plastic bakken.

Bof ik even…..

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat ze op zolder zitten en niet in mijn keuken. Inmiddels ligt er een “corridor” van peper en perpermuntolie, zodat ze zich in ieder geval niet naar beneden verplaatsen. Als peper en pepermuntolie een verschil maakt, tenminste…
De eerste verdieping is poepvrij en de begane grond ook. Een geluk bij een ongeluk…

 

En mocht jij wél ervaringsdeskundige zijn en dus zelf ervaring hebben met het diervriendelijk en effectief wegjagen of verbannen van een muizenplaag (zonder gif) dan hoor ik graag over je ervaringen.

De algemene tips en via-via verhalen ken ik allemaal al, dus don’t bother…

 

 

26 gedachten over “Piep zei de muis!

 1. In ons vorige huis (jaren 30 huis) hadden we continu last van muizen; echt heel irritant. Zit je ‘s avonds op de bank, zie je ze rond de eetttafel scharrelen. Bah. Diervriendelijk was bij ons aanpak 1. Van vriendelijke vallen tot inderdaad afwerende middeltjes en ultrasone geluidsdingen. Niks werkte. Ook vallen werkten niet. Toen uiteindelijk de muizendokter (!) laten komen. Die dichtte alle gaten (bij verwarmingsbuizen maar vooral ook bij convectorput en die tochtgaten aan de buitenkant van het huis) met een soort staalwol. Daar komen ze niet doorheen. Sindsdien ging het wel beter. Soms doken er nog 2 op (wsl via kruipruimte van de buren) maar als we dan toch maar gif neerlegden (kruipruimte!) dan loste het zich wel op. In ons huidige nieuwbouwhuis vooralsnog geen last. We hebben ook geen kieren en gaten hier, dat scheelt denk ik wel. Had jij je convectorput nou laten verwijderen? Dat was bij ons de voornaamste ingang en vluchtroute destijds. We hebben toen de gaten dicht laten maken en er een rooster met hele kleine gaatjes overheen gelegd.

  Geliked door 1 persoon

 2. WIj hebben muizen gehad, maar die zaten in de spouwmuren en in het plafond/vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping. Wat dus heel zielig was voor onze katten die wel op jacht wilden, maar dus nergens bijkonden. Tips van de verdelger:
  – Alle gaten dichtmaken, (en echt alle-alle-alle-kleinste gaatjes dus)
  – Alles van eten en ander materiaal dat interessant is voor de muizen afsluiten en heel goed schoonmaken.
  – Wanneer het heel veel muizen zijn, ontkwam je volgens hem bijna niet aan gif. Maar als het er een paar zijn, dan kan je ook met een val aan de slag en dan echt kilometers ver weg uitzetten.

  Like

  1. mmm, ik zie nu wel dat deze tips niet aan de criteria voldoen, want heb het dus niet zelf uitgeprobeerd 🙂 Maar het is goed bedoeld, moet je maar denken 😉

   Like

 3. Balen zeg van die muizen. Ik heb ooit een nestje gehad in een oud huis, maar had toen een kat die er fanatiek op jaagde – om ze dan ’s nachts jammerend onder mijn bed te leggen als kadootje…

  Maar ja als je kat geen jager is, dan is dat ook niet echt een tip…

  De muizen gingen trouwens niet weg alleen omdat er een kat was, maar vooral omdat hij de populatie uitmoordde en deze dus verdween…

  Geliked door 1 persoon

 4. check ook het youtube kanaal van Shawn Woods met zijn website “mousetrap monday”
  hij heeft ook verschillende tests van de effectiviteit van peter e.d. (rode peper kun je soieso vergeten,, die eten ze met liefde van je brood)

  Like

 5. Als studenten in een huis met een tochtige keuken hadden we veel muisjes. Ik zette er onvriendelijke muizenklemmen en God straft meteen (ook al ben ik atheist) mijn eigen vinger kwam ertussen. Auwauwauw…
  Later in mijn eigen huis een vriendelijke vangval gezet met pindakaas, dat werkte goed.

  Geliked door 1 persoon

 6. Echt diervriendelijk en echt zelf ervaringsdeskundige?
  OK, komt ie dan:

  Afgelopen jaar nog een groot project met ongedierte bestrijding gedraaid op mijn werk. Wat echt helpt is alle bouwkundige kieren en gaten afsluiten. Staalwol, cement, kit, etc. Door hun zachte skelet kunnen muizen door gaten van < 1 cm kruipen. Indien je er een potlood in kan steken, kan er ook een muis door heen kruipen.

  Gif is niet echt diervriendelijk en ook een risico met Zonne, hond en kat in de buurt. Diervriendelijke muizenvallen? Mwah. Indien je een muis vangt, zal je hem asap moeten vrijlaten (lekker ver in het bos ofzo) Als je een muis te lang in zo’n diervriendelijke muizenval laat zitten, zal hij vanzelf sterven van de stress.

  Geliked door 1 persoon

  1. meman is huismeester en houdt 6 mm gaatjes aan als minimum voor een muis….Die gaatjes dichtmaken is ook wel goed voor je isolatie waarde, dat dan weer wel.

   Wel bijzonder dat ze op zolder zitten (en niet in de rest van het huis). Sterkte iig

   Geliked door 1 persoon

 7. Muisvriendelijk lukt wel, maar je moet uiteraard niet in een boerderij (kieren)/platteland wonen.
  In een wat kleinere woning zonder veel gaatjes, kan het best. Heb het 13 jaar gedaan in mijn vorige woning. 1x een (kleine) plaag tijdens een zeer warme zomer, omdat we tot ’s avonds laat alles open lieten staan ivm warmte afvoer. Ze hadden de voorraad vogelvoer ontdekt in een bak in de kelder. Zak dichtgevouwen net muizen en al, in de fietstas en naar de hei gefietst. Onderweg sprong er nog een muis uit mijn fietstas, iemand keek daar verbaasd naar, ha ha ha.

  Op de hei zak neergezet, sprongen wel 10 muizen uit. Terug naar huis, volgende dag zelfde recept. En toen was het klaar.

  De andere jaren kwam er wel eens een wintergast, die ving ik altijd in zo’n muizendoos waar ze niet uit kunnen, voorzien van wat drinkwater en wat voer. En dan ging die naar de heide.

  Geliked door 1 persoon

 8. Muisvriendelijk lukt niet, zeker niet als het al een ‘echte’ plaag is… klemmen werken het best, gif werkt wel, maar stinkende kadavertjes in je spouwmuur zijn geen pretje. Diervriendelijke vallen liepen ze bij ons gewoon weer uit.
  Wij hebben er in ons vorige huis veel last van gehad, met name omdat de buren volhielden dat zij geen muizen hadden en doodleuk voer in de tuin bleven strooien voor konijnen en kippen. Als je buren er niets aan doen, blijf je zelf ook eeuwig bezig. Muizen hebben nou eenmaal niet zoveel op met erfgrenzen enzo.
  Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet. Zou wel leuk zijn, maar helaas… heb er talloze geprobeerd, geen enkel succes.

  Like

 9. Helaas ook hier niet muisvriendelijk gelukt.
  Ik gebruikte eucalyptus- olie onder andere
  Een klem mét gif en (advies van een medewerker van een particuliere bestrijdingsdienst), een dotje extra pindakaas, heeft geholpen!
  Merk klem is Windhager, onschuldig voor katten.
  Onze poes deed vroeger ook niets trouwens, wat muizen betreft.

  Like

 10. Wel tof dat je zo veel moeite doet om het diervriendelijk te doen! Ik ken het probleem (nog) niet, omdat mijn katten wel dienst doen. Maar dat is eigenlijk wel de minst diervriendelijke manier… Wat een sadisten zijn dat…

  Geliked door 1 persoon

 11. Muizen zijn niet diervriendelijk op te ruimen. Wij wonen in een oude boerderij met veel natuurlijke ventilatie, lees gaten en kieren. Jaren een muizenplaag in huis gehad. Door het hele huis, slaapkamer, woonkamer, keuken. Verzin het maar. Ze liepen zelfs bij mijn honden over de poten als die lagen te slapen. Diervriendelijk geprobeerd, vangen en kilometers verder weer uitzetten, collegas nemen dan gewoon de boel over. Gif gebruikt, risico met de honden, stinken als ze liggen te ontbinden en genoeg collegas die de boel weer overnamen. Ze drogen wel in maar vantevoren stinken ze enorm. Muizenvallen van de action, van die houten, leeggegeten maar geen muis gevangen. Toen grote zwarte vallen van de rentokil en die werken. Zes muizen gevangen en geen muis meer gezien. Nu al twee jaar. De muis in de klem scheidt een stof je af als hij gedood wordt, dit is voor de andere muizen een sein dat het niet veilig is en die verdwijnen dan en komen niet meer terug. Helaas diervriendelijk gaat het niet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.