Een experimentje met een vast maandinkomen

empty-change-purse-1240020-1280x960

Als je merkt dat je toegeeft aan leefstijlinflatie: de teugels weer strak

In december had ik bedacht dat ik mezelf voortaan maar weer eens een vast maandinkomen zou gaan uitkeren. Van dat bedrag zou ik alle uitgaven gaan doen en daarnaast zou ik er ook van doelsparen (voor de vakantie en eventualiteiten) en beleggen in privé.

Ik had mezelf er namelijk op betrapt om “extra uitgaven” maar even snel te doen door wat gezellige overhevelingsacties tussen de zakelijke en privé bankrekeningen die ik beheer. Sommige uitgaven waren echt wel nodig, maar deze uitgaven leidden tot meer en meer, totdat ik besefte dat er toch wel sprake was van leefstijlinflatie.

En er zit een bodem in mijn bankrekening(-en).

Leefstijlinflatie is helemaal niet nodig, zeker niet ten tijde van eenmalige uitgaven vanwege een verhuizing. Het was de hoogste tijd voor een mentale “reset”. Een hele goede manier om dat voor elkaar te krijgen is het jezelf moeilijk maken om het verkeerde gedrag zonder erover na te denken, te blijven vertonen. Het was een goed moment om een barriere op te werpen. In dit geval tussen mijzelf en geld dat ik niet wil uitgeven.

Een realistisch vast inkomen per maand “waarvan ik het maar gewoon moet doen” helpt daar natuurlijk bij.

Het plan: van die BV-bankrekening afblijven

In de tussentijd zou ik dan mooi een inkomstenbuffer opbouwen op mijn zakelijke rekening waardoor ik óók in die maanden waarop ik minder omzet heb, tóch gewoon die maandelijkse overboeking zou kunnen doen. die buffer is er nu namelijk niet of nauwelijks. In de afgelopen jaren fungeerde de bankrekening van mijn BV namelijk als “leuke financiële snoeppot voor vanalles” terwijl het geld dat op die rekening staat, gewoon bedoeld is voor mijn pensioen. In het komende jaar wil ik deze rekening dan ook in véél grotere maandelijkse stappen dan in 2018, naar de beleggingsrekening van mijn BV overhevelen. ’t Kan maar geïnvesteerd zijn, immers….

Een kleine grote misrekening: een nieuw huis is duur…

Ik stelde mijn maandinkomen in alle redelijkheid vast: het zou gemakkelijk moeten kunnen om van dat inkomen nog te sparen voor onverwachte uitgaven en leuke dingen te doen zónder leefstijlinflatie. Ik baseerde het maandbedrag op mijn nieuwe vaste lasten in het nieuwe huis en de uitgaven die ik in de afgelopen vier jaar gedaan heb.
Maar ja… ik rekende dus niet op alle kleine uitgaven die ik aan mijn NieuweHuis zou kwijt zijn: kosten als schroeven, moeren, ophanghaakjes, lampen, kroonsteentjes, verlengsnoeren, planken, planten, potten, kwasten, rollers en platen MDF. En de ontstoppingsdienst daar had ik ook al niet op gerekend. Ook die nieuwe ketel was niet gratis. En de ongenode gasten waarover ik onlangs schreef: ’t is toch echt niet de bedoeling dat die gasten blijven hangen….

En nóg een misrekening: die hoge rekeningen die zitten allemaal aan het begin van het jaar…

Bovendien betaalde ik – zoals altijd – in januari in één klap de jaarbijdrage voor de ziektekostenverzekering en in maart worden de gemeentelijke belastingen voor 2019 afgeschreven. Dat bedrag is weliswaar veel lager dan dat het was toen ik nog in Nijmegen woonde, maar het drukt wél zwaar op mijn uitgaven van die maand.

Ik was dus heel leuk uitgegaan van jaargemiddelden…. hmmmzzz…

Dan denk je dat je na al jarenlang minutieus je uitgaven bijgehouden te hebben en daar gezellige grafiekjes van gemaakt te hebben, wel zo’n beetje een idee te hebben van wat je nodig hebt om van te leven.

Boy was I wrong… in ieder geval voor het eerste kwartaal….

En, spelende vrouw, wat is de tussenstand?

Het komt er op neer dat ik vandaag, 11 februari, nog €45,79 heb om deze maand van rond te komen. Mijn “salaris” wordt op de 27e overgeschreven en rond de 20e is het “dankjewelBVNederland-toeslagendag”.

Voor de investeringen die ik deed om mijn recent ontdekte muizenplaag aan te pakken èn de rekening van de ontstoppingsdienst, maakte ik toch maar even ad hoc “een klein extraatje” over…. Dit in het kader van “onzin om de muizenplaag eerst groter te laten worden, dit heeft gewoon ècht prioriteit!”

Maar goed. € 45,79 voor een week of twee. Dat betekent dat ik de tochtgordijnen toch nog maar even niet ga ophangen in de gang. Ik heb ook nog even geen geld voor al die gezellige ideeën die ik heb qua planten en de muren in ons huis zijn nog steeds kaal.

Die €45,79 is voor de primaire levensvoorwaarden. Vooralsnog zijn mijn koelkast, diepvries èn voorraadkast nog redelijk gevuld. Er is genoeg koffie op voorraad en de broodtrommel van ’t meisje kan gewoon vol mee naar school. Zelfs de tank van de auto is nog gevuld genoeg voor die éne zakelijke afspraak van komende week (ja ik wéét het: zakelijke kosten, maar ik ben er echt gewoon klaar mee om iedere week toch  maar weer een zoethoudertjesbedrag over te boeken van zus naar zo en werk terug… dat maandelijkse bedrag is dus inclusief een tegemoetkoming onkosten)

En, spelende vrouw, wat heb je nou geleerd?

’t Is maar goed dat ik niet écht slechts vijfenveertig euro heb voor de rest van de maand. Dat slaapt toch een stuk lekkerder…..

… en misschien was dat vaste maandbedrag gewoon ook echt een slecht idee. Want het voorjaar komt eraan en ik wil met de tuin aan de slag….

… en misschien was het wél een goed idee. Want de tuin omspitten is gratisch en volgende maand kan er óók gewoon geplant en gezaaid worden…

 

36 gedachten over “Een experimentje met een vast maandinkomen

 1. Een beetje afhankelijk van hoe hard het tocht zonder gordijn zou ik dat misschien wel overwegen, omdat het energie bespaart.

  Maar verder: zet hem op met die 45 euro tot je nieuwe loon. Laat je hier wel even de bonnetjes zien, waar het uiteindelijk aan op ging? 😉

  Like

 2. Eigenlijk goed gedaan dan toch? 45 euro is misschien net wat krap, maar tussen de voorraad in huis en boodschapjes voor 2 red je het vast prima tot toeslagendag, toch? Ben je gelijk even ‘vrij’ van duur klussen, en tijd voor ‘gratis’ opruimen/schoonmaken/wassen/enzo.
  Krijg je geen maandelijkse voorlopige teruggaaf? Dat is bij ons de sluitsteen op de maandbegroting (maand loopt van 20-20 (toeslagen idd op 20, salaris op 24/25)) want komt op de 15e. Precies leuk boodschappengeld voor de laatste week. Hou ik altijd in mindering op mijn huishoudgeld van de grote hoop aan het begin van de maand, kan ik ook niet alles al uitgeven in de eerste 3 weken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zou me niet zo druk maken over één zo’n maand. Met een nieuw huis heb je onvoorziene kosten en is niet te vergelijken met normale maanden lijkt me. Dus waarom zo streng. Let it go. Deze maand moet je hier en daar misschien wat overhevelen vanaf je spaarrekening om het te redden. En misschien moet je die gordijnen en de tuin even uitstellen, zoals wel meer mensen eerst moeten sparen voor ze iets doen. En als je helemaal geen zin hebt in uitstellen, omdat er tóch eigenlijk wel geld is, dan doe je het wel.
  Je hebt de luxe positie dat het een voornemen is om op je uitgaven te letten, ipv een extreme must. Dus aai over de bol deze maand en volgende maand weer met frisse moet in je nieuwe regime duiken.

  Like

  1. Ik heb het even teruggelezen, maar ik zie die strengheid niet…. en ik lees ook niet terug dat ik me zo druk zou maken.

   Maar hee. Superbedankt voor die aai over de bol. Daar ben ik dòl op!

   Like

 4. Stel je eens voor hoe mensen met een “echt” vast maandsalaris rondkomen. Eerst sparen, en dan pas uitgeven geldt dan. Geef je zelf wel een reëel inkomen, misschien heeft het Nibud daar tips voor. En vergeet de extraatjes niet: kado-bon bij kerst, vakantiegeld en 13e maand. Dat maakt het leven leuk, vind ik. (en blij zijn met jezelf en je naasten, natuurlijk)

  Like

  1. Oh heerlijk advies, dat reële inkomen…. hahaha!
   En eerst sparen en dan uitgeven… ik schrijf het even op!

   Maar inderdaad zeg… iedere maand gewoon een vast inkomen… daar moet ik niet aan denken zeg!! Ik heb liever gewoon af en toe een paar maanden niks…. 😉

   Like

 5. Ik zou die tocht gordijnen toch maar wel kopen.. die kosten verdienen zich dit jaar nog terug in comfort en minder gasverbruik.. dus een bedrag huis/tuin/onderhoud nu al klaar zetten uit de buffer en gewoon daaruit halen wat je nodig hebt. Als je alles zelf verft is het ook prettig om een pot verf te kunnen kopen, als je tijd en inspiratie hebt om te gaan verven. Jammer als je dat laat lopen omdat je even geen geld hebt, terwijl je het wel hebt.. zo ook met de tuin.. die moet toch gebeuren.. en bij goed weer wil je gewoon beginnen en niet wachten tot je van jezelf het geld beschikbaar mag maken.. en dan regent het misschien.. de kosten komen toch.. het geld is er.. alleen in jouw interne boekhouding nu op dit moment niet beschikbaar omdat je salaris nog niet is gestort.. . Bieke

  Like

  1. Tja Bieke je gelooft het of niet… maar mijn spaarpot is echt niet toereikend voor alle extra dingetjes die jij zo even opsomt en dat ik vervolgens nog voldoende geld over houd voor de uitgaven ten opzichte van de inkomsten die ik verwacht dit jaar….
   Ik vind het eerlijk gezegd best opmerkelijk dat je me adviseert om maar gewoon vooral even lekker veel geld uit te (blijven) geven. Ik heb volgens mij vrij duidelijk beschreven dat ik veel onverwachtse kosten gehad heb, de laatste tijd. Jouw advies vind ik dan ook een onverstandig. Een investering die op termijn een kostenbesparing zou kunnen opleveren, kost nog steeds NU gewoon geld. Jij kunt ook helemaal niet weten in hoeverre deze investering zich ècht terugbetaalt en hoe lang dat zou duren. Daarnaast kan “een gezellige tuin” een behoorlijke investering zijn, je hebt helemaal geen idee of ik voldoende geld heb daarvoor en hoe belangrijk het voor mij is vergeleken met andere uitgaven.
   Dus ik ga er niks mee doen, met jouw advies.

   Like

   1. sorry.. ik dacht dat je dat geld wel had.. maar dat je nu van jezelf al deze kosten moet gaan betalen uit jouw salaris.. Wat er niet is kan niet worden uitgegeven..

    Like

   2. Ah goed om je reactie te lezen!
    Voor mij is het altijd lastig om te bepalen of je een uitgave wel of niet te doen. Als je al wat langer meeleest weet je dat ik een nogal fluctuerend inkomen heb en wanneer ik dan in een maand al behoorlijk wat extra uitgaven gedaan heb , is het op een gegeven moment wel klaar.

    Als ik nou morgen hoor dat ik een nieuwe opdracht heb gekregen, goed voor vijf maanden inkomen, dan ga ik dat gordijn wel kopen… Maar helaas heb ik zelfs geen offerte meer uitstaan dat me dat inkomen zou opleveren.

    Like

 6. Een maandelijks vast inkomen vind ik wel heel fijn werken. Maar: als er inderdaad bv extra afgelost moet worden, er verbouwingen zijn of andere dingen, dan keer ik mezelf gerust ‘vakantiegeld’ uit. Misschien omschrijft Puckie het wel goed; jezelf voor de gek houden. In ieder geval hoef je zo niet elke maand na te denken over wat je nodig denkt te hebben enzo. Mijn ‘salaris’ komt op de 23e, op de 24e gaat alles voor mijn vaste potjes eraf, en daarna volgen nog wat rekeningen. Dat tientje wat dan overblijft, daar kan ik het dan prima de rest van de maand mee doen. Eten enzo gaat toch via gezamenlijk, auto gaat via zakelijk. En voor wat extra’s is de druk om dan iets via MP te verkopen in plaats van in te teren nét even wat groter.

  Like

  1. Ik blijf het gewoon nog een tijdje proberen hoor!

   Inderdaad: regels zijn er om gebroken te worden, het zou het onzin zijn als ik drie weken had gewacht met het bestrijden van de muizen op mijn zolder, dus ik vind het geen enkel probleem om daarvoor wat extra aan mezelf uit te keren. Maar juist doordat ik nu dat vaste maandbedrag had ingesteld, blijft het daar nu gewoon even bij voor deze maand. Die kamerplanten lopen echt niet weg en er is geen man overboord als de muren nog even kaal blijven.

   Like

 7. Hier een pottensysteem met een vast bedrag voor eten drinken en een tank benzine. Daarnaast een pot onvoorzien, voor onderhoud huis, auto, fiets, vervanging apparatuur etc. Ik heb ook een pot fun waar ik het vakantiegeld in ga stoppen en een pot aflossing huis, waar ik het geld dat we maandelijks overhouden in kunnen sparen en dan eventueel aan het eind van het jaar nog extra kunnen aflossen. Sinds de kortingen voor jaarbetalingen drastisch zijn afgenomen betalen we hier zoveel mogelijk maandelijks. Een paar jaar geleden had ik de jaarpremie voor de ziektekosten van man en mij klaar staan maar bedacht me dat het voordeliger was om dat bedrag in de hypotheek te stoppen en de premie ziektekosten weer maandelijks te gaan betalen. In principe moet je bij jaarbetaling ook maandelijks de premie opzij zetten.

  In elk geval succes gewenst in je zoektocht naar een voor jou werkbaar systeem.

  Like

 8. Zelf krijg ik al jaren een vast inkomen van mezelf. Zelfs met een ‘loonsverhoging’ een paar jaar geleden. Oh en af en toe wat extra (vakantiegeld, 13e maand, bonus), handig om financieel even uit te komen. En zo hou ik mezelf heerlijk voor de gek.
  En een vast inkomen geeft ook rust in maanden met wat minder inkomen. Ik weet ten minste zeker dat ik uit mag geven. het is immers zeker wat er op mijn prive rekening komt. Had ik al gezegd dat ik mezelf graag voor de gek hou?
  Groetjes Puckie

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is inderdaad jezelf voor de gek houden, of zoals ik het omschrijf: een drempel inbouwen zodat ik niet meer rücktsichlos geld uitgeef.

   Like

 9. Ik heb een aantal vaste maandelijkse spaarpotjes binnen mijn budget, met een maximum bedrag.
  In elk potje (auto-onderhoud, hardware, jaarlijkse verplichtingen, klein onderhoud en medisch onvergoed) gaat maandelijks 25 euro. Zodra van een potje het maximum bedrag is bereikt, hevel ik aan het eind van de maand (wanneer er geen kosten zijn geweest) naar het potje wat er het belabberst voor staat. Maar zo heb ik meestal wel voldoende speelruime om de auto te laten onderhouden, of een nieuwe plant voor het huis te kopen (klein onderhoud).
  Je zou dit jaar al kunnen gaan sparen voor de zorgverzekering van volgend jaar 😉

  Like

   1. Het was maar een tip. Ieder zijn ding,

    Ik merk dat het uitsplitsen in ‘potjes’ mij meer inzicht in mijn uitgavenpatroon heeft gegeven waardoor ik sneller kan zien waar ruimte tot besparen zit.

    Like

 10. En als je jezelf nu privé een voorsprong op je buffer geeft? Dat je een deeltje dat je de komende drie maanden (bijvoorbeeld) nodig hebt nog één keer uitkeert vanuit zakelijk. Dan moet je daarna met je gemiddelde maandbedrag uit kunnen komen. De komende maanden geef je nog wat meer uit, en de maanden erna zou de privé-spaarpot weer aangevuld en opgebouwd moeten kunnen worden.

  Je zou ook kunnen zeggen dat je jezelf nog één budget geeft voor huis/tuin, een vaste pot. En op is op. Dan kan je wel je normale maandelijkse uitgaven doen met je maandbedrag. Anders eet je mischien het komende halfjaar nog steeds niet of het werkt, omdat er eenmalige onverwachte zaken door blijven lopen.

  Geliked door 2 people

  1. Die voorsprong had ik mezelf gegeven: daar betaalde ik de nieuwe ketel en wat andere noodzakelijke kosten van.
   Ach weet je… het blijft gewoon uiteindelijk een kwestie van prioriteiten stellen. Je hebt gewoon een buffer en daar moet je het van doen, klaar. Die is nu gewoon even leeg tenzij er echt een brand uitbreekt. En zoals ik al zei aan het einde van mijn blog: gelukkig kán ik ergens op terugvallen, ook al wil ik het liever niet.
   Maar om leefstijlinflatie tegen te gaan wil ik het wel nog een paar maanden proberen met een vast maandinkomen.

   Like

   1. Ah, dan blijft het inderdaad jezelf voor de gek houden als je je al dat voorschot had gegeven. Maar dan is het nu eenmaal niet anders. Wij hebben hier een vast inkomen (beide in loondienst), en bij ons was de bodem ook in het najaar in zicht gekomen van de verbouwingpot. En ook mijn creatieve-er-is-altijd-nog-ergens-ruimte-pot was leeg. Dus alleen nog de echte buffer (die echt alleen nog maar dekkend was voor het hoogst noodzakelijke). En ik wist wel dat er de maanden daarna weer voldoende spaargeld zou zijn. Maar toch voelde het niet goed om maar uit te blijven geven. Dus ook hier hebben we een aantal zaken uitgesteld voor de tuin (we moesten nog veel vaste planten hebben). En achteraf ben ik er ook blij mee. Want ik ben er achter gekomen dat ik het komend voorjaar mijn al aangekochte planten kan vermeerderen en dat ik ook een deel andere planten moet hebben dan eerst ingecalculeerd ivm verhouding groenblijvers en niet groenblijvers. 🙂

    Dan klinkt het wel goed om een paar maanden zo’n vast maandinkomen te gebruiken om alles weer even op scherp te zetten.

    Like

   2. Tochtgordijn is hier trouwens beneden een oud (tweedehands) gordijn en boven een staal van een gordijnwinkel.

    Planten (en tegels, maar dat is meer gedoe) kun je heel goed bij elkaar vinden op MP of brutaalweg stekjes vragen (of een afgestoken deel), plant ze een eindje uit elkaar en de boel vult zichzelf vanzelf op. Ik vroeg vaak vaste planten voor mijn verjaardag. Maar ik weet niet of dat voor jou een werkende constructie is.

    Like

 11. Of je geeft jezelf wat extra voor de verbouwingskosten.

  Het overstappen naar zo’n ‘nieuw’ systeem is ook gewoon lastig. Hier sparen we maandelijks 120 – 250 euro van het maandelijkse huishoudgeld. Alle lopende zaken proberen we zoveel mogelijk van de gewone rekening te doen, zodat er een reserve is voor hogere kosten als een nieuwe bank / onderhoudskosten / tuin veranderingen enz.
  En ook bij die extra kosten letten we enorm op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja, het is inderdaad precies wat jij zeg: best lastig om over te stappen. Maar ik ga het gewoon nog een paar maanden proberen….

   Like

Reacties zijn gesloten.