Dingen Dinsdag: blij met de robotstofzuiger! (met tips en een fictief interview)

20190211_1242488515555406094406927.jpg

Ingrid* kan zich haar leven niet voorstellen zonder robotstofzuiger.

Naam:  Ingrid*
Leeftijd: 45
Met wie woon je samen? Ik woon samen met drie katten en mijn zoon van 13.
Wat is je inkomen? Netto €2.530 per maand inclusief toeslagen.
Wat geef je maandelijks uit aan je robotstofzuiger? Mijn robotstofzuiger heeft in het afgelopen jaar alleen maar wat stroom gekost en heel veel tijd bespaard.
Waarom word jij zo blij van je robotstofzuiger? Als alleenstaande moeder komen alle taken automatisch bij mij terecht. Het geeft me een gevoel van vrijheid en rust dat het stofzuigen voor me gedaan wordt. Zeker omdat wij drie langharige katten hebben, zou het anders best veel tijd kosten om dit iedere dag zelf te moeten doen.

‘Ik word gewoon zó blij van mijn robotstofzuiger:

zomaar een taak die van me overgenomen wordt!’

 

Tot zover Ingrid…. over naar mij…. 

 

De taken van een zelfstandige moeder.

Ik zeur niet zo snel over huishoudelijke taken. Sommige mensen hebben daar een dagtaak aan (aan het zeuren of aan het huishouden, dat laat ik maar even in het midden…) maar ik dus niet. Waarschijnlijk is het verschil tussen mijn huishouden en dat van hen dan ook wel duidelijk zichtbaar. Voor mij is een beetje vies raam niet meteen een reden om een emmertje met sop te vullen en ik vind het ook echt geen ramp dat mijn bed nooit opgemaakt is, kan ’t lekker luchten immers…

De taken die ik wekelijks “moet” uitvoeren, kan ik onderverdelen in verschillende categorieën:

 • Betaald werk: werk in opdracht
 • Werktaken waarvoor ik (nog) niet betaald krijg, zoals plannen en offertes schrijven, marketing/acquisitie, netwerken onderhouden, lezen van relevante artikelen en administratieve taken
 • Huishoudelijke taken
 • Taken die horen bij de verhuizing / klussen

Dan is er nog een categorie “bezigheden” die soms voelen als een taak. De hond uitlaten in de regen, bijvoorbeeld. Al dat gewandel in het bos is vaak leuk, maar soms heb ik er gewoon geen zin in, in de regen bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor bezigheden met mijn dochter: heel vaak leuk, maar soms voelt het als een “moetje” en dan is het een taak.

Prioriteiten stellen

1. Gezin op één

Het moge duidelijk zijn dat de categorie “gezinsbezigheden” bij mij de eerste prioriteit heeft. Als de hond zit te piepen bij de deur dan ga ik op dat moment niet gezellig even de was ophangen. Ook wanneer het regent…. En als Zonne al twee uur zichzelf heeft bezig gehouden, is zij gewoon aan de beurt voor een portie aandacht in het weekend. Ik heb dus toevallig een topdochter, dus tijd met haar doorbrengen is zelden een straf.
Dus schilderden wij samen een portret van ons gezin, afgelopen zaterdagochtend. En we knipten papierkunstwerken uit. Tijdens mijn wekelijkse klimtraining op zondagochtend wisselde ik zoals altijd mijn eigen training met mijn eigen maatjes, af met korte sessies met mijn dochter. Samen met je dochter sporten, hoe leuk is dat?!

Dat schilderen echter…. … .. .. ……

2. Inkomen op twee (en overhead-taken op tien op drie op vijf  )

Ook betaald werk heeft bij mij prioriteit, zéker wanneer er een deadline aankomt. Ons gezinsinkomen is dan ook volledig afhankelijk van mijn werk en een deadline niet halen, dat komt gewoon nooit voor.
Voor alle andere werkgerelateerde taken (en geloof me… die taken kosten gewoon eigenlijk best veel tijd….) vind ik het best lastig om in actie te komen. Zo had mijn nieuwe website al véél eerder online kunnen staan bijvoorbeeld. En helaas ga ik vaak pas weer actief acquireren wanneer ik in paniek een volledig lege werkagenda voor me zie.

Goed stom, maar…. tja… prioriteiten…..

3. Klussen op drie

En die klussen… tja… het meest belangrijke is wel gedaan maar er zijn nog genoeg klusjes over. Afgelopen weekend heb ter bestrijding van de muizen hygiënische plastic bakken in gebruik genomen. Het muizenprobleem is daarmee helaas nog niet opgelost. Dit soort klussen kosten regelmatig veel tijd, zéker omdat ik in het weekend mijn tijd nu eenmaal moet verdelen met gezinsactiviteiten en doordeweeks met werk-activiteiten èn gezinsactiviteiten.

Dus ondanks het leuke samen-sporten had ik niet zo’n leuk weekend, de afgelopen week…. Ik had mijn tijd liever besteed aan de verdere inrichting van ons huis in plaats van bestrijden van muizen.

4. En het huishouden…?!

Eigenlijk heeft het huishouden nooit een hoge prioriteit bij mij. Sommige taken wel: de vaatwasser ruim ik bijvoorbeeld meteen uit wanneer deze gedraaid heeft: dat is alleen maar gemakkelijk omdat de vuile vaat zich dan niet opstapelt op het aanrecht. Ook kook ik dagelijks, want anders honger.
Maar of ik een wasje nou op zaterdag of zondag draai maakt echt geen bal uit. Het kan ook altijd nog op maandag. Of dinsdag. Ik merk vanzelf wel wanneer de onderbroeken op zijn en in zo’n geval vind ik het geen probleem om er even een paar “op de hand te wasen”.
Ook verschoon ik de bedden niet iedere week, ik was mijn ramen pas wanneer ik bepaalde vlekken zat ben (tja… hond… kat… kind…. dus een schoon raam duurt nooit lang…) en ik maak me niet druk over stof op een lamp. Tot het moment waarop ik me daar wél druk om maak natuurlijk…

Soms vliegt het me naar de keel

Anyway. Ondanks dat ik me niet zo snel druk maak en al helemáál niet over het huishouden, had ik die quote van Ingrid zomaar zelf kunnen roepen. Ik ben namelijk wel gewend om alle ballen in de lucht te houden, maar op sommige dagen vind ik het wel wat veel om Altijd Alles Te Moeten Doen. Soms baal ik ervan dat ik nooit eens even een taakje kan overdragen.

Die muizen, daar zat ik bijvoorbeeld gewoon echt niet op te wachten. Dat had ik graag afgeschoven of ik had het probleem samen met een iemand die ouder is dan 7 jaar, willen aanpakken.

Toen ik op zaterdagmiddag tijdens het overhevelen van kampeerspullen van-doos-naar-plastic-box een berichtje kreeg van een bevriende moeder die graag even onverwachts wilde langskomen, had ik dus even een flinke aanval van zelfmedelijden.

Dat is namelijk die moeder die drie dagen in de week niet hoeft te koken, niet iedere dag haar kind van-en-naar school moet brengen (en twee middagen van-en-naar de clubjes), niet altijd alle boodschappen hoeft te doen. Het is die moeder die, wanneer ze vergeten is eieren te halen, even een berichtje naar haar man kan sturen of die nog even langs de buurtsuper kan. Het is ook die moeder die niet altijd een oppas moet regelen wanneer er een ouderavond is of wanneer ze een keertje wil sporten, de tuin niet in haar eentje zomerklaar hoeft te maken, niet de planken ophangt na een verhuizing, niet alle financiële beslissingen in haar eentje moet nemen.

Het is die moeder die onlangs vertelde dat ze haar kind op vrijdag laat overblijven omdat die vrijdag gewoon haar “ik-dag” is waarop ze géén huishoudelijke, werk- of andere taken uitvoert.

Tja dat zou ik ook best willen… eigenlijk….

 

Maar het goede nieuws is dan weer dat zij altijd op tijd op haar werk moet zijn, dat ze op werkdagen niet ’s morgens om half elf kan besluiten om even een vette boswandeling te maken met haar hond of een koffietje te gaan drinken met een vriendin (behalve dan op vrijdag).

En ook: zij moet wél vaker stofzuigen dan ik.

Want ik heb een robotstofzuiger. En iedere ochtend kom ik in een schoon gestofzuigde woonkamer binnen. Iedere maandag zet ik mijn robotstofzuiger even op de eerste verdieping en wordt voor mij de vloer van alle slaapkamers en de overloop schoongemaakt, terwijl ik lekker iets anders aan het doen ben.

Dat is iedere dag een gelukmomentje.

 

Dus ja. Ik snap die Ingrid* wel! Ik zou het zomaar zèlf kunnen zijn….

En dan volgen nu de tips die je van mij best mag overslaan:

1. Bedenk éérst of je wel echt blij wordt van een robotstofzuiger: sparks het joy?!

Als je geen hekel hebt aan stofzuigen of sowieso niet zo veel beters dan stofzuigen te doen hebt in je leven, koop hem dan vooral niet. En ook niet wanneer jij Blij Met Een Bezem Bent. In dat laatste geval mag je je altijd aanmelden voor deze rubriek!

2. Stel grote aanschaffen uit.
3. Koop een grote aanschaf niet van geld dat je niet hebt.

Dit zijn echt van die tips die iedereen overschrijft van elkaar, en aangezien ik nu ook een rubriek heb kan ik natuurlijk niet achterblijven.

4. Goedkoop is in sommige gevallen duurkoop.

… en in sommige gevallen ook niet… maar in het geval van een robotstofzuiger wilde ik de gok voor goedkoop niet maken.

5. Maak een keuze die bij je past.

Als je net zoals ik (en Ingrid*) een huisdier hebt met lange haren of bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt, dan is het wel handig dat je robotstofzuiger hierop niet reageert met ERROR-ERROR-ERROR-ERROR-ERROR, bedacht ik me. En ook heb ik geen zin in kamikaze-acties de trap af: blijkbaar doen sommige robotstofzuigers dat wel en andere niet.

6. Informeer jezelf voordat je ’t koopt.

Ik las adviezen en referenties en ervaringen van véél mensen over de verschillende soorten die in aanmerking kwamen. Ik koos zelf voor de iRobot Roomba 960 en ik gebruik zélfs de app: deze laat me precies zien waar Betty wel en niet geweest is en daardoor weet ik dus ook dat ik die éne stoel de volgende keer een beetje opzij moet schuiven.

Maar hang jezelf vooral niet op aan mijn ene ervaring en ook niet aan de ervaringen en tips van eventuele reageerders op mijn blog over hún keuzes. Maak de keuze die bij je past en lees zo veel mogelijk ervaringen. Hoe meer ervaringen je leest, hoe beter.

7. Denk zelf na.

Reageer niet op goedbedoelde adviezen van mensen die jouw huishouden, jouw prioriteiten en jouw portemonnee niet kennen. Blog dus vooral niet over je overwegingen een stofzuigrobot te kopen en vertel niets over je proces, ook al is dat eigenlijk veel interessanter om te lezen. Blog pas achteraf, wanneer je verhaal helemaal “af” is en niemand zich er nog mee kan bemoeien en doe dan net alsof je precies weet waarmee je bezig bent. Na één dag eigenaar, ben je namelijk echt wel expert.

Geef ook vooral tips. Hoe meer tips je geeft, hoe minder ongevraagd advies je krijgt.
Succes!

 

… en dan nu de geijkte afsluitende vraag:

Hoe is de taakverdeling in jouw huishouden?

 

 

*Ingrid is de fictieve persoon die zich als eerste aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat zij graag anoniem wil blijven is haar naam veranderd en zij woont ook niet echt samen met een zoon en drie katten, ze is immers fictief.
Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

32 gedachten over “Dingen Dinsdag: blij met de robotstofzuiger! (met tips en een fictief interview)

 1. Hier heb ik een man en zoon die een rondje stofzuigen prima vinden, als ik een lap in een emmer doe en rondsop. Vinden we een goede verdeling, en na een half uur is ons huis schoon (wij zijn bewust niet al te groot gaan wonen en hebben bewust gladde vloeren).
  Zelfs de vaatwasser gaat er bij ons uit. Doen we ook wel even, merken we nu al een jaar.
  En de TV is na de verhuizing ook nog niet gemist, dus nog niet opnieuw gekocht.

  Wij zijn wel erg blij met onze fietsen (type banaan en type laag liggend en type hoogliggend. Ja meerdere fietsen per persoon). en met de speciale waterkoker (met aparte temperaturen zodat de goede groene thee inderdaad goddelijk smaakt).
  En de barefoot schoenen.
  En de waterbesparende regendouche.
  En het flanellen dekbed.
  en de isolatie van de muren, het dak en de vloer
  En de lieve mooi ondeugende kat, maar dat is geen ding. Daar heeft ie een veel te lief karakter voor.
  En het adresje van de goede bakker en de goede kaasboer, op een fijne fietsafstand. Wat heeft een mens nog meer nodig? Als je fietst, ben je niet zoveel thuis, dus hoef je ook niet zo vaak te stofzuigen. En geniet je veel meer van je thee, je brood, je douche en je dekbed. Dus wij vinden ons leven wel helemaal luxe en perfect.

  Maar ik besef dat dit zo’n beetje al onze grotere uitgaven zijn van de afgelopen 2,5 jaar. Alsof we tegenwoordig een beetje weten waar we happy van worden, en het kunnen laten om verder niets te kopen. Zou het/??

  Geliked door 1 persoon

 2. Er staan toch meubels in je huis, dus komt de robot zuiger wel overal?ik zou die ook willen maar ben bang dat het niet bevalt. Hoe gaat dat overal omheen.

  Like

 3. Zo’n honderd jaar geleden studeerde ik nota bene iets van kunstmatige intelligentie en robotica.Toen waren ze nog niet bijster intelligent, en als ik de reviews lees lijken de robotostofzuigers het nog steeds niet heel goed te doen (itt de grasmaaiers, maar dat is natuurlijk wel wat makkelijker..). Zou er dolgraag een willen, maar niet als ik dan zelf nog die nare hoekjes moet gaan doen of het ding veel herrie maakt, vastloopt en veel stroom vreet.

  Like

 4. Eigenlijk durf ik hier niet eens meer op te reageren, maar mensen zeggen dat ik altijd overal (te) serieus op in ga en dat ik ook niet weet wanneer ik m’n mond moet houden, dus daar geef ik maar gewoon weer aan toe. Ik zou best zo’n ding willen, maar geloof ondanks lovende recensies niet dat het werkt. Ik denk ook dat de kat helemaal zou flippen. Maar misschien ga ik het toch even uitzoeken. En misschien kun je binnenkort ook een blog schrijven over het compenseren van het stroomverbruik?

  Geliked door 1 persoon

  1. Het werkt, Adine. Het werkt. Echt.
   Ik adviseer je dan wel een therapeutisch introductieprogramma voor de kat. Of kan die ’s avonds gewoon de tuin in vluchten…?

   Goh dat compenseren van stroomgebruik. Ik geloof dat er nog een energieblogje in de pijplijn zit… 😉

   Like

  2. Het werkt echt*!!! Ik vond het eerst de grootst mogelijke onzin. Maar man heeft me overtuigd, en ik vind het geweldig nu we hem hebben. Ook handig als je een drie-jarige naar bed wil hebben… je zet dat ding aan tegen bedtijd en hij sprint naar boven uit angst voor die rare robotstofzuiger. De katten daarentegen kijken niet meer op of om als de stofzuiger weer eens voorbij komt.

   disclaimer… de reactie van Lis klopt wel. Wanneer je huis vloeroppervlak niet vrij is werkt het niet zo goed. Dus speelgoed en ander klein grut ruimen we even op.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat scheelt. Mijn vloer is vrij genoeg. De hondenetensbak etc zet ik gewoon zo af en toe op het aanrecht, alle andere keren stozuigt Betty er wel omheen…

    Ik geloof eigenlijk dat ik dat nooit gehad heb, speelgoed op de vloer als ’t kind er niet mee speelt. Daar zou ik gek van worden!

    Like

   2. Nou ja, ze spelen er wel mee, dus laten we het staan voor de volgende dag. Het is niet allemaal los grut ofzo, maar houten treinbanen of blokkenkastelen of legostraten of dierentuinen van blokken en beestjes. Dat vind ik wel jammer om af te breken als ze er nog dagen mee kunnen spelen. Anders zijn ze elke dag alleen maar aan het bouwen en komt het nooit tot spelen. Ik heb dan ook Echte Bouwers…
    Scheelt misschien ook dat jullie met zijn tweetjes zijn, en wij met zes. Als ze hier alle vier met wat anders spelen is het zo vol hoor 😉

    Geliked door 1 persoon

 5. Taakverdeling bij ons thuis (met 3 kinderen 10, 12 en 14):
  Boodschappen: doet man op zondag (en dan dus zonder dat ik een briefje maak voor hem), en hij bedenkt en maakt ook wat we zondag en maandag eten. Door de week koop ik nog wat brood/verse groenten etc bij. Ik kook op dinsdag (meestal heb ik dat al in het weekend gedaan, vandaag eten we pasta bolognese plus sla), woensdagmiddag heb ik vrij, kook ik voor woensdag en donderdag en soms voor vrijdag. Deze donderdag bijvoorbeeld gaan we flageoletbonen (uit blik), een merguez worstje, ui en tomaat eten en op vrijdag een indiase curry (door man gemaakt en ingevroren, we maken altijd alles in hele grote hoeveelheden en vriezen dat in, met een label gemaakt van afplaktape met datum en inhoud, anders weet ik niet meer wat wat is. Naast de curry zit er nu ook goulash stoofschotel, Marokkaanse rode linzensoep en ossobuco in de diepvries weet ik).
  Schoonmaken/was vouwen en opruimen/bedden verschonen/stofzuigen/strijken: doet de schoonmaker (en ja die komt dus 2x per week….). Man ruimt elke avond de keuken op en de afwasmachine in, ik en de kinderen mogen daar niet aankomen want wij doen het niet goed in zijn ogen…Ik stop nog wel was in de wasmachine en in de droger, maar dat is wel ongeveer het maximum wat ik doe qua huishoudelijk werk (en koken, maar dat vind ik leuk, meestal dan).
  Tuintje: doe ik, man interesseert dat niet.
  Financiën/verzekeringen: doe ik, man heeft daar geen belangstelling voor.

  Al het andere regelwerk zoals daar zijn: kinderen naar tandarts/orthodontist, vakantie regelen, oppassen regelen, cadeautjes regelen, kinderfeestjes en nog heel veel meer doe ik ook en dat is het enige waar ik soms wel eens van baal, ik vind het soms een tweede baan naast mijn gewone baan. Maar verder heb ik niets te klagen en ik heb enorme bewondering voor alleenstaande moeders/vaders, die altijd maar alles zelf moeten doen.

  Anne J.

  Like

   1. met zijn 2en…. en we verdienen ongeveer evenveel, ik werk 90%, man 100% (maar heeft wel 40 vrije dagen per jaar…..officieel heeft hij een 37,5 werkweek maar werkt 40 uur en dan bouw je 13 dagen extra per jaar op).

    Geliked door 1 persoon

 6. Ai. Ik denk dat onze robotstofzuiger de dikste stoflaag hier in huis heeft. Gekocht in een opwelling (ondanks al die blogtips, hmmm), vervolgens kwamen we erachter dat je dan dus de hele vloer leeg moet hebben, anders kan dat kreng er niet door. En laat onze vloer nou immer bezaaid liggen met kindergrut, schoenen, stoelpoten, tafelpoten, poefs (poefen?), lampvoeten, een net te lage bank, caviakooien, vuilnisbak en nog meer kindergrut. Dus effectief kon Pikkie (peuterzoon gaf robot een naam) de loop een beetje op en neer scharrelen. Om zich dan toch te verslikken in een verkeersbordje van de houten treinset. Of een emmertje uit het poppenhuis. Of een sjalot. Of god weet waar hij allemaal nog meer op vastliep.
  Nu klinkt mijn huis overvol en alsof alles vol speelgoed ligt en het een bende is en een vies hok, maar dat is dus niet zo. Alleen als ik zelf stofzuig duw ik stoelen en krukjes gewoon even op en neer om erbij te kunnen, Pikkie. Dát zou pas echt handig zijn.
  Dus helaas, Ingrid*, hier heeft alleen Pikkie “een gevoel van vrijheid en rust”…

  (Dapper trouwens, met een hond in huis ’s nachts de robotstofzuiger loslaten. Google eens op “Pooptastrophe”)

  Leuk stuk. Ik ben wel benieuwd naar Hanneke* haar ervaringen met haar joysparking koffiezetapparaat. Nu je toch een rubriek hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoop dat Hanneke* zich snel aanmeldt!

   En… trouwens… mijn stofzuigrobot heette eerst James, maar ze bleek geheel volgens de verwachtingen helaas een vrouwenstem te zijn, nu heet ze dus Betty. Betty en Pippa hebben eerst uitgebreid kennisgemaakt, voordat ik haar programmeerde voor de nachtelijke uurtjes, dus ’t risico was niet zo groot op wat voor catastrofe dan ook… 😉

   Like

   1. Zit Pippa ’s nachts in de bench? Zo niet…..je hebt het misschien nog niet meegemaakt, maar de meeste hondenbezitters die al lang honden hebben, al wel een keertje. (of meerdere keren)……soms gaan honden ’s nachts aan de dunne, of ze spugen….. en als Betsy dan haar nachtelijke gang gaat……. Dan heb je dus een Pooptastrophe of een Kotstastrophe. En dat is vaak zonder Betsy al niet grappig….. 🙂

    Like

   2. Ik doelde inderdaad op de nachtelijke hondenongelukjes die Carla beschrijft… zal meestal wel goed gaan, maar ik zou persoonlijk het risico niet nemen dat zo’n ongelukje door een behulpzame Betsy als uitdaging gezien wordt.

    Gaaf dat de jouwe kan praten! De mijne heeft alleen schele wiebeloogjes opgeplakt gekregen door de kinderen en staat me dus meestal alleen maar honend aan te kijken als ik met de gewone stofzuiger voorbij kom… Tja. Inmiddels staat hij op marktplaats, dank voor je duwtje 😉

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben heel erg blij met mijn elektrische fiets.. 10 jaar geleden mijn eerste elektrische fiets tweedehands gekocht.. mijn zusje had er een gekocht en ik kon haar niet bijhouden met mijn toen 20 jaar oude stadsfiets met hond achterop.. dus ik ook elektrisch.. en de wereld ging voor me open. Ik rij geen auto en mijn actieradius was maximaal 20 km heen en weer 20 km terug.. Maar nu op mijn elektrische fiets, fiets ik voor mijn lol 20 km naar de zorgboerderij voor een krop sla. Fietste ik vorig jaar in 3 dagen naar mijn schoonzus in het uiterste puntje van Limburg.. langs de Maas.. overnachten in Venlo.. wat een gevoel van vrijheid. Ik fietste de afgelopen jaren 5000 km per jaar en dit jaar wil ik de 7000 aantikken.. gewoon omdat het kan. Enige minpunt is dat ik nu bijna nooit meer in een trein zit… toch maar weer eens een KRuidvat treinkaart kopen voor deze zomer.

  Like

 8. Ik heb dus ook een robot stofzuiger, wat ik enigszins beschaamd toegeef. Want ik vind het nogal een luxe artikel en ook wel een beetje onzin… Maar ik vind hem echt geweldig, en gebruik hem elke dag. Nu ook bijvoorbeeld! Terwijl ik hier zit doet hij de keuken! Ik zou hem niet meer willen missen.

  Like

 9. Tips! Eindelijk! Ik wist wel dat je uiteindelijk netjes in het gareel zou gaan. En toevallig, toevallig, toevallig ben ik dus zo’n Blij Met De Bezem type, dus ik meld me heel graag aan voor je rubriek. Die bezemtips googel ik nog wel even bij elkaar. Ik kan me nu namelijk even niks anders bedenken dan dat je voor het beste resultaat de steel in je handen houdt en het bezemgedeelte op de grond. Wel met de haren naar beneden gericht uiteraard.

  Geliked door 2 people

  1. Heb je ook een Virtuele Vriendin die ik kan gebruiken voor het Verzonnen Interview? Want in dat geval reserveer ik alvast een plekje voor je!

   Like

 10. Ik zou graag eens in gesprek willen met Ingrid om te horen welke stofzuiger zij heeft gekozen 😉 Misschien heeft zij nog meer tips?

  Like

Reacties zijn gesloten.