Doelen voor 2019: hoe het gaat met het sporten.

20190216_0905381304888010751591912.jpg

Eén van de meest gemaakte goede voornemens voor ieder nieuw jaar zal ongetwijfeld zijn dat er meer gesport zou moeten worden.

En ik denk ook zomaar dat “meer sporten” één van dé voornemens is die bij veel mensen binnen een maand sneuvelt.

Dat geldt ook voor mij. Sporten loopt weliswaar als een rode draad door mijn leven en het is zelfs een wezenlijk onderdeel van mijn identiteit, maar ik gaf er al jaren veel minder tijd en aandacht aan dat dat ik wilde. Als je jezelf “een klimmer” noemt, dan moet je af en toe ook wèl aan rotsen of (in Nederland) plastic grepen hangen. Eens per week een paar uurtjes is daarvoor wel wat weinig. Vind ik dan…..

Net zoals bij driekwart van alle Nederlanders, nam ook ik me dus voor om dit jaar meer te gaan sporten.

Nu zou ik tips kunnen gaan overschrijven van andere websites over hoe je het sporten wél zou kunnen volhouden, maar zoals je kunt lezen in mijn “over mij” heb ik niet zo veel met pseudodeskundige tips.
Mocht je willen weten hoe je het sporten beter zou kunnen volhouden dan staat hier een redelijk goed en toch leesbaar artikel.

Genoeg eromheen gedraaid: hoe gaat het met dat gesport?

Het gaat goed!

Ik had een fijne uitgangspositie vergeleken met veel mensen die zich jaarlijks voornemen om meer te gaan sporten of bewegen: ik heb al jaren geleden een sport gevonden die ik ècht heel leuk vind en die me nooit gaat vervelen. Ik sport dus omdat ik het leuk vind, niet “Omdat Het Goed Voor Me Is”. Sowieso hoefde ik niet “te beginnen met bewegen” maar wilde ik de frequentie gewoon wat opvoeren. Dat is een veel kleiner stapje.

De afgelopen jaren vond ik het echter lastig om tijd in te plannen om te gaan sporten. Vooral in de avonden waren de (extra) kosten van de oppas toch wel een drempel. In ons vorige huis en ook tijdens ons verhuisjaar, vorig jaar, was er vaak ook gewoon geen oppas voorhanden.

Dit jaar ben voortvarend begonnen. Ik heb twee leuke jongedames gevonden die oud en zelfstandig genoeg zijn om Zonne uit school te halen, eventueel een maaltijd te koken en zij kunnen Zonne ook naar bed brengen. Het zijn meisjes uit de buurt. Alles is makkelijker wanneer je alle kindgerelateerde zaken in je buurt hebt: de school, de oppas. Dan maar zelf iets verder moeten reizen.

Ik heb mezelf streng toegesproken: ik moet mezelf dit gunnen. Misschien dat andere mensen er blij van worden om iedere avond thuis te zitten met één of ander beeldscherm voor zich, of – godbetert – huishoudelijke klusjes uitvoerend, maar ik niet. Zeker wij, alleenstaande moeders, zouden onszelf moeten gunnen om er één of meer avonden in de week uit te gaan. Gewoon, om eens een volwassen conversatie te voeren, bijvoorbeeld.

Dus ik sport nu niet één, maar twee keer in de week. En in de afgelopen week ging ik zelfs drie keer. Het moet niet gekker worden…..

Wat het extra sporten me opgeleverd heeft.

 • Ik ben beter in vorm, ik ben sterker en dat werkt erg motiverend omdat ik daardoor meer uitdagende routes en boulders kan proberen.
 • Ik heb mensen terug gezien die ik eigenlijk zo’n beetje uit het oog verloren was. Ik herontdekte mijn sociale netwerk.
 • Ik heb enthousiaste plannen voor de vakanties die eraan komen: ik wil mijn nieuwe vorm graag omzetten in leuke klimprestaties. Het is gewoon echt leuker om aan rotsen te hangen die een beetje uitdagend zijn. Vind ik dan…
 • Doordat ik mijn sportvrienden vaker tegengekomen ben (en ook weer die mensen die ik zo’n beetje uit het oog verloren ben) kom ik ook buiten de klim-momenten om weer eens iemand tegen. Zo ging ik een paar dagen geleden wandelen met een klimvriendin en vorige week bezochten we het nieuwe huis van een klimvriend. Ik herontdek oude vrienden die me van haver tot gort kennen, aan wie ik niets hoef uit te leggen en die me accepteren zoals ik ben.

 

En oh ja. Ik klom die 6b+ soepeltjes. Progressie, dus! En dat voor een 40plusser…

8 gedachten over “Doelen voor 2019: hoe het gaat met het sporten.

 1. Lekker bezig zeg! En wat heerlijk om te kunnen sporten omdat je het leuk vindt. Ik voel me er wel altijd goed door, maar het is niet speciaal mijn hobby. De laatste tijd wandel ik weer en we hebben onlangs een gratis jaarabonnement op Fitchannel gekregen. De eerste les al gehad en meteen een minderwaardigheidscomplex opgelopen. Voor de volgende les kies ik niet dansen, maar iets dat wat meer statisch is. Of waarbij ik slechts één lichaamsdeel tegelijk hoef te bewegen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind sporten oprecht niet leuk. Vroeger vond ik zwemmen leuk (geen truttebaantjes, maar serieuze actie), maar door een whiplash zit dat er niet meer in.
  Ik sport nu niet eens ‘omdat het goed voor me is’, maar alleen om in shape te zijn, dat is m’n goal en goed te doen icm gematigd eten.

  Heel contrast met de man, die met z’n mountainbike uren door de modder crosst voor ontspanning, Haha

  Like

 3. Wat goed dat het er van gekomen is om het ook echt te doen. Ik ben dit jaar lid geworden van een hardloop vereniging. Ik had altijd allerlei redenen waarom ik dit wilde doen en dan nooit deed. (te duur, moe na mijn werk, moet er alleen naar toe, hond is alleen thuis) En in januari heb ik me aangemeld en betaald. En nu ga ik dus elke week, en ik vind het leuk en mijn loop technique wordt langzaam iets beter. Soms moet je gewoon beginnen. FIjne zondag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.