Dingen Dinsdag: blij met voorjaarsbollen (met tips en een fictief interview!)

20190215_0831488734653784558814920.jpg

Annabel* gaat huppelen van voorjaarsbollen.

Naam:  Annabel*
Leeftijd: 38
Met wie woon je samen? Ik ben getrouwd met Ad* en heb een zoon van 8 en een dochter van 12.
Wat is je inkomen? Ik weet het echt niet. Daar houd ik me niet mee bezig.
Wat heb je uitgegeven aan voorjaarsbollen? Wij hebben geen tuin, ik heb dus nooit geld aan uitgegeven. Ik geniet gratis van de bollen in de tuinen van anderen en het openbaar groen.
Waarom word jij zo blij van je voorjaarsbollen? Ieder seizoen is mooi, maar het begin van de lente dat is gewoon extra speciaal.

‘Ik word gewoon zó blij van voorjaarsbollen:
Het zijn allemaal kleine reminders: het voorjaar komt eraan!’

Tot zover Annabel…. over naar mij…. 

 

Seizoenen zijn leuk!

Ooit deelde ik mijn huis met Nederlanders die een paar jaar in de tropen hadden doorgebracht. Van hen leerde ik hoe bijzonder de Nederlandse seizoenen en de afwisseling daarvan is.

Sindsdien lukt het me beter om niet alleen te genieten van herfststormen, paddestoelen, wintersneeuw en schaatsen (if ever…) maar ook van alle grijsheid eromheen. Er zijn veel grijze dagen in Nederland en het is op die dagen erg verleidelijk om te denken dat al die dagen hetzelfde zijn. Toch is dat niet zo: er is een verschil tussen herfstgrijs, wintergrijs en voorjaarsgrijs (of misschien is dat alleen maar een verschil dat in mijn hoofd leeft, kan ook…).
Alleen al omdat de lengte van de dagen anders is, zijn die dagen anders. De kleur, de geur of misschien alleen maar mijn idee… er zit meer verschil in de dagen dan ik dacht. In feite is iedere dag anders, alleen al omdat ìk anders ben.

Observeren moet je leren.

Niet alleen die ontroerende sneeuwklokjes en tedere krokussen zijn geluksgevers. Als je ervoor open staat vind je in ieder seizoen schatten.

Toen ik om te klimmen veel in het bos te vinden was, liep ik vaak in een noodtempo door het bos tot ik de rotsen zag. Wat er in de tussentijd om me heen te vinden en genieten was, ging volledig aan me voorbij.

Toen Zonne 18 maanden oud was en ein-de-lijk ook eens een keertje ging lopen, heb ik geleerd om het bos op een hele andere manier te ervaren. Soms wandelden we namelijk maar 200 meter in een half uur. Tijdens die wandeling hadden we dan wel zo ongeveer èlk blad, stokje, takje, beestje, eikeltje, steentje en stukje boomschors bekeken. Niet zomaar even een blik erop… néé… het moest opgepakt, bevoeld en liefst ook nog geproefd worden…

De natuur geeft ons zó veel om van te genieten, ’t is gewoon ongelooflijk…

Wat dacht je van een veer? Heb je daar weleens goed naar gekeken? Het zijn kleine kunstwerkjes, echt!

Van de dreumes Zonne leerde ik om al die schatten te zien en ze te waarderen. Wat een kado gaf dat kleine meisje me….

Een cursus om te leren om je heen te kijken, ’t moet niet gekker worden….

Blijkbaar raken wij, volwassenen, dat vermogen om stil te staan bij Hoe Mooi Alles Is, kwijt. Dan moeten er dure cursussen gevolgd worden, liefst met coach. Mindfulness, bosbaden, Shinrin Yuko, wandelcoaching. Wist je dat er zelfs een post-HBO opleiding is voor wandelcoaching? Het moet niet veel gekker worden… je kunt ook gewoon eens met een kind van anderhalf of twee het bos in. Veel leuker en goedkoper….

Het regent veel minder vaak dan dat je denkt.

Het gebeurt me regelmatig dat mensen hardop verzuchten dat ze weer de hele dag naar buiten hebben zitten kijken terwijl het regende. Tijdens het buiten klimmen kwam ik er al snel achter dat dat best meeviel: er zit meer variatie in de neerslag gedurende een dag dan dat je denkt. Wanneer je naar buiten kijkt vanuit je warme huisje en dan een regenplas ziet liggen – of druppels op je ruit – dan betekent dat niet zondermeer dat het op dat moment ook echt regent en dat het al de hele dag heeft geregend en ook zal blijven regenen. Echt niet.

Hondeneigenaren, bouwvakkers, boerinnen en buitenlui weten dat. Vraag het ze maar eens.

Tips voor buiten.

En zoals het altijd hoort bij deze rubriek… hierbij mijn tips om meer te genieten van alle moois om je heen. Ik geef deze tips zodat jij denkt dat ik kei-deskundig ben en niet alleen een prutser die niet eens weet hoe ze planken recht moet ophangen , muizen moet verjagen en niet eens kan rondkomen van een vast bedrag per maand.

Mijn tips mag je gewoon negeren en ook gewoon overslaan. Ik doe dat ook vaak met adviezen die mensen me geven. Toch horen tips er blijkbaar bij als je blogt. Dan wil ik natuurlijk niet achterblijven dus ik heb er een paar verzonnen en een paar zonder bronvermelding gecopy-paste.

Nou. Hier komen ze hoor!

1. Ga naar buiten!

Naar buiten gaan is fijn, goed voor je, je wordt er gelukkig van, je maakt eens wat mee.

2. Vertraag.

3. Geef niet toe aan de verleiding om via social media met iedereen te delen wat jij meemaakt.

Want wat heb je daar nou eigenlijk helemaal aan?

4. Doe aan yoga of mediteer.

Ik doe zelf af en toe yoga-oefeningen. Ik zie dat als onderhoud van mijn lijf en ook om iets minder als een stijve hark door het leven te gaan. Ik ben inmiddels namelijk geen 18  meer en ik wil wel nog graag zonder al te veel pijn of belemmeringen vooruit, de komenden 20+ jaar.

Wat je verder aan mediteren hebt qua mindfulness of mediteren? Geen idee. Ik lees bij alle andere tipgeefblogs dat je er gelukkig van wordt. Nou… tja… ik word dus heel gelukkig van lekker wandelen, van knuffelen of spelen met mijn kind en van keihard lachen met een vriendin. En van voorjaarsbollen. Daar word ik eerlijk gezegd blij genoeg van, en soms ben ik helemáál niet blij, ook goed.

Dat ik toch die tip geef is omdat ik zojuist gegoogled heb op tips en deze tip komt dan overal hardnekkig terug. Doe er dus vooral je voordeel mee.

5. Zie “De Reis” als doel, niet als middel.

Ook een korte wandeling naar de dichtsbijzijnde brievenbus is een reis(-je). En ook tussen stoeptegels vind je natuur. Richt je op de dingen die “nu” goed zijn.

6. Zing stil van binnen of durf dat hardop te doen: zelfverzonnen liedjes over wat je ziet.

Alwéér zo’n wijze les van mijn onvolprezen dochter….: “Hallow dikke boom, wat sta je hier al lang, wat heb je toch allemaal al gezien? En daar is ook mos, groen en zacht…”  enzovoorts. De melodie mag je er zelf bij bedenken.

7. Denk zelf na.

Misschien vind jij die natuur wel KUT en zit je liever lekker binnen. Ook goed. Geloof ook zéker niet dat al die mindful mensen echt altijd blij huppelend door het leven gaan. Soms grijpt het leven je naar de keel. Soms maak je je druk om niets. Mag ook.

… en dan nu de geijkte afsluitende vraag:

Van welke natuurdingen word jíj blij?

*Annabel is de fictieve persoon die zich bijna meteen aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat zij graag anoniem wil blijven is haar naam veranderd en ook de namen en leeftijden van haarzelf en haar gezin zijn fictief.
Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

 

 

7 gedachten over “Dingen Dinsdag: blij met voorjaarsbollen (met tips en een fictief interview!)

 1. Ik fietste voor m’n vorige baan elke dag naar het werk, het hele jaar door. Wat bleek: De hoeveelheid dagen waarop het tussen 8 en 9 in de ochtend op een doordeweekse dag regende viel heel erg mee! Het valt wel mee, die regen.

  Geliked door 1 persoon

 2. 😉 Je weet er wel wat van te maken, van je rubriek! Maar om nou te zeggen dat een kind goedkoper is dan een mindfullnesstrainer – daar geloof ik hélémaal niets van! (dat kind huur je voor langere tijd in dan die trainer, denk ik) 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Hm daar heb je een punt!
   Maar de uurprijs voor alleen die training… dat is denk ik wèl goedkoper (mompel ik nog maar even na…)

   Like

 3. Van de wind, de zon, de regen, van sneeuw en hagel en bevroren regen! Van uitbottende bomen en bomen die hun blad laten vallen. Het gefluit van vogels, gezoem van hommels en bijen, geblaat van een lammetje en van zijn moeder. Van bloemen die bloeien en bloemen die uitgebloeid zijn. Van torretjes en kevertjes op een omgevallen boom. Van paddestoelen, eikels, kastanjes en beukenootjes. Van alles uit de moestuin, appels aan de boom en in het gras onder de boom. Van de pruimenboom die elk jaar leeg gegeten wordt door de spreeuwen. Het roodborstje dat ieder voorjaar terugkomt. De boomklevers, die al jaren in onze tuin nestelen. Het uilenpaar in de kapschuur die al drie haar achter elkaar uilskuikens hebben. De reeën die vlak voor mij het pad overstaken, de eekhoorn die woont in het huisje aan de populierenboom op het erf. De egel die regelmatig langskomt.
  Ik ben dus meestal een blij mens!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, allemaal prachtig, ik snap dat je daarvan geniet!!!

   Reeën en eekhoorns en boomklevers, roodborstjes in de tuin. En een egel… En dan ook nog een uilenpaar, wow!!

   Wat een luxe!

   Like

Reacties zijn gesloten.