Energie, water en blijven nadenken.

bonnets-and-earlaps-1339778-1920x1440Er zijn mensen die dagelijks of wekelijks bijhouden wat hun energieverbruik is.

Ik doe dat niet.

Ik zou namelijk niet weten wat je ermee opschiet. Zonder dat ik dat nader onderzocht heb, durf ik namelijk zomaar te beweren dat “Het Weer” een factor is die een grote invloed heeft op onze energierekening. Als het koud is heb je meer energie nodig om je huis te verwarmen. Die grafiekjes en tabellen die mensen bijhouden, of hun apps voor hen, zijn wat mij betreft een erg omslachtige methode om erachter te komen wat voor weer het geweest is. Zelfs een vergelijking tussen jaren gaat echt mank en die zou je moeten corrigeren op de buitentemperatuur, zegt de statisticus in mij….

Meterstanden invullen en de maandrekening omlaag.

Dat gezegd hebbend, vulde ik een paar weken geleden toch maar eens mijn meterstanden in. Wij wonen nu een maand of drie in het NieuweHuis en ik vond de maandelijkse facturen die wij moeten betalen toch wel aan de hoge kant. We verhuisden van een slecht geïsoleerde hoekwoning naar een matig geïsoleerde tussenwoning. Het was dus wel een beetje gek dat de maandelijkse energierekening zo’n 70 euro hoger was.

En inderdaad. Nadat ik de meterstanden invulde in MijnOmgeving, mocht ik de maandelijkse voorschotten omlaag zetten van €189 naar €120 per maand. En dat was ná de koudeperiode van deze winter…..

Er warmpjes bij zitten.

De eerste rekeningen van de energieleverancier waren namelijk gebaseerd op het energiegebruik van de vorige bewoners: twee ouders en twee kinderen. De ouders werken allebei buitenshuis maar, gok ik, niet beide fulltime. Overdag geen verwarming aan, denk ik dan. Maar wél meer gebruik van electriciteit en ook meer watergebruik, koud èn warm water….

Zou dat voldoende geweest zijn om dat verschil van 70 euro te verklaren?

Qua stroom zit ik denk ik wel goed. Ik heb overal LED-lampen ingedraaid en hier staan geen apparaten op standby: ze staan aan of uit. Ik heb ook geen overbodige energieverbruikers zoals een wasdroger: de was hangt gewoon op zolder of buiten en is vaak binnen een uurtje droog. De wasmachine staat sowieso maar één keer in de week aan. Wij hebben iedere dag een schone onderbroek aan, maar als een shirt niet vies is dan dragen wij het de volgende dag gewoon nog een keer.

Maar het grootste verschil met de vorige bewoners is denk ik toch echt wel de verwarming. Toen wij in ons huis kwamen wonen stond de thermostaat namelijk vaak ingesteld op 21 graden. Ik vind dat warm. Voor mij is overdag 18,5 graden genoeg. Inderdaad: dat is een kwestie van gewenning. Maar geloof me: het is echt niet kil in mijn huis. Voor mij is het een perfecte temperatuur: bij te hoge temperaturen suf ik weg en ik moet wel soort van alert blijven als ik aan het werk ben. Nu we vloerverwarming hebben, gaat de thermostaat ’s avonds één graadje lager. Alle mensen die denken dat dat niet mag of moet als je vloerverwarming hebt, verwijs ik graag naar deze site.

Oh ja. De vorige bewoners hadden overal niet-sluitende deuren. En dat terwijl het echt koud was deze winter, in de gang. Die deur wilde ik dus ècht wel dicht hebben…! Misschien hadden zij de verwarming overal aan staan, ook in de slaapkamers?

Er zijn mensen die wat mij betreft te ver doordraven in hun ijver om energie te besparen. Ik zou niet zo snel met een muts of sjaal aan in huis gaan zetten en ik trek óók geen badjas over mijn kleren aan. Een trui of vest en sloffen vind ik genoeg. Als ik het dan nog steeds koud heb dan gaat de thermostaat een graadje hoger. Als je het milieu zó belangrijk vindt, doneer dan aan een milieudoel of stop met het kopen van overbodige spullen. Of doe je auto weg en kies een baan bij je in de buurt (over verhuis naar je werk). Denk ik dan….

Hoe hygienisch wil je het hebben?

En dan het douchen. Ik douche dus niet dagelijks. Van op een stoel zitten word ik namelijk niet vies, zweterig en stinkerig. Soms sla ik zelfs twéé dagen over en zelfs dàn ruik je me echt niet als ik eraan kom. Ik snap al die overdreven hygiène niet zo goed. Afgelopen weekend begreep ik dat er zelfs mensen zijn die twéé keer per dag douchen. Kijk, als je ’s avonds gaat sporten, dan douche je na het sporten en dan hoef je dus de volgende ochtend niet wéér onder die douche. En ook niet de ochtend vóórdat je gaat douchen…. scheelt ook nog eens een hoop shampoo en ander zeepspul dat onnodig in de afvoer wegspoelt…

Er zijn ook kinderen die iedere dag in bad of onder de douche gaan. Waarom?! Zonne gaat twee keer in de week. Niks mis mee. Ze heeft nog nooit een griepje gehad en ze is al Bijna Zeven en een Half.

 

Nou dat dus.

Energie, water en blijven nadenken over het waarom. Daarmee kun je dus ettelijke tientjes per maand besparen op je rekening. Ik in ieder geval wel….

 

Wil je meer lezen over energie besparen?

16 gedachten over “Energie, water en blijven nadenken.

 1. Wat heerlijk om van iemand te horen, die douchen ook overgewaardeerd vindt! In de vakantie douche ik sws weinig, maar dan zwem ik meer in open water. Maar ook gewoon thuis vind ik het teveel gedoe, terwijl ik niet vies ben. En wat is er mis met een washandje?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ojee. Is het gek dat ik me nu aangesproken voel met het 2x douchen? Doe ik niet voor de hygiene, maar omdat ik het ’s ochtends fijn vind om wakker te worden en ik ’s avonds alle energie van de dag van me afspoel. Meestal blijft het bij 1x per dag douchen. We hebben het niet over douchebeurten van een kwartier hoor 🙂

  Like

 3. Bedankt voor je fijne blog Mariimma. Je zet echt weer aan tot nadenken met je bericht.
  Maar als ik je een tip mag geven….ik zou wat meer concrete tips geven in je blog. Daar help je lezers vaak enorm mee. Bijvoorbeeld 10 tips of 7.
  5 tips mag natuurlijk ook, of 3 tips als je er niet zoveel weet, maar tips doen het in elk geval altijd wel heel goed. 😉 🙂

  Like

 4. Ik hou al jaren wekelijks de meterstanden bij van water-, gas- en elektriciteitsverbruik : elke zondagmorgen noteer ik de standen. Nut of geen nut ? Ik vind het gewoon leuk om te zien hoeveel we de voorbije week verbruikt hebben en zo heb ik ook meer controle als er een meerverbruik is van energie zonder duidelijke reden.
  Jaren geleden had mijn schoonmoeder een heel hoge waterafrekening. Schoonmoeder woonde in een huis met kelder waar zowiezo altijd een beetje water in stond wegens een soort ‘waterquellle’ die net in haar kelder uitkomt en die op geen enkele manier te dichten viel. Om de kelder droog te houden, stond er continu een pomp aan die het water uit de kelder wegtrok.
  Hoge waterverbruik bleek achteraf te verklaren doordat er een lek was vlak na de watermeter (die in de kelder staat). Lekkage na de watermeter is op kosten van bewoner/eigenaar dus via het lek sijpelde continu water in de kelder dat door de kelderpomp die heel regelmatig moet draaien omwille van die quelle die er zit netjes werd weggepompt in de riolering.
  Het lek in de waterleiding na de watermeter hebben we daardoor opgemerkt….
  Sinds schoonmoeder met dat probleem geconfronteerd werd, ben ik onze meterstanden wekelijks beginnen noteren om zo vlug mogelijk onverklaarbaar meerverbuik te kunnen vaststellen zodat we kunnen zoeken naar een oplossing en niet voor heel hoge afrekeningen komen te staan.

  Like

 5. Hier ook zo’n kind met een aversie voor douchen. Soms zelf moeilijk om haar 1 keer in de week onder de douche te krijgen! Gek genoeg is ook zij bijna nooit ziek….en stinkt ze niet

  Like

 6. Wij denken soms wel eens. Oei, onze dochter is al 2 dagen niet in bad geweest. Dat vinden we dan toch wel vies worden, maar dat vooral omdat ze natuurlijk nog gewoon lekker d’r luier vol plast en poept. Verder redelijk overdreven dat dagelijks douchen eigenlijk ja.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik hield ook altijd de meterstanden bij totdat we een slimmemeter kregen.
  Did deed ik om inzicht te krijgen in het energieverbruik en om maatregeleen te nemen.
  Zo hebben we het ventielatiesysteem vervangen voor een energiezuinige, de nieuwe verbruikt bijna 50% minder stroom en dat scheelt echt op een apparaat dat altijd aan staat.
  Zo ook met de koelkast en vriezer, een nieuwe A+++ scheelde ook zo’n 30%.
  Daarna de CV ketel, deze was van de vorige bewoner en net 10 jaar oud, maar luste wel gas.
  Kennis van ons zit in de CV branche en vertelde dat die apparaten iedere jaar wel iets zuiniger worden en met 10 jaar wel flink zou schelen, voor 1500 euro all in hing er nieuwe Remeha Tzerra Plus en die vebruikt bijna 40% minder gas.
  Ook nog alle lampen vervangen door LED en alles op een stekkerdoos met Aan/Uitschakelaar zodat alles ook echt uit staat als je het niet gebruikt.
  Nu zijn we van bijna 150 per maand naar 60 euro per maand gegaan.
  En ja het weer scheelt ook, als de zon schijnt zoals nu hoeft de verwarming niet aan, maar deze winter was ook geen echte winter, bij een strenge winter van een paar weken met -10 ‘s nachts en rond het vriespunt overdag ga je het wel merken!
  Hier is nu ook alles geïsoleerd en en zitten we op zo’n 1200 kWH en 400 m3 per jaar, met de huidige prijsstijgingen wel een fijn gevoel!

  Like

  1. Valt reuze mee in praktijk het verbruik ontloopt elkaar niet veel. Zeker als je met e l tunes zijn vergelijkbare verbruiken te behalen ook met oudere ketels

   Like

  1. Ja ik heb ook zo’n record… hoewel ik niet meer weet hoeveel dagen dat dan was. Winterkamperen op een bivak. En dat we dan ’s morgens eerst de waterpomp moesten ontdooien met een brander….

   Like

 8. Wij hebben ook alijd meer dan menig blogger aan energie verbruikt. We werkten beiden thuis, een groot atelier en werken met een dik vest, muts en plaid werkt niet 🤔 Nu, gepensioneerd, en op zoek naar ‘n kleinere woning zal het energiegebruik zeker dalen maar we zijn niet van plan om dat met plaids, mutsen e.d. te bewerkstelligen. Gewoon een vest en wat dikkere sokken moet genoeg zijn.
  Douchen doe ik slechts een keer per week (na het sporten) , de andere dagen sta ik aan de wastafel. Niet uit zuinigheid maar om mijn (droge) huid te sparen. Van douchen krijg ik jeuk en geduld om in bad te gaan heb ik niet!

  Like

Reacties zijn gesloten.