Moestuin-Maandag: tuinklooien in februari

20190228_1304031462271388160272510.jpg
Je hebt nooit genoeg tijm in je tuin….

Wat was het prachtig weer, de afgelopen week! En nog steeds….

En wat is het dan toch fijn om niet meer tot vijf uur op een kantoor te hoeven zitten…

Ik ging dus maar eens aan de slag in de tuin. Ondanks dat deze er op de Funda-foto’s best goed uitzag, viel het namelijk wel wat tegen in de praktijk: de vorige bewoners hadden veel potten neer gezet om het er lekker groen uit te laten zien. Maar in de praktijk vond ik een knollenveld dat ooit een grasveld geweest was en heel veel dode buxussen.

Op ontdekkingstocht in de tuin.

Tijdens het opruimen van de tuin ontdekte ik een uit de krachten gegroeide hortensia en één boompje waarvan ik nog ga ontdekken wat het is. Ik vond ook nog twee toefjes krokussen en twee kamilleplantjes. Die mogen blijven. De rest spitte ik om.

Nadat ik de klimop (daar ben ik niet dol op namelijk…) kortwiekte ontdekte ik dat veel schuttingen overgroeid zijn door een klimhortensia. Die mag natuurlijk blijven. En vanaf dit bijna-blanke canvas kon ik gaan bedenken wat voor tuin ik wilde.

20190228_1304457292568264670007105.jpg
Klimhortensia

Februari: werken aan de basis.

Eigenlijk wist ik dat wel. Het is natuurlijk niet voor het eerst dat ik een tuin heb. Bij ons vorige huis had ik zelfs twee jaar lang een hele leuke moestuin. Met oogst. Nu ik een tuin heb die voor mij “te behappen is” was de keuze snel gemaakt: ’t gras gaat eruit. Dat een gazon geen onderhoud nodig heeft is echt een misverstand, en nu ik geen kind meer heb dat alleen maar onder toezicht buiten kan spelen zie ik er het nut niet van in. Ik heb liever een mooie border met houtsnippers, veel mooier om naar te kijken. En met eetbare planten erin wordt het al helemaal een feestje!

Ook viel me op dat de bestrating lager ligt dan de borders waardoor veel van de steentjes niet meer echt lekker zichtbaar zijn. Het zand van de borders spoelt over de bestrating heen. Ik maakte dus borderrandjes van de steentjes van een voor mij overbodig pad. Het pad dat in één rechte lijn van mijn schuifdeur  naar de achteruitgang van de tuin liep voelde voor mij niet fijn. Ik houd van bochtig, zodat je vertraagt en niet met 100 kilometer per uur de tuin uit rent. Het “nieuwe pad” ligt dus diagonaal, met een bocht. Het is een veel fijnere zichtlijn dan rechtdoor richting poort, ik ben er blij mee.

En het nieuwe pad is ook veel meer Feng Shui, voor zover ik daarin geloof dan…….

20190215_1347072401958427413700776.jpg
Wel al een randje langs het pad. Maar nee… het pad ging er toch maar uit… bij nader inzien…

En… hoe ziet de tuin er nu uit?

Alereerst ruimde ik een paar weken geleden alle zooi weg die de vloerverwarmingspecialist in mijn tuin gedumpt had. Dat had ik natuurlijk veel eerder moeten doen… maar ja… prioriteiten….

De stand van zaken is nu dus dat ik de bestrating heb aangepast en hier en daar al wat randjes heb aangelegd. Het gazon is omgespit, de graszoden zijn weg. De eerste vaste planten gaan vandaag de tuin in.

De vijfhonderdtwaalf dooie buxussen zijn nog niet allemaal mijn tuin uit: ik heb maar een kleine GFT-container en die wordt maar eens per twee weken opgehaald. Buxussen gaan ook niet lekker achterin de auto naar de milieustraat, dat is dus een meerwekenplan geworden….

20190228_1302522801888320544146563.jpg
Pad gaat niet meer recht naar de poort maar met een bochtje. Veel randjes en nog steeds veel dode buxussen.

 

Wat investeerde ik (en wat niet)?

1. Zelf doen.

Er was genoeg bestrating aanwezig in mijn tuin, alleen niet altijd op de naar mijn idee beste plek. Ik nam me dus voor om niets te investeren in de bestrating, maar de aanwezige klinkers èn het gele zand eronder, te hergebruiken. Door ze om te draaien bleken veel klinkers ook veel meer kleur te hebben dan het grijzige wat altijd boven had gelegen. Onder het gele zand dat ik nog in de voegen aan het vegen ben, liggen dus nog wat leuke rodige verrassingen.

De bestraat-klus deed ik zelf. Dat is echt niet moeilijk, een kind kan de was doen. Het terras dat tegen het huis aan ligt liet ik overigens zoals het was; alleen het pad ging opnieuw. Van zo’n pad is het ook niet zo erg als het hier en daar niet helemaal “strak” is, bij een terras zijn wiebelende stoelen en tafels vanwege de ongelijke ondergrond een stuk irritanter.

Ik moet wel nog een klein stukje van het pad opnieuw doen. Het is té goed te zien waar ik geen zin meer had, de vorige keer…. dat afraffelstukje moet echt opnieuw.

2. Stekken.

Om de kosten niet te ver op te laten lopen ging ik daarnaast ook aan de slag met stekjes van de uit zijn krachten gegroeide lavendel in de voortuin en een vlinderstruik die in het openbare groen voor mijn huis staat. Volgens alle tips-websites is het erg gemakkelijk om deze planten te stekken, dus we gaan het zien.

Ik vroeg ook wat stekjes aan vrienden en familie. Die ga ik de komende tijd zo her en daar ophalen.

20190228_1322089173647728408540056.jpg
… tja dat potje met alle lavendelstekjes kan wel wat groter… nog even wat pindakaas eten dan maar….

3. Even checken waar en hoe het goedkoper kan.

Daarnaast maakte ik de keuze om naar een aantal kwekers te gaan in plaats van naar de tuinwinkel in het dorp. Ik koos ook voor kleinere variaties: de prijs van mijn kleine framboos is een kwart van dezelfde plant die al wat hoger gegroeid is. Dat betekent wel dat we dit jaar waarschijnlijk geen oogst hebben.

4. In stapjes.

Toch ontkwam ik niet aan “kopen”. Ik kocht voor 160 euro een behoorlijke hoeveelheid zaad van moestuinplanten zoals sla, wortel, bosui, bieslook, artisjok, borage, zonnebloemen, selderij, oostindische kers. Zaad is goedkoper dan plantjes. Ik kocht óók zaad en/of knollen voor bloemen: ijzerhard, lupine, korenbloem, irissen, gladiolen,  lelies, ranonkel, goudsbloemen, anemonen en verschillende soorten klaprozen. Veel van deze bloemen zaaien zichzelf uit, weet ik uit ervaring. Een aantal is ook meerjarig. Dan hoef je niet ieder jaar zo veel geld uit te geven aan nieuwe eenjarigen…

Daarnaast kocht ik ook een aantal vaste planten: de dropplant, bonenkruid, citroenmelisse, tijm, rozemarijn, borage, salie, venkel en marjolein. Ik kocht een kiwibes en een framboos. Het leek heel wat, maar nu het in de tuin staat zie je er nauwelijks iets van… Gelukkig wist ik dat al vantevoren.

Citroenmelisse en een sinaasappelmunt. Beide zijn vaste planten.
Woekeren is niet zo erg in een tuin die niet zo groot is. Ik durf dat dus wel aan, die munt.

Waarschijnlijk ben ik er nog niet met deze aankopen. Maar voorlopig wil ik het er wél even mee doen. Een tuin aanleggen hoeft voor mij niet in een paar weken: ik wil eerst eens goed kijken welke planten goed aanslaan en hoe snel ze groeien. Tussen de vaste planten die ik nu in de tuin heb gezet, komt nog veel eenjarig spul dat ik nog ga opkweken. Plus de stekjes… En dan kan ik over een paar weken altijd nog wat bij kopen.
Spaarzaam een tuin inrichten… dat is ook gewoon een kwestie van geduld.

En verder?

De komende week ga ik alles zaaien wat in deze tijd van het jaar gezaaid kan worden: ijzerhard, zelfuitzaaiende viool, salie, bosui, bieslook en komkommerkruid. Ook kunnen de knollen van de zomerbloeiers de grond in.

Eerlijk gezegd is het nu nog een kale boel. Maar het is pas februari. ’t Wordt vast práchtig, mijn vorige tuin was dat ook. Als ik er tijd voor nam, tenminste. En de voorpret is in ieder geval al heel wat waard…!

 

Het enige dat ik graag nog wil toevoegen aan de tuin is “een vertikaal element” om mijn framboos en de bonen langs te laten groeien. Daar ga ik de komende week maar eens goed over nadenken: misschien gewoon een kwestie van het bos in en wat takken aan elkaar knutselen.

 

 

16 gedachten over “Moestuin-Maandag: tuinklooien in februari

 1. Mooi dat het pad een kronkeltje heeft gekregen! Wat goed van je om direct aan het werk te gaan. Als je in het kronkeltje een (eetbare) struik zet, creeer je diepte.

  Geliked door 1 persoon

 2. A leuk! Een leeg canvas… die hortensia is mooi vind ik. Stoer dat je zelf bestraat hebt! En ja, ik weet nog van de tijd dat ik regelmatig in het tuincentrum stond om onze tuin wat voller te beplanten, het kost al met al kapitalen, al die plantjes bij elkaar. Kopen bij een kweker scheelt wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. komkommerkruid. Heel makkelijk in je tuin en heel lekker in je salade. En ’t ziet er ook nog eens heel mooi uit met die felblauwe bloemetjes!

   Like

 3. Een tip voor wat betreft de framboos, die gaat heel mijn tuin door en ook dikke stengels tussen de bestrating van het klinkerterras, daarom verstandig Mariima om deze in een emmer in de tuin in te graven? Zou ik in een voor mij evt volgende tuin in elk geval wel doen want is toch net ietsjes makkelijker werken en geen ergernis meer!

  Like

  1. Ik had in mijn vorige tuin meerdere frambozen, het kostte me geen moeite ze in toom te houden, ook niet de ondergrondse spruiten.

   Na hop kan ik de hele wereld aan! Maar bedankt voor je Tip!

   Like

 4. Mooi joh..het begin is er.
  Tuin moet langzaam groeien.
  Morgen gaan wij ook starten met de basis, tenminste zoals wij het dan willen he?

  Geliked door 1 persoon

 5. Altijd weer leuk in de tuin met mooi weer, maar wel veel werk om het mooi te houden.
  Wij zijn nu blij met een balkon en een paar bloembakken 😉

  Zomerbloemen in de herfst bij zonsondergang, Odijk, Netherlands - 1956

  Like

Reacties zijn gesloten.