Dingen Dinsdag: blij met een droogrek

five-clothespins-1553055-1599x1116

Jeroen* is blij met zijn droogrek.

Naam:  Jeroen*
Leeftijd: 57
Met wie woon je samen? Ik woon samen met mijn vriend, Joris*.
Wat is je inkomen? Ik verdien netto ongeveer 3.400 euro per maand, mijn vriend verdient 2.850 euro per maand netto. Wij werken allebei fulltime. Onze zoon woont inmiddels op kamers.
Wat heb je uitgegeven aan het droogrek? €19,99.
Waarom word jij zo blij van je droogrek? Het is maar een kleine moeite om de was eraan op te hangen en alles wordt zo heerlijk snel droog, zonder kosten van de stroom die wij eerder wél hadden voor onze droger.

‘Een droogrek zou iedereen moeten hebben. En dan die droger de deur uit!

Tot zover Jeroen…. over naar mij…. 

 

Waar hebben mensen eigenlijk een droger voor nodig?!

Zonne heeft een vriendinnetje dat twee broertjes en een zusje heeft. De kids zijn respectievelijk anderhalf, drie, vijf en acht jaar oud en dan is er ook nog een vader en een moeder. Ik was al bijna aan het vertellen….: “van dat gezin kan ik me voorstellen dat ze een droger handig vinden…” totdat ik me bedacht dat ikzelf uit een gezin met vier kinderen kom. Waarvan de oudste slechts 5 jaar ouder is dan de jongste. En af en toe een pleegje erbij, of twee. Ook onze kleren werden droog na de was. En wij hadden vroeger geen droger.

Maar goed. Vroeger was alles beter. Toen waren de mannen nog van staal en de boten van hout. Toen moest je naar binnen als de straatverlichting aanging en werd het brood door de bakker aan je voordeur gehangen. Toen waren die drempels nog niet nodig vanwege de kuilen. En toen kende je nog telefoonnummers uit je hoofd. Seks was nog vies of juist veel minder vies dan nu, ligt een beetje aan wanneer je geboren bent.

Dus misschien moet ik die vergelijking met vroeger maar even niet maken.

Het heeft pas zin als het ècht tijd bespaart… toch?

Anyway. De onzin van een wasdroger. Vind ik dan. Ik had namelijk nog nooit zo’n ding en ik vind niet dat ik iets mis. Dat is natuurlijk een logica van lik mijn vestje: Ik had ook nog nooit een robotstofzuiger maar sinds ik er eentje heb, ben ik om. Toch … kijk…. een robotstofzuiger bespaart veel tijd: al snel een half uur per verdieping en dat dan toch wel twee of drie keer per week. Of vaker, als de hond weer eens in het zand heeft liggen rollebollen en daarna even door de huiskamer heen rauscht.

De was ophangen daarentegen duurt maar een minuut of vijf. Ook het afhalen is een fluitje van een cent, sinds ik náást mijn droogrek een tafel heb staan waar ik de boel meteen kan opvouwen. Dan is het een te verwaarlozen activiteit tijdens het vouwen en die ook maar één keer per week plaatsvindt. Zoveel was hebben wij niet, namelijk. Maal vijf, met vijf kinderen… dan is het misschien wèl de moeite waard… Hoewel die kinderen ook gewoon  kunnen helpen natuurlijk…

Wij hoeven dan ook niet persé iedere dag een schoon shirt aan, maar alleen wanneer het echt vies is.

Onze handdoeken zijn overigens zacht genoeg voor ons. En dan hoef ik ook nog eens nooit te strijken. Kwestie van even uitslaan voordat je het ophangt en als het er dan nog erg verkreukt uitziet, hang ik het een dagje of een weekje in de badkamer: van de stoom van het douchen gaan die kreukels er vanzelf uit.

Ja. Zo’n droogrek is inderdaad goed genoeg. Niet dat ik dan weer persé sta te juichen als ik dat ding zie, hoor. Maar ik ben dan ook geen Jeroen*….

Tips voor de was.

En zoals het altijd hoort bij deze rubriek… hierbij mijn tips voor de was. Ik geef deze tips zodat jij denkt dat ik kei-deskundig ben en niet alleen een prutser die niet eens weet hoe ze planken recht moet ophangen , muizen moet verjagen en niet eens kan rondkomen van een vast bedrag per maand.

En nee ik heb deze tips ècht niet gegoogled, ècht niet… allemaal zelf verzonnen toen ik in een huisvrouwelige stemming was… hmmmzzz…

1. Sorteer je was.

Ik doe dat eigenlijk niet echt en dat gaat ook altijd goed. Ik let alleen op de kleuren van de kleding die nog niet zo vaak gewassen is. Maar toch. ’t Hoort blijkbaar zo. Hoewel ik laatst nog ergens las dat een geel overhemd leuke gesprekken kan opleveren en je dan misschien wel gratis met de trein mag….

2. Haal je zakken leeg.

Ook dat vergeet ik regelmatig, tot nu toe zonder grote gevolgen. Ik heb daar dan wel weer van geleerd dat briefgeld gewoon intact blijft in de was. Bij dertig graden dan, hè…?

3. Wassen op dertig graden is goed genoeg.

En die onzin van “ja maar hygiène en beestjes” daar doe ik niet aan. Te veel hygiène, daar word je ziek van…
Dat kookwasje dat doe ik overigens wel, zo eens in het half jaar. Wanneer dat nodig is, ruik je vanzelf als je met je hoofd in de wastrommel gaat hangen. Ligt ook aan hoe vaak je wast natuurlijk.

4. Spijkergoed was je niet samen met kleding die een “soft touch” nodig heeft.

Tja die ervaring heb ik dus wél. De combi wollen trui met spijkergoed is een behoorlijk garantie voor van die lelijke pluizen.

5. Doe je wastrommel lekker vol maar niet té vol.

Er moet nog een vuist boven passen. Of zo.

6. De allerbelangrijkste tip: Doe iets pas in de was wanneer het gewassen moet worden.

En dus niet wanneer je geen zin meer hebt om het nog een dag aan te trekken of het even op te vouwen en terug te leggen in je kast. Ruik er eens even aan? Check op vlekken? Als het niet stinkt of vies is dan hoeft het dus niet in de was.

Er zijn in ons huis wel uitzonderingen op de ruik-regel: onderbroeken gaan na een dag in de was. En sokken en vaatdoeken ook. Daaraan hoef ik dan weer niet zo nodig te ruiken….

En dan nog de afsluitende vraag….: WAT IS JÓUW ULTIEME WAS-TIP?

 

*Jeroen is de fictieve persoon die zich aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat hij graag anoniem wil blijven is zijn naam en leeftijd veranderd en de naam van zijn partner is fictief.
Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

39 gedachten over “Dingen Dinsdag: blij met een droogrek

 1. Hier met 5 kinderen en 1 in de wasbare luiers ook geen droger. Maar ik heb wel een speciaal washok waar een groot wasrek en een hoge droogtoren staan en twee octopussen van de IKEA hangen (voor de paren sokken) en in het trapgat nog een klein hang rekje en buiten een droogmolen. Ik word daar ook altijd heel erg blij van en nog nooit een droger gemist. Wellicht wel als ik geen apart washok zou hebben, maar dat is niet het geval 😉

  Geliked door 2 people

 2. Nou, hier was het vandaag gewoon (5 x Was-en-)Droger-Dinsdag hoor. Moet er niet aan denken, heel het huis vol rekjes was, óf 1 rek en el-le-ke dag wassen… Sorry, geen plek, geen tijd, geen zin in 😁
  Toen we nog maar met z’n tweetjes waren ging het misschien prima zonder, maar was het ook al fijner mét droger. Nu hebben we vier kinderen erbij (7,5,4,2jr), sporten allemaal 2x per week en zwemmen in het weekend.
  Kleding/textiel dat niet in de droger mag, koop ik niet. Wasverzachter is niet meer nodig. Strijken hoeft niet, want antikreuk uitloop programma dat zijn werk doet. Droger heeft een warmtepomp en verbruikt per cyclus net geen 1,8kW, per week is dat voor ons minder dan 10kW, per jaar dus minder dan 520kWh. Die 125 euro vind ik dikke prima.
  (Voor de volledigheid, wij verbruiken per jaar ongeveer 4000 kwh, wekken daarvan ongeveer 3500 op via zonnepanelen en zo’n 500 via winddelen. Dus ik vind al ons verbruik ‘gratis’)

  Like

  1. … maar waarom àl die wasjes op één dag… vraag ik me dan af…. VIJF wasjes maarliefst… weet je zeker dat alles echt vies was…?!

   Like

   1. Ja wat een vreselijke onzin 5 wassen per dag. Hoeft echt niet iedere dag allemaal schone kleding aan! En ondanks de zonnepanellen en winddelen is het echt niet gratis!

    Like

   2. Ik vind dat persoonlijk niet zoveel, met zes personen vijf wassen per week. Met vijf die twee keer sporten per week, allemaal zwemmen in het weekend zes bedden te verschonen (om de week is toch drie per week, en ongelukjes zijn extra), allemaal een handdoek per week, soms zelfs twee 🤭 Kom jij niet aan 1,5-2 wassen per week dan? Hadden wij ook al toen we nog met zn tweeen waren hoor…

    En ik doe er 5 op 1 dag omdat ik op dinsdag tijd heb voor was en huishouden en niet elke dag van de week 1 was wil doen. Dus nee, Tom, niet vijf wassen per dag: Alle vijf de wekelijkse wassen op 1 dag.

    Like

   3. Ik heb één wasje per week.

    Bijvoorbeeld: ik vind handdoeken niet vies als ze drie keer gebruikt zijn. Kwestie van goed uithangen. 🙂
    Wij dragen shirts en broeken gerust meerdere dagen achter elkaar en als ze dan de reuk-en-vlekken-test doorstaan gaan ze niet in de was. Bovendien vullen kinderkleren zo’n wastrommel ook nauwelijks, gezien de maat.

    Ik zweet ook niet altijd tijdens het sporten en Zonne ook niet. Dan komen de sportkleren ruimschoots door de neus-erin-test. Ze worden dan uitgehangen en gaan de volgende keer gewoon weer mee. Inderdaad: er wordt nogal wat uitgehangen en gelucht hier. Dat kan prima aan hetzelfde wasrekje als waar die éne was in de week wordt opgehangen.

    En oh ja… toen Zonne nog op zwemles zat toen waste ik haar badpakje ook niet iedere keer uit. In het chloorwater wordt dat ook niet vies, vind ik dan. Het ruikt alleen naar chloor. Dat is nu eenmaal zo met zwemkleding.

    Wij hebben eigenlijk ook nooit “ongelukjes” sinds Zonne geen kleuter meer is.

    Geliked door 1 persoon

   4. Tja, wat kan ik zeggen, wij zweten wel als we sporten…😂 en de handdoeken die in het zwembad gebruikt zijn om je voeten af te drogen vind ik toch wel vies om uit te hangen en een week later je gezicht weer mee te drogen…
    Maar verschil moet er zijn, gelukkig ben jij blij met je wasrek en ik met mijn droger. Zou toch niet andersom moeten zijn 😁

    Geliked door 1 persoon

   5. Ja die handdoek die gebruikt werd in het zwembad ging inderdaad wél de was in… 😉

    Van boulderen word je eerder stoffig van het magnesium dan zweterig. Hoewel sommige heren…… hmzzz….

    Like

 3. Ik heb laatst een tip gebruikt voor onze nieuwe badhanddoeken. Azijn mee in de wasmachien, voor behoud kleur maar vooral dat ze ook goed afdrogen na t douchen. En..het werkt.
  Nooit te oud om te leren:)

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb wel een wasdroger om de simpele reden dat ik geen ruimte heb voor een droogrek of lijnen. Zowel buiten als binnen niet. We hebben een ienemini stadstuintje waar geen molen kan staan of lijnen kunnen hangen en we hebben 5 kinderen dus op de zolder zijn 3 slaapkamers. Voor kwetsbaar goed heb ik soms een rekje in de kamer staan maar dat is toch onhandig.

  Like

  1. wow een stadstuintje van minder dan eén vierkante meter… dat is inderdaad klein… 🙂

   In ons vorige huis stond mijn wasrek overigens gewoon op mijn slaapkamer. Maar daar moet je dan inderdaad ook die vierkante meter ruimte voor hebben….

   Like

   1. En op die kleine oppervlakte komen 3 deuren uit (schuurdeur, achterdeur én tuindeur) en er staan 9 fietsen. 7 Van ons ons eigen gezin en 2 van tijdelijke kinderen.
    We kunnen niet buiten zitten met z’n allen.
    Gelukkig hebben we een volkstuin in onze woonplaats maar daar neem je geen was mee naar toe 😉

    Like

 5. Mijn wastip is eigenlijk een tip voor wat te doen met gedragen kleding: in de slaapkamer heb ik een kapstok van I. Kea. ( de I.kea Portis kapstok) Zo een waar je dingen op kan leggen ( truien) en waar je hangers aan kan hangen. Normaal voor jassen, nu dus voor gedragen kleding. oogt heel netjes, neemt geen ruimte op de vloer in en nooit meer hopen kleding op een stoel!

  En wat betreft was sorteren: naast mijn machine staan vier klapkratten op elkaar. Voor wit, voor bont, voor fijn en voor 60 graden. Krat vol is machine vol. Geen was, krat ingeklapt.
  Ook weer superordelijk vind ik zelf:)

  Groetjes Jacq.

  Like

 6. We hebben wel een droger. Maar die staat maar 1 keer pw aan (alleen in koude / natte seizoen) : met beddengoed. Dat kan ik ook wel aan de lucht drogen maar dat duurt dan wel best lang en het hangt dan wat onhandig in de weg. Ik geef direct toe: een gemakskeuze dus. Handdoeken drogen hier doorgaans gewoon aan de lijn en in de zomer/lente/herfst hangt alles gewoon buiten. Kleding gaat never nooit niet de droger in, bah, dat vind ik helemaal niet prettig, kleding uit de droger. Komend weekend vertrekken we een weekje op vakantie en dan stop ik het beddengoed wat ik net ervoor was natuurlijk niet in de droger. Als ik er niet ben hangt het ook niet in de weg, immers.

  Like

   1. Ja, iedereen verliest namelijk veel vocht. Dus eigenlijk ben je vooral vies als je eruit komt.

    Like

   2. Tja daar hebben wij geen last van, alleen in de zomer als het zweterig weer is wassen we het wat vaker, maar normaal is één keer in de maand genoeg!

    Like

 7. Wij hebben nog nooit een droger gehad!
  Het bespaart zoveel als je geen droger gebruikt en op een wasrek gaat het prima en ook nog eens kreukvrij! En inderdaad pas wassen als het echt vies is of gaat ruiken.
  Minder wassen en geen droger scheelt je minstens 25% op je electra rekening!
  Tip voor de was; Soda! Bij iedere wasbeurt een flinke eetlepel Soda en je was is extra schoon en zacht en ook je wasmachine blijft schoon, kalkvrij en gaat niet stinken!

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier 4 kinderen en geen droger. Ooit 1 gekregen, maar weer weggegeven. Uren bezig om droge, gekeukte kleding eruit te halen! Eerlijk is eerlijk, wij hebben 2 wasrekken 🙂

  Geliked door 2 people

 9. Ik doe ook aan wasrek (wel meer dan 1 trouwens) en bezit ook geen droger. Alleen in tijden van zieke spugende kinderen heb ik weleens gedacht: nu zou het handig zijn als weer alle beddengoed en slaapzakken vies waren. Maar verder kan ik prima zonder.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat heerlijk dat er mensen bestaan die blij worden van een wasrekje! Ik heb ook een wasrekje, een gammel, oud ding maar ben er nooit blij van geworden. Ook heb ik een ouderwets, houten linnenrek en als daar de dekbedhoezen overheen hangen word ik blij!

  Geliked door 1 persoon

 11. met vijf mensen zonder wasdroger, waarvan er 1 nog niet zindelijk is (en vanwege leeftijd geen luier meer draagt, iets met eigen wil), en twee banen, is was droog krijgen nog best wel een uitdaging (wanneer past wat op de waslijn).
  Maar de grootste uitdaging is het van de waslijn af in de kast krijgen. We denken inmiddels over het afschaffen van de kledingkasten. Dat geeft ruimte op de slaapkamers, en daarnaast wordt onze gezinshobby ‘ zoek je kledingstuk’, dan wellicht meer geaccepteerd door de andere leden van het gezin.
  Zo’n samengesteld gezin is echt wel leuk, maar de was van een niet samengesteld gezin is beslist leuker (Staat tegenover dat ik niet meer hoef af te wassen, want natuurlijk hebben we ook geen afwasmachine)

  Puckie

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zie het al helemaal voor me… heleboel gezellige waslijnen en dan ’s morgens vijf mensen met een ochtendhumeur op zoek naar de eigen kleren…. haha!

   Like

 12. Het is vast vloeken in de kerk, maar ik ben dus superblij met de wasdroger. Alles wat er enigszins in kan, gooien we er ook in. Het wasrekje is alleen voor de dingen die echt niet in de droger kunnen.

  Like

  1. En dat is natuurlijk ook helemaal prima! Jij compenseert die eventuele extra kosten en milieudinges sowieso ruimschoots vanwege je geenlampen-beleid….

   Like

Reacties zijn gesloten.