Overblijven of niet?

bread-pain-et-biscottes-4-1328015-1279x847

Overblijven heeft de school van Zonne uitbesteed, dit wordt uitgevoerd door een grote kinderopvang-keten in de regio. Dit ging een tijd lang niet zo goed: de kinderopvang had eigenlijk structureel te weinig begeleiders waardoor de juffen moesten overwerken. Ook ouders werden opgeroepen om te komen helpen tegen een vrijwilligersbijdrage.

In januari ging ik daarover in gesprek met het hoofd van de school. Over het gesprek met de directrice lees je hier.

Voor de directrice vielen er tijdens dat gesprek toch wel wat schellen van de ogen. Zij ging vervolgens opnieuw in gesprek met de opvang en blijkbaar had ze nu iets meer munitie. Binnen twee weken waren alle problemen opgelost: de juffen hoefden niet langer meer taken van de opvang over te nemen tussen de middag. Er was voldoende personeel.

Ze stuurde me nog een bedank-berichtje. Toch leuk.

Niet meer overblijven op vrijdag

Op vrijdag wordt de klas van Zonne samengevoegd met een oudere groep. Deze groep staat blijkbaar op school bekend als een notoir “lastige groep”. Zonne bleef niet graag over op die dag omdat er toch wel vaak vervelende incidentjes met “grotere kinderen” waren tijdens het buiten spelen. Ik besloot dus in januari dat Zonne op vrijdag lekker thuis zou komen lunchen. Dat kan. Sinds wij verhuisd zijn naar om de hoek, kan Zonne immers zelfstandig van – en – naar school lopen. En ik werk thuis. Mocht ik op die dag een keertje een externe afspraak hebben, dan kan ik haar altijd een keertje aanmelden.

Voor mij is het puur jeugdsentiment: tussen de middag thuis eten vind ik zó jaren ’70-’80! Dat gevoel haalt het beste in me boven: ik trek nog nét niet een huisvrouwenschort aan, maar maak er wel een “speciale lunch” met zelfgemaakte kaasbroodjes uit de oven, een pannenkoek of een gekookt eitje voor erbij. We aten zelfs al twee keer buiten in de afgelopen weken (nee… niet vandaag…).

Dat kan gewoon, dat ze tussen de middag thuis komt. Ik werk immers niet fulltime: ik ben HOT of, zoals ik laatst las in één of ander blog:

“IK BEN PARTTIME MET PENSIOEN!!!!!”

Klinkt dat eens even goed zeg… en ’t is niet eens een creatief opgeleukt verhaal!*

En op de andere dagen..?

Voor het overblijven betaal ik een tarief van €2,60 per dag. Geen wereldbedrag natuurlijk, maar als je het maal 40 weken maal 4 dagen doet, telt het toch op tot €416 euro. Voor dat bedrag kunnen we 15 dagen kamperen en een dagje naar de Efteling.

Om die reden besloot ik onlangs om Zonne voor een tweede weekdag af te melden voor het overblijven. Zo bespaar ik toch mooi 213 euro per jaar. Maar het leukste is nog wel dat we er allebei ontzettend van genieten, van dat uurtje tussen de middag. Nu het weer beter was, de laatste weken, heeft Zonne tijdens lange buitenspeelsessies veel buurkinderen leren kennen en sommigen eten tussen de middag óók thuis.

Het lijkt echt wel de jaren ’70 – ’80, hier aan ons pleintje. Ik begin inmiddels erg benieuwd te worden naar hoe die àndere ouders dat regelen: zijn dit gezinnen waar het feminisme nog niet echt is doorgedrongen is en de vrouw met schort het huishouden doet, overdag? Woon ik in een straat waar de FIRE- en HOT-gedachte bij veel mensen al is doorgedrongen? Of komt er wat méér creativiteit bij kijken?

 

* Ik moest wel lachen om de blogster die zichzelf parttime met pensioen doopte. Zij heeft een man die gewoon fulltime werkt. Als dat de definitie van een pensioen is, geldt dit voor heel veel mensen… 

19 gedachten over “Overblijven of niet?

 1. Hier blijven ouders om de beurt over bij de kleuters. Kost je 1x per maand een uurtje: eten en buitenspelen. Voor 7,50 kun je een andere ouder ‘inhuren’ en je mag onderling ruilen. Bij de hogere groepen 2x per jaar bij het buitenspelen toezicht houden, of 5 euro voor inhuur.
  Ze blijven allemaal over op ma, di en do. Vanaf groep 5 ook op vrijdag, de andere klassen zijn dan ’s middags vrij.

  Gratis, maar tijdrovend. Of het kost je 7,50 per maand voor 3x per week overblijven.

  Ideaal!

  Like

 2. hier ook nog een school met ouderswets rooster. ze kunnen nog niet helemaal samen alleen heen en weer en thuis is t ook niet echt rustig met opvangkinderen erbij. heb t al we rustiger gemaakt door bso kindjes geen lunchopvang te bieden ( school biedt het ook, en scheelt hier heel veel drutke.. zat elke maandag met 6 kindjes waarvan 2 eigen en 2 bso en dus 2 peuters) te lunchen.. best druk 😉 eigen kids blijven voor mijn rust 1 dag per week over, scheelt me 1 dag in de week heen en weer fietsen. heerlijk! kosten zijn voor de jongste 15,91 per maand (gaat via kdv voor groep 1/2/3) en voor de oudste betaal ik 2,25 per keer dus afhankelijk hoeveel dinsdagen er in die maand vallen met overblijf) zou zelf een continurooster wel fijn vinden.. worden de middagen wat langer voor de kids (en levert bso opvang me iets meer op :p ) nu vaak pas tegen 4u thuis (niet eens door afstand maar gewoon door de drukte op school) en om 17 u ga ik alweer koken (of eerder) en 17.30 (of iets eerder) al avondeten. dus erg korte middag maar idd ook wel weer gezellig dat mn kids graag thuis willen eten 🙂

  Like

 3. Ik moest wel grinniken over die mannen die “gewoon” fulltime werken! (Gewoon???) Dat parttime pensioen van die parttime-werkende-vrouwen-met-fulltime-werkende-mannen – volgrens mij is dat pas écht vergrijzing: de meeste vrouwen met partner zijn dan parttime met pensioen!!! Overigens ben ik zeer voor parttime werken voor vrouwen zowel als voor mannen: bij mijn laatste sollicitatie meldde ik dat ik persé parttime wilde werken, omdat ik naast werken nog zoveel ándere dingen óók leuk vind!

  Like

 4. Mijn kinderen zijn op woensdag en vrijdag vrij vanaf 12 uur en dan eten we allemaal samen. Ze helpen dan graag mee met de lunch klaarmaken, bananenpannenkoeken zijn momenteel favoriet. Staan ze in vier schortjes met koksmutsen lekker een half uur te kliederen in de keuken en dan gezellig met zijn allen aan tafel.

  Op ma-di-do eten de oudste drie op school, en de jongste op dinsdag ook op de peuterspeelzaal. Dat alleen eten op dinsdag vind ik altijd zo ongezellig… Gelukkig heb ik nu een rubriek om me gezelschap te houden 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Oh, heerlijk kneuterig! Als de basisschool dichterbij ons huis zou staan, zou ik onze jongsten ook thuis laten eten. Ik werk net als jij voor een groot deel vanuit huis, en het lijkt me niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mezelf een heerlijke break. Helaas heeft het nu niet zoveel zin, tegen de tijd dat ze thuis zijn, kunnen ze meteen weer rechtsomkeert maken, willen ze op tijd weer op school zijn voor het middagprogramma.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien kun jij wel naar hen toe? Toen mijn oudste op vrijdag om 12 uur uit was en de middelsten een paar weken om 12.45 moesten beginnen op de peuterspeelzaal, kon ik ook niet twee keer op en neer en eten in die driekwartier. Ik nam bij droog weer lunch mee en ging met ze picknicken in de speeltuin vlakbij school. Na één of twee vrijdagen zaten er al drie andere moeders met kroost in het parkje, die ook met de combinatie school/speelzaal zaten.

   Like

 6. Tekort aantal mensen bij de TSO, klinkt heel bekend. Maar dan vanuit de kant van ons, de overblijfkrachten. Door ziekte, zwangerschap en nieuwe baan zijn bij ons diverse dames tijdelijk niet beschikbaar. Het is dan wel eens pittig om de gehele opvang rond te krijgen hoor ik van de leidster. Vooral omdat ze streven naar 2 personen per kleuterklas. En dat lukt nu gewoon niet. Dus word de schooldirecteur ingezet om de extra lastige groep 6 onder de duim te houden. Bovendien geldt nu de regel, zo snel mogelijk naar buiten zodat je samen de hele boel in de gaten kan houden. Op deze manier kunnen de juffen en meesters gewoon pauze vieren en de directeur haalt zijn tijd daarna wel in. Hij gaat toch niet mee naar buiten.

  Like

  1. Tja. Persoonlijk vind ik dat als de TSO meer dan 3.000 euro per maand WINST maakt, uitgaande van SLECHTS vier overblijfkrachten, dat dan de leerkrachten en betalende ouders dat probleem niet hoeven op te lossen. Dat mag die TSO dan zelf doen. Daar betalen we ze voor.

   Like

 7. Hier in de buurt hebben eigenlijk alle scholen geen overblijf meer, of juist wel, want er is geen mogelijkheid om tussen de middag naar huis te gaan. Iedereen blijft over, eet brodd, heeft pauze, en komt dan wat eerder uit school dan het half vier van vroeger.

  Like

 8. Hier een continurooster, alle kinderen eten in de klas eerst en gaan dan nog 25 minuten buitenspelen (dan hebben de de juffen en meesters pauze, op het schoolplein zijn er speciale schoolpleinwachten die opletten). Kost 150 euro per jaar en ik geloof niet dat er kinderen zijn die naar huis gaan (terwijl gemiddeld de kinderen maar 600 meter van school wonen). Misschien gaan we ook nog over naar een 5 gelijke dagen rooster, dan hebben ze alle dagen van 8:30 tot 14:00 les, de meesters en juffen zijn hiervoor, mij lijkt het prima, maar de school gaat het alleen doen als de scholen in onze omgeving meegaan. Anne J.

  Like

  1. Ja wij hebben nét mogen “stemmen” over wat wij ervan zouden vinden als de school in het nieuwe schooljaar ook naar zo’n rooster gaat. Dus misschien is het thuis komen eten echt maar een paar maandjes…. Dat vind ik des te meer reden om haar lekker thuis te laten komen, ook omdat ze dat zelf echt heel fijn vindt.

   Like

   1. Wij hebben een continurooster, met de juf / meester aanwezig in de pauze. Heerlijk vind ik het. Het geeft zoveel meer rust dan die wisseling tussen juf en overblijfmensen. Oh ja en het kost hier niets en nog lekker om 14.00 uur uit ook (als je opvang nodig hebt kost dat natuurlijk weer wel – maar op de andere dagen kun je met mooi weer heerlijk wat leuks gaan doen),

    Dat je geniet van dat lunchen samen snap ik ook.

    Klinkt goed zo dat part-time pensioen 😁

    Like

 9. Wat goed dat, mede dankzij jouw scherpe blik, het overblijven weer goed geregeld is op school.

  En qua HOT zijn..je bent bijna “Hotter than your daughter”. Zij maakt inmiddels meer uren dan jij haha

  Like

  1. Ja dat is inderdaad bizar… haha!

   Maar goed… daarom doe ik ook maar gewoon de meeste huishoud- en andere klusjes in huis… 😉

   Like

 10. Bij ons mócht je vroeger niet eens blijven overeten als je niet minimaal 4 of 5 kilometer bij school vandaan woonde. Wij moesten gewoon naar huis fietsen en mochten alleen overblijven op de dagen dat mijn moeder zich als overblijfmoeder had aangemeld, een keer in de maand ofzo…

  Like

 11. Ja leuk hoor, ik heb ook nog goede herinneringen aan de jaren 70/80, tussen de middag thuis eten en na school kopje thee thuis bij mijn moeder en vaak vriendjes mee.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.