Een balansdagje met kletskoppen.

weight-scale-1548017

Als jongvolwassene was ik behoorlijk mager. Vervolgens werd ik “slank”en inmiddels heb ik een voor mijn lengte normaal gewicht. Maat 38, nog steeds dikke prima.

Maar sinds ik de 40 gepasseerd ben kan ik sommige kleding toch beter niet meer dragen. ’t Is niet meer zo strak allemaal, namelijk.

Bij mij in de familie verzamelt iedere extra kilo zich op de buik. Ook bij mij en ik vind dat mijn lijf daar niet persé mooier van wordt, zéker wanneer dat “alleen maar een extra vetlaagje” en die schattige buikrolletjes zich verenigen tot een licht overhangende “kwab”.
Mijn gewicht gaat toch echt langzaam omhoog en dat is zichtbaar. Ik zorg goed voor mezelf: nooit meer een echte stressweek en ook geen “rock basic kampeerweken” meer waarbij ik maaltijden oversla.

Liever op gewicht blijven dan afvallen

Dik-zijn is een taboe en als iemand met een normaal gewicht mag ik daar dus helemaal niks over zeggen, over dik zijn of dik worden. Toch doe ik dat wel. Volgens mij zou het namelijk zo maar kunnen dat veel mensen met overgewicht ooit maar “een paar kilo te zwaar” waren. Dus eigenlijk zou je op dát moment, of liever nog nèt wat eerder, je eet- een beweegpatroon moeten aanpassen om te voorkomen dat die “paar kilo te zwaar” zich vermenigvuldigen tot een tiental of meer.

Dus stelde ik een paar jaar geleden een bovengrens in gewicht in. Ik blijf namelijk liever gewoon op gewicht dan dat ik gewicht zou moeten verliezen.

En… tja… dat gewicht heb ik nu dus eigenlijk gewoon bereikt en als ik zo doorga, ga ik eroverheen….

En als je dan vindt dat het zo wel genoeg is?

Afgelopen week besloot ik dus dat ik de stroopwafels voorlopig maar eens in de winkel laat liggen. Jammer voor Zonne dus, want die zou van mij best een koekje mogen. Maar haar moeder heeft de ruggegraat van een weekdier en eet na dat éne koekje er ’s avonds gewoon nóg drie of vier.

Ook laste ik een balansdagje in: in plaats van koffie verkeerd (yep. my guilty pleasure, één van de vele…) werd de koffie zwart gedronken en vervolgens dronk ik véél thee, véél water en voor de afwisseling ook bouillon. Tijdens de lunch at ik een omelet met veel groente en ’s avonds een noedelsoep met veel groenten. In de late avond at ik vervolgens het laatste pak met koekjes leeg. Deze keer waren het geen stroopwafels maar kletskoppen. Ik heb het opgezocht: daarin zitten minder calorieën dan in de stroopwafels, goed bezig, dus…

Na dat pak koekjes besloot ik tijdens het boodschappen doen om de lege voorraad koekjes zo te laten. Ook heb ik bedacht dat het misschien toch beter is om iets meer te eten tijdens de eetmomenten, want bij gebrek aan koekjes wil ik natuurlijk niet een hele kaas wegwerken….

 

Ik had bedacht dat dat dus misschien toch wel beter werkt. We gaan het zien….

 

 

Disclaimer:
Ik vraag nadrukkelijk níet om tips over afvallen en ik weet dat koekjes en kaas niet goed zijn voor de lijn. 

 

 

32 gedachten over “Een balansdagje met kletskoppen.

 1. Mij heeft het geholpen om na te gaan op welk tijdstip ik elke avond weer trek kreeg, en dan vlak daarvóór naar bed te gaan en te slapen. Je lichaam wil energie, en vraagt dat in de vorm van slaap of eten; dan maar liever slapen.

  Like

 2. Zeer herkenbaar. Ben momenteel goed bezig. Doe een dag of drie met een zak M&M’s. Ongekend voor mij.

  Had ik al gezegd dat dat niet goed voelt? Snaaien is soms zo lekker. En op is op. Dus of ik er nu één of drie dagen mee doe…;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Drie dagen met M&M’s dat vind ik supergoed, joh! Die haal ik ook maar niet meer in huis, in het kader van “ken uzelf”!
   😉

   Like

   1. Ik heb mij wel eens afgevraagd waarom er een THT datum op stond en er een sluitsticker bij zat. Volkomen overbodig.
    Ik voel de dwingende ogen van Zoon branden. Die kan dat wel. Een week met een zak M&M’s doen. Ik wil niet voor hem onderdoen. Goed voorbeeld geven en zo. Pfff…

    Geliked door 1 persoon

 3. Zo herkenbaar, in ieder geval je inkoopbeleid. Als er niets te snacken in huis ligt gaat men hier in protest en koopt zelf nog veel meer en erger dan ik zou doen, dus mijn tactiek is om een paar “gezonde” koeken te kopen en chips die ik zelf niet lust…

  Geliked door 1 persoon

 4. En als je ouder wordt gaat je wervelkolom ook inzakken waardoor je korter wordt en je ook als je op hetzelfde gewicht blijft je rond buik en heupen meer centimeter krijgt.

  Like

 5. Ik doe t ook zo, nu op gewicht blijven en niet ooit 10 of 20kg boven de grens zitten. Na zwangerschap ben ik ook snel m’n gewicht kwijtgeraakt, maar nu moet ik ‘verplicht’ op gewicht blijven omdat het restje vet wat er zit op buik en taille gebruikt zal worden voor een herstellende ingreep over een paar weken.. Nog een paar weken strakke kleren en dan hopelijk weer op weg naar een mooie lijn en lekker bewegen en gezond eten,

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh ja, f*ck de mensen met commentaar op slanke mensen die op hun gewicht letten. Die zijn gewoon jaloers dat het hun aan discipline ontbreekt ofzo.

   Geliked door 1 persoon

 6. De hoeveelheid commentaar die mensen menen te leveren op iemands gewicht vind ik sowieso vaak verbazingwekkend. Mijn zusje en broertjes zijn graatmager, maar kunnen eten als dokwerkers. Zij komen gewoon niet aan, en krijgen dan wekelijks wel de vraag of ze anorexia hebben. En dat ze ‘wel wat beter moeten eten’. Ik heb daarentegen alle dik-maak-genen gekregen. Ik kom heel makkelijk aan en val heel moeilijk af. Een paar jaar geleden had ik ook maat 38-40 en was voor mij ook mijn bovengrens bereikt. Als ik dan iets afsloeg, omdat ik op probeerde te letten, kreeg ik opmerkingen als ‘dat is toch helemaal niet nodig?’. Nee, nu misschien nog niet, maar dat wil ik graag zo houden.
  Helaas inmiddels door een verhuizing, megaverbouwing (waaronder 4 maand zonder keuken) en studie naast een baan, nu toch veel aangekomen. Jup, stresseter. En dat moet er nu dus allemaal weer af.
  Niets aan te doen, nu een paar weken bezig en het gaat langzaam maar zeker. Het was makkelijker geweest als ik niet zo ver was gekomen. Maar de second-best time is now, anders ben ik over 5 jaar morbide obees. En dat wil ik echt niet.
  En inmiddels wel geleerd dat wat je ook doet, het is nooit goed. Nu krijg ik opmerkingen, als ‘je moet wel een beetje opletten’. Tsja….

  Succes met het weerstaan van de koekjes. En de crackers. En de kaas 😛

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh ja die opmerkingen over dat ik meer moest eten heb ik ook jarenlang gehad, en ook die vragen over anorexia. Liefst met een kneepje in mijn wang erbij. Even voor de duidelijkheid: ik was toen al een volwassen vrouw…

   Toentertijd had ik het idee dat ik veel meer zogenaamd grappoige opmerkingen over mijn figuur en eetpatroon kreeg dan mensen die evenveel overgewicht hadden als ik ondergewicht. Dat voelde altijd erg oneerlijk.

   Goed dat jij probeert om weer wat af te vallen, heel veel succes daarbij!

   Like

 7. nog een taboe.. moeite met te laag gewicht en langzaam aankomen.. mijn man had na onze verhuizing en verbouwen nieuwe huis echt te weinig vlees op de botten.. de afgelopen maanden gaf ik hem elke dag voor de avondmaaltijd een grote kom gepureerde groentesoep.. van broccoli, bloemkool, courgette, tomaten, koolrabi enz. enz. in die soep deed ik dan een flinke scheut slagroom.. en om 9.00 s avonds nog noten en druiven en blokjes kaas. Nu na 3 maanden is er precies 3 kilo bij, bij hem.. bij mij dan toch ook 2 en ik had het niet nodig.. nam de slagroom niet en maar een handje noten.. de een valt makkelijk af en komt langzaam aan.. de ander komt er langzaam van af en krijgt het snel erbij..

  Like

 8. Joh, spiermassa is zwaarder dan vet. Dankzij taaie stroopwafels heb je gewoon je kaakspieren enorm ontwikkeld de laatste tijd.

  Like

 9. Ik ben er van overtuigd dat naar mate we ouder worden onze lichamen de suikerverwerking niet meer zo goed aankunnen, et voila: de kilootjes komen erbij…..

  Like

  1. Dat de kilootjes erbij komen als je ouder wordt ligt echt aan je eetpatroon. Ben je de vijftig (zestig) gepasseerd, moet je gewoon wat minder eten. En als eerste dus de zoete dingen laten staan.
   Ik ben mijn hele leven slank gebleven. 57 kilo toen ik trouwde, nu weeg ik 60 kilo. Eet normaal. Snoep af en toe, en eet fruit tussendoor. Het grote voordeel is dat ik nu geen diabeticus ben, geen verhoogde bloeddruk heb, dus niets daar voor hoef te slikken. Wel mijn hele leven gesport, maar daar viel ik niet van af.

   Like

   1. Kijk kijk wat een deskundigheid. En goed om te lezen dat er mensen zijn die het helemaal perfect voor elkaar hebben. Hulde hulde…!

    Like

 10. Altijd fijn zo’n balansdag waar je je aan het eind van de dag beloond met een pak koekjes omdat je zo goed je best hebt gedaan.
  Ik heb me er bij neergelegd dat ik pas tijdens mijn crematie mijn ideaalgewicht ga bereiken. 😉

  Like

 11. Zeer herkenbaar, fijn dat je hier over schrijft! Als slank persoon zeggen dat je op je gewicht wil letten is taboe. Ook bij mij sluipen de kilo’s er heel langzaam aan, waardoor ook ik begin dit jaar heb gezegd dat er iets moet veranderen. Ik voel me nu al weer beter in mn vel! Alleen dus zonder dat iemand er van weet 😉Succes!

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja gek is dat toch. Misschien is op gewicht blijven voor ons wel nèt zo lastig als afvallen voor mensen die te zwaar zijn. Maar nope, dat mogen we niet zeggen…. 😉

   Jij ook succes!

   Like

 12. Die avondlijke trek is op zich logisch: iedere 2-4 uur ‘iets’ eten zit vaak in de regelmaat van de dag. Alleen wordt het ook hier vaak lekkere trek (zoet / vet of beiden 😁).

  Ook hier een poging tot enigszins gezond.
  Noten met rozijnen vullen die trek ook. (Of crackers met kaas – wahahaha gelukkig vroeg je niet om lijn-tips 😁).

  Succes met je avondlijke trek zonder koekjes…

  Geliked door 1 persoon

   1. Nèè, dat is het allebei toch echt net niet….
    Crackers met roomboter én kaas 😁

    Maar nu preventief wel wat meer aan het sporten. Al iPad kijkend op de crosstrainer.

    Like

Reacties zijn gesloten.