Moestuin – Maandag: zaaien in maart

20190302_195459420024574766388561.jpg
Iedere bestelling bij een kleine zelfstandige maakt zo-iemand heel blij….

Er is een tijd geweest, in ons OuweHuis, dat ik ’s morgens met een theeglas heet water op mijn teenslippers of in mijn klompen (jawel, géén half werk…!) de tuin in liep. Ik plukte dan wat verse munt, citroenmelisse, agastache of bergamot, vers uit de tuin, om er thee van te maken. Vervolgens liep ik door naar mijn koude kas, waar ik met mijn neus op de zaailingen stond om blaadjes te tellen. Met een gieter in mijn hand. Met veel liefde en geduld groeiden die miniscule plantjes uit tot ze groot genoeg waren om de tuin in te kunnen.

Achterin de tuin stonden vervolgens ontroerende rijtjes sla, prei, wortels en courgette. Ik had ook pompoenen, rucola, boontjes, peultjes en rabarber. Ik plukte het onkruid er met de hand tussenuit en dagelijks kon ik kiezen wat er op ons bord terecht kwam.

Ik kan me nog goed herinneren hoe gelukkig ik daar dan was, in die kas en in die moestuin, met mijn kop verse thee in mijn hand… of in hartje zomer met de lavendellimonade….

20190303_162415609573202793989463.jpg

Veranderende tijden….

Dat was in de tijd vóórdat het me te veel werd om die tuin nog zo nauwkeurig bij te houden. Jarenlang moest ik schipperen tussen mijn chronisch ontevreden werknemers, het moederschap en de immens hoge vaste lasten die ik maandelijks weer moest zien op te hoesten. Alleen al mijn personeelskosten bedroegen zo’n 50k per maand en dan had ik ook nog een kantoor dat niet gratisch was. En oh ja. Ook nog privé vaste lasten die drie keer zo hoog waren dan nu…..

Ik stopte dus met moestuinieren en op de plek waar ooit tomatenplanten groeiden, kwam gras en later ook nog een trampoline. De kas werd een wegstophok voor ongebruikt tuingereedschap. De buren doneerden mij ongevraagd hop en vanaf dat moment was ik vooral bezig met het in toom houden van een oprukkende jungle. Ik schreef daar een keertje over in 2015, bijvoorbeeld.

Maar als je door je wimpers keek en sommige hoekjes negeerde en wanneer de blaffende honden van de buren even stil waren, was het er echt fijn. Kijk maar. Toch was ik blij dat ik die tuin kon achterlaten, vorig jaar zomer. Het was gewoon echt te veel een “moeten” geworden. Vanwege de continu blaffende honden van de buren en ander burengerucht, kon ik sowieso niet meer echt van de tuin genieten. Ik was blij dat ik ervanaf was.

image
De ouwetuin.

Een kleine tuin is fijn!

Ik ging van 400 naar ongeveer 50 vierkante meter en ik ben van plan om al die 50 vierkante meters met liefde te gaan behandelen. Laatste snoeide ik mijn hele tuin in twee uur tijd. Daar werd ik erg blij van: in mijn ouwe tuin had ik dan nog maar een heel klein stukje “schoon” en dan was de GFT-bak wel al gewoon vol, dus eigenlijk liep ik altijd achter de feiten aan. Composteren deed ik al lang niet meer: als je al moeite hebt met het onderhud, dan ga je de grond van je tuin natuurlijk niet verder verbeteren.

De citroenmelisse, agastache en drie soorten munt zijn al geplant, die hoeven alleen nog maar te groeien. En de bergamot komt er ook, de zaadjes bestelde ik al.
In tegenstelling tot toen, kies ik in mijn nieuwe tuin voor de spannende combinatie van groenten, kruiden en sierplanten door elkaar. Ook groenten en kruiden zijn namelijk erg mooi om naar te kijken, en door ze handig te groeperen heb je ook nog eens minder kans op vraat. Slaplantjes langs je pad kunnen net zo mooi zijn als ooievaarsbek. Even onkruid weghalen is bovendien een fluitje van een cent in een tuin van vijf bij tien.

In al mijn enthousiasme kijk ik alweer met een schuin oog naar de volkstuintjes bij mij om de hoek…. maar nee… eerst die tuin opkalefateren…

Het wonder dat uit zo’n zaadje komt.

Dit weekend zaaiden wij, want zaadjes zijn veel goedkoper dan plantjes. Het enige dat je nodig hebt is goede zaaigrond, wat zaaibakken, water en geduld. We zaaiden bloemen, kruiden en groenten. De kweekpotjes maakte ik van wc-rolletjes: die kunnen gewoon met plantje en al de grond in en verteren vanzelf. Ook een eierdoos doet dienst als kweekpotje. Daarin zaaide Zonne het komkommerkruid.

Ik besloot om de bakken met ingezaaide kweekpotjes op de zolderkamer te zetten, op de vensterbanken voor de ramen. Op zolder is de verwarming weliswaar nooit aan, maar in de afgelopen zonnige weken ben ik erachter gekomen dat het dak niet echt goed geïsoleerd is: het wordt er snel warm. Prima voor zaailingen.

20190303_1623576696297869673197965.jpg

Voor mij blíjft het een wonder dat uit zo’n onooglijk klein zaadje, een hele plant kan groeien. Zonne is met haar zeven jaar ook op de perfecte leeftijd om dat wonder in al haar schoonheid en kracht mee te maken. De komende tijd zullen wij dus regelmatig op zolder te vinden zijn, met onze neuzen boven de zaailingen, blaadjes tellend.

 

Nu de klompen nog… Als de crocs versleten zijn dan. Want oans bin zunig….

14 gedachten over “Moestuin – Maandag: zaaien in maart

 1. Oh leuk heb ook nog een bak met zaden staan. Straks eens kijken of er al wat gezaaid kan gaan worden. Heb volgens mij nog geraniums lijkt me dat die met gemak de grond in moeten want hoe kan je anders met Moederdag al zulke mooie planten hebben?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hen ook een klein tuintje 6×11 en dat is precies leuk. Begrenst me ook een beetje, bij 400m2 zou ik het denk ik ook niet meer kunnen bijbenen nu. Of dan had ik minder last van kleutervoetbaljongetjes en peuterdansmeisjes tussen mijn oogst, dat kan ook….
  Ik zaai altijd in halve eierschalen, die kunnen ook mee de grond in en de kruiden doen het er goed op. Beetje extra kalk in onze niet zo kalkrijke grond hier. Gaatje prikken voordat je het ei breekt en schaal even omspoelen. En dan bij uitzaaien in volle grond de schaal ook een beetje extra breken.
  Ik gebruikte eerst ook wcrolletjes, maar die vielen bij mij in de zaaitijd al uit elkaar. Misschien ligt dat aan mij hoor. Eierdozen gaan wel goed maar heb meestal eieren van de boer en dan neem ik steeds hetzelfde doosje mee op en neer.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij (en mijn moeder en zus) sparen het hele jaar door eierschalen om de groentenhof extra kalk te geven en om de slakken op afstand te houden. Ik strooi de verbrokkelde eierschalen rond jonge plantjes : de slakken houden er niet zo erg van (schuurt aan hun buik zegt mijn kleindochter) en het is in elk geval milieuvriendelijker of slakkenkorrels en bovendien gratis….

    Like

 3. Die wc-rolletjes, briljant! Dat was precies mijn huiver met voorzaaien. Dat je die tere mini-plantjes dan weer met bruut geweld uit hun veilige habitat moet schrapen om ze in de zware klei te duwen. Maar met die wc-rolletjes merken ze daar haast niets van. Ik ga meteen sparen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb jaren geleden ook eens zaadjes voorgezaaid in wc rolletjes maar ben daarvan afgestapt omdat het karton van de wc rolletjes na een tijdje begon te beschimmelen en ik denk dat dat niet ideaal is om jonge plantjes op te kweken in ene beschimmeld rolletje, zou ziektes op de jonge planten kunnen overbrengen denk ik.

   Like

   1. Wat jammer dat jij vervelende ervaringen hebt daarmee! Wat voor ziektes kregen je zaailingen? Ik heb nog nooit een schimmel gezien.

    Like

   2. De opgekomen plantjes werden slap, zagen er triestig uit en kwijnden weg…..

    Like

 4. Wat een vooruitgang. Ook al is je nieuwe tuin kleiner, maar veel overzichtelijker.
  Ben heel benieuwd naar de resulaten.
  Succes!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.