Dingen dinsdag: Tanja* is blij met haar airfryer.

download
foto “frituurgezond.nl”

Naam:  Tanja*
Leeftijd: 45
Met wie woon je samen? Ik ben getrouwd met Floris (50 jaar) en wij hebben één kind, David van 11.
Wat is je inkomen? Ik werk thuis als huismanager, je zou kunnen zeggen dat ik al gepensioneerd ben in het kader van FIRE.
Mijn man werkt fulltime en verdient €4.600 per maand in het onderwijs.
Wat heb je uitgegeven aan de airfryer? €167,99.
Waarom word jij zo blij van je airfryer? Ik houd erg van gefrituurd eten, maar het is niet zo goed voor de lijn. Omdat ik toch mijn best wil gaan doen om af te vallen heb ik een airfryer gekocht. Een airfryer is gezonder omdat je geen frituurvet meer nodig hebt. En je kan er ook andere dingen mee doen dan frituren, bijvoorbeeld aardappelen poffen en vis grillen. Ik heb gelezen dat je er zelfs een cake in zou kunnen bakken.

‘Met mijn airfryer ga ik mijn doelgewicht vast wel halen!

Tot zover Tanja…. over naar mij…. 

Wat moet je toch met zo’n bakbeest?!

Ik heb er niks mee, met een airfryer. Ook niet met een frituurpan, trouwens. De airfryer is samen met de “pizzarette”, ook al zo’n overbodig gek ding, in de top 10 terecht gekomen van ongewenste sintkado’s van 2017. Helemaal terecht wat mij betreft…

Sowieso staan er in bijna alle Nederlandse keuken veelsteveel keukenapparaten met een stekker eraan, die niet of nauwelijks gebruikt worden. Ik had ze ook. Een blender, bijvoorbeeld. Ik had er eentje. Een K/itchenaid ding, dat is design en extra duur. Ik verkocht hem voor 80 euri en was blij dat ik ervanaf was. Een frituurpan heb ik trouwens ook ooit gehad. Gelukkig nu al lang niet meer, dat scheelt een hoop ruimte.

Ik heb ook géén koffiezetapparaat en al helemáál niet zo’n ding met van die milieu-onvriendelijke “cupjes”. Ik zet gewoon koffie in mijn eenpersoons percolatortje. Voor visite heb ik een groter exemplaar en een cafetière. Die laatste gebruik ik ook regelmatig als waterkan, dikke prima.

Met mijn staafmixer kan ik de wereld aan, zéker sinds ik er ook een klopper op kan zetten.

Ieder zijn meug, Tanja*!

Maar toch komen hier nog een paar redenen waarom ik géén airfryer nodig heb.

 

1. Het is een bakbeest.

Zonde van de ruimte.

2. Het is gewoon minder lekker dan gefrituurd voedsel.

Ik heb inmiddels drie keer een airfryer maaltijd aangeboden gekregen en het aanbod uit beleefdheid geaccepteerd. Kort gezegd: ik hoop dat het daarbij blijft.

3. Het is niet makkelijk schoon te krijgen.

Niet dat ik daar ervaring mee heb, maar ik googlede even op “airfryer schoonmaken” en ik vond tig hits met tips. Waaronder een blogger die enthousiast vertelt over “de airfryer schoonmaken in tien minuten” met een tienstappenplan.

Tien minuten en tien stappen. Dat valt voor mij niet in de categorie “makkelijk”.

4. Het is duurder dan frituren, en niet zo’n beetje ook.

Frituren kun je namelijk al in een gewone pan. En een frituurpan heb je al voor een paar tientjes. En het is lekkerder.

Wat je ook kunt doen (De Tips).

 • Als je zo dol op frietjes bent, of – zoals in mijn geval – kinderen hebt die daarover zeuren, haal dan gewoon een keer in de veertien dagen frietjes, zo doen wij het. Eén gewone friet om mee te nemen, daar hebben wij met zijn tweetjes meer dan genoeg aan. Daar betaal ik nog geen twee euro voor.
 • En mocht je van snacks houden dan bestel je die erbij. Ik moet er niet veel van hebben, want leedvlees. Dus wij eten een groentekroket of kaassouflé bij de frietjes. Òf vegetarische worstjes, ook lekker. Die kunnen gewoon in de koekenpan.
 • Als je iets wil frituren kan dat ook gewoon in een gewone pan als die een beetje dikke bodem heeft. Olie giet je vervolgens weer terug in de fles en als ’t er smerig uitziet dan breng je die fles naar een frituurvetinleverpunt.
 • Mijn belangrijkste tip: koop ‘em niet. Je kunt er goed zonder, echt.

 

En dan nog de afsluitende vraag….: WAT IS JÓUW ULTIEME airfryer-tip?

 

*Tanja is de fictieve persoon die zich aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat zij graag anoniem wil blijven is haar naam en leeftijd veranderd en ook de namen en leeftijden van haar gezinsleden.
Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

 

 

 

54 gedachten over “Dingen dinsdag: Tanja* is blij met haar airfryer.

 1. Wij hebben een frituurpan, geen Airfryer. Het grote voordeel is dat je kroepoek kunt maken. Geen betere snack dan verse kroepoek! En ik vind friet uit de Airfryer een stuk minder lekker.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind dat iedereen zelf moet weten hoe hij leeft en eet. Er zijn mensen zoals jij,die hun mening aan iedereen opdringen ba. Mijn
  Motto is leven en laten leven. P.s. ik heb ook
  Een airfyer en hoe hij mij bevalt hou ik voor mezelf.

  Like

 3. Oei…. wij hebben wel veel keukenapparaten. Géén airfryer trouwens, die hoeven we niet.

  Wel: broodbakmachine (goedkoper, lekkerder en handiger dan gekocht brood in mijn optiek – nu nr 2 en al 20 jaar dagelijks in gebruik), automatisch espresso apparaat, keukenmachine, staafmixer, frituur, ijsmachine, slowcooker, tosti en wafel apparaat.

  De meeste dingen gebruiken we eigenlijk best regelmatig (behalve de frituur…. Haha, aardappeltjes / friet uit de oven is gewoon ook prima en minder gedoe).

  Een magnetron hebben we dan weer niet.

  Like

   1. Hahaha ja, nou da’s mooi dan.

    De broodbakmachine is het fijnst. Komt ie nog terug in je serie? 😉

    Like

   2. Uhm… tja … geen idee…. ik heb zelf ooit zo’n ding gekregen, één keer gebruikt en vervolgens een jaar of twee later via MP kunnen verpatsen voor een euro of tien…

    🙂

    Maar stuur maar een mailtje over waarom Nans – oh nee – NANCY* vindt dat mensen die broodbakmachines niet gebruiken, geen gelijk hebben…. 😉

    mariimma1@gmail.com

    Like

  1. Percolotor zet je op het vuur, zo’n italiaans ding met twee “verdiepingen”.

   Een cafetière is een glazen kan waar je koffie in doet en heet water, even wachten en dan druk je een zeef naar beneden waardoor de koffie onderin zit en je het niet in je koffie krijgt. De Franse manier, zeg maar…

   Like

 4. Hier wel een frituurpan. Wordt slechts 1 dag per jaar gebruikt, voor het bakken van oliebollen. Daarna wordt ie weer leeg weg gezet voor een jaar.

  Like

 5. Wij zijn gewoon naast een snackbar gaan wonen. En dat met de combi dat je de lokale ondernemers moet steunen levert veel ruimte op het aanrecht en een immer frisruikend huis op. Koffie lust ik niet, en als je visite s middags uitnodigt drinken ze toch meestal thee. En daarbij komt dat koffiedrinkers heel veel rekening houden met anderen. Want als ik nee zeg op de vraag of ik het klaar heb, dan Is thee goed genoeg.

  We denken er nu over om een stuk van de keuken bij de woonkamer te trekken.

  Puckie

  Like

  1. Naast een snackbar wonen is gewoon de ideale oplossing als je van frietjes houdt! 😀 En nu maar hopen dat de wind goed staat, qua frisruikend huis… 😉

   Like

   1. Helaas zijn er wel dagen dat het huis wat sterker ruikt naar frietjes dan dat ik had gewild. 😉

    Heb je al een aanmelding voor komende dinsdag? Zo niet, zou je dan op zoek willen gaan naar iemand die blij wordt van een elektrische fiets?

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik eet wel eens airfryerdingen bij vriendinnen, maar kan nou niet zeggen dat dat zoooo smakelijk is dat ik zelf een halve keukenkast vrij ga maken om er een te kopen. Dan loop ik toch liever eens per maand naar de friettent voor een echte friet. Of lekkerder nog, rijden we elke zoveel tijd even over de grens naar een echt Bels frietkot.
  Frituurpan hebben we ook nooit gehad. Of gemist trouwens.

  Man kon afgelopen kerst voor verschillende kerstpakketcadeaus kiezen en een airfryer was 1 van de opties. Bleek dat bijna de helft van zijn collega’s die airfryer gekozen had (uit 20+ opties), dus blijkbaar zijn ze toch wel erg populair ja… zal dan toch aan mijn smaak liggen. En de jouwe 😉

  Geliked door 2 people

  1. Ja dat zal inderdaad aan onze smaak liggen, gezien de vele reacties van Airfryer-fans op mijn blog van vandaag… 😉

   Like

 7. Ik doe ‘m altijd gewoon in de afwasmachine. Werkt ook prima. Ik vind het spul erin nog niet zo lekker als uit de frituur, maar die kleine belediging voor mijn smaakpapillen weegt op tegen het idee van schoonmaken van de frituurpan en naar de schuur lopen.

  Like

 8. Ik ben juist heel blij met mijn airfreyer. Sneller patat of snacks bereiden dan in de oven. Vooral voor kleine porties heel handig hoef ik niet de veel te grote oven voor te verwarmen en de patat en snacks zijn echt lekker knapperig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sneller nog? Ik vond dat ding juist machtig langzaam. Ik kan in de oven friet bakken in 8 minuten en snacks in 9. Er past dan ook nog genoeg in voor het hele gezin in één keer. Volgens mij is de Airfryer alles behalve sneller.

   Like

 9. Een paar jaar geleden had ik een airfryer,. Ik gebruikte hem heel vaak. Nooit kant en klare snacks maar vaak aardappels in blokjes gesneden met een lepeltje olie en wat kruiden erbij. Ook iets met paprika en gehaktballetjes, erg lekker. Dat kun je inderdaad ook in de oven maken maar ik vond die airfrayer makkelijk. Mijn aanrecht is heel groot dus plaats genoeg. Maar ja, er ging een onderdeeltje stuk wat niet los verkrijgbaar was. Dag airfryer.
  Veel keuken apparaten heb ik niet. Koffie zet ik met een stenen filter op een beker. De handmixer en de staafmixer gebruik ik veel. En wil ik eens frituren dan gebruik ik daarvoor een oude pan van precies het juiste formaat met een scheprekje erin, die zet ik om de hoek van de keukendeur.

  Like

  1. Goh jeetje, wat gek dat je onderdelen niet kunt nabestellen zeg…! En dat heb ik nog niet eens als reden opgenomen om ‘em niet te kopen..!

   Like

 10. Mijn frituurpan is tijdens een verhuizing omgevallen en daardoor droop een deel van de meubels van het frituurvet. Exit frituurpan! Wat ik hierdoor wel ontdekte is dat resten frituurvet na 5 jaar vanzelf van je spullen afvallen en dat je dus eigenlijk niet hoeft te poetsen, maar wel geduld moet hebben.
  Airfryer lijkt mij een handig ding, heb er allen geen plek voor. Geldt ook voor oven, maar die gebruik ik als kastje, net als vaatwasser en droger eigenlijk.

  Like

 11. Ik ben juist heel blij met mijn airfryer, om dezelfde redenen die door Hereistom genoemd worden.
  En hij is totaal niet lawaaierig.

  Geliked door 1 persoon

 12. Bij mij ook geen airfryer. Vroeger had ik een friteuse, maar toen de ex die eens omgooide in de trapkast was ik genezen. Het stinkt in huis, het staat in de weg, krijg het maar eens netjes schoon.

  Ik heb nu een heel goede oven waarin we de dunne ovenfrietjes lekker in kunnen bakken. En als we lui zijn, dan bestellen we eens in de zoveel tijd gewoon een gezinszak patat voor €5, waar je met zn vieren ruimschoots van kunt eten. In mijn oven ligt ook een pizzasteen waar je heerlijke zelfgemaakte pizza’s op kunt maken.

  Ik drink zelf geen koffie, de man heeft een inbouwkoffiezetapparaat. Ik heb een Quooker voor o.a. de thee. Een staafmixer is heilig en man en kind worden erg blij van de broodrooster. Ik geloof dat dat het qua apparatuur wel was eigenlijk.

  Geliked door 2 people

  1. Ja die stank van frituren is voor mij één van de redenen waarom ik er niks mee heb. En een oven is inderdaad een prima alternatief. Ik heb trouwens ook begrepen dat een airfryer veel herrie maakt omdat er een ventilator in zit. Nou… laat maar zitten! 🙂

   Like

   1. Ik dacht ook dat zo’n airfryer veel herrie maakt. Maar na, bij mijn broer, het gebruik ervan te hebben gezien en gehoord moet ik zeggen dat de herrie minder is als van de afzuigkap. Qua smaak, ik heb het pas 1 keer gehad en was herstellende van een buikgriep. Heb misschien 3 stukjes aardappelkroket gegeten. Hierover kan ik dus niet oordelen. Het liefste heb ik gewoon goed gebakken aardappelen uit de pan of oven.

    Geliked door 1 persoon

 13. Wij hebben al jaren de een Airfryer en zijn er reuze blij mee, veel beter dan een frituurpan en ook makkelijker schoonmaken, hij wordt ook niet zo snel vies omdat je geen vet gebruikt.
  Ook nog een stuk gezonder dus.
  Wij gebruiken ‘m bijna dagelijks, bijna alles kan erin!
  Ook lekker om even snel iets op te waren of ‘s morgens lekker warme broodjes.

  Like

   1. Het voordeel van een Airfryer is dat het veel sneller is, broodjes zijn in 5 minuten klaar zonder voorverwarmen en dus ook stuk goedkoper met energieverbruik 😉

    Like

   2. Hoezo reclame maken, ik mag toch zeggen waar het op staat?
    Jij maakt anti-reclame die niet helemaal overeenkomt met de waarheid!

    Like

   3. Ik mag op mijn blog doen wat ik wil. Maar jij niet, jij bent hier een gast… 😉
    En ik heb je je punt laten maken en vraag je nu vriendelijk om het daarbij te laten.

    Like

 14. Wij hebben ook geen airfryer, wel een oven en daar bakken we evt friet in of frikandellen etc. Maar frituren in een pan is hier een absolute no-go, gezien ik in mijn jeugd 2 x keukenbrand meemaakte en dit door frituren in een pan. Nu zegt dit ws iets over mijn moeder die prima kon koken, maar ook nogal chaotisch was, maar ik heb een echte fobie voor brand. (ook door nog meer branden/bv huis buren brandde af toen ik 4 jaar was). Dus af en toe snacks uit de oven.

  Like

  1. Tja een oven, dat is echt een handig ding!

   Keukenbrand heb ik nog nooit meegemaakt met frituren in een pan. Is het een broodje aap verhaal dat die kans groter is dan wanneer je een frituurpan zou gebruiken?

   Voor mij persoonlijk is het overigens zéker meer dan 10 jaar geleden dat ik dat deed, frituren (in een pan inderdaad). Ik heb er gewoon niks mee, met gefrituurd eten.

   Like

 15. Haha. Bedankt voor de tips! Het zal je vast niet verbazen dat ik ooit ook zo’n ding wilde… Totdat ik las dat de meeste van die dingen na iets meer dan 2 jaar kapot gaan. Net buiten de garantie. En dat er om alles zo lekker knapperig te maken dus een suikerlaagje op de snacks wordt aangebracht. Brrrr. Dan maar geen frituur inderdaad en af en toe bij ouders mee-eten op de patatdag of even naar de snackbar 🙂

  Like

 16. Ik ben er wel blij mee, vooral voor kleine dingen zoals een broodje oppiepen en zoutjes die beetje taai zijn geworden. Ovenbitterballen en patat vinden we wel lekker.
  En ik maak er regelmatig een leuke maaltijd in, bloemkoolroosjes onderin, kleine gehaktballetjes erop en dan druipt het vet naar de bloemkool en wordt dat ook lekker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind airfryer fantastisch, al dat frituurvet is ook niet goed.
   Heb in mijn caravan een heel klein the gekocht beval prima maar je moet geduld hebben.

   Like

Reacties zijn gesloten.