Geld besparen door fijn te wonen

house-1519808_1920

Zodra het kon ging ik in de afgelopen jaren in het weekend weg, en dat was vaak. Die behoefte om weg te gaan begon al in mijn studententijd, toen ik toch wel regelmatig in behoorlijk rottige studentenkamers woonde. En dat is altijd zo gebleven, zowel het min-of-meer rottig wonen als het wegvluchten. Het lijkt erop dat ik nu pas, nu ik veertiger ben, het voor elkaar heb om in een huis te wonen dat weliswaar niet perfect is, maar waarvan de nadelen overkoombaar zijn en de voordelen intens aanwezig.

Maar goed. Vluchten was het dus, en niet alleen maar “fijn weggaan”. Een paar jaar lang werkte ik zelfs de éne week van dinsdag tot en met vrijdag en de andere week van maandag tot en met donderdag, om vervolgens die vier vrije dagen in een bos in Frankrijk door te brengen. Dat zijn dan toch zo’n 100 dagen per jaar en dan tel ik de vakanties nog niet eens mee… Want ja… ook bijna alle (school-) vakanties werden “elders” doorgebracht. Ik ging graag een weekendje of een paar weken ergens aan de rotsen hangen.

Later, toen Zonne ook zo af en toe aan haar trekken mocht/wilde komen, kwamen daar de roadtrips met de Sunnybus en kamperen op een natuurkampeerterrein bij. Twee jaar geleden gingen we in de meivakantie naar een dure camping met kindervermaeck. Ik moest namelijk werken en dat kon daar prima vanwege de activiteiten. Maar ook tóen gingen we weg, dus.

Dit jaar is dat anders.

Thuisblijfmuts.

Sinds onze campingvakantie in Drenthe (of all places…) van afgelopen zomer, heb ik de behoefte nog niet gevoeld om “weg te gaan”. Dat kwam natuurlijk ook omdat we gewoon een paar maanden in het bos woonden. Als je in zo’n prachtig huisje woont dan hoef je natuurlijk nergens heen. De onrust was bovendien al groot genoeg, vanwege die verhuizingen en tijdelijke woningen.

Maar inmiddels wonen we “al” bijna vier maanden in ons NieuweHuis. Met kerst gingen we nergens heen en ook deze week, voorjaarsvakantie, zijn we in OnsDorp. Na het prachtige voorjaarsweer dat we de afgelopen weken mochten meemaken, is het immers grijs, stormachtig en nattig buiten. Eerder hield me dat nooit tegen maar nu we in een huis wonen zónder burengerucht – een huis waarin ik me thuis voel met een prachtig bos om de hoek, een huis waar Zonne om zich heen tientallen vriendjes kan vinden om mee te spelen – is de behoefte om weg te gaan er niet.

Goedkope uitjes.

We gingen deze week al twee keer een middagje naar een museum, dat wel. Gratis want we hebben een museumjaarkaart. Eén keertje gingen we zelfs gewoon op de fiets. En er werd buiten gespeeld en getuinierd. Er waren wandelingen met Pippa, één keer werd ik tijdens zo’n wandeling nat tot op mijn ondergoed. Want geen paraplu.

Zonne ging een middagje uit spelen bij een vriendinnetje en zodra de zon zich even laat zien, loopt het pleintje waaraan we wonen vol met kinderen om mee te spelen.

Wat ik hiervan geleerd heb is dat wonen in een huis waarin je je ècht fijn voelt en dat voldoet aan je wensen zoals een bos op een minuut lopen van je huis, goud waard is. Goud dat je niet meer hoeft uit te geven aan vakanties buitenshuis…

Een béétje avontuur is toch ook wel fijn…

Ik ging niet alleen maar weg omdat ik niet lekker woonde. Een beetje avontuur is ook wel fijn. Dus krijgt de Sunnybus deze week – als het weer een keertje een paar uur droog lijkt te zijn – ook nog even flink wat liefde, aandacht een een opruim- en schoonmaakbeurt. Want het seizoen komt eraan en dat betekent dat we óók nog weg gaan de komende tijd: een onverwachte roadtrip, een dagje naar een natuurkampeerterrein en naar klimgebieden. Omdat het kan. En omdat dat óók heel leuk is. Maar niet om herrie van de buren of ander woon-ongemak te ontlopen.

Want dat ongemak, dat hebben we hier niet. Wij zijn hier thuis.

 

12 gedachten over “Geld besparen door fijn te wonen

 1. Dus Sunny mag toch blijven? Ik meen me te herinneren dat je twijfels had.

  Wat heerlijk dat je nu zo fijn woont. En super voor Zonne dat ze nu allemaal buurkinderen heeft om lekker buiten mee te spelen.

  Like

 2. Ja in een huis en buurt wonen waar je weer zin hebt om naar huis te gaan is wel erg fijn.
  Goed dat je dat nu is gelukt!
  Hier wonen wij ook naar ons zin en het is hier heerlijk rustig en toch overal dichtbij.
  Wij gaan ook nog wel op vakantie, maar dan om andere omgevingen te leren kennen op de fiets.

  Like

 3. Ik deel je gevoel. Deze week heb ik verlof. Maar eerlijk gezegd ben ik graag thuis. Rustig genieten van de vogels die fluiten en wat aanlummelen in de tuin of binnen in huis.

  Ik ben heel blij dat je “rust” hebt gevonden. Veel plezier en geniet ervan!

  Geliked door 1 persoon

 4. Lekker en zo herkenbaar. Als je het thuis fijn hebt hoef je eigenlijk helemaal niet weg. En een bos om de hoek lijkt mij ook heerlijk. Dichtstbijzijnde bos is voor ons toch echt wel 10 minuten met de auto.

  Like

  1. Dat was het voor ons ook in ons Ouwehuis, maar dan met de fiets. Blijkbaar is dat dan toch te ver… voor mij tenminste wel…!

   Like

  1. Ja hè? En nog stééds geen schilderijtjes of zo aan de muren… en geen vloer in een deel van mijn slaapkamer… 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.