Museumbezoek met kind: Geofort Herwijnen

20190304_1329154760737050908816602.jpg
Uitzicht vanaf het Geofort

Het was voorjaarsvakantie en wij bleven thuis. Het werd een week waarin het geld niet over de balk gegooid werd en daarmee kwamen we niets te kort.

Het was een week waarin we op bezoek gingen en bezoek ontvingen. We gingen een dagje geocachen en vonden er maarliefst dertien. Er werd getuinierd en op die dagen en uurtjes dat er met vriendinnetjes gespeeld werd en ’s avonds laat werkte ik aan mijn deadline van volgende week.

Hooggespannen verwachtingen

We bezochten ook twee keer een museum en één daarvan was het Geofort museum. Volgens de website “Het Beste Kindermuseum Van De Wereld in 2016/2017!”
En dat op maar een half uurtje rijden van ons huis, wat een geluk voor ons!

Tja. Die hooggespannen verwachtingen maakte het museum niet helemaal waar. Het museum is prima, daar niet van, maar ik heb al toch echt weleens leukere kindvriendelijke musea bezocht…
Eerlijk gezegd gingen wij vooral omdat er ook een vleermuisspeurtocht zou zijn, dat leek ons wel cool. Helaas had ik de informatie niet goed gelezen: de vliegende muizen zijn nog in winterslaap dus als wij die speurtocht nog eens willen doen, moeten wij in de late lente eens terug gaan. En dat ik die info niet goed gelezen heb, daar kan dat museum natuurlijk helemaal niks aan doen….

20190304_1520151497102893745837228.jpg
Nog meer uitzicht….

Geschiedenis van Geofort Herwijnen

De locatie is schitterend. Een deel van het fort is ondergronds, daarnaast is er ook een hele coole overdekte “kazernestraat” die behalve de glazen overkapping authentiek gebleven lijkt. In ieder van de “kamers” aan deze straat is er vanalles te zien en te beleven.

Het fort-eiland maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie in de 19e eeuw en moest het rijke westen beschermen voor vijanden uit het oosten: delen van het land konden onder water gezet worden waardoor vijanden vertraagd werden (deze informatie heb ik van de website van het museum). Blijkbaar is de waterlinie nooit alszodanig gebruikt, hoewel het verhaal gaat dat de Duitsers erdoor in de Eerste Wereldoorlog afgeschrikt zijn.

20190304_1325216845782083845322115.jpg
Trekpontje

Inmiddels is het fort eigendom van Staatsbosbeheer en deze schreef een wedstrijd uit voor bestemmingen, die gewonnen werd door mensen met een cartografische achtergrond. Het idee was om er een interactief educatief museum van te maken met het thema cartografie en navigatie.

De runner-up die de wedstrijd blijkbaar nét niet gewonnen heeft, was iemand die er een crematorium van wilde maken. Het is wel fijn dat de locatie een museale bestemming gekregen heeft.

De oprichters er vervolgens zeven jaar over gedaan om het Geofort zo ver op te bouwen dat het in 2012 geopend kon worden. Er wordt nog volop gewerkt aan uitbreiding dus wie weet is het over tien jaar nog veel leuker dan nu.

20190304_1323448100030448126525877.jpg
Op het terrein staan een aantal mooie tenten, bestemd voor schoolreisjes en bedrijfsuitjes.

De hoogtepunten

Ik vond het persoonlijk erg jammer dat er veel informatie gegeven wordt via beeldschermen. Soms is dat interactief, zoals beelden die gemaakt zijn om wietplantages te ontdekken tussen de akkers, die je vervolgens kunt aanklikken om punten te verzamelen. Soms is het ook niet interactief maar word je meegenomen in een reis waarbij er steeds uitgezoomd wordt tot je het heelal ziet en dan weer terug naar microscopisch niveau.
Van de website heb ik begrepen dat het museum zich vooral richt op schoolreisjes. Misschien is het daar geschikter voor – met extra opdrachten bijvoorbeeld – dan wanneer je er als onvoorbereide toerist gewoon in rondloopt. Misschien ben ik ook iets te allergisch voor beeldschermen….

20190304_1340013385711517738496038.jpg
Het “rottende zalm – doolhof”, een hoogtepuntje…

Wat wij heel leuk vonden?

 • Op en neer via een trekpontje naar een mini-eilandje waarop Nederland op schaal was nagebouwd. Dat eilandje was dan wel weer een beetje saai, vonden we. Maar het trekpontje was cool.
 • Een ondergrondse gang die pikkedonker is en waar je je weg al tastend (en giechelend) moest zien te vinden. Later bleek dat gewoon een drie keer rechtsaf vierkant te zijn, maar dat wisten we toen nog niet.
 • Een heel cool doolhof waar je door middel van geur je weg moest zien te vinden door het onderscheiden van de geur van rottende zalm van andere getver-luchtjes die lekker lang in je neus blijven hangen, waardoor je met steeds méér reserves boven zo’n geurkastje gaat hangen.
 • Een zandbak met lichteffecten (zie filmpje hieronder).
 • Het avonturenspeeltuin náást het museum. Dat gratis is en niet echt uniek, maar daardoor niet minder leuk. Wat daar vooral leuk aan was dat er één of andere moeder net deed alsof ze steeds naar beneden viel, waar verzonnen krokodillen in haar billen hapten…. Ik weet niet of zij er altijd is, trouwens. Je moet dan net geluk hebben.

 

 

 

 

3 gedachten over “Museumbezoek met kind: Geofort Herwijnen

 1. Wij deden een jaar of 2 terug een bezoek aan Fort Pannerden. Een hele leuke gids en een speurtocht voor onze zoon van toen 8 maakten het een erg leuk bezoek. We gingen in de kerstvakantie en het was enorm koud, dus dik aangekleed liepen we er rond. Het was er mooi en leuk om de dingen te zien en te beleven. Ook zo’n fort uit de waterlinie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vorig jaar hebben wij ook hele leuke rondleidingen gehad en/of rondgedwaald in kasteel Doornenburg, De Haar, Doorwerth en Hernen. Fort Pannerden staat inderdaad voor dit jaar op het lijstje!

   Geliked door 1 persoon

   1. Denk eens aan kasteel Hoensbroek. Ieder jaar zijn er zgn. Ridderdagen. Erg leuk om mee te maken. En bovenal vergeet niet naar het geheime kamertje achter de boekenkast te gaan.

    Like

Reacties zijn gesloten.