Moestuin – Maandag: zuurtjes of niet?

lemon-1328977-1279x1172

Ik las op verschillende moestuin en tuinierkalenders dat het een goed idee zou zijn om de tuin te kalken. Door de tuin te kalken wordt de grond minder zuur. Maar voordat ik die taak maar gewoon klakkeloos ging uitvoeren, leek het me wel een goed idee om die zuurgraad eerst maar eens te testen. Stel dat mijn tuingrond al basisch zou zijn, dan zou ik mezelf en mijn planten van de regen in de drup helpen….

Een bodemtest kun je bij tuincentra en via internet kopen voor prijzen onder een tientje. Tuinkalk is óók niet gratis en het vervangen van dooje plantjes al helemaal niet, dus het leek me een verkeerde bezuiniging om van die test af te zien. Wat nodig is, is nodig. Maar dan wel alleen als het nodig is en dat kun je onderzoeken.

Hoe het werkt.

Bij het dichtsbijzijnde tuincentrum was geen test te koop waardoor ik toch weer bij die keten terecht kwam die ik eigenlijk liever vermijd. Maar goed, ze hadden er wèl een test. Zo’n doosje met daarin één minireageerbuisje, wat gedestilleerd water en acht pilletjes.

Het idee is dat je een beetje grond uit je tuin pakt en in het reageerbuisje doet, waarna je gedestilleerd water en zo’n pilletje toevoegt. “Schudden tot het pilletje opgelost is”, stond er in de gebruiksaanwijzing. Maar nadat het pilletje na vijf minuten intensief schudden nog stééds herkenbaar aanwezig was, haalde ik het eruit en kneep ik het tot poeder, dat ik weer in het buisje prutste.

Vervolgens laat je het reageerbuisje even staan zodat het zand kan bezinken waarna de kleur van het water aangeeft wat de pH-waarde is. Donkerblauw is neutraal (pH7), geel is veels te zuur (pH4), en daartussen zitten dan nog lichtblauw (pH6) en groen (pH5).

Op de verpakking staat dat je de test vier keer moet herhalen met vier monsters, maar aangezien mijn tuin niet zo groot is en omdat ik nu eenmaal zuinig ben en de test in loop van de tijd graag nog een  paar keer wil herhalen, vond ik twee keer voorlopig wel genoeg.

Dit was het resultaat:

 

 

 

Ik haalde de monsters uit twee verschillende delen van de tuin en het verschil is ook wel te zien: rechts is de grond iets zuurder. Grof gezegd zou je mogen concluderen dat mijn grond een pH heeft van 5,5 tot 6,5.

Nou las ik ook wel weer dat goedkope bodemtests behoorlijk af kunnen wijken van de duurdere, die betrouwbaarder zouden zijn. Maar daarover lees ik ook weer het tegenovergestelde. Voorlopig doe ik het dus maar gewoon met deze twee testresultaten: het is misschien wel niet helemaal accuraat, maar ’t is beter dan niks. In geval van twijfel kan ik gewoon nog een keertje een testje of twee uitvoeren….

Tja… en dan?

In de bijsluiter van de test staat dat het altijd een goed idee zou zijn om te streven naar een neutrale grond. In dat geval zou ik dus de gehele tuin moeten kalken; op sommige plaatsen wat vaker of meer dan op andere.

Maar de fabrikant van de test verkoopt toevallig óók veel tuinkalk en wij van WC-eend adviseren WC-eend. Ik ging dus toch maar even op onderzoek uit. Ik haalde een paar boeken bij de bibliotheek over tuinieren en daarnaast raadpleegde ik websites en blogs van organisaties of mensen die er geen belang bij hebben om mij te vertellen of ik zou moeten kalken of niet.

Ik vond daarbij de volgende informatie, onder andere in het boek “De Groene Tuinier” van Bob Flowerdem, “De Aanleg van een Kleine Tuin” van Phil Clayton,  moestuinplezier.nl, wikipedia, permacultuurnederland.org, natuurlijkemoestuin.be en wildeweelde.nl.

 • Pas de keuze van je planten aan op de zuurgraad van je grond, dat is een stuk makkelijker dan andersom. Een zure grond krijg je niet zomaar neutraal en dat geldt ook voor kalkhoudende grond. Dat is een proces van jaren. Als het al ooit gaat lukken….
 • Hobbykwekers zoals ik zijn niet persé op zoek naar de beste opbrengst per vierkante meter. Als je kunt leven met een opbrengst die “goed genoeg” is maar niet het uiterst mogelijke, hoef je veel minder vaak bij te mesten of kalken dan dat gesuggereerd wordt.
 • In compost zit van alles. En ook kalk.
 • Neutrale of lichtzure grond (pH 6,5) is ideaal voor veel planten, groenten houden over het algemeen meer van kalk dan sierplanten. Voor het goed functioneren van het bodemleven moet de pH zeker boven 4,8 liggen.
 • Zandgrond, zoals in mijn tuin, is meestal zuurder dan kleigrond en dat is ook prima, omdat de voedingsstoffen anders maar moeilijk kunnen worden opgenomen door planten. De streefwaarde zou tussen de 5,2 en 5,6 liggen.
 • Je kunt het beste niet tegelijkertijd kalken en bemesten omdat daardoor de stikstof te snel vrijkomt en planten hebben stikstof hard nodig voor de groei.

Dus?

Als ik dat dan zo op een rijtje zie staan, dan denk ik dat het op dit moment niet nodig is om te kalken.

Natuurlijk tuinieren

Binnenkort ga ik mulchen met compost en vervolgens misschien ook nog met verse boomschors. Deels ben ik al begonnen met het toevoegen van compostmulch: ik houd wat keukenafval zoals sommige schillen en wat afsnijdsel van groente apart en meng dat met gebruikte koffie, theeblaadjes, eierschalen en wat blad uit de tuin.
Organisch materiaal in je tuin heeft de neiging om je grond te neutraliseren, las ik op één van de bovenstaande sites. Mulchen verbetert ook het bodemleven en dat bodemleven (ik heb het dan over onder andere regenwormen en “goede bacteriën), heeft dan weer een neutraliserend effect op de bodem.

Dan heb ik ook nog begrepen dat planten zelf in staat zijn om de zuurgraad van de grond rondom hun wortels te verlagen of verhogen, naargelang dat nodig is door het uitstoten van bepaalde stoffen. Ik neem aan dat dat niet geldt voor zuurminners in een zwaar alkalische grond en andersom maar verder ga ik daar maar eens gewoon op vertrouwen.

Ik ga dus lekker door met voorzaaien op zolder. Inmiddels zijn de zaaibakken goed vol en zaaide ik ananaskers, artisjok, australisch madeliefje, bergamot, bijenvoer, borage, bosui, brocolli, salie, hoornviooltje, oostindische kers, pluksla, snijbiet, snijselderij, twee soorten tomaten, wilde violen en zonnebloem. Ik zou ook graag zo snel mogelijk de rucola, kardoen, klimmende winde, boomspinazie en cosmea willen zaaien, maar het nadeel van bestellen bij kleine bedrijfjes is helaas dat sommigen er twee weken over doen om een bestelling te verzenden, nog even geduld dus… 

 

3 gedachten over “Moestuin – Maandag: zuurtjes of niet?

 1. Dankjewel voor je onderzoek maakte mij al zorgen over de waarde van mijn tuin grond. Weinig groente en fruit geoogst vorig jaar. Huis compost neutraliseert

  Like

 2. Wij, mijn moeder en zus sparen het ganse jaar door eierschalen die ik dan gebruik als natuurlijke kalk in de groententuin. Verbrokkelde eierschalen houden ook de slakken op afstand (doet pijn aan hun buik zegt ons kleinkind) en is een gratis en milieuvriendelijk slakkenbestrijdingsmiddel.
  Het gazon bekalken wij met gekochte zeewierkalk.

  Like

Reacties zijn gesloten.