Dingen – Dinsdag: volgens Huub* gaat er niets boven de barbecue.

hot-coals-1397406-1599x1061

Naam:  Huub*
Leeftijd: 34
Met wie woon je samen? Mijn vrouw (32) en dochter (9 maanden).
Wat is je inkomen? Ons gezamelijke inkomen is ongeveer €7.500 per maand.
Wat heb je uitgegeven aan de barbecue? €349 exclusief accessoires.
Waarom word jij zo blij van je barbecue? Wij hebben een geëmailleerde ronde barbecue op een voet met wielen en een geïntegreerde dekselthermometer en een houtskoolhouder. Er zit ook een maatbeter bij voor de briketten waardoor je je nooit meer afvraagt of je wel genoeg houtskool hebt toegevoegd. De geïntegreerde thermometer is ook erg handig. Veel mensen barbecuën op veel te hoge temperaturen waardoor je maaltijd vaak aanbrandt en taai wordt of zelfs rauw blijft. Wij barbecuën op een veel lagere temperatuur dan de meeste mensen en nemen er de tijd voor. Dan krijg je van dat heerlijke vlees dat gewoon smelt in je mond, wat een luxe!”

‘Barbecueën is gezellig, nostalgisch en culinair. Als je weet wat je doet.

Tot zover Huub…. over naar mij…. 

Het komt er nooit van

Sinds ik in mijn studententijd ontdekte dat barbecuen zo veel meer kan zijn als ’t ding volpleuren met goedkoop vlees dat je moet opeten met kant-en-klaar sausjes, vind ik het hardstikke leuk. Maar het komt er eigenlijk nooit van. Gek is dat eigenlijk voor iemand die houdt van primitief kamperen en dan vaak buiten kookt èn vuurtjes maakt…

Het is gemakkelijk om dan maar lekker de schuld te geven aan het Ouwehuis. Dus bij deze: het was wel een stukje lopen van de keuken naar de plek waar we dan zouden kunnen eten of barbecuën. Toch al snel een meter of 20. Maal vaak want even nog wat te drinken inschenken – zout halen – doekje voor het morsen enzovoorts. Dat heen en weer geloop was ook de reden dat wij sowieso weinig in onze tuin aten: de ruimte was er wel maar het voelde toch altijd een beetje als picknicken in niemandsgebied. Het toenemende geluidsoverlast was ook wel een factor die het genieten niet makkelijk maakte.

Overigens was het verder gewoon een heel fijn plekje. Dat moet gezegd worden….
(Het gebouwtje op de achtergrond is niet ons ouwehuis maar de tuinkamer, daaràchter ergens, was ons huis. Het netjes op maat gezaagde snoeihout dat je ziet liggen was bedoeld voor gezellige vuurtjes die er nooit van gekomen zijn).

20170917_123027-1

Dit jaar dan? Misschien?

Over een kleine drie weken gaat de zomertijd alweer in. Zonnetje erbij en de avonden zijn misschien al wel lang genoeg voor nieuwe kansen op barbecue-maaltijden, want je moet er wel de tijd voornemen, vind ik dan. Maar het hoeft echt geen 30 graden te zijn. De tuin in ons Nieuwehuis is makkelijk bereikbaar en er zijn geen continu blaffende buurhonden en schreeuwende buurmannen. Bovendien kan ik aan Huub* tips en recepten vragen voor het bereiden van vlees op de barbecue; mijn succesrecepten zijn eigenlijk vooral van plantaardige aard.

Tips voor andere gerechten dan vlees, op de barbecue

Ondanks dat ik dus niet iemand ben die wekelijks de kooltjes aansteekt, heb ik in de afgelopen jaren toch wel wat succesnummers verzameld. En aangezien tips het goed doen in blogs en je natuurlijk alles moet doen voor de lezers heb ik ze voor je op een rijtje gezet:

 • Ik vind courgette echt een saaie groente behálve dan wanneer deze op de barbecue gegaard is: in de lengte in plakken snijden, beetje olijfolie en zout en peper erop en ze worden heerlijk zoet.
 • Gepofte knoflook, ook zo’n succesnummer. Gewoon een half uurtje heel op het rooster leggen op een wat koeler plekje. Ook aardappels zijn zo prima te poffen: de zoete èn de gewone varianten. En dan vullen met zure room met bieslook, zout en peper.
 • Maiskolven van de barbecue, need I say more?!
 • Een hele camembert in het eigen houten doosje met tijm en honing, wel even het plasticachtige papiertje ertussenuit doen voordat het op de bbq gaat.
 • Ik ben dus echt DOL op grote garnalen of langoustines op de bbq. Dat vind ik veel lekkerder dan zo’n vispakketje in de alufolie. Hoewel je via internet veel “recepten” vind van spiesjes, leg ik ze er los op en vooral niet te lang. Ik heb het idee dat ze veel sappigheid verliezen als je ze spiest, dat is zonde.
  Overigens vinden de Fransen het idee van langoustines op de bbq maar niks, weet ik inmiddels uit de reacties die ik al een paar keer kreeg toen ik een bestelling deed. Maar ach… fransen… die zijn ook niet echt culinair ontwikkeld… toch?! … Hmmzzz…
 • Als toetje: verse ananas in plakken of op een spies,. Als je dat nog nooit gegeten hebt, echt eens proberen: ’t is hemels!
 1. Als alles “op” is, gooi je een paar goed droge takjes in de bbq en het vuurtje dat dan vanzelf ontstaat is perfect voor marshmellows. Doe kunnen trouwens gewoon ook op een spies op het rooster, maar ik vind dat niet zo leuk als het “echte werk”. Marshmellowspiezen op de barbecue geven volgens mij ook 100% kans op een nooit meer schoon te krijgen rooster dus dat is verboden in huize Mariimma.

 

En dan nog de afsluitende vraag….: WAT IS JÓUW ULTIEME bbq-tip?

 

*Huub is de fictieve persoon die zich aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat hij graag anoniem wil blijven is zijn naam en leeftijd veranderd en ook de namen en leeftijden van zijn gezinsleden.

Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

22 gedachten over “Dingen – Dinsdag: volgens Huub* gaat er niets boven de barbecue.

 1. Rijpe banaan in de lengte halveren, vruchtvlees besprenkelen met bruine basterdsuiker en Pisang Ambon. Laten garen tot de banaan zacht is en serveren met ijs. Heerlijk !

  Geliked door 1 persoon

 2. Ojee, wij zijn echt van die vleesbarbarencuers vrees ik… kipdijen gemarineerd in ketjap sesamolie honing knoflook (die werkt ook op speklapjes trouwens), koftespiesjes van gekruid lamsvlees en paprika/ui, en asociaal grote t-bone steaks met zoute boter zijn hier favoriet. Denk dat dit me meer ecostrafpunten gaat opleveren dan mn droger 🤭
  Qua groente migen wij daar graag een groene salade bij knagen en een aardappeltje poffen in de kolen lukt ook altijd wel. Als toetje een banaan op het rooster in de schil, klaar als hij rondom bruin is. Lekker met kaneel en slagroom.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh die banaan is ook een goede, en de marinade voor de kippedijen klinkt héérlijk!

   En tja… strafpunten… tja… en dan ook nog een droger… ik ben bang dat jij reddeloos verloren ben voor de eco-hemel… 😀

   Like

   1. maar ik heb wel ecofriendly vliegangst. Waarmee ik toch zoveel hedendaagse bonuspunten scoor dat de strafpunten wel ver achter de horizon verdwijnen, niet? 😂

    Geliked door 1 persoon

 3. Oeps..ging ff te snel.
  Maar turks brood halveren en dan wat zeezout en olijfolie even op de bbq grillen ..mjam

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een lekker tips allemaal! Wij vinden pizza van de BBQ ook erg lekker, krijg je een beetje zo’n steenoven smaak aan de pizza. Nu al weer zin in een gezellig BBQ seizoen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Courgette is inderdaad heerlijk op de barbecue en heel veelzijdig. Maïs ben ik ook altijd voor de porren.
  Ook lekker: champignons, vullen met een restje (room)kaas, wat kruiden, etc. en dan in wat folie.

  Oh en die ananas ben ik ook fan van. Ik haal de schil eraf, maar de pluim laat ik zitten. Honing mengen met kaneel en het geheel daar doorheen wentelen. Dan op de barbecue (ik leg wel altijd op folie of in een bakje, tegen het lekken). Zodra hij gaar is, kan je plakken eraf snijden, zoals bij shoarma. Eventueel opnieuw marineren en weer op de barbecue leggen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ananas in stukjes met wat bruine suiker en bruine rum in alufolie op de BBQ. Eten met ijs. Mmmm. Grote champignons gevuld met kruidenkaas. Garnalen gemarineerd in limoen, knoflook, zeezout en pepertjes…..

  Geliked door 1 persoon

 7. Hmm champignons gevuld m geitekaas of boursin, offf tomaatjes gehalveerd en uitgehold ook gevuld met een lekkerre kaas

  Like

 8. Besef wel dat barbecuen ontzettend slecht is voor je gezondheid en dat je veel overlast veroorzaakt voor de buren. Je stelt jezelf, je kinderen en je buren bloot aan veel giftige stoffen.
  Het is net als roken, het is niet gezellig maar onzettend slecht. Wij hebben veel overlast van houtkachels en barbecueen.

  Like

 9. Wij hebben 2 piepkleine, zelfgemaakte (althans door partner) barbecues. Partner is een vleeseter, geen grote maar wel ‘n “zonder ‘n stukje vlees smaakt niets” type en ik eet vlees noch vis,
  Gezellig samen op een bankje, de mini’s op een tafeltje en dat is prima en gezellig en lekker.
  De fruitsalade en de marshmellows delen we!

  Geliked door 1 persoon

 10. Champignons zijn ook lekker op de barbecue! Verder ben ik fan van de good old speklap.

  Grappig dat je dat zegt over de courgette, trouwens. Het is echt mijn favoriete groente omdat het echt overal in gaat. gegrild in de oven met wat andere groenten erbij, in de couscous, in de pastasaus… En los is het lekker met wat ketjap en lente-ui. Net alsof je in een sushi-restaurant zit.

  Like

  1. grappig, champignons op de barbecue vind ik vaak maar droge hap… En courgette is inderdaad zo neutraal dat je het overal in kan doen, ik vind dat niet persé een voordeel…. 😉
   Maar misschien moet ik die sushivariant van jou dan maar eens proberen.

   Like

Reacties zijn gesloten.