Een stappenplan voor Financiële Onafhankelijkheid: Verf je haren blauw!

shutterstock_433446766

Dit jaar heb ik verstandige financiële doelen gesteld: er wordt niet belegd of afgelost totdat ik een fatsoenlijke inkomstenbuffer opgebouwd heb.

Mijn excuses voor het saaie begin van deze blog, geloof me: het wordt snel beter. Echt. 

Eigenlijk had ik dat al een jaar of 17 geleden moeten doen, in het jaar voordat ik besloot om voor mezelf te beginnen. Maar 17 jaar geleden nam ik in een boze bui om goede redenen ontslag en ging in een tent wonen in de Franse Alpen en later in Trentino, Italië, waar ik voor een appel en een ei klimles gaf in de rotsen en eens in de twee weken mijn kleren met de hand waste in een gletsjersbeekje.

Dat was ook leuk.

En pas toen het herfst werd en ik vanwege die appel-en-ei constructie mijn spaargeld erdoorheen gejaagd had èn bovenop mijn studieschuld een leuke creditcardschuld had opgebouwd, besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik was toen 29 jaar oud en het is allemaal goed gekomen met mij: ik ben nu alweer dik 16 jaar zelfstandige en nog steeds niet failliet.

Goede tijden, Slechte tijden.

Er is een tijd geweest dat ik jarenlang gemiddeld 70 uur per week werkte, jaaromzetten draaide van zeven cijfers en zo’n twintig mensen in dienst had. Met zelfs een telefoniste-receptioniste en een directiekamer, maak me gek.

Er is ook een jaar geweest waarin mijn inkomen €5.000 euro was. Per jaar mensen, per jaar. Niet per maand.

Maar ik rolde door en in de tussentijd betaalde ik mijn creditcardschuld af, kocht ik een huis, werd verliefd, belazerd en verlaten, maakte de kredietcrisis mee met als gevolg een dreigende restschuld, werd zwanger en kreeg een prachtig kind. Ik ontdekte hoe zwaar het is om personeel te hebben en ging in een paar jaar tijd terug van BV naar ZZP.

Ik ging minder werken,  loste als alleenstaande werkende moeder binnen vijf jaar bijna eenderde af van mijn hypotheekschuld af, verkocht na het herstel van de ingestorte huizenmarkt mijn huis met een kleine winst, kocht een goedkoper huis terug en hield een ton over om te investeren in beleggingen. En oh ja van die studieschuld ben ik ook af, inmiddels.

De zeven zes vijf handvol soort van regeltjes voor Financiële Onafhankelijkheid.

Terugkijkend op de afgelopen 20 jaar kwam het financieel verstand met de jaren (júist ook doordat ik fouten maakte…) en het geld ook. Maar nog steeds heb ik privé amper geld op de bank: ik heb me laten verleiden door de hypotheekaflosgekte en het compounding effect. Onlangs nog, met kerst, liet ik mezelf verleiden. Maar daarover later meer.

Desalniettemin heb ik die eerste ton in beleggingen inmiddels wel bij elkaar en een beetje meer nog ook. Daarnaast heb ik een lagere hypotheekschuld dan de waarde van mijn huis en lagere vaste lasten dan ooit.

Braaf bedacht ik dat het tijd was om nog even een paar puntjes op de spreekwoordelijke “i” te zetten nadat ik deze stappen al zette:

 • ik heb inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
 • ik heb bespaard op alle kosten die ik niet wil maken, mijn huidige uitgaven passen bij me
 • ik heb al mijn schulden afbetaald op de hypotheekschuld na, maar deze is deels annuïtair en het aflossen van deze schuld zou bij gelijke inkomsten als vanzelf moeten gaan
 • ik ben tevreden met mijn huidige inkomen en ik weet hoe ik dat inkomen zou kunnen laten stijgen, mocht ik dat willen
 • ik werk mezelf niet over de kop

Maar tot heel recentelijk had ik dus niet persé “Fuck You Money” of die duizend euro noodfonds van Ramsey, laat staan een “BUFFER”. Twee van de eerste drie “babystapjes” van Ramsey heb ik dus al jarenlang keihard genegeerd en die andere heb ik zojuist moeten opzoeken. Ook dáár loop ik niet persé heel warm voor. Maar ik heb wèl Meer Dan Een Ton Bij Elkaar en wanneer het leven een beetje door rolt is het over een x aantal jaren twee of drie ton.

Geen buffer dus, maar ik deed soms gewoon net alsof ik die buffer had, vooral wanneer er net een factuur betaald was en die dikke rekeningen die ik daar dan weer van moest betalen nog heel eventjes op zich lieten wachten.

Inmiddels ben ik als een malle aan het beleggen geslagen. Nog met kerst vorig jaar investeerde ik zo ongeveer al het geld dat ik op de bankrekening had staan in beleggingen. Dat was precies op het dieptepunt van het 2018-dipje. Dus… timen van de markt doe ik óók al… Oók al niet volgens de regeltjes.
Ook het kapitaal dat in de BV zit gaat in rappe stappen richting beleggingen. Het bedrag dat ik dus wel effe kan lenen van die bankrekening wordt dus steeds lager. En nog steeds geen noodfonds, oh jee…

Als ik eerlijk ben dan denk ik ook niet dat die puntjes op de “i” komen en ik denk niet dat ik die Verstandige Financiële Doelen ga Behalen. Daarvoor ben ik gewoon net te chaotisch en te ongedisciplineerd (And Proud Of It). Bovendien word ik erg obstinaat van regeltjes.

Over “Fuck You” gesproken……….

Mijn Gouden Tip: wees laconiek!

Mijn moraal van het verhaal is dat het bereiken van die eventuele financiële onafhankelijkheid niet persé volgens regeltjes en tips van anderen hoeft. Ook al die voorbeelden van hoe anderen het doen of gedaan hebben, wat hèb je er uiteindelijk aan (behalve ongelukkig worden, alleen al van de schreeuwerige clickbait titels)?!

Je kunt dat doel ook gewoon met losheid bekijken en ondertussen nu óók al een fijn leven hebben. Dan bereik je die 25-maal-het-gewenste-jaarinkomen maar niet. Dat is niet het einde van de wereld. Met de helft daarvan bereik je nog steeds een prima passief inkomen en als jij een loonslaaf bent komt daar gewoon óók een pensioen bij. Plus AOW, die ga ik ook krijgen. Je gaat dan alleen niet dood met dikke knaken in beleggingen maar dat is van meer dingen afhankelijk dan alleen hoeveel je spaart, bijvoorbeeld van wannéér je doodgaat. Dat is ook een kwestie van geluk.

Wat je wèl bereikt met De Helft Van Veel Vermogen is dat je vermogen op den duur gaat afnemen. Maar ook in dát geval is de kans groot dat je echt wel onder de categorie “rijk gestorven” gaat vallen. We zitten immers met zijn allen in die rijke witte bubbel.

Die regeltjes en stappen voelen voor mij soms als het zoveelste houvast en keurslijf dat veel mensen nu eenmaal nodig lijken te hebben om het gevoel te krijgen dat ze goed bezig zijn.

Je eigen pad volgen.

Je laten inspireren door succesverhalen van anderen of stappenplannen en tips van zelfverklaarde goeroe’s is prima (maar bedenk wel: als je drie succesverhalen gelezen hebt dan ken je ze allemaal). Persoonlijk denk ik dat het echter véél meer waard is om gewoon je eigen unieke pad te volgen.
Zónder geld te verbrassen aan duizend nieuwe kleren, dure auto’s, een airfryer en andere hebbedingen voor in je huis, en megadure milieuverpestende vakanties. Want ook dát zijn paden die bepaald worden door bedrijven, marketeers en peer pressure.

Laat het los! Een beetje maar…

Je kunt ook nú al minder gaan werken en lekker gaan wandelen of je leest 12 boeken in een week. Ga desnoods 100 films kijken in de bioscoop, als je daar blij van wordt. Ren in je blote tieten door de file, stuur anonieme kaartjes aan mensen die je niet kent, verf je haren blauw, plant een boom of ga staken. Gooi zaadbommen in de berm en zwaai naar onbekenden. Maak eens een keertje géén plannen en ruk je los van je excelletjes. Zet de muziek hard en ga dansen in je ondergoed. Kost ook niks maar je avond is gedenkwaardiger dan wanneer je naar die tabellen blijft staren.

Ik wens u veel laconiekheid en geluk toe.

Wel is het handig om ietwat laconiek in het leven te staan. Maar een lekkere dosis laconiekheid is voor wel meer aspecten in het leven erg handig, niet alleen qua financiën.

En oh ja, een fikse dosis geluk. Het geluk gezond te zijn en te blijven. Het geluk je talenten te kennen, naar waarde te schatten en te kunnen gebruiken om geld mee te verdienen. Want geld, daar draait het toch om in het leven?!

Of niet?!

12 gedachten over “Een stappenplan voor Financiële Onafhankelijkheid: Verf je haren blauw!

 1. Heerlijk blog weer. Minder plan is soms ook gewoon beter. Wat was dat ook alweer met life is what’s happening while you’re making plans? Natuurlijk is dat geen excuus om dan maar helemaal niets te plannen, maar alles tot in den treuren plannen, is ook niet handig. Overigens blijft dat beeld van dat blauwe haar wel hangen…. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed plan, dat van minder plan. Zekerheid is overrated. Beetje dansen (in je ondergoed!) op de vulkaan maakt het leven wel spannender, mits de geluksfactor gezondheid aan je kant blijft, dat wel.
  Blauw haar had ik ooit, iedereen riep ‘giroblauw past bij jou’ (zou nu waarschijnlijk iets anders doms zijn, soit) en als het regende was mijn voorhoofd een gruwelijke tint aqua… Blauw haar is niet leuk. 😂

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie en interessante blog!
  Vooral het volgen van je eigen pad.
  Ben al minder gaan werken en dat bevalt heel goed die 16 upw. En we kiezen ervoor om het huis juist vwb de grote dingen alvast aan te pakken zodat we volgend jaar weer met een “schone lei” verder kunnen sparen of aflossen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leuke goede blog! Ik word niet goed van al die “stappenplan-25 beste tips-zuinig aan-bespaar op je theezakjes door ze tig x te gebruiken-hoe doen zij het op dinsdag- enz” blogs.
  Denk dat ik die maar ga “ontvolgen”, bespaar ik iig tijd!
  Fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je bent niet de enige die daar niet goed van werd. Ontvolgen is dan echt een heel goed idee. Je moet maar denken: die blogs worden gewoon geschreven voor ándere mensen…. 😉

   Maar…. MIJN dinsdagrubriek die valt daar toch niet onder? Toch…? 😉

   Like

 5. Haha, leuk om te lezen! En je zult toch wel 100 keer te maken krijgen met voortschrijdend inzicht; je doet op elk moment toch waarvan je denkt dat dat op het moment het beste is. Om er vervolgens later weer achter te komen dat dat eigenlijk helemaal niet zo was. Ook daar moet je een beetje om kunnen blijven lachen 😉

  Overigens vind ik dat laten inspireren en je eigen pad gaan prima verenigbaar. Ik haal in ieder geval uit allerlei hoeken inspiratie en combineer dat met elkaar tot ik iets heb dat voor mij werkt. Voor dat moment, en daarna kom ik ongetwijfeld weer iets nieuws tegen. Ik vind bijvoorbeeld heel veel van de punten van Dave Ramsey heel verstandig, maar ben het – in ieder geval nu – bijvoorbeeld weer niet eens met zijn stelling dat je als je samen bent, ook alles maar op één hoop moet gooien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het stuk was niet persé bedoeld om mensen te laten lachen, hoor! Ik ging even in gesprek met mezelf en mijn brave plannen. Maar ik vind het daarnaast ook fijn om zo af en toe eens een tegengeluid te geven in de veelheid van me-too FIRE-blogs waarin mensen steeds weer opnieuw komen met stappenplannen, rekensommen en regeltjes van anderen.

   Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een boek over FIRE gelezen en de meeste goeroeblogs vind ik ook niet om doorheen te komen… 😉
   Die ideeën van Ramsey heb ik dus gegoogled toen ik het blogartikeltje schreef. Wat daarvan is blijven hangen is dat ik die buffer niet heb en ook niet spaar voor de studie van mijn kind, de andere stappen van zijn stappenplan ben ik alweer kwijt… 😉

   Like

 6. Nice, mooie blog weer!
  Die zaadbommetjes zijn top, ben benieuwd wat er hier in de buurt van mijn bommetjes uitgomt 😊

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.