Moestuinmaandag: zaaimaand maart

20190317_0944575424864205711782516.jpg
Borage

Inmiddels is de helft van de maand maart alweer voorbij en qua weerbericht is de samenvatting van deze maand niet zo moeilijk: ’t was nat.

En oh ja wind. Dat ook. Maar daar hebben de plantjes in mijn tuin geen last van gehad. Ze zijn nog niet hoger dan een centimeter of tien, immers….

Binnen voorzaaien

Ik ben een fan van voorzaaien omdat je veel beter kunt zien wat er gebeurt met de zaadjes. Ook heb ik dan veel meer zekerheid dat de groeiende plantjes ook echt zijn wat ik denk dat ze zijn. Maar het is wel een stukje intensiever omdat je het je niet kunt permitteren om even een weekje over te slaan qua water geven.

In de afgelopen week kreeg ik ein.de.lijk. de laatste zaadjes binnen die ik bestelde en dezelfde dag ging een deel van die zaadjes de grond in: blauwe madeliefjes, kardoen, boomspinazie en reukerwten.

En vervolgens is het wachten…..

Buiten zaaien

De buitenplantjes konden echter gewoon 100% genegeerd worden, de afgelopen twee weken… regen genoeg…..

Dat het zo nat was, daar moest ik maar gebruik van maken, bedacht ik vorige week. Dus ondanks dat ik graag binnen voorzaai, zaaide ik een week geleden wat pluksla in de volle grond. Gisteren zag ik kleine groene puntjes, altijd tof om te zien.

En ook bieslook, viooltjes, goudsbloemen, duizendschoon, primula, calendula, cosmos, ridderspoor, korenbloem en malva werden in de volle grond gezaaid. Veel van deze bloemen zijn eenjarig, dus ik zal er vooral dit jaar plezier van hebben. Maar met een beetje geluk zaaien ze zichzelf uit en kan ik ook in daarop volgende jaren van mooie bloemen genieten. Het voordeel van al dat eenjarig spul is bovendien dat het ook snelle groeiers zijn. Zo heb ik dus al snel toch een mooie tuin om naar te kijken, deze zomer, terwijl de vaste planten die ik dus kocht in klein (want goedkoper) formaat, de tijd krijgen om lekker door te groeien en volgende zomer meer plek op te eisen.

Een groot deel van de bloemen die ik zaaide zijn eetbaar, maar of we ze ook allemaal gaan opeten weet ik nog niet. We gaan ’t zien…

Een kale tuin….

De rest van de tuin ligt er nog kaal bij, maar dat is niet zo gek. Zo snel komen die zaadjes niet uit. Tis een kwestie van geduld…

Het goede nieuws is dat door al die regen alle vaste planten die ik twee weken geleden in de tuin zette, er goed uit zien.
Ik had het plan opgevat om nog wat aan de slag te gaan met de bestrating, maar daar was het toch echt te nat voor. Komende week wordt het droger, dus wie weet….

Geduld……

Maart is toch wel de maand van afwachten en geduldig blijven. Er is van alles in ontwikkeling, maar veel is nog niet of nauwelijks te zien waardoor de tuin er nog grotendeels hetzelfde uitziet als drie weken geleden. Er staan alleen meer stokjes met namen in…. en iets minder dooje buxussen. Komende donderdag is het weer GFT-ophaaldag, hopelijk zijn ze er aan het einde van de week allemaal uit.

Binnen gebeurde er naar mijn zin ook veel te weinig. Ik zaaide immers “al” een paar weken geleden de eerste plantjes in en dan wil je gewoon dat er binnen een week van alles uitkomt. Dat was niet het geval, een weekje later. Het was vooral schimmel dat er groeide, blijkbaar heb ik de boel toch te nat gehouden…

De plastic zakken die ik in eerste instantie om de zaaibakken heen had gedaan gingen er dus weer af, ik heb de schimmels voorzichtig verwijderd en bestrooide de bakjes met kaneel. Kaneel bestrijdt namelijk allerlei dingen die je niet wil hebben in je tuin of bij je zaailingen, zoals bijvoorbeeld schimmel en ziekten. Inmiddels is er gelukkig geen schimmel meer te zien.

Het was dus even de vraag of de zaadjes na de iets te natte eerste week en het bezoek van die schimmel, nog voldoende kiemkracht hebben. Maar het antwoord lijkt “ja” te zijn: sinds een paar dagen komt er van alles op.

20190317_0946088885385446294135722.jpg
Broccoli
20190317_0945111781602198907399915.jpg
Zonnebloemen
20190317_0946313169912985459277403.jpg
Viooltjes (goed kijken….)
20190317_0946141745259269186425606.jpg
mini salie

Ik moet wel een beetje lachen om mijn enthousiasme om die ieniemini plantjes… je moet er echt met je neus ophangen om ze te zien!

 

6 gedachten over “Moestuinmaandag: zaaimaand maart

 1. Ja leuk hoor, was vroeger met zaaien ook altijd zo enthousiast als de eerste zaadjes uitkwamen.
  En al die regen was niet leuk voor ons, maar wel voor de natuur, want die was nog niet over de droogte van afgelopen zomer heen.
  En voor Lonneke, Afrikaantjes zijn goed tegen rupsen en slakken.

  Like

  1. Oh jee… nog steeds…?!

   Vooralsnog lijkt het in mijn tuin mee te vallen met rupsen en slakken. Maar er valt sowieso niet zo veel te halen in mijn tuin, daarvoor is ‘ie veel te kaal.

   Like

Reacties zijn gesloten.