Dingen – Dinsdag: Nancy* zweert bij haar broodbakmachine

bread-pain-et-biscottes-4-1328015-1279x847

Naam:  Nancy*
Leeftijd: 49
Met wie woon je samen? Mijn vrouw (42) en twee dochters (11 en 9).
Wat is je inkomen? Ons gezamelijke inkomen is ongeveer €5.500 per maand.
Wat heb je uitgegeven aan de broodbakmachine? Ik heb de broodbakmachine gekregen van mijn moeder, die hem nooit gebruikte.
Waarom word jij zo blij van je broodbakmachine? Het is goedkoper, het is gezonder (want je stopt er natuurlijk alleen maar gezonde dingen in), je kunt het deeg maken met de ingrediënten die jij het lekkerste vindt en je hebt altijd vers brood. En een brood bakken met een broodbakmachine kost ook nog eens minder tijd dan er eentje kopen.

‘De geur van versgebakken brood in de ochtend, dat blijft speciaal.

Tot zover Nancy…. over naar mij…. 

Waarom heb ik eigenlijk geen broodbakmachine?!

Zoals Nancy het beschrijft lijkt het me fantastisch. Ik zie alleen maar voordelen.

Dus waarom heb ik niet zo’n ding? Waarom koop ik mijn brood eigenlijk in de winkel in plaats van dat ik het zelf bak…..?

Tja. Ik heb er dus eentje gehad. Ook een krijgertje van mijn moeder, net als die van Nancy. Ik bakte er zeker twee keer een brood in en die twee broden waren – voor een beginnende broodbakker die eigenlijk net iets te weinig tijd heeft besteed aan ontdekken hoe je met zo’n machine een lekker brood bakt – heel redelijk te eten. Brood bakken met zo’n machine kost inderdaad weinig tijd en ik kan proefondervindelijk beamen dat het niet moeilijk is. Mits je je ingrediënten voor mekaar hebt; ik kan me herinneren dat het voor mij even duurde om aan verse gist te komen. De reden waarom ik niet met gedroogde gist wilde werken weet ik eigenlijk niet meer.

Er een gewoonte van maken

Toch bleef het dus bij die twee broden. Het kwam niet in mijn systeem, om het zo maar eens te zeggen. En daarnaast – yep ik weet het, het is een detail maar voor mij telde het tcoh mee – vond ik het niet zo handig om die boterhammen zelf te snijden. De broden kruimelden ook wel wat meer dan gekocht brood, dat had waarschijnlijk vooral te maken met dat ik geen ervaren broodbakster was. Ik kan me voorstellen dat je een beetje moet experimenteren totdat je recept en je machine optimaal op elkaar aansluiten. Die tijd heb ik gewoon nooit genomen.

Brood bakken is voor mij dus nooit een gewoonte geworden en die broodbakmachine heb ik dus na een jaar werkloosheid verpatst.

 

Tips voor het inbakken van nieuwe gewoonten

Nu ben ik dus toevallig gedragswetenschapper en het hoe creëren of stimuleren van nieuw gewoontegedrag is één van de basisvraagstukken waarvoor ik regelmatig word ingehuurd. Dat een nieuw gedrag uiteindelijk een gewoonte wordt is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Wij mensen, wij zijn niet zo veranderbaar; we vallen vaak terug in oud gedrag. Voordat dat nieuwe gedrag een gewoonte is, moet het namelijk een tijd lang actief gestimuleerd worden.

Dat kan op verschillende (wetenschappelijk bewezen) manieren:

1. Obstakels voor intentioneel gedrag wegnemen

Een voorbeeld van een gedragsintentie is om al het afval te scheiden of zelf brood te bakken. Het is dus eigenlijk gewoon een voornemen of een doel.
Als jij  je voorgenomen hebt om iets nieuws te gaan doen of om je gedrag te verbeteren / vernieuwen (en geloof me… op een enkeling na scheidt NIEMAND al het afval, dus jij waarschijnlijk óók niet, ook al denk je van wel….) dan moet je in kaart brengen welke obstakels er tussen jou en die gedragsintentie staan. Pas als je die obstakels kent, kun je ze proberen weg te nemen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je tijdens het koken de schillen bij het restafval gooit wanneer het regent, dan is de locatie van de GFT-bak (buiten) voor jou wellicht een obstakel. De oplossing zou kunnen zijn om tijdens het koken een bak op het aanrecht te zetten waar alle schillen in gaan. Dan hoef je nog maar één keer naar buiten, bijvoorbeeld na het eten (of je laat dat klusje over aan degene die niet kookt maar wel meeëet..).

2. Gedragsintenties implementeren door als-dan situaties te creëren

Belangrijk is om een algemene gedragsintentie om te zetten in een concrete als-dan situatie. Bijvoorbeeld “ALS ik ga koken DAN zet ik dat teiltje voor de schillen op het aanrecht” of “ALS ik na het eten de vaatwasser inruim DAN zet ik ook alvast de broodbakmachine op het aanrecht”.
Zo blijft het niet bij een vaag en abstract voornemen, maar kun je ook concreet aan de slag. 

3. Prompting

Prompting is het stimuleren van associaties tussen situaties en gedrag. Dat kan op onbewust niveau (nudging) maar ook op bewust niveau. Een voorbeeld is dat mensen als ze ergens binnenkomen waar het donker is, automatisch het licht aan doen.

DONKER –> LICHT AAN

Een bekend voorbeeld van nudging is de vlieg in de toiletpot en het gebruik van kleuren in verpakkingen.

VLIEG = MIKKEN

GROEN = ECOLOGISCH = KOPEN = GOED BEZIG

Marketing- en reclameluitjes zijn erg goed in prompting, en gedragspsychologen die kunnen er ook wat van.

4. Beloningen

De herhaling van de prompt – gedrag combinatie kun je stimuleren door beloningen. Die beloning kan al uit zoiets simpels bestaan als dat jij je beter voelt dan andere mensen of dan een week geleden. Veel gezondheidsapps zijn hierop gebaseerd: je wordt gestimuleerd om je eigen “records te breken” of je krijgt een pushbericht wanneer jij meer bewogen hebt dan het gemiddelde van de mensen in je omgeving of van je leeftijd. De beloning (een “zelf-complimentje”) zorgt dus voor een grotere kans op herhaling en daardoor is de kans op gewoontegedrag natuurlijk groter.

5. Doorbreek slechte oude gewoontes door nieuwe te creëren

Kort gezegd: “afvallen” of “niet meer snoepen” is veel moeilijker dan dat je besluit om in plaats van stroopwafels, fruit of wortels te eten. Ik heb daar toevallig ervaring in….

6. Er moet een gemotiveerde intentie zijn 

… want als je niet wil, dan gaat het niet gebeuren….

 

Door het rijtje af te gaan, is het heel gemakkelijk om je eigen gedrag te analyseren en stapjes te nemen om dit gedrag te veranderen. Analyse van gedrag is iets dat ik regelmatig doe: zowel in opdracht voor doelgroepen van mijn opdrachtgevers, als bij mezelf. Dit blog staat bol van de gedragsintenties en naast de bovenstaande zes truuks zijn er nog veel meer die ik bij mezelf toepas om dat nieuwe gedrag voor elkaar te krijgen. Niet altijd even succesvol trouwens, we blijven menschen…!

 

Ik bak mijn brood niet zelf omdat…..

Zo bak ik mijn eigen brood niet omdat er obstakels zijn die ik niet weggenomen heb, het geen gewoonte is en ik deze ook niet heb gecreëerd, de beloning niet optimaal was (en niet opwoog tegen de obstakels) en ik niet voldoende gemotiveerd was om het oude gedrag (lui op de bank hangen en brood bij de bakker kopen) te veranderen.

Vorig jaar is er een kleine kans voor mij geweest om alsnog zelf brood te bakken: ik woonde in een boshuisje zonder diepvries en zonder dat gekocht brood bereikbaar was. Maar op dat moment was er een onoverkomelijk obstakel: ik had die broodbakmachine na jarenlange werkloosheid, uiteindelijk verpatst en met de mislukte poging als enige ervaring vond ik de kans te groot dat ik ook een nieuwe of nieuwe tweedehandse broodbakmachine niet ging gebruiken.

En hoewel ik van Gerlinde geleerd heb dat brood bakken zonder machine ook echt een appeltje-eitje is, waren er voor mij toch genoeg obstakels over om daar niet aan te beginnen.

 

Dus daarom… dáárom bak ik niet mijn eigen brood. Misschien ooit….

 

*Nancy is de fictieve persoon die zich zogenaamd aanmeldde voor de rubriek “Blije Dingen op Dinsdag”. Omdat zij graag anoniem wil blijven is haar naam en leeftijd veranderd en ook de namen en leeftijden van haar gezinsleden.
Wil je je ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mail met waar jij blij van wordt. Wie weet reageer ik daar dan een keer op!

16 gedachten over “Dingen – Dinsdag: Nancy* zweert bij haar broodbakmachine

 1. Blijkbaar ben ik ook een van die zeldzame types die een broodbakmachine wel gebruikt en naar tevredenheid. Wel met broodbakmixen (uit Duitsland) voor het gewone dagelijkse – supermarktbrood vervangende – brood. Of is dat dan valsspelen? Tegen droogheid en voor ons gevoel überhaupt een fijnere structuur is een flinke scheut olie (olijf, zonnebloem, misschien zelfs kokos..?) van wat voor soort dan ook een goed idee. Ik kocht mijn broodbakmachine (om het eens te proberen) bij de Aldi van het verjaardagsgeld dat ik van mijn oma kreeg en dat is nu ruim 5,5 jaar geleden. Er worden afhankelijk van de hoeveelheid brood die we eten tussen de 2 en 4 broden per week mee gebakken. Dat is dan vooral met mix en 1 brood met eigen (vaak overgenomen uit het bijgeleverde boekje) ingrediënten voor het weekend. Ach ja, ieder zijn afwijking…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hij staat op zolder. We kochten hem bij een groot-grutter. De hele familie had op een gegeven moment een brood-bak-machine en op de zondagochtend werden recepten en deegmixen uitgewisseld. We bezochten molens en experimenteerden met de plaatsing van de BBM, want koude / tocht vond het rijzende brood niet fijn. En ow ow ow….als je dan tussentijds even het deksel opendeed van het geurende blikje…meer dan eens stortte het baksel in en bleef er een soort plat en hard pitabroodje over.

  Zoals ik al zei; hij staat op zolder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jawel, de broodbakmachine. Hij staat in de kast onder de trap en ja, ik gebruik dat ding! Best trots op, want die slowcooker, het wafelijzer en gourmetstel die ook in die kast wonen…, daar doe ik helemaal niks mee. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de broodbakmachine alleen gebruik voor het kneedwerk. Ideaal voor pizzadeeg en deeg voor een Turks brood.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn brood uit de broodbakmachine is meestal niet te eten en na 1 dag keihard, maar ik vind ‘m wel fantastisch voor het maken van pizzadeeg. Rijzen lukt me niet zo goed. Komt waarschijnlijk ook doordat dat op ‘kamertemperatuur’ moet en mijn kamertemperatuur vaak niet zo hoog ligt. En ik vind het ook te omslachtig, met zo’n vochtige doek erbij enzo. Dan is dit veel fijner.

  En brood halen we gewoon uit de vriezer. Lijkt het elke dag vers.

  Like

 5. Wat leuk die wetenschappelijke uitleg erbij. Een leuke om naast gewoontes te leggen die wel (nieuwe gewoontes die goed smaken Hahaha)of juist niet (sporten…) lukken.

  Je nieuwe rubriek is verrassend leuk 😁

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks!

   Tja zelfs van zo’n huisvrouwenrubriek valt met een beetje creativiteit best wat te maken….;-) (zouden meer bloggers mogen doen….)

   Like

 6. Goh, er zweren (en roeptoeteren) toch een hoop minder mensen bij een broodbakmachine dan bij een airfryer… 😇
  Wij (oké, ik, deman vond het sowieso onzin) maakten in onze twee jaar en stuk of dertig pogingen broodbakmachineren toch vooral redelijk smakeloze hompen brood, waarbij alle pitten enzo die ik er op het juiste moment (extreem belangrijk, het júiste moment) bij mikte, toch doodleuk in 1 klont aan de korst terecht kwamen… En dat dan in doeken gewikkeld helemaal niet net zo lang vers bleef als bakkersbrood, maar na een dik uur al best behoorlijk taai stond te wezen. Ook kreeg ik dat snijden niet voor elkaar hoor, sowieso was het altijd nog te warm om te snijden (net klaar als we wakker werden want dan ruikt je huis naar versgebakken brood), en plakte alles aan het broodmes en werden de sneden -met gat erin- ombeurten 0,3 of 5,3 cm dik, óf het brood was al afgekoeld in de bakunit (weg lekkerruikhuis) en kreeg ik hem met geen mogelijkheid meer uit het blik omdat die roerflap opgedroogd en vastgekoekt zat en die moet toch echt los om er dan met een priegelstokje voorsicht uit gewurmd worden waarbij je de onderkant van je brood sowieso geheel verkloot. Kortom, ook dit kan ik niet! Maar naar de bakker lopen-brood kopen dan weer wel, en daar is die lokale ondernemer dan weer goed mee! 😎

  Misschien een keer een leuk stukkie over de ABSOLUTE NIET/NOODZAAK van een (tweede) auto? Ik ken iemand, eehm… Sil*, die vindt dat je die ook gewoon kunt hebben zónder dat je hem Echt Nodig hebt voor je Werk (en er dan ook allemaal andere dingen mee doet, maar dan Mag dat ineens), maar gewoon omdat hij KeiFijn is voor Alles 🥳🥳

  Geliked door 2 people

 7. Het zal ongetwijfeld allemaal makkelijk zijn, net als al die andere milieuvriendelijke gezonde groene gewoontes. Maar als ik die allemaal zou doen, dan ben ik toch echt teveel tijd kwijt, die ik niet kwijt wil. En die wetenschappelijke shizzle: helemaal waar. Ik scheidde nooit afval, totdat ik in de nieuwe keuken prachtige gescheiden emmers kreeg in de la naast het werkblad. Nu gaat alles keurig in de juiste zak en container. Maar brood bakken? Zelf? Nope.

  Geliked door 1 persoon

 8. Toch nooit bedacht dat ik een blog over een broodbakmachine kan gebruiken om aan anderen uit te leggen waarom ik niet zo veel sport als ik zou willen 🙂

  groetjes, Puckie

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat maak je toch altijd wat origineels van je artikelen! Tof, die wetenschappelijke invalshoek. Ik overweeg wel eens om brood zonder machine te bakken – want zo’n machine is wel weer een bakbeest om in de keuken te hebben staan (en mijn bijkeuken staat al vrij vol – maar uiteindelijk vind ik het toch te veel gedoe.

  Trouwens, er staat nog een typo in je artikel (op het einde): gebruiekn

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.