Moestuinmaandag: een paar ontdekkingen

In de afgelopen twee maanden heb ik me wel een beetje verbaasd over de staat waarin de vorige bewoners hun tuin hebben achtergelaten aan mij. Niet dat ik zelf zo veel focus had op mijn tuin, in het OuweHuis, maar er stonden genoeg mooie planten in. Onder alle hop…

Een verwaarloosd tuintje

In mijn nieuwe tuintje ontdekte ik een hortensia. en toen ik de overdaad aan klimop verwijderd had – deze  vind ik niet persé heel mooi maar in de winter blijft klimop groen en dat is dus beter dan lege schuttingen – een klimhortensia die nu heel hard begint uit te lopen. Verder vond ik vooral veel dode buxussen en een slecht onderhouden knollenveld dat ooit een gazon geweest was. Blijkbaar hadden de vorige bewoners geen groene vingers… sterker nog… ik kreeg steeds meer het idee dat ze überhaupt niet echt in de gaten hadden dat ze een tuin hadden.

De nieuwe plannen

Ik heb nog steeds hele andere plannen met mijn tuin: een combi van groenten, veel kruiden en daarnaast ook mooie bloemen om naar te kijken. Iedere ochtend gaan Zonne en ik even samen alle zaailingen checken en verzorgen. Deze plantjes groeien langzaam maar zeker: nu er méér blad komt dan het eerste kiemblad krijgen ze ook steeds meer een eigen identiteit. Ik ben overigens niet persé onder de indruk van de kiem- en groeisnelheid, maar dat ligt 100% aan mijn ongeduld want eigenlijk gaat het gewoon heel erg prima met de miniplantjes. Vergeleken met sommige moestuiniers ben ik gewoon een paar weekjes later begonnen met zaaien; dat ligt dus niet aan mijn plantjes.
Ik verwacht dat ik volgende week de eerste kleine plantjes in de tuin kan zetten.

’t Is droog dus het kan weer: de tuin in!

Maar goed. Nu het na alle nattigheid van de afgelopen weken afgelopen weekend gewoon een prima weertje was, kon de focus van de zaaibakken op zolder ook weer even naar de tuin. Dáár moet het immers allemaal gaan gebeuren, de komende tijd!
Afgelopen donderdagochtend werd de GFT-bak weer geleegd dus vrijdags kon ik weer verder met het verwijderen en afvoeren van de buxussen. De container was binnen een half uurtje weer zo goed als vol maar het goede nieuws is dat daarmee dan ook het laatste rijtje dode buxussen verdwenen is.

Mijn tuin blijkt toch nog wat extra voorjaarsverrassingen in petto te hebben voor me. Zo blijkt het miniboompje prachtig te bloeien, kijk maar….

20190324_1501552160438641537653549.jpg

Zou het een fruitboompje zijn…?

Ik hoop het.

Ik vond nog meer planten, trouwens. Sommige plantjes zouden ook gewoon onkruid kunnen zijn, maar onkruid is pas onkruid wanneer ik dat vind. Voorlopig mag alles groeien. Van andere opkomende plantjes weet ik bijna zeker dat het vaste planten zijn.

Kijk maar.

20190324_1502378850690014764648173.jpg
Nét niet goed te zien, maar in het plantje linksboven lijkt een bloemknop te zitten.

20190324_150400788092022124972561.jpg20190324_1502072326520027111267163.jpg

Weet jij wat het is?

10 gedachten over “Moestuinmaandag: een paar ontdekkingen

 1. Gebruik de app: Pl@ntNet, je maakt een foto van plant, blad, bloem, en je krijgt antwoord op de prangende vraag….Wat is het?
  Of de app:mijntuin.org

  Like

  1. Die had ik in mijn vorige tuin! Zaait zichzelf ook uit, trouwens…

   Maar dit blad is denk ik te rood voor die plant… hij ziet er anders uit dan deze bekende. Het blad is ook wat kleiner en smaller.

   Mocht je nog een ander idee hebben dan hoor ik het graag! En zo niet dan doe ik gewoon weer een follow-up als ik weet wat ’t is…

   Like

 2. Het middelste plantje is inderdaad Robertskruid.
  Daarboven dat worden vergeetmijnietjes! Lekker laten staan (en vooral laten uitzaaien) dus. Hoewel er mensen zijn die het onkruid vinden… ik vind het heerlijke lentebodes en mijn tuin staat vol in het voorjaar. Nadat ze gebloeid hebben worden ze gauw lelijk maar trek niet alles uit, laat hier en daar een plukje staan en trek dat wat later uit, en schud het even goed uit daar waar je de zaden wil…

  De onderste plant herken ik wel, maar ik kan niet op de naam komen, sorry…

  het boompje zou wel eens een sierkers of -appel kunnen zijn. In elk geval mooie bloesem! Gefeliciteerd!

  Die buxussen zegt niets over groene vingers. Mijn zelf gestekte, en tot een bol opgekweekte buxus is na meeverhuizen en ruim 12 jaar bezit vorig jaar einde zomer ook ten prooi gevallen aan de motten. Als je aan het verhuizen bent, kan ik me voorstellen dat je er dan geen energie meer in steekt. Dus wie weet hebben je voorgangers ook jarenlang mooie buxus gehad….

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee die buxussen zeggen inderdaad niets over groene vingers. Maar het gebrek aan andere planten en de staat van het gazon geeft toch een kleine indicatie, denk ik….

   Like

 3. Het derde plantje zou wel eens Robertskruid kunnen zijn. Maar heel veel weet ik er niet van af

  Like

 4. Wat leuk dat je dat met Zonne kunt delen! Die plantjes weet ik niet, maar dat boompje zou een pruim kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heerlijk tuinieren. Hier ook een groot knollenveld met molshopen. Maar dat trekt wel weer bij. De bovenste foto lijkt mj teunisbloem, geneeskrachtig vrouwenkruid. De tweede is denk ik robertskruid en de derde heb ik geen idee. Leuk om zo je tuin te ontdekken. Veel plezier.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.