Mijn kwartaal wat financiën betreft

sleeping-beauty-1421907-1280x960.jpg

Meestal is het hollen of stilstaan bij mij, wat betreft de inkomsten. Dit kwartaal was dat niet zo. Het kabbelde. Mijn omzet was in alle drie de maanden ongeveer even hoog. Als ik terugkijk in mijn administratie kan ik zo’n periode met drie gelijkmatige maanden niet meer terugvinden.

Dus… tja…. consolideren dan maar….

Om te voorkómen dat ik me da’lijk nog een werknemer ga voelen besloot ik in een opwelling om af te zien van de mogelijkheden om de gemeentelijke lasten te spreiden. Ook het voorschot inkomstenbelasting betaalde ik in één keer. Dat was wel even slikken; zo wordt februari wel een erg dure maand. Maar het voordeel van alles in één klap betalen is dan wel weer dat ik in de overige tien maanden van dit jaar kan rondkomen van minder dan 2.000 euro per maand en dat is dan inclusief sparen voor de vakantie.

Dat is een mijlpaal.

Júist vanwege die fluctuerende inkomsten die ik altijd heb, heb ik geen maandelijkse aflos- of spaardoelen. En hoewel ik dat wel een keertje gedaan heb, ooit, reken ik ook geen spaarpercentages uit, per maand. Spaarpercentages zeggen mij sowieso weinig. Zo lang ik maar stijgende lijnen zie vind ik het prima.

Dit jaar heb ik ook geen aflos- of beleggingsdoelen. Mijn doel is vooral om minder afhankelijk te worden van mijn BV, dat bereik ik door een buffer in privé of in de eenmanszaak op te bouwen. Dat is wel echt héél erg saai. Vind ik dan. Dat geld… dat geld… dat staat daar maar.

Dus. Tja. Ik sluisde toch wat geld weg naar DeGiro. En ook loste ik een bedragje af op mijn hypotheekschuld hoewel ik me nog zó had voorgenomen om dat niet te doen, want lage rente. Maar ja. De koersen zijn na de dip rond kerst helemaal hersteld. Ik las zelfs dat de ETF waarin ik behoorlijk wat geïnvesteerd heb een “all time high” bereikt heeft. Dat soort dingen check ik niet, ik neem het voor waar aan van de heren die het leuk vinden om dat in de gaten te houden. En als al die aandelen en ETF’s zo duur zijn… dan is het alternatief om toch maar een hapje af te lossen ook al is dat qua rendement echt nauwelijks lonend.

Ik kocht dus toch ook maar wat ander spul: ik investeerde in een REIT (Real Estate Investment Fund, ofwel vastgoedfonds).

Doordat de koersen stegen en ik mijn geld niet opmaakte, òndanks die sloot geld die naar de diverse overheden ging, werd ik tussen 1 januari en 1 april 2019 ongeveer duizend euro méér waard. Niet spectaculair, dus. Maar bij een gelijkblijvend inkomen ga ik nog wel flink wat meer waard worden dit jaar, aangezien ik die belasting dus al betaald heb. Niet dat ik ook maar enig kans maak op een gelijkblijvend inkomen… dat niet….

Het was dus gewoon een saai kwartaal. Ik maakte me geen zorgen over inkomen. Ik gaf veel geld uit dat ik sowieso moest uitgeven en daar ben ik nu vanaf. Ik spaarde een beetje, belegde een beetje, loste een beetje af. Ik ontving wat dividend, 133 euro om ongeveer precies te zijn. Ook dat was een record vergeleken met eerdere jaren en het is best een leuk bedrag. Maar laten we eerlijk zijn… ’t is ook niet wereldschokkend.

Om bij in slaap te vallen.

Best lekker, zo nu en dan.

3 gedachten over “Mijn kwartaal wat financiën betreft

  1. Saai klinkt best wel aantrekkelijk. Het geeft ruimte om op andere vlakken te bruisen, of ach… wat is er eigenlijk mis met saai op alle vlakken (voor een kwartaal dan, want daarna moet er natuurlijk wel weer wat gebeuren, anders zitten wij, bloglezers, binnen no time te koekeloeren naar een blog vol vaste rubrieken (want saai leven, dus geen inspiratie) en oproepjes (want saai leven, dus input van anderen noodzakelijk). Dus lijkt het me essentieel om de komende maanden een paar financieel risicovolle beslissingen te nemen, zodat we weer mee kunnen leven en tips kunnen geven waaruit blijkt dat wij bloglezers het allemaal veel beter kunnen. Enkele suggesties zijn: paar rotsblokken in Frankrijk kopen en klimretraitres geven; sunnybus vervangen door een ‘opknapcamper’ (en dan zelf gaan opknappen natuurlijk); geld uitlenen aan een risicovolle startup.

    Groetjes Puckie

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.