Experiment met vroeg opstaan

wekker

Het is 8 april, de zomertijd is ingegaan, eventuele aanpassing van de biologische klok is inmiddels wel achter de rug.

Tijd voor een experiment!

En dat experiment is dus – de titel van dit blogartikeltje verraadt het al een beetje – vroeg opstaan. Al een tijdlang hink ik namelijk een beetje “op twee sporen” als het gaat om ons ochtendritueel. Aan de éne kant kan ik intens genieten van ons huidige ritueel maar aan de andere kant kom ik juist door dat ritueel toch regelmatig een beetje in de knoei, in dat eerste uurtje van de dag.

Ik wil alles in die ochtend

Ik wil namelijk alles. Ik wil samen wakker worden, zoals Zonne en ik sinds haar geboorte eigenlijk bijna dagelijks samen wakker geworden zijn. Zodra ze mijn wekker hoort komt ze namelijk aangelopen. Op blote voetjes. Haren in de war. Nog helemaal warm van de slaap. Ze nestelt zich dan in mijn armen: haar billetjes tegen mijn buik. En dan kletsen en knuffelen we wat. Heerlijk.

Maar aan de andere kant wil ik óók even lekker tijd voor mezelf. De slowcooker aanzetten voor een warm ontbijt, overnight oats bijvoorbeeld, en dan vervolgens in alle vroegte het hondjerondje doen, misschien wel joggend. En dan douchen en mediteren en de tafel dekken om dan vervolgens pas als een volleerde huisvrouw mijn dochter te wekken. Misschien dat ik dan op mijn zesenveertigste eindelijk eens voldoende tijd heb om die drie flessen bodylotion die ik ooit kado kreeg en de opruimacties rondom onze verhuizing van vorig jaar overleefden, op mijn blote lijf te smeren. Toch maar bewaard voor het geval dat ik ooit bodylotion zou gaan gebruiken….

De tijd vergeten

Het probleem is namelijk dat we regelmatig de tijd vergeten. We dommelen soms nog een beetje weg, zo samen en soms zijn we te druk met kletsen, kietelen of stoeien. Dan zie ik tot mijn schrik dat het al half acht is en dat is nét te laat om zonder “opschieten” te zeggen het hele ochtendritueel te voltooien zodat Zonne om tien voor half negen met een gevulde broodtrommel, fruit en haar thermos met thee, de haren gekamd en de tanden gepoetst en een volle buik van het ontbijt, op school af te leveren.

En dat is niet relaxed.

De wekker op 6 uur

Dus vanavond  ga ik vroeger dan anders naar bed en zet ik  de wekker op zes uur. Ik ben benieuwd of ik morgen ook echt om zes uur mijn bed uit kom of dat ik me gewoon een keertje omdraai. Allebei is oké, daar is het immers een experiment voor.

En in de weekenden blijven we gewoon lekker samen wakker worden. Zo lang het kan en we het allebei leuk vinden. Want of Zonne nog steeds haar billen tegen mijn buik aan nestelt als ze 17 is, dát is nog allerminst zeker. Ik hoop het. Misschien wordt ze dan wel wakker met haar puberbillen tegen de magere heupbotten van een puberjongen die is blijven slapen in haar bed. Misschien ben ík het wel die míjn billen tegen de buik van die prins op het grijze paard, die me inmiddels gevonden heeft, nestelt.

Misschien is het experiment over een week al klaar en verandert er niets.

Maar wanneer dat ochtendritueel van samen wakker worden op een dag afgelopen is, dan hebben we gewoon altijd nog de herinneringen.

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijke ontwikkeling, voornemens en doelen, Zonnekind. Bookmark de permalink .

11 reacties op Experiment met vroeg opstaan

 1. loes zegt:

  Dit blogje ontroert me.
  Zo lief….

  Loes

  Liked by 1 persoon

 2. Puckie zegt:

  Zes uur opstaan is echt zwaar overschat (sprekend uit ervaring sinds die van mij naar de middelbare school gaat). Om zeven uur ’s morgens de woonkamer al schoon hebben (want 12+ dus geen geknuffel meer), en de was hebben opgehangen (want geen droogtrommel), en de afwas gedaan (want geen afwasmachine), dat levert toch echt minder bevrediging op dan rustig wakker worden met je kind tegen je aan, en dan al slaperig kletsend bedenken dat je straks misschien toch wel wat gaat doen (opschieten of zo).
  En vreemd genoeg heb ik de indruk dat sinds ik de was in de ochtend aan de waslijn hang de buren hun was in mijn wasmand gooien. Hoe anders de enorm toegenomen hoeveelheid was verklaren, sinds ik vroeg opsta?

  Puckie

  Liked by 1 persoon

 3. Misschien duik jij na je meditatie rondje wel het bed in bij Zonne….

  Liked by 1 persoon

 4. Ingrid zegt:

  Zo lief! Geniet nog lekker van die lagere schooltijd met knuffelen in de ochtend. Ga lekker pas vroeg opstaan als je niet cool genoeg meer wordt gevonden. Dit is geluk in puurste vorm.

  Like

 5. Lis zegt:

  Ik sta ook liever eerder op dan mijn kinderen, zij zijn namelijk niet van het ‘nog even rustig liggen en knuffelen’ maar meer van het ‘elleboog in je gezicht, knie in je tiet, roeptoeteren over honger en stoeien met elkaar’-type. En dat is écht geen fijne wekker. Dan knuffel ik liever even met de man en doe vast een opruimrondje. Daardoor kan ik ’s avonds wel alles laten vallen en gewoon naar bed gaan, en dat is me ook wel wat waard inmiddels. Als ze dan wakker worden ben ik ook wakker genoeg om lekker mee te stoeien en op tijd mijn gezicht of tiet af te schermen 🙂

  Liked by 1 persoon

 6. Audrey zegt:

  Ah, wat lief! Ik ben benieuwd hoe het je is vergaan vanochtend.

  Liked by 1 persoon

 7. Schattig blogje.

  En over prinsen op paarden gesproken… Misschien wil je eens een keer als je in het westen van het land bent een drankje drinken met een 47-jarige vriend van mij om te kijken of het klikt?
  Reageer maar op spaarolifantje77@gmail.com

  Like

 8. nsvm78 zegt:

  Ik ben benieuwd of je bent opgestaan om 6 uur en hoe dat beviel of dat je je nog een keer hebt omgedraaid.

  Liked by 1 persoon

 9. Pingback: Het ochtendexperiment en de ervaringen | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s