Het ochtendexperiment en de ervaringen

20190110_0839233288247934612717602.jpg

Ik bedacht dat ik weleens wilde experimenteren met vroeg opstaan. Ik vertelde dat ik erg genoot van alle knusheid van ons ochtendritueel, maar dat ik óók eens wilde uitproberen hoe het anders kan.

Grapppig dat je dan reacties krijgt van mensen die vinden dat ik vooral moet blijven genieten van die knusheid en níet vroeger moet opstaan. Bedankt voor die mening, ik heb het 0 seconden overwogen maar uiteindelijk toch maar besloten om gewoon te doen wat ik zélf wil. Ik heb namelijk graag “best of both worlds” en in dit geval kan dat ook gewoon!

Hierbij mijn ervaringen:

Dinsdag

Voortsukkelen bij zonsopkomst

Als je je iets voorneemt en het mislukt al op dag één, dan blijft het aan je knagen. Dus ondanks dat ik mezelf had toegestaan om het experiment al op die eerste dag de kop in te drukken, stond ik toch maar wél op. Om 6 uur.

Ik ging zelfs hardlopen. Of… nou ja… hardlopen… het was eerder een soort voorsukkelen door het bos. Mijn enige ervaring met hardlopen dateert uit de tijd dat ik verkering had met iemand die dat kon. Ik kocht toen zelfs echte hardloopschoenen en vervolgens racete ik met 20 kilometer per uur door het bos, kreeg binnen drie minuten kramp, liep te hijgen als een paard en gaf het op.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik de neiging heb de lat zó hoog te leggen dat ik alleen kan falen. Dus legde ik de lat heel laag. Ik ging gewoon een hondjerondje doen met Pippa. Met af en toe een drafje. En ik mocht tussendoor zo veel wandelen als ik wilde.

En dat lukte.

Zweterig om kwart voor zeven

Vervolgens was ik om kwart voor zeven weer thuis waar ik in mijn bed een licht ontstemde Zonne aantrof die het maar saai vond, zo in haar eentje. Ik ging toch maar even douchen want ondanks het lage tempo en het wandelen tussendoor (blijkbaar gemiddeld 10 kilometer per uur gehaald en daar is niks mis mee) was ik zweterig. Echt. Zweterig om kwart voor zeven ’s morgens, het moet niet gekker worden…!

Overnight oats om tien over zeven

Die slowcooker, misschien ga ik daarover nog een keertje een “Dingendinsdag” schrijven. Want dat is me toch een ding, echt. Ideaal. Zeker voor iemand die de neiging heeft om “even” weg te lopen tijdens het koken om dan pas terug te rennen wanneer het naar “aangebrand” begint te ruiken.

We aten dus havermout-met-chiazaad-in-havermelk-overnight oats. Ik ook. En we vonden het heerlijk. Zó heerlijk dat Zonne vond dat het ondanks het voor haar saaie ochtendje eigenlijk toch wel een goed idee was dat ik ’s morgens zo vroeg opstond. In mijn bed in haaar eentje een boekje lezen vond ze toch eigenlijk ook wel heel leuk.

Een halfslachtige poging tot meditatie en yoga

Ja. Je kunt ook te veel willen. Zeker met een enthousiaste hond plus giechelend meisje die allebei willen meedoen om je heen is meditatie een stap te ver. En ook yoga. Misschien is dat dan dus meer iets voor midden op de dag of in de avond……

Ik dééd dus yoga gisteren, maar dan ’s avonds. zo’n avond-yoga sessie met Youtube aan. Nou ik vond er geen reet aan. Vanavond maar eens verder zoeken naar een leukere sessie…

Aan het werk om half negen

Een onverwachts voordeel: in ons oude ritueel liep ik met Zonne mee naar school, waarna ik het bos indook voor een lange wandeling. Niks mis mee. Maar op déze ochtend had ik die lange wandeling van een uur omgezet in een voortsukkelrondje van een half uur en dat allemaal vóór kwart voor zeven. Dat betekende dat ik gewoon aan het werk kon, om half negen. Op die andere dagen is dat pas om half tien en soms gewoon nog een half uurtje later.

Woensdag

Gewoon alwéér vroeg het bed uit, het moet niet gekker worden!

Het hoefde echt niet meteen twee dagen achter elkaar, dat vroege opstaan, maar juist vandaag zou het op zich wel handig zijn. De Sunnybus moest namelijk naar de garage voor de APK en wat onderhoud en bovendien was er “gympodium”, die éne woensdagochtend per jaar waarin kinderen kun gymkunsten mogen laten zien aan de ouders. Daar moest ik natuurlijk bij zijn.

Alweer hardlopen voorstukkelen

…. want als ik dan tóch weer om tien over zes mijn bed uit rolde om met Pippa het bos in te gaan, dan moest ik die kans wel pakken om zonder te veel publiek door dat bos te lopen hijgen.
Deze keer mét app. Die me leerde dat ik als beginner veel te veel hooi op mijn vork genomen had, gisteren, want vandaag mocht ik van de app vijf minuten inwandelen, vijf minuten uitwandelen en in de tussentijd één minuut hollen en één minuut wandelen. En dát was prima te doen!

Alweer pap

Thuis aangekomen even snel afdouchen en vervolgens bij Zonne knus in bed gekropen. Ik helemaal fris en fruitig, zij nog warm en knus en slaperig. En toen had ik vervolgens nog gewoon genoeg tijd om ook nog even die vaatwasser uit te ruimen, vóór het ontbijt. De pap was wederom geen straf. Ik ga bovendien nog bijna overwegen om een nieuwe “DingenDinsdag” te schrijven over mijn geweldige slowcooker.

Fietsen

En vervolgens moest de accu van de druppellader de Sunnybus in. Die startte in één keer, na maanden stil gestaan te hebben. Ouwe bussen roesten wel, maar starten gewoon ook. Op de terugweg gingen de wanten aan want jeetje wat was het een koude ochtend. Ik moest nog even flink doorfietsen maar was op tijd voor het gympodium, waar ik mijn kind blij zag voorthuppelen in een verbijsterende chaos van enthousiaste kinderen. Ze deed kunsten en ik applaudiseerde.

Ja. Twee mooie ochtenden. Maar morgen blijf ik gewoon even weer tot zeven uur liggen. Gewoon, omdat dat kan.

19 gedachten over “Het ochtendexperiment en de ervaringen

 1. Ik vond mezelf met dagelijks de wekker om 0645 al een behoorlijk ochtendmens. Maar de eerste anderhalf a twee uur kan ik dus écht niet hardlopen. Koffiezetten is eigenlijk al een uitdaging. Lekker bezig hoor.

  Hoe laat ga je naar bed doorgaans?

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn wekker gaat normaal om 7 uur, nu dus een uurtje eerder….

   Ik ga meestal tussen 11 en 12 naar bed. En regelmatig val ik in de loop van de avond op de bank in slaap en strompel vervolgens ergens middenin de nacht een trap op, doe een halfslachtige tandenpoetsactie, gooi mijn lenzen uit en rol mijn bed in…

   Like

  1. Ik zal eens kijken. Maar mijn probleem met die yogasessie waas vooral dat het zich erg richtte op relaxen. En laat dat nou iets zijn waar ik al erg goed in ben, in tegenstelling tot lenigheid. Kwestie van iets meer zoektermen dan alleen “yoga”, denk ik…. 😉

   Like

 2. Ik ben nou eigenlijk heel benieuwd naar je recept van overnight oats. Ik heb ook een slowcooker maar daar heb ik hem nooit voor gebruikt! Zou je hem willen delen?

  Like

  1. Gewoon havermout met chiazaad en eventueel andere ontbijtgranen in melk in de koelkast. Bij het opstaan in de slowcooker op high en andere dingen gaan doen. Uurtje later eventueel wat melk erbij als het te dik is en doorroeren. Klaar!

   Gisteren aten we het met havermelk, vandaag was het koemelk. Ik wilde er nog een banaantje doorheen snijden maar dat ben ik vergeten. Ook lekker met ander fruit zoals blauwe bessen of frambozen. Maar die kan ik nu nog niet oogsten….

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.