Moestuinupdate: Kardoen

Afbeeldingsresultaat voor kardoen
foto van groentegroente.nl

Ik bestelde zaad van onder andere kardoen, palmkool en boomspinazie. Dit zijn groenten die ook gewoon heel mooi zijn om naar te kijken, dus wanneer het ons niet smaakt is er geen man overboord.

Alledrie heb ik nog nooit gegeten of gekweekt, dus ik ben erg benieuwd.

Kardoen

Kardoen ziet eruit als een uit de kluiten gewassen distel met paarse bloemen. Het is een plant die oorspronkelijk uit het Middelandse Zeegebied komt en blijkbaar is het familie van de artisjok. Mijn buurvrouw in het Ouwehuis had kardoen in de tuin, van haar kreeg ik het zaad.

Kardoen verwildert gemakkelijk blijkbaar en wordt soms zelfs als onkruid beschouwd. Ik ben dol op verwildering, dat is één van de redenen waarom ik voor deze groenteplant gekozen heb.

Blijkbaar heb je verschillende soorten kardoen: de meerjarige en tweejarige variant, die in koelere klimaten zoals in Nederland de winter vaak niet overleeft en dus als éénjarige telt. De plant wordt kan twee meter hoog worden, maar meestal houdt de groei bij één tot anderhalve meter op.

In Zuid Europa is de plant bekend als groente, in Nederland niet. Blijkbaar werd kardoen al door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gegeten.

Foto van Anna op mijntuin.org

Eten?

Volgens mijn buurvrouw kun je de bloembodem klaarmaken zoals artisjok, en zij vertelde dat er veel recepten online te vinden zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van de stelen van de bladeren. Die zou je rauw kunnen eten, je kunt er een stamppot van maken, soep, frituren, sauteren, stoven en gratineren.

U begrijpt natuurlijk wel dat ik dat allemaal ga uitproberen. Uitvinden hoe je kardoen “sauteert” is staat al op mijn “to do list” maar voorlopig is dat niet aan de orde….

En als ik er niet van eet dan heb ik gewoon iets moois om naar te kijken. Ook leuk.

Iets te ambitieus…

Eerlijk gezegd denk ik dat de kardoen misschien wel veel te groot is voor mijn tuin van 50 vierkante meter, zéker omdat er ook al palmkool, artisjok, boomspinazie, rabarber, meerdere slasoorten, boontjes, tomaten, siererwt, framboos, kiwibes, ananaskers, kiwibes, verschillende muntsoorten, viooltjes, kattekruid, tijm, munt, gladiolen, stokrozen, selderij, komkommerkruid, dropplant, citroenmelisse, hortensia, ijzerhard, meerdere klaproos-soorten en ridderspoor moet gaan groeien. En dan laat ik nog zo’n 40 andere plantensoorten weg.

Ik voel zomaar aankomen dat ik ruimte tekort ga komen.

Toch zaai ik ijverig door want voorlopig is mijn tuin nog niet vol en niet alles lukt. Alle zaaibakken zijn vol en de eerste zaailingen van begin maart maken inmiddels plaats voor andere groente. Ik houd van voorzaaien: hierdoor hebben de jonge plantjes wat minder kans opgegeten te worden en ik kan ook makkelijker het verschil met onkruid zien als de plantjes wat groter zijn, als ze de gonrd in gaan. Maar er is ook wat groente dat ik direct zaaide, zoals de snijsla. Als alles opkomt en de tuin een keertje vol is, kan Zonne de plantjes verkopen op Koningsdag of anders worden er binnenkort veel spontane kadootjes weggegeven.

20190411_1236299213493275638011945.jpg

En niet alles lukt. Kijk maar naar de foto. Dit is de kardoen, zes weken nadat ik de eerste zaadjes zaaide.

Na drie weken gooide ik er nog een paar zaadjes bij, maar blijkbaar kwam het niet op. Inmiddels ben ik overgegaan op een derde poging, dit keer in een wat groter zaaipotje. We wachten maar af.

Gelukkig doet de boomspinazie het wél, die is al zeker twee en een halve centimeter. Maar daarover later meer….!

 

13 gedachten over “Moestuinupdate: Kardoen

 1. Palmkool vind ik erg lekker. Lekker curry met bv mango als zoetje erdoor, goed idee omdat te zaaien. De andere 2 ken ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi, even off topic, maar mag ik vragen in welk dorp/welke stad jouw kindje naar de Vrije School is geweest? Of als je het niet direct wilt zeggen, dan middels een hint ;)? Ik heb mijn zoontje onlangs, tot nu al grote spijt, van een reguliere school gehaald waar hij het overigens prima naar z’n zin had, omdat ik dacht dat het uiteindelijk beter en leuker voor hem zou zijn als zijn creativiteit (die hij aanzienlijk bezit) op de Vrije school beter tot ontwikkeling zouden komen. Ik loop nu echter al tegen een paar punten aan binnen het beleid waar ik hélemaal niet blij mee ben, en was even benieuwd of we heel toevallig over dezelfde Vrije School praten. Zo ja, dan neem ik wellicht de keuze om hem alsnog terug te plaatsen naar zijn oude school, omdat ik dan weet wat er me misschien nog meer te wachten staat. Groetjes

  Like

  1. Ik geef je graag in zijn algemeen de tip om je te verdiepen in de antroposofie. Kijk ook voorbij eventuele marketingachtige slogans van welke school dan ook en praat met ouders. Liefst de niet antroposofische ouders, als je dat zelf ook niet bent.

   Persoonlijk denk ik dat het eventuele ontwikkelen van creativiteit zowel binnen als buiten een school kan. En als moeder zou ik mijn kind niet zomaar van een school afhalen waar ze het naar haar zin heeft. De basis van ontwikkeling is immers je veilig voelen…. denk ik…

   Like

   1. Dank je voor je reactie. Over dat laatste voel ik me ook erg schuldig, maar de school waar hij op zat was enorm prestatiegericht, en dat leek me voor hem op de lange termijn niet goed. Nu ben ik er ook wel achter dat niks zaligmakend is..

    Like

   2. Ja dat klopt wel. Het enige wat echt wel een verschil kan maken is de grootte van de klassen, denk ik. Dat levert toch minder burnouts op, op den duur. En frissere leerkrachten…

    Like

 3. Kardoen moet je ook eigenlijk (zoals bijv.rabarber en witlof) “in het donker” kweken als je de bladeren wil eten: een grote pot er dus overheen zetten, dan groeien de stengels bleek(er)/minder groen, en zijn ze minder taai en bitter.

  Zelf heb ik mijn kardoen gewoon voor de mooi, tegen een muur van het huis (droger en warmer) doet hij het alweer meer dan 8 jaar prima!

  De boomspinazie klinkt leuk zeg, die ga ik eens opzoeken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Kardoen staat er bij ons heel mooi bij. Al voor het derde jaar. Blikvanger! Ook de stengels met zaadbollen doen het droog en wel fantastisch als versiering in de herfst.
  Qua eten: het is best wel bitter. Voorbij lof. Dus eten met kaas(saus) en dan nog vind meman t te heftig. Ik vind het wel lekker. Zoonlief heb ik niet eens getest.

  Boomspinazie klinkt top, maar ik ben anti roze…

  Geliked door 1 persoon

 5. Tja, dan zit er maar één ding op. Je gaat de hoogte in. Ken je die langwerpige zakken waarin ze viooltjes verkopen? Die kun je dus ook voor sla gebruiken. Maar je kunt sla zelf in dakgoten aan de schutting kweken. Scheelt ruimte en je hebt minder slakkenvraat ;)))

  Geliked door 1 persoon

   1. Je kunt ook zink gebruiken, maar dat is veel duurder en slijt sneller als er voortdurend water in wordt gegoten. Of je doet wat ik doe, ik hang meerdere balkonbakken naast en boven elkaar. Die van Elho zijn gemaakt van gerecycled plastic.

    Like

Reacties zijn gesloten.