Hoeveel uur werk ik eigenlijk?

clock-1424391-639x426

Al een tijdje ben ik aan het stoeien met mijn takenlijstjes. U weet wel, die takenlijstjes waar ik al eerder over schreef.

In de afgelopen twee jaar ben ik er een ster in geworden om de taken die ik mezelf toebedeeld heb, op een volslagen anarchistische manier elkaar te laten opvolgen. Alleen een aantal kind- en hondgerelateerde zaken gaven de dag ritme: opstaan, kook- en eetmomenten, het volgen van het schoolritme en het uitlaten van de hond. Daarbij is “uitstelgedrag” de laatste weken toch wel een negatieve factor geweest die me werkafmaakstress en negatieve energie opleverde. Met dank aan sociale media.

Even resetten dan maar.

Een week of twee – drie geleden was ik daar helemaal klaar mee. Ik hakte wat knopen door, installeerde software op mijn laptop die het me moeilijk maakte om “even een rondje te maken” of in een sociale media dialoog te blijven hangen en ook gooide ik wat apps mijn telefoon uit. Wát een opluchting!

Het werd tijd om die anarchie aan te gaan pakken want dat werkte dus niet meer. Uitstellen was echt een gewoonte geworden.

Het stomme is dat ik mijn werk heel leuk vind. Maar doordat het merendeel “nadenkwerk” is, duurt even voordat ik “erin zit” en ondanks dat ik een grote taak als “het schrijven van een gaaf rapport” echt wel kan indelen in deeltaken, komt het er in de praktijk op neer dat die pomodorotechniek van kleine taken gewoonweg niet werkt voor sommige taken. Een feit dat ik vakkundig genegeerd heb, de afgelopen maanden.

Werken binnen de afbakening van schooltijden.

Mijn werkdagen zijn voor een groot deel afhankelijk van de schooltijden. Dat kan, maar dan moet ik wel iets meer dan helemaal niet mijn best doen daarvoor. Sinds een week of drie begint dat aardig te lukken: in de ochtenden van maandag, dinsdag en donderdag ben ik onafgebroken aan de slag gegaan met “nadenkwerk”. Drie middagen per week is er tijd voor de kleinere klussen en op woensdag- en vrijdagmiddag werk ik niet. Ik kan dus ook niet op vrijdagochtend uitstellen naar de middag en dan vervolgens tóch niks doen: op vrijdagmiddag werk ik immers niet. Dan doe ik huisvrouwendingen, ook heel leuk…

En ook ’s avonds heb ik al een hele tijd niet meer gewerkt. Die avonden werkte ik alleen in theorie; in de praktijk schreef ik blogs zoals deze of zat ik naar gave klimfilms op Netflix of Youtube te kijken.

Het voordeel van vroeg opstaan.

Vroeg opstaan op de dagen waarop ik met een grote klus bezig ben helpt dan enorm: ik kan dan gewoon om half negen starten met werken terwijl ik dan vóór die tijd al ontbijt gemaakt heb inclusief lunchpakket, een half uur met Pippa gelopen heb (en soms doe ik dat zo half-half op een holletje…), gedoucht, vaatwasser opgeruimd en kind toonbaar het huis heb zien verlaten inclusief tas-met-kindschooldingen. Dat is fijn.

Voor een avondmens als ik is vroeg opstaan ook gewoon sowieso een overwinning. De dag begint dan dus met een schouderklopje en met die eerste overwinning op zak, ga ik extra gesterkt de strijd tegen het uitstellen aan.

Nou… kom maar op… hoeveel uur?!

Ik heb de afgelopen drie weken gemiddeld 15 uur per week gewerkt. Nu ik het weer wat scherper in de smiezen heb, kom ik erachter dat mijn werkelijke uurloon een stuk hoger ligt dan dat ik dacht. Kwestie van efficiëntie. Met die 15 uur per week zou ik voldoende inkomen kunnen verdienen om met ons gezin van te leven. Maar de komende weken werk ik niet. Dan is het inkomen dus nul, wat ook niet erg is. Er is al geld op de bank namelijk. En die nieuwe opdracht die komt er ook wel weer een keertje aan.

In de afgelopen drie weken was ik dus kostwinner met een werkweek van 15 uur. Man. Wat een luxe….

13 gedachten over “Hoeveel uur werk ik eigenlijk?

   1. ik zal m vanavond eens zo noemen, denk dat ie van de bank rolt van het lachen 😂
    vanaf september gaat geldverdienpapa trouwens een dag minder werken, 3,5 dag per week. En ik werk inmiddels toch zo’n 16-18 uur per week, dus misschien moet ik ons toch eens gaan herdefinieren als tweeverdieners 🤔
    of als halfgeldverdienpapa en -mama 😎

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.