Je dromen leven tot de dood erop volgt

david.png
Davidlama.com

Balans tussen werk en vrije tijd: 20 jaar geleden

Rond de eeuwwisseling, toen ik eindelijk wel een beetje klaar was met flierefluiten en studeren, kreeg ik mijn eerste vaste baan. Ik werkte negen uur per dag, vier dagen per week. De éne week werkte ik van maandag tot en met donderdag, de andere week van dinsdag tot en met vrijdag. Het was een baan met veel werkdruk. Vaak werkte ik nog wel wat uurtjes over.

Door ook deze uren zo nu en dan op te nemen, had ik iedere twee weken een lang weekend van vier of zelfs vijf dagen vrij. Ik was in dat bedrijf de enige die koos voor het opnemen van vrije uren voor de overuren. Het was geen goed betaalde job; mijn collega’s kozen liever voor geld dan voor tijd. Ook niets mis mee natuurlijk, maar ik was verliefd geworden op het rotsklimmen.

Het is niet iedereen gegeven om zo’n passie te vinden maar ik vond hem wel. Voor mij was klimmen belangrijker dan geld. Ik ging dus naar Frankrijk, Duitsland, Luxemburg of België, tijdens zo’n werkpauze van vier of vijf dagen.

Als ik dan op dinsdag weer op kantoor was, had ik meestal andere verhalen in antwoord op “hoe was je weekend?” dan mijn collega’s. Ik hield er niet zo van om veel aandacht te vestigen op mijn klimmen. Zoals zo veel klimmers zag ik die weekendjes naar Frankrijk ook niet echt als vakantie; ik ging gewoon buiten klimmen. Dat was wat wij deden en wat nog steeds veel klimmers doen. Wij noemden andere mensen die in een klimgebied rondhingen ook “toeristen”. Dat waren wij niet, vonden wij. Wij hoorden daar gewoon. Dus ik bromde wat over dat ik was wezen klimmen en dat het zonnetje had geschenen. Zo bleef de smalltalk smalltalk over het weer. Prima.

Vrijwilligerswerk

Ik gaf ook drie avonden per week training aan toptalenten; met mijn pupillen ging ik in de “korte weekenden” naar wedstrijden in heel Nederland en België en ook gingen we gemiddeld per jaar een week of drie op trainingsstage naar het buitenland. Op een dag werd ik daarnaast ook bondscoach. Dat was in de tijd dat sportklimmen nog geen Olympische status had en wij, trainers, nog goedbedoelende amateurs waren met een passie waar veel tijd in ging zitten. Ook het bondscoach-baantje was gewoon vrijwilligerswerk. Dan vloog ik in een weekend naar een wedstrijd in het buitenland en zat ik op maandagochtend of dinsdagochtend op kantoor.

Dat schattige kleine jongetje….

Ik kan het me nog heel goed herinneren, die internationale jeugdwedstrijd in Imst. Jorg werd eerste en Casper ook. Dat waren nog eens tijden….

Wat ik me van die wedstrijd nog het beste kan herinneren is dat de routes dat jaar gedemonstreerd werden door een klein, schattig, tienjarig jochie: zoon van een nepalese berggids en een oostenrijkse verpleegkundige. Hij was op dat moment nog te jong om aan deze competitie mee te doen; dat was voor jeugdklimmers vanaf 14 jaar. Maar ik was toen al onder de indruk van de schijnbaar moeiteloze manier waarop hij aan alle deelnemers die minimaal vier jaar ouder waren, liet zien hoe het moest.

Hij klom op tienjarige leeftijd zijn eerste 8a in rots, een mijlpaal die toen weinig volwassenen gegeven was en hij was de jongste ooit die een route klom met die moeilijkheidsgraad. Als 12-jarige was hij de jongste klimmer ooit die een route met moeilijkheidsgraad 8b+ klom en met al deze prestaties werd hij een begrip in de wereldwijde klimcommunity.

Van zijn 14e tot ongeveer 20-jarige leeftijd deed hij zelf aan wedstrijden. Hij won veel. Ook de wedstrijden met volwassenen, waaraan hij vanaf zijn 15e deelnam omdat de internationale sportfederatie voor hem een uitzondering maakte, in meerdere disciplines. Een jaar later won hij de seniorencompetitie. Hij was de jongste wedstrijdklimmer die wereldkampioen werd in meerdere klimdisciplines. David Lama was een levende legende.

Vanaf 2010 stapte David Lama over van het wedstrijdklimmen en rotsklimmen naar het alpinisme. Ook in deze discipline van de wedstrijdsport zette hij veel aansprekende resultaten neer: veel eerstbeklimmingen van bergen en wanden, onder andere met het Nederlandse multitalent Jorg Verhoeven.

Legends never die…

Samen met Jess Roskelley (36 jaar) en Hansjörg Auer (35 jaar) is David Lama op 16 april betrokken geraakt bij een lawine-ongeval in de Rocky Mountains, tijdens een beklimming van een afgelegen en moeilijke bergtop. Ze worden nog vermist, maar de kans op overleven is nihil. Alledrie waren professionele topalpinisten en zeer ervaren maar de bergen blijven onvoorspelbaar. Toch… je gaat er niet van uit dat je sterft… het verdriet van de familie moet onnoemelijk groot zijn.

Gisteren verscheen een bericht van de ouders van David, op zijn website en instagram account.
⁣⠀
David dedicated his life to the mountains and his passion for climbing and alpinism shaped and accompanied our family. He always followed his own path and lived his dream. We will accept what now happened as a part of that.⁣⠀
⁣⠀
We appreciate the numerous positive words and thoughts from near and far. Please understand that there will be no further comments from our side. We ask you to remember David for his zest for life, his enthusiasm and with a view towards his beloved mountains. ⁣⠀
Our thoughts are with Hansjörg’s and Jess‘ family⁣⠀
⁣⠀
Claudia & Rinzi Lama

Sterven voor je passie

Ik had ooit een relatie met een man die ook alles opzij zette voor het klimmen. Hij deed levensgevaarlijke beklimmingen. Ik kan me een gesprek herinneren, voordat hij vertrok naar een rotsgebied om daar beklimmingen te gaan doen waarbij hij bij een val zou overlijden. Hij liet me toen beloven dat ik tijdens de uitvaart zou vertellen dat hij zou zijn gestorven tijdens het uitoefenen van een passie. Dat hij wist wat de risico’s waren en dat hij daar volledig achter stond. Als hij zou sterven, zou hij als een gelukkig mens sterven, vertelde hij me toen.

Over Alex Honnold werd een film gemaakt die bekend werd bij een breder publiek doordat de film een Oscar won. Ook hij is zich bewust van de risico’s die hij neemt, maar hij neemt ze toch…. en hij droeg op zijn manier bij aan meer bekendheid bij niet-klimmers over hoe dat werkt, die risico’s nemen. Zonder hijgerige stoere verhalen.

Voor klimmers over de hele wereld is en blijft David Lama ondanks zijn vroege dood een positief voorbeeld: iemand die zijn passie leefde en daarvoor keuzes maakte, hoe moeilijk dat soms ook voor hem geweest moet zijn.

Ik bedank hem voor dat voorbeeld en blijf mijn best doen om me niet te laten leiden door angsten en onzekerheden en me los te rukken van de sleur van alledag… op mijn manier dan…
“I think climbers and mountaineers have a very open relationship toward risk and toward their fears. We really think about what can go wrong. Obviously it’s really important to stay alive, but I also think it’d be really good if people in general think about the consequences of their actions as much as climbers do.”
David Lama

IM National Geografics

4 gedachten over “Je dromen leven tot de dood erop volgt

  1. Mooi geschreven, en heftig om over na te denken. Knap vind ik dat, als je zo sterk kunt zeggen, ik neem dat risico op de koop toe. Heb Free Solo met Alex Honnold inderdaad gezien en vond dat zo bizar hoe rustig hij daaronder kon blijven. Ik sterf dan bij voorbaat al 100 doden.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.