Twee oude mannen

Oude vrienden. Allebei de zeventig wel gepasseerd. Eentje met pet, de andere met stralend witte haren. Ik heb het ze niet gevraagd maar waarschijnlijk klommen ze al in de tijd vóór de crashpad. Ze zagen ze komen, die klimmers met zo’n gekke valmatras op hun rug. Wat een flauwekul.

Maar nu…. de gewrichten wat strammer…. eentje met een ondersteunende rugbrace om… en toch ook maar zo’n crashpad. Een triple. Ook die crashpads zijn inmiddels voor oldskool boulderaars.

Die grijze die ernaast ligt is van mij. Ook oldskool. Ook ik kan me de tijd nog herinneren dat we door het bos gingen met een oude theedoek en een klein matje om onze voeten mee af te vegen… en dat we ons suf lachten om die valmatten.

Minimalisme tijdens het klimmen. Het zou zomaar een trend kunnen worden maar ik denk het niet. Laatst zag ik zelfs een filmpje van jonge gasten, ’s avonds klimmend met verlichting en harde muziek erbij. In een natuurgebied. Ik vind daar wat van….

Maar goed. Die mannen dus. Aardige mannen. Ik klom vandaag een tijdje met ze mee. De “merde” en “putains” vlogen me om de oren wanneer het even niet lukte. Zeventig plus jaar oud en nog altijd die drang en passie om op het blok te komen op een zo moeilijk mogelijke manier. Elkaar luid supporterend. En mij ook. Met glinsterende oogjes legden ze me de oude truuks uit. Ik een gretige leerling, keihard genietend.

Ze waardeerden mijn pogingen om net zo rad Frans te praten als zij – ook al bleef het bij pogingen – en ze werden enthousiast toen ze zagen hoe mijn dochter zorgvuldig haar klimschoenen schoonmaakte voordat ze begon met klimmen. Zanderige schoenen glijden immers uit en maken de rots glad. Ik voedde mijn kind goed op, complimenteerden ze me.

We aten samen een baguette en kletsen wat. Toen gingen ze verder, linksaf. En wij gingen rechts. Stiekem maakte ik wat foto’s. Op zo’n ontmoeting kan ik namelijk wel een jaar teren…

Ontmoetingen met zeventigjarige oude vrienden die al 60 jaar hun bos delen met bezoekers van over de hele wereld. Oude mannen die altijd bereid zijn om je een tip te geven. Omdat ze van de sport houden.

En ik houd van hen.

3 gedachten over “Twee oude mannen

  1. Ik ben sowieso dol op “oude mannen” en zeker op zulke stoere………..
    (Ik heb er zelf ook een alhoewel……niet zo stoer😉)

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.